24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cu astfel de legi, nici nu suntem de primit in Schengen

Scris de: jud. Adina GHITA | pdf | print

14 December 2023 16:45
Vizualizari: 4896

Cu astfel de legi (n.r. click aici pentru a citi), nici nu suntem de primit in Schengen! In ritmul asta, nu mai este mult pana se va refuza pe scara larga executarea hotararilor noastre pe motiv ca nu-s pronuntate de instante independente!



Nu stiu ce minte comunista este responsabila pentru acest proiect de ordonanta – o oroare legislativa care incalca toate principiile unui stat democratic.

Ceea ce fac guvernantii – sau vor sa faca – prin neplata drepturilor castigate judiciar, prin transformarea lor fortata in titluri de valoare si rascumpararea in 7 ani, prin sanctionarea executorilor judecatoresti care isi indeplinesc obligatiile legale si profesionale de executare a titlurilor executorii incuviintate de instante, prin eliminarea oricaror dobanzi la sumele datorate judiciar si administrativ – incalca grosolan Constitutia actuala, art. 6 CEDO, art. 1 Protocolul 1, (printre altele nu exlcusiv), si este o confiscare de fapt a unor sume de bani proprietate privata.

Nu stiu ce au facut acesti oameni inainte de 1989, dar cert Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ar trebui sa verifice, pentru ca este posibil sa fi invatat sa trateze asa proprietatea privata in alte timpuri si contexte si din alte posturi care ii fac incompatibili cu participarea la aparatul de stat si la exercitarea puterii publice intr-o tara democratica.

„Art. VIII – (1) Plata sumelor stabilite cu titlu de drepturi de natura salariala pentru personalul din sistemul justitiei prin hotarari judecatoresti definitive si acte administrative emise anterior intrarii in vigoare a prevederilor OUG nr. 99/2023, pentru punerea in aplicare a acestora si neplatite pana la data de 31.12.2023 se realizeaza prin emiterea unor titluri de plata conform prevederilor din prezenta ordonanta care se vor rascumpara de catre Ministerul Finantelor, esalonat pe o perioada de 7 ani in transe anuale egale.

(2) Prin derogare de la legislatia privind datoria publica, titlurile de plata emise prin sistemul trezoreriei statului potrivit alin. (1) sunt instrumente de datorie publica si nu sunt purtatoare de dobanzi.

(3) Titlurile de plata sunt nominale si netransmisibile.

(4) Fiecare ordonator de credite are obligatia de a stabili suma totala de plata

restanta la data de 31.12.2023 pentru fiecare persoana in parte, cu dobanda aferenta pentru sumele rezultate din hotarari judecatoresti, calculata pana la acea data, defalcata in suma neta la care se adauga contributiile si impozitele datorate pentru perioada pentru care s-au acordat, inclusiv eventualele cheltuieli de executare si de judecata, si sa o comunice Ministerului Justitiei in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante. Pentru sumele stabilite prin acte administrative nu se datoreaza dobanda pana la data de 31.12.2023.

(5) In termen de maxim 30 de zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (4), Ministerul Justitiei centralizeaza datele pentru fiecare ordonator principal de credite in parte si transmite Ministerului Finantelor in vederea emiterii titlurilor de plata datele pentru fiecare persoana in parte, cu datele de identificare ale acestora si cu sumele defalcate conform alin. (4).

(6) Ministerul Finantelor emite si comunica titlurile de plata pentru fiecare persoana beneficiara in parte, pe baza datelor comunicate conform alin. (5) in termen de 60 de zile de la primirea acestora. Titlurile de plata cuprind suma neta la care se adauga contributiile si impozitele datorate pentru perioada pentru care s-au acordat, inclusiv eventualele cheltuieli de executare si de judecata daca este cazul.

Valoarea nominala a titlului de plata este egala cu suma neta comunicata de Ministerul Justitiei potrivit alin (4) inclusiv eventualele cheltuieli de executare si de judecata. Sumele reprezentand CAS, CASS si impozit pe venit aferente drepturilor prevazute la alin. (5) se cuprind in bugetele OPC in anul in care are loc rascumpararea si se vireaza la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si la buget fondurilor speciale, dupa caz, de catre acesta in contul beneficiarului.

(7) Ministerul Finantelor pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, rascumpara valoarea nominala din bugetul de stat, in sapte rate egale, incepand cu anul 2024, prin unitatile trezoreriei statului. Valoarea ratei anuale rascumparate de Ministerul Finantelor se actualizeaza cu indicele preturilor de consum aferent anului anterior celui in care se face rascumpararea, comunicat de Institutul National de Statistica, si constituie suma anuala care se plateste fiecarui beneficiar.

(8) Ministerul Justitiei si ordonatorii de credite prevazuti la alin. (4) raspund de corectitudinea datelor comunicate conform alin. (5) Ministerului Finantelor.

(9) Orice executare silita a sumelor prevazute la alin. (1), nu poate incepe

sau, dupa caz, se suspenda de drept la data de 31.12.2023. Executarea silita inceteaza de drept la achitarea ultimei rate din titlu de plata.

(10) Continuarea executarii silite dupa suspendarea de drept si pana la incetarea acesteia constituie abatere disciplinara si poate fi sanctionata, in functie de gravitatea faptei, cu excluderea din profesie, daca faptele nu intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, iar actele de executare efectuate in acest interval sunt nule de drept.

(11) Constatarea si sanctionarea abaterii disciplinare se realizeaza in conditiile Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(12) In aplicarea prevederilor prezentului articol Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei elaboreaza norme metodologice de aplicare pe care le supun spre aprobare Guvernului prin hotarare”.

Comentarii

# Cetateanul date 14 December 2023 16:50 +1

La ce specimene îs parlamentari îi de mirare cum nu or pus plata drepturilor în bonuri de masă.

# Johny date 14 December 2023 19:24 -2

Dar pe judecatorii care si-au acordat drepturi salariale prin sentinte, in timp ce pentru alte categorii de bugetari au respins actiunile pe banda rulanta, actiuni identice cu ale magistratilor, bazate pe aceleasi prevederi legislative, uneori copiate integral dupa actiunile admise magistratilor, pe acestia nu-i vede doamna? Se pare ca doamna se uita prin niste ochelari de cal si vede doar ce-i convine, astfel de atitudini partizane au facut ca justitia sa nu mai fie respectata de cetateni si sa piarda orice urma de demnitate mai avea.

# Un cetatean date 15 December 2023 07:40 +2

Foarte bine judecatorii sa va respinga toate actiunile sa va invete sa ii respectati nu sa ii huliti , chiar nu v-ati saturat de 8 ani de zile sa huliti magistratii? Nu vedeti ca parlamentarii au vandut tara cu tot cu noi? Asta sa vedeti , si altele mai grave , nu ce fac magistratii ca acestia muncesc de le sar capacele instantele sunt pline de dosare iar personalul este putin asta nu vedeti?

# Dobro date 15 December 2023 17:04 +2

"Foarte bine judecatorii sa va respinga toate actiunile sa va invete sa ii respectati" ??!! Gandire de tortionar!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva