CULISELE STATULUI PARALEL – Mircea Negulescu "Portocala" tremura de frica interventiilor in Justitie ale generalului SRI Adrian Ciocarlan: "Numai prostilor nu le este teama. Domnul Ciocarlan este sef adjunct. Credeti ca mie imi este usor. De ce trebuie eu sa fiu executat daca mi-am facut treaba?" Savaliuc: "Sunteti modelul perfect de procuror abuziv". Negulescu denunta Statul paralel si utilitatea mandatelor de siguranta nationala: "Ca sa controleze politicieni, magistrati, oameni de afaceri"
Seara de senzatie la Realitatea Plus. Anca Alexandrescu i-a confruntat in emisiunea Culisele Statului Paralel din 18 noiembrie 2020 pe fostul procuror Mircea Negulescu, zis Portocala, astazi inculpat in trei dosare penale care au legatura cu paradelile facute la DNA Ploiesti pe vremea cand aceasta unitatea era "elita" Directiei Nationale Anticoruptie si pe fostul ofiter SRI Daniel Florea, victima a DNA Ploiesti unde se afla Negulescu, dupa ce in 2014 (cand inca era ofiter activ) a formulat un denunt la DNA in care a reclamat ca in Justitie exista ofiteri acoperiti. In studio au fost invitati si colegul nostru, jurnalistul Razvan Savaliuc de la Lumea Justitiei si invitatul permanent al emisiunii Dorin Iacob.
Emisiunea prezentata de Anca Alexandrescu a inceput cum nu se poate mai spectaculos. Atat Portocala, cat si Florea (cei care s-au aflat pe baricade diferite) au fost pusi sa jure pe Biblia electronica (foto 2) ca vor spune adevarul in cadrul emisiunii: "Jur sa spun adevarul. Asa sa mi ajute Dumnezeu", a spus Negulescu, dupa care a inceput victimizarea.
In cadrul emisiunii desfasurate timp de trei ore, Negulescu s-a preocupat sa se planga de faptul ca este o victima a statului paralel de a carui existenta stia, ca nu a facut parte din statul paralel, caci daca ar fi facut nu s-ar mai fi aflat in situatia de a avea trei dosare penale "trei, nu unul". Temelia, deloc de neglijat in constructia statului paralel in felul in care este cunoscut public in Romania a fost chiar protocolul pe care Laura Kovesi, pe vremea cand ocupa functia de procuror general al Romaniei, l-a semnat impreuna cu directorii SRI George Maior si Florian Coldea, prin care Serviciul Roman de Informatii a intrat in Justitie.
In emisiune s-a pus un accent deosebit pe existenta mandatelor de siguranta nationala si pe modul in care au fost acestea emise ani la rand cu scopul de a santaja clasa politica, judecatori, procurori si oameni de afaceri. Aceste acuzatii au fost facute chiar de Negulescu in emisiune, scuzandu-se in acelasi timp ca el nu a cerut niciodata informatii, ci doar ii erau date. Chiar asa...
"Mandatele de siguranta nationala erau date ca sa controleze oameni politici, judecatori, procurori, politisti, oameni de afaceri", acuza Negulescu.
In baza colaborarii stranse dintre procurori si ofiterii de informatii, Negulescu a povestit cum inregistrarile venite de la SRI veneau cu transcript, fara a avea forma bruta a fisierului audio: "Ei puteau sa puna punctuatia, exclamatia. Noi nu stiam care e originalul".
Acuzatiile lui Negulescu la adresa Statului paralel si implicit la adresa Serviciului Roman de Informatii vin si in contextul in care nu demult fostul maiorul (r) SRI Daniel Florea dezvaluia ca Negulescu este unul dintre cei care au beneficiat de protectia fostului sef operativ al SRI Florian Coldea, alaturi de care ar fi petrecut chia la o chermeze organizata in 2015-2016 la terasa clubului Axa din satul prahovean Strejnicu, comuna Targsoru Vechi.
