29 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DIVERSIUNEA DE LA PAGINA 69 – CSM a deformat statistica referitoare la CEDO in Raportul privind starea Justitiei pe 2013. Desi anul trecut au existat doar 2 hotarari prin care CEDO a stabilit ca Romania nu a incalcat drepturi din Conventie, CSM a ajuns la 99 de astfel de solutii, punand laolalta hotararile si deciziile. Curtea de la Strasbourg pronunta solutiile de incalcare/neincalcare a unui drept doar prin hotarari. Prin decizii, CEDO se pronunta doar cu privire la admisibilitate (Documente)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

7 April 2014 15:21
Vizualizari: 5702

O concluzie falsa subrezeste credibilitatea Raportului privind starea sistemului judiciar pe 2013, dat publicitatii, la sfarsitul saptamanii trecute, de Consiliul Superior al Magistraturii, condus de judecatorul Adrian Bordea si procurorul Gheorghe Muscalu (foto). Intr-o maniera susceptibila a fi tendentioasa, CSM - "garantul independentei Justitiei" - a insinuat in capitolul referitor la CEDO concluzii statistice neadevarate, dar favorabile statului roman, folosind confuzia ce ar putea plana asupra notiunilor "hotarare" si "decizie".

Iata despre ce este vorba. Autorii Raportului intocmit de CSM au adunat hotararile prin care CEDO a stabilit ca Romania nu a incalcat Conventia, cu deciziile prin care Curtea de la Strasbourg a declarat inadmisibilitatea unor cereri depuse de cetateni. Astfel, falsa concluzie de la pagina 69 a Raportului CSM este aceea ca, in 2013, numarul cauzelor in care CEDO nu a constatat o incalcare a Conventiei este mai mare decat numarul solutiilor prin care Curtea a stabilit ca a existat cel putin o incalcare a Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale:


"In anul 2013, CEDO a pronuntat in cauze indreptate impotriva Romaniei, 83 de hotarari in care a constatat cel putin o incalcare a unui drept prevazut in Conventie, 2 hotarari in care s-a pronuntat exclusiv asupra satisfactiei echitabile, 3 hotarari si 96 de decizii (totale sau partiale) in care a constatat ca nu exista o incalcare a unui drept prevazut in Conventie. (...) Este de remaracat faptul ca si in 2013, numarul hotararilor si deciziilor prin care nu s-a constatat nicio incalcare a unui drept prevazut de Conventie (99) a fost mai mare decat cel al hotararilor prin care s-a constatat incalcarea Conventiei (83)".

Cele 96 de decizii la care se refera CSM in Raport nu pot fi adaugate hotararilor de neincalcare a Conventiei, intrucat in aceste 96 de cauze judecatorii CEDO nu au ajuns in situatia de a se pronunta cu privire la incalcarea sau neincalcarea vreunui drept garantat de Conventie, ele fiind considerate inadmisibile.

In plus, dupa cum vom observa in statistica oficiala a CEDO, CSM a retinut in raport 3 hotarari de incalcare a Conventiei, in loc de 2, respectiv, 2 hotarari privind reparatii echitabile, in loc de 3.

Trebuie spus ca, la scurta vreme dupa publicarea Raportului privind starea sistemului judiciar pe 2013, o buna parte a presei a preluat concluzia CSM cu privire la CEDO, contribuind, involuntar, la dezinformarea si descurajarea opiniei publice.

Ce spune statistica CEDO pe 2013 referitoare la Romania

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat publicitatii, in ianuarie 2014, stastistica pe anul 2013 (vezi facsimil 1). Dupa cum reiese din documentul PDF atasat la finalul articolului, in ceea ce priveste Romania, CEDO a retinut urmatoarele cifre:

Numar total de hotarari: 88

Hotarari prin care Curtea a stabilit ca a existat cel putin o incalcare: 83

Hotarari prin care Curtea a stabilit ca nu a existat o incalcare: 2

Alte hotarari (n.r. - prin care Curtea a stabilit, de exemplu, o reparatie echitabila): 3

Care este diferenta dintre o decizie CEDO si o hotarare CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului atrage atentia ca deciziile si hotararile nu trebuie confundate. Pe site-ul oficial, Curtea raspunde la cele mai frecvente 50 de intrebari. La punctul 37 (vezi facsimil 2), intitulat "Care este diferenta dintre o decizie si o hotarare?", se precizeaza:

"De regula, o decizie este pronuntata de catre un judecator unic, un Comitet sau o Camera a Curtii. Decizia se refera doar la admisibilitate, si nu la incalcarea unor drepturi. In mod obisnuit, o Camera examineaza concomitent admisibilitatea si drepturile; in acest caz, va pronunta o hotarare."

Distinctia decizie-hotarare este reluata la punctul 39 din documentul "CEDO in 50 de intrebari", intitulat "Se poate face recurs impotriva hotararilor?": Deciziile de inadmisibilitate, precum si hotararile pronuntate de Comitete sau de Marea Camera sunt definitive, neputand fi atacate. Cu toate acestea, partile au la dispozitie trei luni de la data pronuntarii unei hotarari de catre o Camera pentru a solicita trimiterea cauzei in fata Marii Camere in vederea reexaminarii. Cererile de trimitere in Marea Camera sunt examinate de un complet de judecatori care aproba sau respinge solicitarea".

Deciziile si inadmisibilitatea

La CEDO, dosarele sunt atribuite, in functie de tipul cererii, judecatorului unic, Comitetului de 3 judecatori, Camerei de 7 judecatori sau Marii Camere (17 judecatori).

Daca cererea este in mod clar inadmisibila, intrucat nu indeplineste criteriile de admisibilitate necesare pentru sesizarea Curtii, dosarul va fi examinat de judecatorul unic. Decizia de inadmisibilitate a judecatorului unic este definitiva si duce la clasarea cauzei si distrugerea dosarului.

Atunci cand cererea este considerata repetitiva (ridica o problema in privinta careia CEDO s-a pronuntat deja intr-un anumit numar de dosare privind statul in cauza), cererea va fi examinata de Comitetul de 3 judecatori.

In cazul in care cererea nu este considerata repetitiva, aceasta va fi examinata de Camera de 7 judecatori. La randul sau, Camera de 7 poate sa declare o cerere inadmisibila, pronuntand o decizie definitiva in acest sens, sau sa o considere admisibila si, in acest caz, sa se pronunte asupra faptelor reclamate in cerere.

Pronuntarea unei hotarari

Atunci cand cererea nu este declarata inadmisibila, Curtea o examineaza si stabileste daca a avut loc vreo incalcare a Conventiei. In caz afirmativ, Curtea pronunta o hotarare in care stabileste ce drepturi din Conventie au fost incalcate si poate sa acorde reclamantului o compensatie baneasca pentru prejudiciul suferit.

Orice decizie pronuntata de un Comitet este definitiva si nu poate fi contestata.

Hotararile pronuntate de o Camera devin definitive la expirarea unui termen de trei luni, timp in care atat reclamatul, cat si statul parat, pot cere retrimiterea dosarului in fata Marii Camere pentru o noua examinare a cererii. Cererile de retrimitere a dosarelor in fata Marii Camere nu sunt acceptate decat in cazuri exceptionale. Hotararile pronuntate de Marea Camera sunt definitive si fara cale de atac. Cand o hotarare in care se constata o incalcare a Conventiei devine definitiva, Curtea transmite dosarul respectiv Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, care se ocupa de supravegherea executarii hotararilor Curtii. Procedura in fata Curtii este astfel incheiata.

*Cititi aici capitolul referitor la CEDO din Raportul CSM privind starea sistemului judiciar pe 2013

*Cititi aici statistica oficiala a CEDO pentru anul 2013

*Cititi aici "CEDO in 50 de intrebari"

Comentarii

# Gresit date 7 April 2014 15:54 -9

Asta e o noutate absoluta. Inadmisibilitatea se pronunta 1. pentru VADITA netemeinicie a plangerii si 2. pentru nerespectarea termenului sau a altor conditii procedurale. Vadita netemeinicie este principalul motiv de respingere ca inadmisibila a sesizarii. Acum puteti sa stergeti comentariul.

# magister date 7 April 2014 15:57 +8

Asa si? Nu se ajunge sa se discute incalcarea sau nu? Ce nu intelegi? Sau te faci ca nu intelegi

# Lexus date 7 April 2014 16:02 +9

Primul postac e unul din cesemistii cu musca pe caciuala. E speriat ca va fi luat la bastoane :D

# xxx file date 7 April 2014 20:09 +3

Cand primesti scrisoarea contrafacuta de SIE in care ti se anunta inadmisibilitatea nu se precizeaza cauza. Tocmai de aceea, aceste cauze le trece CSM la cauze pozitive ptr sistem. Al naibii sistem : pentru statistica esti condamnat in Ro iar cand iti cauti drepturile la CEDO, grefierii-agenti acoperiti ai SIE-iti resping cauza pe inadmisibilitate, tot pentru statistica, adica mai pe scurt, inadmisibilitatea apararii conform uzantelor europene. Vivat justitia !

# obiectiva date 7 April 2014 20:18 +2

mie, inca din 2005, mi-au spus niste vechi securisti, ca la CEDO sunt multi perciunati........si romanii NU au nici o sansa......vad si eu cartile foarte bune de RADU CHIRITA...cu CEDO.....ceilalti europeni castiga DAUNE de peste 50 000 de euro cel putin........pentru vreun arest preventiv, pentru vreo detentie ilegala, romanii, idem ibidem argumente si fapte..........primim cel MULT 3000 DE EURO...SUNTEM GRAV DISCRIMINATI......

