DE DRAGUL SCHENGEN - Ministrul Justitiei declara ca nu a fost informat de Kovesi in legatura cu delegarile adjunctilor lui Morar din DNA, dar reflecteaza daca va face propuneri de numire inaintea raportului de tara. Kovesi sustine ca n-avea obligatia sa-l informeze
Reactii la dezvaluirile Lumeajustitiei.ro despre delegarile efectuate pe sest la varful DNA de catre Laura Kovesi. Delegatiile semnate de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, nu au avut nicio opozitie din partea ministrului Justitiei, Titus Corlatean, acesta declarand, pentru Lumeajustitiei.ro, la ceremonia desfasurata la Casa Centrala a Armatei cu ocazia Zilei Justitiei ca nu a socotit ca ar fi oportun sa faca vreo numire pe functiile de adjuncti ai sefului DNA Daniel Morar si pentru functia de sef de sectie ocupata de Doru Tulus "pentru ca este, inca, o situatie tensionata, mai ales ca urmeaza sa fie dat si Raportul de tara si mai exista si discutii foarte importante legate de aderarea Romaniei la spatiul Schengen". Corlatean a mai spus ca va reflecta zilele urmatoare daca va face propunerile de numiri in functii de conducere la DNA inainta raportului de tara, intrucat in cazul unei reactii negative la nivel prezidential s-ar induce ideea unui nou conflict.
Ministrul Titus Corlatean a spus ca au fost prelungite prin delegare, pe un termen determinat, mandatele adjunctilor sefului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), procurorii Laura Oprean si Carmen Galca, precum si cel al sefului Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus, dar a admis ca este posibil sa faca in orice moment propuneri pentru aceste functii. "Mandatele respective au expirat in mod obiectiv si exista teoretic aceasta posibilitate a prelungirii prin delegare a mandatelor pe un termen determinat. Ministrul Justitiei, care nu a fost informat oficial, formal, in legatura cu trecerea la prelungirea delegatiilor, desi dintr-un anumit punct de vedere putea sa fie predictibila aceasta chestiune, poate face si maine, si peste o saptamana propuneri, poate sa faca propuneri care dupa dezbaterea si avizul CSM sunt supuse confirmarii sau infirmarii de catre presedinte, care poate adopta decizii in dublu sens", a explicat Corlatean.
In replica, Procurorul General Laura Kovesi a precizat ca nu avea nicio obligatie sa-l informeze pe ministrul Justitiei ca au exprita mandatele celor de la DNA si ca e dreptul ei sa faca delegari atunci cand nu primeste in timp o numire.
Surse avizate ne-au informat insa ca ordinele de delegare pentru cei trei sefi ai DNA au fost semnate de Laura Kovesi in urma cu 10 zile!
Corlatean: Propunerea ar introduce un element de reactie negativa la nivel prezidential!
Ministrul Justitiei a subliniat ca "suntem cu doua saptamani inaintea unui raport important privind justitia in Romania" si ca interesul este sa nu se intre "intr-un razboi suplimentar" inaintea Raportului de tara.
"O eventuala propunere astazi sau maine intr-un context politic extrem de framantat, de agitat, care propunere eventual ar introduce un element de reactie negativa la nivel prezidential si practic ar induce ideea unui nou conflict suplimentar, cred ca o astfel de contradictie ar genera mai mult efecte nefavorabile si ar putea avea influenta asupra raportului din iulie. Mai mult decat atat, acel raport se leaga foarte mult de o decizie pe care Romania o astepta de mai bine de un an - aderarea la spatiul Schengen. Astfel incat, fara sa spun ca nu voi face propuneri, voi face, si le voi face pe baza respectarii criteriilor pe care le-am evocat, profesionalism, independenta, integritate", a explicat ministrul.
Corlatean asteapta "o perioada de oarecare calmare a jocului politic, daca va fi posibil": "Daca nu va fi posibil, voi face aceasta propunere. Daca intram intr-un blocaj politic suplimentar, daca intram intr-o contradictie suplimentara, tara va pierde. Acesta este motivul pentru care eu ieri (sambata, n.r.) nu am facut inca aceste propuneri. Acesta este motivul pentru care astept totusi si voi reflecta in zilele urmatoarea daca voi face aceste propuneri inainte de Raportul de tara sau dupa. Eu ca ministru al Justitiei sunt obligat sa tin cont de interesul societatii romanesti, de interesul Romaniei, dar si de interesul, in egala masura, ca cei care vor conduce aceste institutii importante - DNA, Parchetul General - sa corespunda unor asteptari uriase ale cetatenilor legate de independenta, integritate si impartialitate in ceea ce fac".
Ministrul Justitiei a adaugat ca vrea sa reflecteze foarte serios si sa cantareasca bine, "pentru ca interesul Romaniei este mult mai larg decat batalia politica, la care din pacate asistam in clipa de fata, o batalie fara limita, in care nu se mai respecta niciun fel de reguli".
Ministrul Justitiei a mai spus ca Raportul pe justitie va avea o influenta decisiva asupra pozitiei unui stat membru in UE care a blocat pana acum aderarea Romaniei la spatiul Schengen. El a precizat ca, in calitate de ministru, are datoria sa evite sa introduca actul de justitie in aceasta batalie.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Av. Catalin Racaceanu 1 July 2012 23:11 +11
# carcotas cu inzestrare 1 July 2012 23:20 0
# pai parca spuneau ca nu sunt legate, mcv-ul si schengen-ul 1 July 2012 23:30 +5
# Ezoteric 1 July 2012 23:58 +4
# ga 2 July 2012 00:05 0
# Singura solutie inca o revolutie! 2 July 2012 04:23 +5
# Singura solutie inca o revolutie! 2 July 2012 04:25 +6
# eka 2 July 2012 09:56 -1
# Cristi P. Sturzu 2 July 2012 11:11 +2
# Cristi P. Sturzu 2 July 2012 11:16 +2
# Socrate 2 July 2012 13:47 +1
# vuvuzela pdl 2 July 2012 15:23 +3