psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Despre Justitie si infaptuirea ei

Scris de: Laurentiu DINCOVICI, avocat, Baroul Olt | pdf | print

3 November 2017 12:10
Vizualizari: 9816

In climatul actual, tensionat de noile propuneri de modificare a legilor justitiei, trecem poate prea repede peste esenta!

Scapam din vedere modul actual de infaptuire a actului de justitie.

Secolul vitezei isi pune pregnant pecetea si asupra acestuia.


Motivat de numarul mare de cauze, de presiunea termenelor, de pretinsa celeritate a solutionarii cauzelor, se judeca la foc automat.

Actul de judecata este marcat de un formalism excesiv, cautandu-se parca motive formale de anulare a cererilor in procedura de regularizare, magistratii apropiindu-se periculos de mult de denegarea de dreptate.

In aceasta graba se fac – evident - si greseli, caci nu-i asa(?), “graba strica treaba!”

Actul de justitie – prin fauritorii lui se apropie periculos de mult de injustitie.

Lipsa de experienta (nu numai juridica) a magistratilor, fie ei judecatori ori procurori, isi pune amprenta asupra modului de comportament fata de participantii din procesul civil, asupra perceptiei acestora cu privire la speta dedusa judecatii, si in mod direct, asupra solutiei juridice adoptate.

Admiterea la facultate, examenele din facultate, accederea in profesiile juridice, evaluarea magistratilor, toate aceste examene, au la baza un element comun, definitoriu: GRILA!

Grila intra devreme in subconstientul magistratului, iar cazurile concrete, din viata reala, care nu se incadreaza in aceasta creaza dificultati de apreciere.

Nu se incadreaza in Grila, nu exista!

Interactiunea cu societatea:

Exista tendinta aproape generalizata, de autoizolare a magistratului fata de societate si problemele ei.

La instante nu mai exista notiunea de “audiente”, cererile de chemare in judecata nu mai sunt primite de “judecatorul de serviciu” ci de un grefier anume desemnat.

Biroul judecatorului este o camera in “palatul de clestar” unde problemele justitiabililor nu au ce cauta.

Un tanar absolvent de INM, care are marele merit ca a dovedit perseverenta in studiul aprofundat al dreptului, poate fi un bun teoretician.

Imi permit sa-l asemuiesc – deloc fortat – cu un tanar cercetator inchis in propriul laborator, absorbit de dorinta de a rezolva probleme grave ale umanitatii.

Doar ca, spre deosebire de un cercetator caruia un esec al unui experiment nu-i poate dauna (eventual) decat lui, experimentul judecatorului se intampla in laboratorul social, si ii afecteaza pe cei asupra carora se fac expertientele: justitiabilii.

Nu poti, in opinia mea, sa te pronunti in cauze in care experienta ta personala este zero.

Nu vei intelege niciodata durerea unui parinte despartit de copil, decat daca – la randul tau – ai trait experienta de parinte, cum nu vei intelege conditiile unei contraventii la codul rutier asa cum le-ar intelege un sofer, in conditiile in care nu sofezi.

Ori pentru toate acestea este nevoie de timp!

E nevoie sa le traiesti, sa le percepi mai intai tu, urmand ca apoi sa te raportezi la cazul pe care-l judeci, intrebandu-te ce ai fi facut tu, daca ai fi fost in persoana celui pe care-l judeci.

Atitudinea – de multe ori aroganta – fata de justitiabili ori avocat a magistratilor, deriva tot din lipsa de experienta.

Sali arhipline, oameni grabiti, avocati ale caror procese incep – cele mai multe – la aceeasi ora si la instante diferite, se reduc la un singur element: numar mare de cauze care trebuie solutionate cat mai urgent.

Depersonalizarea actului de justitie este infioratoare: esti un numar de dosar, nu o persoana.

Si revin la inceput: in viteza ei, justitia si-a pierdut balanta din mana stanga, a prins sabia cu ambele maini, si – oarba fiind – loveste in stanga si in dreapta cu aceasta, fara sa-i pese de destinele frante prin “actul de justitie”.

Si intreb: raspunde cineva pentru aceasta?

Sigur ca exista scuze, sigur ca exista explicatii, poate exista solutii!

Condamnarile de la CEDO au aratat vinovatii si ei nu sunt nici justitiabilii si nici avocatii. Hotararile magistratilor au condus la condamnarile de la CEDO, dar – pana in prezent – niciun magistrat nu a fost declarat raspunzator. Caci ei, se supun numai legii si propriei constiinte!

Sa ai puterea aceasta imensa, la inceput de viata, si sa realizezi ca poti in mod discretionar si fara nicio raspundere, sa uzezi de ea, este cea mai mare problema a justitiei de azi.

Ar fi important sa se invete ceva din experienta de pana acum, sa se transpuna in practica. Ca avocat, constat cu tristete ca activitatea din sala de judecata este afectata de toate acestea, de viteza, de GRILA, de formalism excesiv.

Oralitatea sedintei de judecata este – din ce in ce mai mult – inlocuita de activitatea epistolara. “Verba volant scripta manent” l-a dat afara pe Cicero din sala de judecata. Nu mai este timp de el, a devenit anacronic! Si cine sa te mai asculte, cand ai sentimentul ca nici nu mai esti auzit!

Cand gandul celui din fata ta zboara la lista lunga de dosare, privirea ii fuge spre teancul de dosare de pe masa grefierului, la faptul ca peste o ora ar trebui sa intre in sala respectiva un alt complet, cu o alta lista, cu multe dosare.