# obiectiva date 7 April 2014 20:24 0

astia de la SIE NU fac decat sa respecte PROTOCOLUL secret incheiat intre statul ROMAN si CEDO.....isi indeplinesc atributiile de serviciu DOAR...pentru ROMANIA ........cereri 0, 1 % admisibile, daune liliputane, DREPTURI SI LIBERTATI incalcate la MAXIMUM.........NU VEDETI CA ESTE UN COMPLOT IMPOTRIVA ROMANILOR ?????? cu acordul guvernantilor nostri pe care ii votam ca oile la 4 -5 ani ?????? de acu`, nu de acum, din decembrie 2012,  am hotarat....ma duc la VOT sa ANULEZ si sa ii injur in scris pe foaia de vot.. ori BOICOTEZ toate alegerile........SISTEMUL E PUTRED !!!!!!! e malign !

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 7 April 2014 22:07 0

PTR OBIECTIVA// 100% AI DREPTATE,ASA VOI PROCEDA SI EU!!!!!!prosti aia de se mai duc la orice vot.........DIN 25 MAI TREBUIE SA LI SE DOVEDEASCA LA TOTI CA NU AU REPREZENTARE.DACA NU MERGE LUMEA SA VOTEZE NU POT CLAMA CA AU REPREZENTATIVITATE!!!!! SI SINT USOR TOTI DE ALUNGAT!!!!

# obiectiva date 7 April 2014 22:25 0

EXACT....eu am invatat de la baSSescu......daca boicotezi, CASTIGI ! macar NU voi mai fi pusa in situatia sa imi rod unghiile si sa ma dau cu capul de pereti ca am fost proasta si mi-am facut-o cu mana mea......eu NU vreau sa aleg pe NIMENI si nici sa ma mai las prostita.........l-am votat pe cosmin NECULA deputat de la bacau, IL SI CUNOSC.....va dati seama ce situatie.,...dupa 2 saptamani  de la vot l-am AVERTIZAT in legatura cu REGIONALIZAREA ca exista riscul de DEZMEMBRARE A RO... ca eu am strigat PRIMA despre acest risc...din 2010 .....stiind de MALTA 2 dec -4 dec. 1989 si adevarata cauza pentru care a si fost impuscat Ceausescu.....si M-A BANNAT PE FACEBOOK.....adica, MI-A PUS dl avocato-deputat PUMNUL IN GURA........am jurat sa NU se mai intample NICIODATA cu consimtamantul meu......si pe banii mei.....si pe timpul meu.....

# obiectiva date 7 April 2014 22:41 0

daca nu imi intra in cap ideea boicotarii.......il votam pe mircea diaconu pentru a ca a reusit IMPOSIBILUL......stie sa riste si in 5 zile a strans peste 100.000 de semnaturi sau pe Radu Golban......la europarlamentare...dar eu vreau referendum sa iesim din UE....NU avem de ce sta in UE....NU AM CASTIGAT NIMIC...AM PIERDUT TOTUL....CA TARA ..si, oricum vom iesi ! cu un picior in fund.......

# Outsider date 7 April 2014 16:02 +3

S-au zapacit ajungind la pagina 69 si cu gindul in alta parte!

# Ce judecator va intra la puscarie pentru INCOMPATIBIL ? date 7 April 2014 22:56 -2

Dragi cititori IERI LA O TELEVIZIUNE a vorbit MIRCEA ALBULESCU .Mi-a umplut sufletul de bucurie,de speranta, de har! Ce inseamna sa AI GENIU ! Ce inseamna sa ai verbul la tine ! Ce inseamna sa ai coloana verticala ! Ce inseamna sa fii om ! SA-I DEA DUMNEZEU SANATATE! Cand il aud sunt mandru ca sunt roman. CE INSEAMNA UN OM CU TALENT ! Ce deosebire fata de SCARBA, DE VOMA DE DEZGUSTUL PE CARE MI-L CREEAZA ORICE APARITIE A CELUILALT ACTOR ..CABOTINUL RARAIT , verde la fata, cu figura incruntata , RAU LA SUFLET…..OTRAVIT –un jeg intelectual cum nu mai exista in tara …intrat in politica,,,sa caute semnaturi…ca sa candideze desi un popor intreg ii spune ca e incompatibil…ASA VEDETI DEOSEBIREA INTRE UN GENIU SI UN CABOTIN ! Stiti ce legatura este totusi intre ei ? cabotinul rarait L-A TURNAT LA SECURITATE pe geniu ,…asa cum i-a turnat pe cei talentati si geniali….belican, TomMacaragiu , bibanu, ciulei,bocanet, manu…

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva