DEZBATERE LA CCIR DESPRE ECONOMIA ROMANIEI – Valeriu Iftime, presedinte al comitetului pentru energie si mediu al Camerei de Comert, sustine ca pretul licitatiilor trebuie dictat de piata: “In momentul in care piata va stabili pretul licitatiilor, atunci companiile vor fi interesate, vor avea apetit si nu vor mai risca mult. Toate companiile mari care au intrat in insolventa, au intrat din cauza faptului ca au castigat o licitatie, iar ulterior nu au mai putut sa sustina financiar un proiect”
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu First Bank si Profit.ro, a organizat marti, 14 februarie 2023, conferinta EU Funds – Finantam relansarea economiei, in scopul identificarii solutiilor optime pentru o dezvoltare economica sustenabila cu ajutorul finantarilor europene. Evenimentul a reunit reprezentanti ai autoritatilor publice implicate in gestionarea programelor, precum si experti in managementul fondurilor alocate de catre Uniunea Europeana (UE).
Intr-o perioada de incertitudine, cu multiple riscuri si provocari in plan economic, sansa dezvoltarii apartine economiilor care reusesc sa vada si sa actioneze mai departe de solutiile de supravietuire in criza, pe termen scurt, care pun in miscare mecanisme si strategii de investitii si de crestere a afacerilor cu impact pe termen lung. Pentru Romania, cheia unor astfel de mecanisme de dezvoltare se afla, in momentul de fata, si in capacitatea de a folosi resursele financiare importante puse la dispozitie de UE prin mai multe programe de finantare.
"Va fi o lipsa acuta de firme care au puterea de a duce la sfarsit proiecte cu finantare europeana. Datele statistice indica faptul cu 80% dintre companiile care conteaza in economia romaneasca si care se ocupa de lucrari de infrastructura din zona de energie, apa si mediu au contracte pe urmatorii doi ani. Evident, trebuie sa ne gandim la solutii. Una dintre ele ar fi modul in care se deruleaza licitatiile. Am sustinut dintotdeauna ca pretul unei licitatii trebuie facut de piata. Studii de fezabilitate facute in 2016 – 2017, care fixau anumite preturi, erau facute inaintea pandemiei. Astazi, toate aceste preturi, cu toate formulele de indexare, sunt depasite. In momentul in care piata va stabili pretul licitatiilor, atunci companiile vor fi interesate, vor avea apetit si nu vor mai risca mult. Toate companiile mari care au intrat in insolventa, au intrat din cauza faptului ca au castigat o licitatie, iar ulterior nu au mai putut sa sustina financiar un proiect”, a declarat Valeriu Iftime – presedinte al comitetului pentru energie si mediu al CCIR.
“Nu va fi criza”
"Din punct de vedere al sistemului bancar, putem spune ca traim vremuri mai agitate, dar nu cred ca sunt mai agitate ca altadata. Este adevarat, am trecut de perioada pandemica, a urmat razboiul din Ucraina, cresterea preturilor la energie si, in mod evident, toata lumea se astepta la o criza economica. Nu va fi nicio criza economica. Datele statistice arata faptul ca economia europeana si implicit cea a Romaniei s-au dovedit a fi mult mai puternice in fata acestor provocari decat se astepta cineva. Pe buna dreptate, oamenii au crezut ca dupa pandemie, economiile vor intra in recesiune. Acest lucru nu s-a intamplat. Recent, Comisia Europeana a dat publicitatii prognozele pentru Produsul Intern Brut (PIB) la nivel European, pentru 2023-2024, iar lucrurile stau foarte bine, Romania fiind pe primele pozitii”, a declarat Henk Paardekooper, CEO – First Bank.
Investitii in digitalizare
"Apelul de proiecte pentru digitalizare in vederea consolidarii pozitiei competitive a firmelor, din Programul de digitalizare a IMM, va fi lansat pe data de 15 februarie, dupa mai multe amanari, iar la aceeasi data va fi lansat in consultare si ghidul pentru investitiile mari in digitalizare. In cazul apelului de proiecte care va fi lansat acum, granturile sunt cuprinse intre 20.000 si 100.000 euro, iar finantarea este acordata pentru activitatea de baza a companiilor, nu activitatea administrativa, punctajul fiind calculat pentru digitalizarea activitatilor de productie si servicii. Tot la 15 februarie, va fi lansat in consultare si ghidul pentru investitiile mari in digitalizare, cu un buget de 150 milioane euro. In acest caz, proiectele finantate ajung pana la 3 milioane euro”, a declarat Marcel Bolos, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii