De ce abia azi? Si de ce doar martori?
Pelerinajul de azi pe la DNA al unor lideri pedelisti camuflati in haine liberale, in aceste zile fierbinti, in care sufletul societatii civile lacrimeaza pentru tragedia de la Colectiv, in calitate de martor, imi dovedeste inca o data ca asa-numita lupta impotriva coruptiei foloseste arme fara tais pentru unii, dupa ce a ghilotinat capete ale deja fostului Guvern Ponta cu inceperi de urmarire care de care mai discutabile. Inclusiv capul premierului a fost o tinta. Si daca Victor Ponta a rezistat acestei „selectii” pana mai ieri, cand a demisionat, e doar pentru ca a miscat lucruri in directia binelui cetatenilor, prin masuri care au redresat aberanta politica bocisto-basista, de maxima austeritate.
Fata de acest moment si de aceste audieri, am o prima intrebare: de ce doar martori? De ce doar martori Emil Boc, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur si altii ca ei? De ce doar martori, facand pe fraierii, dand din umeri si spunand ca ei nu au stiut nimic despre banii murdari indicati in declaratiile unor denuntatori care au slujit campaniei electorale din 2012? Cred ca audierea acestor personaje a fost anume aleasa intr-un moment in care dezbaterile de pe toate canalele media se focuseaza pe „Colectiv” si, mai nou, pe efectele caderii Guvernului sub presiunea cat se poate de motivata a strazii.
Sunt cazuri in care DNA, doar pe un denunt, a cerut retinerea unora sau altora. A trimis oameni in judecata, fara a mai conta apararea lor in timpul urmaririi penale. Sper ca de astazi anchetele DNA sa devina mai curate, mai corecte si nepartinitoare in privinta „martorilor” la dezastrul ultimilor zece ani, ce fac pe neprihanitii si afirma ca habar nu au de unde au provenit banii campaniilor care i-au propulsat in functiile din stat pe care le-au detinut atatia ani, ani in care drepturile cetatenilor au fost atat de crunt calcate in picioare.
Intrebarile din titlul acestui editorial mi le-am pus atat cu privire la audierile „martorilor” fostei puteri la DNA, cat si la manifestarile societatii civile de dupa tragedia de la „Colectiv”.
De ce abia azi?
Mi-as fi dorit ca o astfel de manifestatie, de profunzimea celei de care strada a dat dovada de cateva zile incoace, sa fi existat macar din ziua in care Curtea Constitutionala l-a repus la Cotroceni pe „suspendatul” Traian Basescu. Daca macar 15.000 din cele 7,4 milioane de cetateni al carui vot a fost atat de abject anulat s-ar fi adunat in fata CCR-ului si a Cotrocenilor, se puteau salva doi ani din cei zece de batjocorire a unui popor. Daca macar tot atatia ar fi protestat in fata Guvernului si a Consiliului Superior al Magistraturii si ar fi cerut ca Justitia sa nu mai fie selectiva si impanzita de „acoperiti” pusi sa execute oameni prin procese-simulacru, am fi avut un altfel de sistem judiciar. Daca macar tot atatia ar fi protestat in fata Ministerului Justitiei pentru felul in care se judeca la acel moment procesul „Stanciu-Rarinca”, poate ca se cutremura un pic soclul sistemului nesimtit. Daca...
De ce doar martori?
Au fost multe momente, in ultimii 26 de ani in care societatea civila putea sa constientizeze ca dezbinarea ucide, incet-incet, orice ideal democratic. Eu am crezut de multe ori ca societatea va reactiona, ca i-a ajuns, ca se sufoca, si totusi n-a facut-o. Cunosc atatia oameni care identificasera radacinile raului, vorbeau revoltati despre aceasta rasturnare de valori, despre mentalitatea fanariota a conducatorilor politici, despre ce ar trebui facut si cum ar trebui facut, dar...doar atat. Si ma intrebam unde e unitatea, solidaritatea si de ce nu exista mobilizare pentru a acoperi cu fapte, cu un protest major, nevoia de transformare in bine a unei societati in declin.
Dupa atatia ani, iata, vocea strazii ii impune chiar si presedintelui Klaus Iohannis o mediere de la care sa nu mai fie eliminata. Sa fim, insa, atenti la cine si cum va reprezenta societatea civila la acest dialog...
In astfel de momente exista insa si mari pericole. „Strategi” din umbra au creat mereu, in asemenea momente de mare incarcatura sociala, scenarii prin care au fost propulsate in functii-cheie tot felul de personaje macabre, care au stiut cum sa-si ascunda, ani de zile, adevarata misiune, adevarata fata. Orice moment de acest gen este un moment ce poate fi confiscat. Parvenitii pandesc o simpla greseala, o fisura. Ei genereaza conflicte din orice, se catara in varful piramidei prin retorica si promisiuni. In asftel de momente se vand iluzii. Si „paraziti” frumos ambalati. Daca le va da girul, fara o dreapta triere, societatea civila va esua in idealurile ei pentru cel putin inca zece ani.
In loc de concluzie, ma duce gandul la filosofia lui Petre Tutea: „In democratie, numai intamplarea naste un mare sef!”
P.S. Cat despre Justitie, oooh, da! - aici e nevoie de o igienizare profunda. Si daca in varful Justitiei se va cocota, prin viclesug si mesaje belicoase, un personaj al carui trecut politic il (o) recomanda azi doar pentru o rapida iesire la pensie, daca iar vom avea ministru un procuror, atunci e cat se poate de clar ca si acest moment va fi fost confiscat.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DOREL 6 November 2015 10:03 +15
# imun /teanu 6 November 2015 10:40 +15
# imun /teanu 6 November 2015 10:52 +9
# lica 6 November 2015 15:06 +10
# ovidiu dragos 6 November 2015 16:49 +6
# postacu 6 November 2015 21:52 +7
# snobu 7 November 2015 11:27 +4
# dani 8 November 2015 16:34 +4
# un roman 10 November 2015 08:54 +4
# LESMAJESTATE 10 November 2015 11:30 +3
# nedumeritu 10 November 2015 16:04 +3