Decalogul Justitiei pe 2011. Probleme mari, dureri de cap si sperante!
Un an bun inseamna un an in care, indiferent cat de mari au fost obstacolele si indiferent de ce natura, le-ai trecut cu bine si cu fruntea sus. Vorbim aici de individ si de perceptia sa, de starea de fericire care se manifesta doar la timpul prezent, dar hai sa ne intrebam daca pentru societate, pentru oamenii in mijlocul carora traim, pentru justitiabilul caruia i s-a tocit incaltamintea si i-a crescut tensiunea prin instantele patriei a fost un bilant satisfacator.
Ce nota dati Justitiei anului 2011? Sunt convinsa ca fiecare are parerea lui, si parte din opinia fiecaruia se regaseste intrucatva si in opinia altuia. Am si eu propria opinie si pentru ca, jurnalist fiind, datoria mea e sa evidentiez raul pentru ca el sa se transforme in bine, pentru ca greselile sa fie constientizate si corectate, asta voi incerca sa fac si acum, pe final de an. Punctual.
1 - In 2011, instantele s-au “imbogatit” cu si mai multe cauze decat in anii precedenti. Motivul: masurile legislative de “criza” luate cu bisturiul rasucit in abdomenul bugetarilor si batranilor iesiti din campul muncii, care au fost nevoiti sa apeleze la instanta pentru a-si apara drepturile salariale sau drepturile luate prin recalcularea aberanta si neconstitutionala a pensiei.
2 - In parchete, discriminarea modului de promovare a procurorilor a continuat, pentru ca nimeni nu a facut nimic pentru a modifica legea in sensul ca si procurorii DNA si DIICOT sa dea examen, precum toti ceilalti, atunci cand sunt promovati la aceste institutii cu drepturi salariale speciale si cu rangul cel mai inalt.
3 - Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a fost mai mult o “masina de spalat” hainele murdare ale magistraturii in “familie”, culmea fiind atinsa la finele acestui an, cand in urma promovarii la Inalta Curte a sefei de la Inspectie, a fost numita ILEGAL o alta persoana, ilegalitatea constand in faptul ca legea nu permite presedintelui CSM sa numeasca, fie si interimar, un sef la aceasta institutie, ci doar in aparatul tehnico-administrativ. Dar, ilegalitatea nu a fost combatuta pana acum, ci isi produce efectele...
4 - In avocatura, pentru prima data, examenul la intrarea in profesie a devenit unul zdrobitor de greu, sisific, candidatii fiind obligati sa se transforme in roboti cu memorie extinsa. Si asta, in conditiile in care nimeni nu poate memora toate codurile pe dinafara, iar magistratii stau cu codurile pe masa cand judeca, iar pana si avocatii veterani le au in geanta ca sa le scoata in instante oridecate ori e nevoie. Dar, deh, vorba unui decan de barou traditional din tara: “Cozonacul a devenit prea mic!” si atunci, ce-au zis ei, hai sa le dam la geoale astora tineri si nelinistiti, ca noi trebuie sa ne pastram procentul din clientela. Una peste alta, se pare ca nimeni nu vrea sa inteleaga ca avocatura este o PROFESIE LIBERALA si ca in orice astfel de profesie, daca esti bun, rezisti, daca nu, pa si Auf wiedersehen! Stai la fumoar si astepti sa-ti pice un “oficiu”!
5 - La DNA, ce sa mai vorbim! Cu toata harmalaia televizata de lupta anticoruptie, a iesit la iveala, ca untdelemnul din apa, modul in care au fost facute multe dosare mai degraba de carnatari si piftangii decat de procurori profesionisti. Dovada: numarul achitarilor, ba unele de mare rasunet, precum “Nastase-Tamara” si Pacuraru”. Cat priveste povestea cu sotii Barsan, asta a fost “bomboana pe coliva” pe care Romania o va culege in februarie, cand va fi dat Raportul de tara! In fine, as da aici o bila alba – desi nu-mi sta in fire – sefului statului – care dupa ce i-a incoronat de mama focului de procurorii lui Morar, facandu-i mai tari ca Falcone sau Di Piedro, acum si-a revenit si i-a incornorat pe final de an, atragandu-le atentia ca dosarele nu se fac la bambilici, ci cu probatorii serioase. Este adevarat, desi multi nu prea inteleg sau nu vor sa inteleaga, ca niciun judecator nu-si poate submina independenta si renumele in fata CEDO doar de dragul de a condamna dupa vrerea DNA!
6 - La Parchetul Inaltei Curti, Elodia a ramas cea mai cautata moarta, Dumnezeu s-o odihneasca, iar promovarile au adus in fruntea Sectiei de urmarire penala si Criminalistica un procuror caruia i se cunosc “succesurile” pe dosare in care influenta serviciilor a fost mai mult decat vizibila. Ce-i drept, SRI – cu sediul aflat la mica distanta de PICCJ – a reusit sa cotropeasca Ministerul Public, asa dupa cum a “cotropit” toate retelele de telecomunicatii. Interceptarea a devenit “mama probelor” si uneori si unica pe care se bazeaza procurorii cand instrumenteaza anumite dosare. Cat despre dosarele Revolutiei, cred ca doar o noua Putere, constienta ca mortii din decembrie 1989 au avut asasini lasati 20 de ani in libertate care trebuie sa plateasca, va face ca imprescriptibilitatea decisa deunazi de CEDO sa-si spuna cuvantul si sa faca DREPTATE!
7 - Justitie fara experti criminalisti, fara experti independenti, nu poate functiona corect in niciun stat de drept. Ce folos ca Romania are experti, dar nu putem vorbi inca de independenta lor de vreme ce Ministerul Justitiei face regulile, iar singurii cu adevarat independenti sunt cei contabili care si-au format o institutie rebela, dar eliberata de politic! Ce folos ca Romania are experti, dar unii dintre ei au fost “unsi” precum majoritatea generalilor patriei, la apelul bocancilor! Astfel de experti pot rasturna adevarul cu fundul in sus, pot inchide dosare evaporand, printr-o magie doar de ei stiuta, prejudicii reale ajungand la concluzii dictate de diverse interese obscure, astfel de experti contrafac adevarul si se leapada de el si mai sunt si platiti pentru asta!
8 - Imaginea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, institutie care, oriunde in lume, este privita cu maxim respect, a ajuns de rasul natiunii dupa marile scandaluri provocate ale anului 2011! Pe ultimii metri, CSM a promovat anumiti judecatori care, de-a lungul carierei lor, au onorat si ei comenzi chiar daca nu au fost trasi niciodata la raspundere. Nu i-a tras nimeni de urechi nici pe ei, nici pe altii care, in toata tara, la nivel ierarhic inferior, impotriva probelor evidente, au dat sentinte dezonorante care au calcat in picioare orice idee de dreptate!
9 - Si asta pentru ca Legea raspunderii magistratilor a fost pritocita cam mult, iar focul disputelor nici acum nu a fost stins! Cum si daca vor raspunde magistratii pe viitor, ramane de vazut. Eu nu sunt deloc convinsa. Si pana acum, prin actiunea in regres, statul putea sa traga la raspundere vinovatii din magistratura din cauza carora Romania a fost nevoita sa plateasca greseli ale judecatorilor sau procurorilor din buzunarele contribuabililor. Dar nu s-a-ntamplat! Ce m-ar face sa cred ca de acum inainte va fi altfel?
10 - Justitia anului 2011 a aratat ca sistemul judiciar si-a pierdut din verticalitate, a devenit mai slugarnic, mai sufocat, mai putin credibil decat inainte. Ca peste tot in tara, ecuatia promovarii tine de felul in care raspunzi comenzilor sau ai lipici si “culoar deschis” la sefi. Nu profesionalismul conteaza, nici buna credinta! Justitia, prin acest nou CSM al anului 2011, a pierdut din onorabilitate si performanta, si ce pot sa spun, ca o concluzie, este ca Justitia, precum poporul roman, are conducatorii pe care ii merita, prin votul care le-a fost dat celor ce au fost alesi! Asa au ajuns tot felul de danileti prin CSM. Cu un proiect personal sau unul comun (o smecherie fara precedent!), in care au promis marea cu sarea si iata de ce, acum, CSM-ul arata ca o bodega in care se iau multe decizii fara discernamant!
Desigur, lista ar fi mare, mult mai mare, dar ma opresc aici pentru ca intrarea in Noul An sa nu imprime o imensa depresie, dimpotriva.
Sa speram impreuna ca anul 2012, asa cum se anunta el a fi, un an spiritual, va lumina mintile tuturora si va aduce:
- DREPTATE celor nedreptatiti
- ONOARE celor umiliti
- VIRTUTE celor ce impart dreptatea
Dumnezeu a fost darnic cu toti si ne-a facut, la inceputuri, un imens cadou: liberul arbitru. Sa avem grija cum il folosim!
LA MULTI ANI, oameni buni!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# LA MULTI ANI! 30 December 2011 12:56 +3
# DOREL 5 January 2012 10:30 +1
# of 30 December 2011 15:31 +2
# iar taica Dumbrava ilega? 30 December 2011 17:37 +1
# IOAN DUSCAS 30 December 2011 17:40 0
# IOAN DUSCAS 30 December 2011 17:54 0
# IOAN DUSCAS 30 December 2011 18:01 +1
# IOAN DUSCAS 30 December 2011 18:11 0
# unne 31 December 2011 10:02 -1
# unne 31 December 2011 10:29 -1
# avocatS 31 December 2011 10:36 0
# CI 1 January 2012 19:10 +1
# IOAN DUSCAS 2 January 2012 12:16 -1
# nasol! 4 January 2012 11:37 0
# ella 5 January 2012 18:38 0