Dar cand sunt multe de spus (scris), constati ca nu mai este timp nici de citit, caci sunt prea multe cauze, poate mai complexe si mai multe ca niciodata!

Cauze, dosare, liste, termene, statistici prin care este cuantificata activitatea magistratilor, fara nicio referire la persoane.

Justitia poarta de prea multa vreme aceasta legatura pe ochi: a devenit un paravan dupa care se ascunde, iar acum, daca i-am dezlega-o, am constata ca a orbit de- binelea, si nu mai vede ca in fata ei se afla oameni, persoane, destine.

Comentarii

# Iulian date 3 November 2017 13:13 +16

Stimate autor, ca sa va parafrazez, as spune ca in locul ,,sabiei prinse cu ambele maini”, Justitia poate fi, din pacate, asemuita cu o maimuta in mana carei cineva (ex. INM, CSM, IJ) a pus un brici. De mare curaj are nevoie justitiabilul sa stea in fata maimutei, cu briciul in mana, in exuberanta ei manifestare haotica!!!!

# stanescu andreia date 3 November 2017 14:18 +5

Stimate dle avocat Dincovici ceea ce ati spus in articol este adevarat la nivel de bun simt. Nu trebuie sa fii magistrat sau chiar jurist neaparat ca sa intelegi aceste lucruri. Eu sunt expert criminalist autorizat si m-am lovit si ma lovesc in continuare, de lipsa de stiinta a instantelor in chestiuni simple pe care le-ar putea gasi spre rezolvare rapid daca nu se mai stie din facultate. Problema este ca din pacate am fost si in situatia de justitiabil si nu mi-a fost deloc usor chiar daca sunt obisnuita din facultate cu atmosfera salii de judecata. Va dau perfecta dreptate si sper totusi ca acesti judecatori tineri sa capete rabdarea necesara, daca se va putea acest lucru dar nu prea cred. Problema este ce facem cu cei judecati pe nedrept si mai ales condamnati? Este retorica intrebarea....?

# Luca date 3 November 2017 17:38 +6

Felicitari, domnule avocat Dincovici! O scurta, profunda si realista analiza a atmosferei din instanta, dar si a conduitei nepotrivite, uneori chiar abuzive, a mulltor judecatori. Sunteti un profesionist si aduceti corpului profesional al avocatilor un plus de valoare. Insa nu este suficient sa constatam, trebuie si sa actionam. Din pacate, nici la nivelul avocatilor nu se creaza un curent pozitiv si combativ, care sa contribuie la asanarea tarelor din justitie si care face sa paleasca ideea de justitie si de dreptate.

# grilanis date 5 November 2017 07:18 +3

Daca analizezi, partea cu folosirea grilei este foarte interesanta. Pai un examen tip grila poate fi luat si de o maimuta daca o antrnezi cu cateva zile inainte. Este cel mai usor sistem care se poate frauda. Este foarte posibil ca odraslele actualilor magistrati (inclusiv procurori) sa se foloseasca de acest sistem de grile pentru a mosteni pe mamica sau taticu. Fraudarea se face in cerc inchis, doar pentru ai lor. Se iau si bani, dar nu de la oricine, iar apoi banii se scot din lefurile astronomice.

# Marin ŢULUŞ, Slatina,Olt date 6 November 2017 09:02 0

este o situaţie aprox.corect comentata!toate pozitiile actuale cu privire la reforma justitiei nu sunt in totalitate corecte.Independenta justitiei nu inseamnă şi hotie sub aaceastă carapacea,după cum numirea si sanctionarea magistratilor nu poate fi dreptul doar al castei din care fac parte acestia fara rolul determinant al societăţii civile. Dar ce spuneţi dle av.despre situatia organizatiei (grupului)din care faceti parte care promoveaza incitarea la represiune impotriva noastra a avocatilor din str.UNBR Bota?Nu va este rusine sa faceti parte din aceasta grupare?Stiti ca Baroul Olt(Decan Bubatu-nume de om bolnav) discuta despre mine in fiecare sedinta si au si in prezent actiune impotriva mea pt. a-mi ingradi drepturile legale pt.exercitarea profesiei?!Ce părere aveti despre legea confiscării profesiei de av.(stabilirea profesiei se suprapune sistemului de învătământ)?ce fel de refoma a justitiei se doreste dacă actualele prcatici bolsevice încalcă drepturile Omului?!Polit

# YanY date 10 November 2017 19:34 0

Domnule avocat ?Toate susţinerile dumneavoastră sunt mai mult decît reale.Aţi făcut o analiză milimetrică de chirurg a sistemului judiciar din România ş sinceri vă felicit. Nedumerirea mnea insă este.....de ce dumneavoastră în calitate de profesionist incontestabil nu luaţi atitudine !!!!! să intraţi în legalitate cu profesia şi Baroul -Florea.Dumneavoastră,care sunteţi un om cinstit,stiţi ce nenorociri fac colegii dvs.din ţară nenorocind sute şi/sau milioasne de români ???????.Dumneavoastră domnule avocat ? stiţi că la nivel naţional,colegii dvs.au nenorocit ONG-urile ce apără în instanţele de judecată drepturile omului debitînd cele mai abjecte acuzaţii la adresa apărătorilor drepturilor omului,în cîrdăşie mizerabilă cu unii magistraţi ce nu răspund în faţa nimănui ? Faceţi parte domnule avocat dintr-o cloacă urât mirositoare ce şi-a uitat şi abandonat menirea.intraţi în legalitate apoi vorbiţi şi vă respectăm!Cu deosebită stimă pentru articolul dvs.foarte real şi concret.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva