DIVERSIUNEA DE LA PAGINA 69 – CSM a deformat statistica referitoare la CEDO in Raportul privind starea Justitiei pe 2013. Desi anul trecut au existat doar 2 hotarari prin care CEDO a stabilit ca Romania nu a incalcat drepturi din Conventie, CSM a ajuns la 99 de astfel de solutii, punand laolalta hotararile si deciziile. Curtea de la Strasbourg pronunta solutiile de incalcare/neincalcare a unui drept doar prin hotarari. Prin decizii, CEDO se pronunta doar cu privire la admisibilitate (Documente)
O concluzie falsa subrezeste credibilitatea Raportului privind starea sistemului judiciar pe 2013, dat publicitatii, la sfarsitul saptamanii trecute, de Consiliul Superior al Magistraturii, condus de judecatorul Adrian Bordea si procurorul Gheorghe Muscalu (foto). Intr-o maniera susceptibila a fi tendentioasa, CSM - "garantul independentei Justitiei" - a insinuat in capitolul referitor la CEDO concluzii statistice neadevarate, dar favorabile statului roman, folosind confuzia ce ar putea plana asupra notiunilor "hotarare" si "decizie".
Iata despre ce este vorba. Autorii Raportului intocmit de CSM au adunat hotararile prin care CEDO a stabilit ca Romania nu a incalcat Conventia, cu deciziile prin care Curtea de la Strasbourg a declarat inadmisibilitatea unor cereri depuse de cetateni. Astfel, falsa concluzie de la pagina 69 a Raportului CSM este aceea ca, in 2013, numarul cauzelor in care CEDO nu a constatat o incalcare a Conventiei este mai mare decat numarul solutiilor prin care Curtea a stabilit ca a existat cel putin o incalcare a Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale:
"In anul 2013, CEDO a pronuntat in cauze indreptate impotriva Romaniei, 83 de hotarari in care a constatat cel putin o incalcare a unui drept prevazut in Conventie, 2 hotarari in care s-a pronuntat exclusiv asupra satisfactiei echitabile, 3 hotarari si 96 de decizii (totale sau partiale) in care a constatat ca nu exista o incalcare a unui drept prevazut in Conventie. (...) Este de remaracat faptul ca si in 2013, numarul hotararilor si deciziilor prin care nu s-a constatat nicio incalcare a unui drept prevazut de Conventie (99) a fost mai mare decat cel al hotararilor prin care s-a constatat incalcarea Conventiei (83)".
Cele 96 de decizii la care se refera CSM in Raport nu pot fi adaugate hotararilor de neincalcare a Conventiei, intrucat in aceste 96 de cauze judecatorii CEDO nu au ajuns in situatia de a se pronunta cu privire la incalcarea sau neincalcarea vreunui drept garantat de Conventie, ele fiind considerate inadmisibile.
In plus, dupa cum vom observa in statistica oficiala a CEDO, CSM a retinut in raport 3 hotarari de incalcare a Conventiei, in loc de 2, respectiv, 2 hotarari privind reparatii echitabile, in loc de 3.
Trebuie spus ca, la scurta vreme dupa publicarea Raportului privind starea sistemului judiciar pe 2013, o buna parte a presei a preluat concluzia CSM cu privire la CEDO, contribuind, involuntar, la dezinformarea si descurajarea opiniei publice.
Ce spune statistica CEDO pe 2013 referitoare la Romania
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat publicitatii, in ianuarie 2014, stastistica pe anul 2013 (vezi facsimil 1). Dupa cum reiese din documentul PDF atasat la finalul articolului, in ceea ce priveste Romania, CEDO a retinut urmatoarele cifre:
Numar total de hotarari: 88
Hotarari prin care Curtea a stabilit ca a existat cel putin o incalcare: 83
Hotarari prin care Curtea a stabilit ca nu a existat o incalcare: 2
Alte hotarari (n.r. - prin care Curtea a stabilit, de exemplu, o reparatie echitabila): 3
Care este diferenta dintre o decizie CEDO si o hotarare CEDO
Curtea Europeana a Drepturilor Omului atrage atentia ca deciziile si hotararile nu trebuie confundate. Pe site-ul oficial, Curtea raspunde la cele mai frecvente 50 de intrebari. La punctul 37 (vezi facsimil 2), intitulat "Care este diferenta dintre o decizie si o hotarare?", se precizeaza:
"De regula, o decizie este pronuntata de catre un judecator unic, un Comitet sau o Camera a Curtii. Decizia se refera doar la admisibilitate, si nu la incalcarea unor drepturi. In mod obisnuit, o Camera examineaza concomitent admisibilitatea si drepturile; in acest caz, va pronunta o hotarare."
