DESTEPTII CODURILOR (XLI) – CCR a declarat neconstitutional art. 434 alin. (2) lit. g) din Codul de procedura penala care stabileste ca nu pot fi atacate cu recurs in casatie hotararile pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei: “Creeaza, cu privire la persoane aflate in situatii similare, o vadita inegalitate de tratament sub aspectul recunoasterii liberului acces la justitie”
Dupa vacanta de vara, Curtea Constitutionala a reluat seria hotararilor prin care macelareste Codul de procedura penala. In sedinta de joi, 20 septembrie 2018, CCR a declarat neconstitutional prevederile care stabilesc faptul ca hotararile pronuntate in urma acordurilor de recunoastere a vinovatiei sunt exceptate de la calea recursului in casatie.
Curtea Constitutionala a luat in discutie exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu art. 434 alin.(2) lit.g) din Codul de procedura penala, potrivit caruia: “Nu pot fi atacate cu recurs in casatie: […] g) hotararile pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei”.
Cu majoritate de voturi, CCR a decis ca dispozitiile in cauza sunt neconstitutionale si contravin art.16 din Constitutia Romaniei referitor la egalitatea in drepturi si art.21 din Constitutia Romaniei privind accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil. In opinia CCR, art. 434 alin.(2) lit.g) din Codul de procedura penala creeaza, cu privire la persoane aflate in situatii similare, o vadita inegalitate de tratament sub aspectul recunoasterii liberului acces la justitie, iar aceasta inegalitate nu este justificata in mod obiectiv si rezonabil.
Iata comunicatul CCR:
“Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei, al art.11 alin.(1) lit.d) si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.434 alin.(2) lit.g) din Codul de procedura penala, avand urmatorul cuprins: 'Nu pot fi atacate cu recurs in casatie: […] g) hotararile pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei'.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.434 alin.(2) lit.g) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.
In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca dispozitiile art.434 alin.(2) lit.g) din Codul de procedura penala - care exclud posibilitatea atacarii cu recurs in casatie a hotararilor pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei - creeaza, cu privire la persoane aflate in situatii similare, o vadita inegalitate de tratament sub aspectul recunoasterii liberului acces la justitie, aceasta inegalitate nefiind justificata in mod obiectiv si rezonabil, astfel ca dispozitiile de lege criticate aduc atingere prevederilor constitutionale ale art.16 referitor la egalitatea in drepturi si celor ale art.21 privind accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil. De asemenea, Curtea a retinut ca exigentele art.131 din Constitutie cu privire la rolul Ministerului Public impun legiuitorului sa asigure procurorului - care actioneaza ca aparator al intereselor generale ale societatii, dar si ale partilor din proces, in spiritul legalitatii - posibilitatea exercitarii caii extraordinare de atac a recursului in casatie, inclusiv in ceea ce priveste hotararile penale definitive pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Carcotas 20 September 2018 18:26 +2
# Aflam cu stupoare ca Daniel Morar de la CCR si-o trage-n 21 September 2018 15:52 +2