DE ASTA E DECORATA KOVESI DE AMBASADE? - Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu denunta marea tradare nationala: „Ce face DNA? Intr-o maniera sistematica, a luat toate firmele romanesti, le-a bagat in anchete, le-a deschis dosare, ii termina pe toti, ii baga in faliment pe toti, si, in felul acesta, DNA paveaza calea catre firmele straine in Romania... Capitalul romanesc a fost pus pe butuci... Nu exista nicio firma straina, nicio multinationala anchetata de DNA... Este o actiune antinationala”
Au legatura oare decoratiile pe care sefa DNA Laura Kovesi (foto 1) le primeste de la ambasadele straine cu distrugerea capitalului economic autohton? Este o intrebare cat se poate de legitima, daca avem in vedere ca firmele romanesti sunt sunt pur si simplu asediate de procurorii anticoruptie, in timp ce societatile straine si companiile multinationale sunt ocolite de DNA. Tocmai acest lucru acuza si presedintele Senatului si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu (foto 2).
Invitat duminica seara, 20 noiembrie 2016, la Romania TV, Calin Popescu Tariceanu a facut o radiografie crunta a ceea ce se intampla in prezent in Romania, spunand lucruri pe care prea putini politicieni au din pacate curajul sa le admita. Si anume ca DNA distruge firmele romanesti, facand culoar in acest fel pentru societatile straine. Tariceanu a remarcat ca nu exista nicio multinationala sau companie straina care sa fie anchetata de parchetul lui Kovesi, acuzand ca actiunea DNA este una antinationala, capitalul romanesc fiind pus pe butuci.
Iata declaratia liderului ALDE Calin Popescu Tariceanu:
„Avem o mica problema, glumesc cand spun mica problema, care se numeste DNA. Ce face DNA? Intr-o maniera sistematica, a luat toate firmele romanesti, le-a bagat in anchete, le-a deschis dosare penale, ii termina pe toti, ii baga in faliment pe toti, si, in felul acesta, DNA paveaza calea catre firmele straine in Romania. Firmele straine vin, vand in Romania, noi suntem tara de consum, facem profitul si dam de lucru celor din strainatate. Eu sper sa nu fie conspiratie si sa fie un zel inconstient, pentru ca sunt zeci de firme romanesti care sunt in aceasta situatie. Capitalul romanesc a fost pus pe butuci. Peste tot unde merg in tara, toti oamenii de afaceri, intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mai mari se plang de acest lucru si va spun ceva, cu toata responsabilitatea, la aceasta operatiune DNA a contribuit cu brio. Nu exista nicio firma straina, nicio multinationala anchetata de DNA, dar in schimb firmele romanesti n-au scapat niciuna. Nu pot sa participe la licitatii, pentru ca ei sunt cu aceste probleme, sunt descalificati. Pana nu exista o decizie a instantei nu poate fi nimeni considerat ca a furat. Consideram ab initio ca firmele straine sunt perfecte, ca firmele straine sunt curate, dar va spun ceva: marea coruptie in Romania n-au inventat-o firmele romanesti, au inventat-o firmele straine cand au venit in Romania. Ele au adus coruptia mare pe care o vedem in Romania, dar ele sunt in regula, DNA nu are nicio problema cu ele. Este o actiune antinationala, pentru ca nu o sa putem sa ramanem in Romania, o tara care sa exporte grau si porumb, eventual ceva produse din agricultura si sa cumparam numai de la altii. Asta este situatia in care ne ducem si Guvernul pare sa fie multumit cu aceasta situatie ca si presedintele. Nu reactioneaza la aceste lucruri, desi ar trebui”.
Tariceanu: „Trebuie sa stam cu capul plecat, umili si sa facem numai ce ni se spune de la Bruxelles?”
Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu a facut o analiza extrem de interesanta, oferind mai multe exemple de favorizare a societatilor straine in detrimentul celor romanesti. Presedintele ALDE a aratat cum contracte de investitii sunt oferite firmelor straine, desi ele pot fi realizate de companii din Romania, competitive atat din punct de vedere calitativ, cat si din punct de vedere al pretului. Tariceanu considera, pe buna dreptate ca suntem „parlitii Europei”, dorindu-se mentinerea in tara a unui nivel de saracie accentuat.
Iata analiza lui Calin Popescu Tariceanu:
„Sa va arat cateva lucruri care mie mi se par extrem de grave.
Primul lucru la care vreau sa ma refere este ceea ce se numeste ajutorul de stat. Ajutorul de stat pe anul 2016 - numai pentru firmele straine, nicio firma romaneasca. In loc ca firmele romaneste sa fie ajutate, sa beneficieze de ajutorul de stat in limitele legislatiei in functiune, tot ajutorul de stat a fost dirijat catre firmele straine.
Punctul 2: Ordonanta de Urgenta a Guvernului 60/2016 – numai pentru firmele straine. Aceasta ordonanta este stimulata atragerii fortei de munca din zonele apropiate oraselor, pana la o distanta de aproximativ 50 km, se dau anumite stimulente care angajeaza forta de munca atrasa. S-au dus firmele romanesti. Odata ce ordonanta a fost aprobata, sa-si depuna dosarele ca sa obtina aceste subventii si sa poata angajeze muncitori din zonele adiacente. Li s-au spus, ne pare rau fondurile s-au terminat. Pai, cum s-au terminat? Pai, primul venit, primul servit. Cine a fost primul venit? Firmele straine care sunt in Romania, care au fost instiintate inainte de aparitia ordonantei ca Guvernul va promova aceasta ordonanta si au fost primii care si-au depus dosarele. Au fost informati dinainte de guvernul in functie.