Distinctia decizie-hotarare este reluata la punctul 39 din documentul "CEDO in 50 de intrebari", intitulat "Se poate face recurs impotriva hotararilor?": Deciziile de inadmisibilitate, precum si hotararile pronuntate de Comitete sau de Marea Camera sunt definitive, neputand fi atacate. Cu toate acestea, partile au la dispozitie trei luni de la data pronuntarii unei hotarari de catre o Camera pentru a solicita trimiterea cauzei in fata Marii Camere in vederea reexaminarii. Cererile de trimitere in Marea Camera sunt examinate de un complet de judecatori care aproba sau respinge solicitarea".
Deciziile si inadmisibilitatea
La CEDO, dosarele sunt atribuite, in functie de tipul cererii, judecatorului unic, Comitetului de 3 judecatori, Camerei de 7 judecatori sau Marii Camere (17 judecatori).
Daca cererea este in mod clar inadmisibila, intrucat nu indeplineste criteriile de admisibilitate necesare pentru sesizarea Curtii, dosarul va fi examinat de judecatorul unic. Decizia de inadmisibilitate a judecatorului unic este definitiva si duce la clasarea cauzei si distrugerea dosarului.
Atunci cand cererea este considerata repetitiva (ridica o problema in privinta careia CEDO s-a pronuntat deja intr-un anumit numar de dosare privind statul in cauza), cererea va fi examinata de Comitetul de 3 judecatori.
In cazul in care cererea nu este considerata repetitiva, aceasta va fi examinata de Camera de 7 judecatori. La randul sau, Camera de 7 poate sa declare o cerere inadmisibila, pronuntand o decizie definitiva in acest sens, sau sa o considere admisibila si, in acest caz, sa se pronunte asupra faptelor reclamate in cerere.
Pronuntarea unei hotarari
Atunci cand cererea nu este declarata inadmisibila, Curtea o examineaza si stabileste daca a avut loc vreo incalcare a Conventiei. In caz afirmativ, Curtea pronunta o hotarare in care stabileste ce drepturi din Conventie au fost incalcate si poate sa acorde reclamantului o compensatie baneasca pentru prejudiciul suferit.
Orice decizie pronuntata de un Comitet este definitiva si nu poate fi contestata.
Hotararile pronuntate de o Camera devin definitive la expirarea unui termen de trei luni, timp in care atat reclamatul, cat si statul parat, pot cere retrimiterea dosarului in fata Marii Camere pentru o noua examinare a cererii. Cererile de retrimitere a dosarelor in fata Marii Camere nu sunt acceptate decat in cazuri exceptionale. Hotararile pronuntate de Marea Camera sunt definitive si fara cale de atac. Cand o hotarare in care se constata o incalcare a Conventiei devine definitiva, Curtea transmite dosarul respectiv Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, care se ocupa de supravegherea executarii hotararilor Curtii. Procedura in fata Curtii este astfel incheiata.
*Cititi aici capitolul referitor la CEDO din Raportul CSM privind starea sistemului judiciar pe 2013
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gresit 7 April 2014 15:54 -9
# magister 7 April 2014 15:57 +8
# Lexus 7 April 2014 16:02 +9
# xxx file 7 April 2014 20:09 +3
# obiectiva 7 April 2014 20:18 +2
# obiectiva 7 April 2014 20:24 0
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 7 April 2014 22:07 0
# obiectiva 7 April 2014 22:25 0
# obiectiva 7 April 2014 22:41 0
# Outsider 7 April 2014 16:02 +3
# Ce judecator va intra la puscarie pentru INCOMPATIBIL ? 7 April 2014 22:56 -2