Despre acest eveniment ,Negulescu a sustinut ca "niciodata personal nu am stat langa domnul Coldea, fata in fata, nici nu vorbesc ca nu a fost cu mine la vreo petrecere. Am avut doar doua discutii in legatura cu problema cu Lukoil-ul. Eram in birou la procurorul general Tudose, dorea sa ma incurajeze pentru ceea ce facea eu acolo, intrasem in perchezitii".
Negulescu se teme de Ciocarlan
Spre finalul emisunii, Mircea Negulescu a marturisit ca se teme pentru siguranta sa, aratand cu degetul catre generalul Adrian Ciocarland din cadrul Serviciului Roman de Informatii, pe care l-a indicat ca fiind cel care ar putea influenta solutiile in dosarele sale penale:
"Numai prostilor nu le este teama. Domnul Ciocarlan este sef adjunct. Credeti ca mie imi este usor. Eu am 100 de mii de dosare (n.red. - si cred ca le va influenta)".
In acel moment, colegul nostru Razvan Savaliuc si-a exprimat convingerea ca Negulescu va fi condamnat in aceste dosare, lucru care l-a iritat vizibil pe procurorul Portocala care a exclamat: "De ce trebuie eu sa fiu executat daca mi-am facut treaba?
Raspunsul a venit prompt de la Razvan Savaliuc: "Ati fost perceput de sistem drept o veriga slaba. Ati fost si slobod la gura, 'l-am ars pe Stoalfa ca m-a injurat de mama', noi am publicat sutele de achitari de la DNA, si dupa toate achitarile, veti fi tap ispasitor. Sunteti modelul perfect de procuror abuziv, dupa modul in care v-ati exprimat in acele inregistrari".
Punctand teama lui Negulescu fata de Ciocarlan, Anca Alexandrescu l-a asigurat pe fostul procuror ca are sprijinul postului Realitatea Plus, fiind indemnat sa spuna adevarul pana la capat:
"As vrea sa fiu judecat de o instanta de judecata care sa nu interfereze cu SRI si sa nu fie influentata de SRI. Pe probleme din dosar, daca nu am facut nimic, sa nu fiu condamnat, si daca am facut, sa fiu condamnat. Mi-e teama de sistemul paralel care la momentul asta cred ca inca functioneaza", a incheiat Negulescu.
Redam in continuare principalele declaratii din timpul emisiunii de la ealitatea Plus:
Mircea Negulescu: dna Alexandrescu (sau aveti cunostinta de ceea ce facea SP? Ca sa fiu mai specifica?) e evident ca aveam cunostinte de ce facea statul paralel, dar daca as fi facut parte din statul paralel, azi as fi fost bine-mersi, ca Sabin Iancu, ca dl Coldea, care e bine mersi, n-are nicio problema, ca alti cetateni onesti procurori ai acestei tari care sunt trecuti la pensie si au facut parte din statul paralel si au mai fost si ofiteri acoperiti. Si toata lumea e bine, iar eu asta spun, in raport de ce spune dl Florea cu care eu n-am efectiv nicio chestie de adversitate...
Nu-l resimt, ba dimpotriva, in discutiile de dinainte am incercat sa-i explic niste lucruri pentru ca e posibil ca, la un moment dat, informatiile pe care le-a avut sa fi fost eronate, mintit, manipulat.
Anca Alexandrescu: Ati fost manipulati de statul paralel amandoi? Din acest motiv sunteti azi in aceasta situatie? Dvs numai sunteti ofiter SRI? Iar dvs sunteti in afara sistemului si aveti un dosar.
Mircea Negulescu: Asta cu siguranta. Am trei dosare, nu unul, trei!
Daniel Florea: Cand m-am referit la faptul ca am facut parte din statul paralel trebuie sa explic la ce m-am gandit, eu ca lucrator al SRI activ, executam ordinele sefilor mei. La inceput ca am colegi care activeaza azi. Nu mi-am dat seama care e limita legalitatii... ca daca-mi zicea sefu fa aia, fa aia. Mai veenea un ordin direct Coldea-Maior, executam. Un exemplu, care cred eu ca e elocvent. E acea videconferinta de care am povestit, în care dl Coldea ne cerea sa recrutam denuntatori, ori chestia asta e in afara legii! Repet, colegii din interior, ca si mine, manati de buna credinta, nu stiau ca incalca legea. Mai ales ca din SRI spre exterior nu reieseau astfel de incalcari.
De multe ori am auzit ca daca lucrezi la un Serviciu de Informatii ca SRI care se ocupa de culesul de informatiilor prin metode ortodoxe sau mai putin, e normal sa mergi sa incalci legea, dar nu exista nicaieri in România o derogare care un ofiter de informatii sa faca anumite infractiuni din acest motiv am ajuns in 2014 sa fac denuntul la DNA.
Anca Alexandrescu: Din discutiile pe care le-am avut cu dvs si separat si impreuna am constatat ca amandoi ati asumat ideea ca Florian Coldea era de fapt in spatele acestei increngaturi si ca se faceau dosare la comanda. Mi-ati spus ca ati vrea sa povestim de o actiune de verificare speciala de la Ploiesti din 2011. Cine incepe?
Daniel Florea: Actiunea de verificare speciala era la SRI, cred ca la asta va referiti.
Anca Alexandrescu: dl Negulescu m-a rugat sa vorbim de acest lucru si vreau sa va puneti impreuna informatiile.
Mircea Negulescu: In 2011 aveam un dosar, ma rog... (Anca: presupun ca vreti sa povestim despre asta pentru ca e un moment important in aceasta poveste a statului paralel) da, un moment important pentru ca-mi pun intrebarea si daca sa presupunem ca anumite informatii mi-ar fi fost mie livrate de ofiteri SRI, imi pun intrebarea „care ar fi fost ilegalitatea?”
Pentru ca acele informatii erau livrate unui procuror, nu unui personaj de pe strada, sau unei persoane care sa le foloseasca altfel decat in cadrul instutionalizat. Ideea e ca la momentul 2011, eu lucram pe un dosar. Cu niste furturi din locuinta... era vorba de un senator sau deputat caruia i se furase o cantitate mare de aur din casa. Bani si, ma rog, alte lucruri, nu vreau sa fac public numele, nici nu mai tin minte cum il cheama.
La momentul respectiv, pe protocolul SRI am inceput... pe protocolul SRI-Parchet, am inceput sa avem o colaborare si am avut in colaborare cu 3 ofiteri din SRI – Directia Judeteana de Informatii Prahova, in acelasi timp, la mine la birou a venit un ofiter, dar dintr-un alt Serviciu de Informatii si n-as vrea sa-i fac public numele care mi-a pus la dispozitie niste documente in legatura cu asfaltarea unui drum judetean – 102 Buda – Nedelea. Caietul fusese facut de CJ PH care stiti foarte bine ca era presedinte dl Mircea Cosma, si singurul criteriu ca sa castigi era sa asfaltezi 10km de drum judetean intr-o singura zi, ceea ce e... va dati seama ca daca ar fi posibil am avea numai autostrazi in România de toate felurile... (...)
A.A.: Dar exista aceasta practica a supravegherii procurorilor?
M.N.: Da, exista aceasta practica si am...
A.A.: Era doar pentru protectie sau era pentru...?
M.N.: Nu stiu daca era pentru protectie.
A.A.: Era din partea SRI-ului doar ca sa controleze ce se intampla acolo cu dosarele, pentru ca, daca merg mai departe in ceea ce s-a intamplat ulterior, pot sa ma gandesc ca aceasta activitate de supraveghere de care mi-ati vorbit amandoi. Mi-ati spus ca existau personaje, chiar si despre dvs, dl Florea a povestit ca a fost trimisa o domnisoara cu tehnica pe ea sa va inregistreze.
D.F.: Nu stiu daca... S-o traducem altfel.
A.A.: Nu vorbim despre nume.
