ROSIA MONTANA – Traian Basescu sustine proiectul si va cere investitorilor sa bea apa din iaz ca sa demonstreze lipsa poluarii. Primarul de la Rosia Montana a pus-o la punct pe Monica Macovei
In ciuda valvei provocate in lant, de ani de zile, de ONG-uri ale caror subventionari nu sunt deloc transparente, dar fac tot felul de sesizari pe la instantele din Romania pentru a stopa proiectul „Rosia Montana”, raportul solicitat si primit de seful statului Traian Basescu de la ANRM si Ministerul Economiei privind Rosia Montana, subliniaza necesitatea continuarii investitiilor din punct de vedere economic. Deunazi, intr-o emisiune televizata, presedintele Basescu a declarat ca va cere investitorilor sa bea apa din zona pentru a demonstra ca nu contine cianuri la nivel toxic. Dealtfel, enervat probabil de talpile puse continuu de aceste asociatii si ONG-uri si probabil si de stand-by-ul in care se afla Ministerul Mediului in problema avizului pentru acest proiect, Basescu a fost cu elicopterul si a survolat zona, facand si poze, dupa care a explicat in aceeasi emisiune: „Din punct de vedere al partii de mediu, exageram in momentul de fata si dupa emisiune va voi pune la dispozitie cateva poze pe care le-am facut eu ca amator cand am fost acolo, din elicopter. Daca dumneavoastra reusiti sa le aratati la televizor, oamenii vor intelege de ce nu sunt credibili toti cei care spun ca exploatarea de la Rosia Montana va genera poluare. Romanii ar trebui sa stie ce este acum acolo“.
Basescu a facut trimitere si la Directiva europeana care stabileste ca, din 2018, in exploatarile de aur, in iazurile de decantare, nu pot fi densitati de cianuri mai mari de 10 ppm (parti pe milion), apoi a explicat ca a auzit cum anumiti specialisti sustin ca in cafea densitatea de cianuri este de 6 ppm, fata de 5 ppm, cat este densitatea mentionata in proiectul de la Rosia Montana. In acest context, presedintele a spus ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri.
„Proiectul de la Rosia Montana este proiectat pentru 5 ppm cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai moderna exploatare aurifera din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de 5 ppm. Am vazut specialisti care spun ca in cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu ii invit cand incepe exploatarea, daca va incepe, sa fie primii care beau apa separata din iazul de la Rosia Montana sa ne demonstreze ca apa nu are cianuri la nivel toxic“, a spus Traian Basescu.
Seful statului a opiniat ca este „inadmisibil“ ca proiecte de mare importanta, precum Rosia Montana, Rompetrol si Oltchim sa fie blocate, pentru ca acestea ar genera zeci de mii de locuri de munca, iar rezultatul ar fi fost un somaj cu cel putin o jumatate de procent mai mic. Basescu a atras atentia ca in „afacerea controversata“ Rosia Montana nimeni nu a luat o decizie din 1997, cand s-a semnat contractul, adaugand ca se numara printre cei care sustin renegocierea contractului.
Pe de alta parte, printre sustinatorii proiectului Rosia Montana se numara si primarul comunei cu acelasi nume, Eugen Furdui, care i-a trimis europarlamentarului Monica Macovei o scrisoare deschisa dupa ce aceasta a facut saptamana trecuta declaratii impotriva demararii proiectului RMGC. O redam in intregime, fara comentarii:
”Stimata doamna Monica Macovei,
Am urmarit cu atentie, dar si cu surprindere, declaratiile dumneavoastra aparute in presa cu referire la Rosia Montana, din care am inteles ca nu sustineți mineritul modern. Cred ca este posibil sa nu fiti suficient informata asupra acestui subiect. De aceea, doresc prin aceasta scrisoare sa va invit la Rosia Montana ca sa vedeti cu adevarat cum stau lucrurile si cum traiesc oamenii de aici cu adevarat. In numele comunitatii locale ale carei interese le reprezint, consider ca sunt surprinzator de multi cei care vor sa ne “salveze”, sa ia decizii in numele comunitatii de aici, dar fara sa ne intrebe si pe noi ce ne dorim. Toti oamenii de aici stiu ca activitatile agricole sau cresterea animalelor nu sunt o optiune reala pentru ca pamantul de aici nu se preteaza la asa ceva. Am spus-o de nenumarate ori, solutiile lor sunt insuficiente pentru supravietuirea comunitatii - impletitul cosurilor de nuiele, culesul fructelor de padure, agricultura, turismul, fara prosperitatea economica adusa de o dezvoltare industriala. Din vremuri stravechi mineritul a fost ocupatia de baza a localnicilor din Rosia Montana si a celor din localitatile invecinate. Aceasta activitate a asigurat un trai bun oamenilor din apuseni si a pus o paine pe masa pentru noi si copiii nostri. Statul nu a mai avut bani sa subventioneze aceasta activitate si mina de aici s-a inchis. insa norocul nostru in ultimii 12 ani a fost un investitor care doreste sa relanseze la Rosia Montana un minerit modern si responsabil, sa continue traditia si sa dea sansa oamenilor de aici sa faca ceea ce stiu – minerit. Mineritul modern va crea locuri de munca in Rosia Montana, Abrud, Campeni si comunitatile invecinate. De asemenea, va asigura fondurile necesare pentru a curata apele poluate si pentru a ne ajuta sa pastram patrimoniul pentru generatiile viitoare. Investitia miniera de la Rosia Montana deja asigura sute de locuri de munca la noi in comuna, desi se afla doar in faza de avizare, si va crea mii atunci cand mina se va construi si va fi functionala. Industria miniera reprezenta pana nu demult una dintre ramurile strategice ale economiei nationale. Romania are o traditie de mii de ani in minerit. Avem forta de munca calificata, rezerve de resurse minerale, impreuna, acestea pot aduce prosperitate si dezvoltare economica la nivel local, regional si national. Sprijinirea investitiilor poate atrage si alti investitori, astfel incat oamenii sa nu mai fie obligati sa isi paraseasca familiile si sa plece in strainatate pentru o bucata de paine. Am duce un trai bun si decent la noi acasa. Alte tari s-au dezvoltat de pe urma investitiilor, putem face si noi la fel, sa incurajam investitorii si sa ne folosim de parghiile legale pentru a ne asigura ca respecta ceea ce au promis. Va asteptam aici, printre motii pe care am mandria sa ii reprezint, sa auziti si povestea noastra”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# serban 20 September 2011 15:50 -1
# om simplu român convins 20 September 2011 16:07 0
# Radu 20 September 2011 21:25 0
# Szombor 20 September 2011 21:37 +1
# Camelia 20 September 2011 22:08 -1