Curtea de Apel Bucuresti solicita CSM sa inceteze detasarile unor judecatori la Consiliu si la MJ, motivand incarcatura mare de dosare. CSM, prin Directia Resurse Umane a intocmit o nota defavorizanta, cu statistici trunchiate!
Conducerea Curtii de Apel Bucuresti a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii unor judecatori cae se afla in schema CSM, a Ministerului Justitiei, intrucat instanta se confrunta cu un numar de dosare foarte mare si magistratii nu le mai pot face fata pentru a raspunde celeritatii cerute de Uniunea Europeana in monitorizarea MCV. In adresa Curtii de Apel se mentioneaza atat posturile vacantate prin detasarea a unor judecatori la CSM si Ministerul Justitiei, cum ar fi situatia magistratilor Carmen Ioana Balan, Cristina Irimia, Petre Rosu, Mihalea Vintila, Ancuta Ileana Mihaela, Andreea Cioata, Liliana Iorgulescu, Monica Stan, Andreea Uzlau, a detasarii actualului presedinte al CSM, Alina Ghica dupa ce a fost aleasa in CSM, dar si a patru magistrati care au concediu pentru cresterea copilului sau concedii medicale de lunga durata. La aceasta ora, la Curtea de Apel Bucuresti sunt 14 posturi temporar vacante, din care 6 posturi vacante complet.
Curtea de Apel Bucuresti solicita Sectiei pentru Judecatori a CSM revocarea detasarilor pentru 8 magistrati, invocand Hotararea Colegiului de conducere nr. 3/19.01.2012, situatia posturilor de judecator din cadrul instantei, precum si faptul ca in anul 2011 a crescut semnificativ numarul dosarelor nou intrate.
Intrucat Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, nu permite incetarea detasarilor decat la cererea celui care a solicitat detasarea ori a judecatorului sau procurorului detasat, Directia Resurse Umane din cadrul CSM a intocmit o nota in care arata ca, in acest caz, Consiliul este institutia care ar putea solicita incetarea acestor detasari, iar pentru doua judecatoare, Ministerul Justitiei este indrituit sa ceara acest lucru.
In Nota privind solicitarea Curtii de Apel Bucuresti a Directiei Resurse Umane a CSM, se subliniaza ca ”In anul 2010, dar si in primul trimestru din 2011, incarcatura pe judecator a fost sub media la nivel national, la un numar de 174 - 175 posturi ocupate. In situatia in care in semestrul I/2011 instanta ar fi functionat cu un numar efectiv de 182 de judecatori, cat figureaza in prezent, ca ocupate, in schema Curtii de Apel Bucuresti, incarcatura pe judecator ar fi fost de 509 cauze, deci cu 76 sub media la nivel national”.
Remarcam insa ca cei de la Directia Resurse Umane din CSM nu au dat decat cifrele mediei pe tara pana la semestrul I al anului trecut, desi aveau statistica pe 2011, in tabel aparand o medie pe tara de 585 la 175 de judecatori. Din datele pe care le detinem, statistica pe tot anul 2011 demostreaza o crestere a cauzelor pe judecator, ajungand la curtile de apel la 1030 dosare –media pe tara.
Dan Lupascu: „Se ignora complexitatea dosarelor”
Contactat telefonic, presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Dan Lupascu (foto) a declarat, pentru Lumeajustitiei.ro, in legatura cu aceasta nota a directiei din CSM: ”Se ignora complexitatea dosarelor. Din pacate, CSM nu tine o evidenta care sa reflecte totalul de puncte pe complexitatea cauzelor inregistrate la nivelul instantei. Calculul facut doar la incarcatura pe numar dosare nu ofera imaginea completa a activitatii unui judecator daca se ingnora ce se afla intre copertile unui dosar. Consider ca cererea noastra ar trebui sa se admita, in special la cele ce privesc incetarile de detasari pentru sectiile penale, unde volumul a crescut foarte mult de cand a intrat in vigoare legea care impune accelerarea reformei in justitie. De asemenea, vreau sa subliniez ca nu exista la nivelul CSM un standard cu pragul considerat optim in legatura cu incarcatura pe dosare/judecator. Asa fiind, nu facem decat sa ne comparam intre noi sau un an cu altul, iar acest mecanism nu reflecta realitatea!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ilarion 14 February 2012 10:34 -1
# Olivia-Maria Marcov 14 February 2012 17:57 -3
# Herlea 15 February 2012 17:05 -5
# Berlea 15 February 2012 18:24 +8
# Marioara 22 February 2012 08:07 0