D.F.: Erau ofiteri care se întâlneau din punctul lor de vedere legal cu magistratii si culegeau informatii. Unii dintre magistrti veneau catre SRI exact ca oamenii politicieni de astazi, care merg si fac la ANI diferite cursuri... Numai ca, din nefericire, sefii Statului Paralel, si aici vorbesc de Coldea si Maior, pentru ca ei au fost sefii Statului Paralel, si d-na Kovesi a fost doar o unealta, si asta e parerea mea pesonala, si-au dat seama la un moment dat de puterea pe care o au inclusiv asupra procurorilor, judecatorilor. Am vorbit si la dvs inclusiv de arhiva SIPA, da?
Poate si inainte si dupa ce a fost ea transferata la SRI, practic, informatiile, tot ce se intampla in SRI cu tangenta pe acest domeniu al magistratilor, au creat asupra lor o presiune, mai ales cei care se simteau cu musca pe caciula, si avem destule exemple, inclusiv de la Prahova, cred ca dl Negulescu stie, de judecatori arestati care au fost prinsi cu acte de coruptie, chiar au executat pedeapsa si din urmarea informatiilor transmise de SRI. Deci era, pana la un punct, o cooperare normala.Cooperarea normala era cea pe care eu am subliniat-o la inceputul discutiei cand ofiterul meu de la SRI ar fi venit direct la Negulescu, procuror, sa-i dea informatii sau sa faca un schimb de informatii: sa îl intrebe pe el ce cunoaste despre un anumit caz, cum era exemplul pe care l-a dat, pe urma venea la SRI si implementa anumite date si informatii si le transmitea inapoi dl Negulescu ca fiind certe. Asta era problema de ilegalitate, pe care eu o vedeam ca ofiter SRI.
A.A.: Dl Negulescu, dvs impartasiti punctul de vedere al dl Florea, apropo de cum au fost folosite aceste protocoale pentru a da putere unor persoane aflate in functii importante la SRI?
M.N.: Eu cred, referitor la protocoale, am reprezentarea ca, la un moment dat, au fost folosite si oarecum ilegal. In sensul ca eu nu stiu de ce, sau trebuie modificata legea SRI. Pentru ca nu mi se pare normal ca, daca un serviciu de informatii are cunostinta despre savarsirea unei infractiuni sau despre pregatirea savarsirii unei infractiuni, sa lasam la latitudinea unui sef de serviciu sa anunte beneficiarul sau sa nu anunte beneficiarul.
D.F: Daca imi permiteti, aici intervin. E mai groaznic! De ce? Practic, cetateanul roman care ia la cunostinta despre pregatirea unei infractiuni sau derularea unei infractiuni e obligat sa mearga sa faca denunt, chiar daca nu e el persoana vatamata.Pe cand la SRI, adica tot un cetatean roman cum e si ofiterul, nu are obligatia asta, intrucat e legat de anumite secrete. In realitate e o vrajeala! De ce? Vorbim foarte deschis, si imi cer scuze pentru limbaj, intrucat, prin aceste metode, practic, ofiterul SRI de rang inalt, conducerea, selecta care dosare sa fie lucrate si care nu.
Adica? In baza aia mare de date care era la SRI de posibile infractiuni, si ati vazut cu totii in spatiul public cum se manipulau notele de redare, le spun in clar, adica ne intercepta pe noi si spuneam ca nu Negulescu a facut nu stiu ce infractiune si disparea nu-ul...
A.A.: Si scoteau din context.
D.F.: Atunci aparea ca Negulescu a facut anumite infractiuni, dublate de cateva hârtii care veneau cert de la SRI. Pai, nici procurorul Neglescu, nici judecatorul Alexandrescu nu stateau pe urma sa se mai uite pe hartii.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Alin 18 November 2020 22:03 +29
# Adrian 19 November 2020 12:06 +2
# Lolo 19 November 2020 14:35 +1
# escu 19 November 2020 17:52 +2
# Botomei Vasile, doctor in drept, 0744191717 19 November 2020 17:59 0