Punctul 3: am sa va dau o lista de investitii si cheltuieli care ar trebui sa fie facute in urmatoarea perioada, pentru infrastructura din Romania si alte domenii.
La metrou am vazut recent ca trebuie cumparate 25 de trenuri noi. Domnul director general de la Metrorex deja semnalizeaza. Spune, vrem de la firma Bombardier. Vreau sa va spun ca trenuri de metrou se pot face in Romania, s-au facut in Romania, sunt competitive ca pret si calitate. Dar nu, vrem sa cumparam din strainatate. In loc sa gandim sa dam aceste contracte firmelor romanesti, care sa creeze locuri de munca, si oamenii sa fie bine platiti, firme care sa plateasca impozit pe profit si alte taxe la buget din care noi sa alimentam bugetul pentru sanatate, pentru educatie, pentru infrastructura rutiera, nu, dam la firmele straine. Alea romanesti le dam la o parte, cu toate ca avem capacitatile de fabricatie in Romania.
La Primaria Bucurestiului: autobuze. E vorba de o licitatie pentru 500 de unitati. Am vorbit cu primarul general al Capitalei, si am intrebat: nu ati putea sa cumparati autobuze din Romania, ca RATB are troleibuze facute de Astra? Si mi-a spus, nu putem pentru ca Astra e blocata deoarece ii ancheteaza DNA.
Va mai dau un exemplu. Este vorba de dotarile de vagoane pentru CFR. Ministerul Transporturilor nu face absolut nimic. Sunt capacitati de productie numeroase in Romania. Produsele romanesti se exporta in alte tari, proba ca ele sunt competitive, daca sunt competitive in strainatate, sunt competitive si in Romania. Nu exista niciun fel de contract de achizitie de vagoane CFR. Parcul de vagoane CFR este imbatranit, ministerul nu face absolut nimic.
Necesitate punerii in functiune a trenurilor rapide de care am vazut ca se discuta in ultima perioada foarte mult, trenurile rapide pe trasee precum Bucuresti-Pitesti, Bucuresti-Giurgiu, care sa dea posibilitatea celor din aceste orase sa vina sa lucreze in Bucuresti. Exista in Romania o firma care a si prezentat nu numai prototipul, functioneaza, merge pe liniile ferate romanesti de tren rapid. Nu, noi cumparam de la Siemens. Deci exista capacitate de productie, capacitate tehnica, preturile sunt in regula, dar noi cumparam de la Siemens. Asta este filosofia celor care sunt responsabili in ministerele de resort.
Si mai am o chestiune pe care vreau s-o semnalez si care mi se pare la fel de relevanta. Este vorba de proiectul corvetelor pentru inzestrarea fortelor navale. Le fabrica Romania cumva, va faceti vreo iluzie? Nu, Olanda. Contractul se doreste sa fie facut fara licitatie, achizitia corvetelor rapide din Olanda. Unde credeti ca vor face olandezii corvetele rapide? In Romania. Vor sa le produca in Romania. Dar lucrul asta ce inseamna? Ca vor plati niste salarii la scara de jos, pentru muncitorii din Romania, si ca profitul se duce in Olanda. Adica nu poate Ministerul fortelor armate sa le spuna, baieti, daca vreti sa faceti corvetele in Romania, noi va propunem urmatorul lucru: cumparam licenta de realizare a acestor corvete, cum s-ar putea de altfel face si la autobuze, pentru ca pentru 500 de unitati este convenabil sa cumpar licenta de productie si le fabric in Romania, ramane si profitul in Romania, nu se duce tot profitul in strainatate, nu se plateste TVA pentru ca evident fie produsul se exporta, fie se importa. Deci noi suntem parlitii Europei si in continuare vad ca politica pe care anumite institutii ale statului o au in vedere este exact aceeasi, de a mentine Romania la un nivel de saracie care face tot mai multi romani sa plece in strainatate. Trebuie sa stam cu capul plecat, umili si sa facem numai ce ni se spune de la Bruxelles? Eu cred ca putem sa facem si altceva”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 21 November 2016 16:11 +32
# Stefana 21 November 2016 16:47 +34
# simplu 21 November 2016 17:02 +8
# DOREL 22 November 2016 08:37 +7
# mishulescu 21 November 2016 19:52 +21
# biet roman saracu 21 November 2016 22:59 +10
# mitica 22 November 2016 08:30 +9
# carcotescu 21 November 2016 20:03 +16
# Marin ŢULUŞ, Olt 21 November 2016 20:59 -3
# Marin ŢULUŞ, Olt 21 November 2016 21:18 -7
# carcotescu 22 November 2016 00:04 +11
# un oarecare 22 November 2016 03:22 +8
# livia 22 November 2016 07:45 +12
# UN INTREBATOR 22 November 2016 15:17 +1
# mai, mai 22 November 2016 16:42 0