22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA A REZOLVAT-O PE BICA IN TREI SAPTAMANI – Procurorii Codrutei Kovesi au trimis-o in judecata pe fosta sefa DIICOT pentru abuz in serviciu in dosarul privind despagubirile acordate afaceristului Gheorghe Stelian, omul lui Dorin Cocos. Tot de abuz in serviciu este acuzata si fosta sefa ANRP, Crinuta Dumitrean: „Suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire, este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in 2011”

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 December 2014 16:38
Vizualizari: 4856

Extrem de repede au finalizat procurorii DNA dosarul in care a fost arestata preventiv Alina Bica (foto), fosta sefa DIICOT. Bica a fost trimisa in judecata, luni 15 decembrie 2014, pentru abuz in serviciu, infractiune de care este acuzata si fosta sefa ANRP, Crinuta Dumitrean. De asemenea, alaturi de cele doua au fost trimisi in judecata mai multi fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, dar si afaceristul Gheorghe Stelian, apropiatul lui Dorin Cocos.


Dosarul in care a fost trimisa in judecata Alina Bica priveste de altfel despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian. Fosta sefa DIICOT si ceilalti membri ai Comisiei sunt acuzati ca prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, prin care, valoarea unui teren in suprafata de 130.535mp a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei. Potrivit DNA, aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane.

Numele Alinei Bica apare insa si intr-o alta cauza disjunsa din aceasta, in care acuzatiile priveste o pretinsa mita de 3,5 milioane de euro primita de la Ioan Niculae, precum si un teren primit de la familia Cocos.

Iata comunicatul DNA cu privire la trimiterea in judecata a Alinei Bica:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati care, la data faptelor, erau in componenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP):

BICA ALINA MIHAELA, in stare de arest preventiv, secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale de Despagubiri,

DUMITREAN CRINUTA, in stare de arest preventiv, presedinte ANRP si presedinta Comisiei Centrale de Despagubiri,

DIACOMATU SERGIU IONUT, sub control judiciar, vicepresedinte ANRP,

TEODORESCU CATALIN FLORIN, sub control judiciar, actualmente deputat in Parlamentul Romaniei,

BACIU REMUS VIRGIL (condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani pentru coruptie in alta cauza),

VASILESCU OANA, sub control judiciar, jurist, sef birou in cadrul Ministerului Justitiei,

BOGDAN DRAGOS GEORGE, in stare de arest preventiv,

ALEXANDRU LACRAMIOARA, in stare de arest preventiv,

Toti, pentru comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor

NUTIU EMIL, in stare de arest preventiv, evaluator

GHEORGHE STELIAN, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despagubirii,

Ambii, pentru comiterea unei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean Nicoleta Crinuta, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos George si Alexandru Lacramioara, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu cu incalcarea art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 (privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, din cadrul S.C. BUSINESS EVALUATOR S.R.L., prin care, valoarea unui teren in suprafata de 130535mp (peste 13 hectare) a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane.

Membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii. Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expertul Nutiu Emil, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului. Suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire pentru un teren agricol prin conversiune in titluri de proprietate, este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

Mai mult, conform estimarilor partiale intocmite de Guvern, au fost inregistrate mai mult de doua milioane de cereri formulate in temeiul legilor de reparatie, valoarea estimata pentru finantarea despagubirilor vizate de aceste legi, ridicandu-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnari ale Statului Roman de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar pronuntarea hotararii pilot Maria Atanasiu vs. Romania, in anul 2012, din cauza unor accentuate intarzieri in solutionarea cererilor de despagubire.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de 61.714.021,4 euro.

In vederea recuperarii prejudiciului, raportat la infractiunile de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma autoratului, respectiv a complicitatii, retinute in sarcina inculpatilor mentionati anterior, ce au condus la un prejudiciu in suma de 263.327.559 lei, echivalentul a 61.714.021,6 euro, s-a dispus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile si sume de bani apartinand inculpatilor DUMITREAN NICOLETA CRINUTA, DIACOMATU SERGIU IONUT, TEODORESCU CATALIN FLORIN, BACIU REMUS VIRGIL, BICA ALINA MIHAELA, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOS GEORGE, ALEXANDRU LACRAMIOARA, GHEORGHE STELIAN si NUTIU EMIL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totodata, in rechizitoriu, procurorii au solicitat instantei mentinerea masurii preventive a arestarii fata de inculpatii fata de inculpatii Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragos-George, Alexandru Lacramioara, Nutiu Emil, Dumitrean Crinuta-Nicoleta, precum si mentinerea masurii preventive a controlului judiciar fata de inculpatii Gheorghe Stelian, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin si Vasilescu Oana, dar si mentinerea masurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile si sumelor de bani apartinand inculpatilor.

Avand in vedere faptul ca procedurile de citare fata de inculpatul MARKO ATTILA-GABOR nu au putut fi indeplinite in totalitate, in asa fel incat sa nu poata fi invocate nerespectarea unor garantii procesuale privind inclusiv dreptul la aparare, intrucat acesta este plecat din tara, se va dispune disjungerea cauzei, urmand ca cercetarile sa fie continuate intr-un dosar distinct, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# ina date 15 December 2014 17:52 +5

Nu te bucuri de raul altuia ,dar te gandesti ca mai este un Dumnezeu acolo sus si chiar daca este greu si trebuie sa astepti mai sunt sperante sa vedem putin soare. Chiar se pare ca a inceput sa reapara dupa ce o luna a disparut . Nici soarele nu ne-a mai vrut .

# DOREL date 15 December 2014 19:02 +2

Sunt prea multe cusute cu ata alba: 1. Exprimarea "Membrii Comisiei,...., puteau constata ca expertul a folosit, ...." anihileaza vinovatia sub forma intentiei, putand fi vorba - cel mult ! - de neglijenta si asta, sub rezerva dovedirii de procuror a certitudinii (si nu a POSIBILITATII) de a constata ce ar fi fost de constatat ! 2. In ce-l priveste Marko Attila-Gabor, DNA pare ca joaca alba-neagra, maghiarul a denuntat ca nu a participat la aprobarea raportului de evaluare din motiv de lipsa din localitate ! 3. De ce nu s-a cerut anularea cesiunii despagubirii primite si de ce nu s-au sechestrat si cotele-parti ? 4. Sechestrul la Ghe. Stelian a fost pus pe toate despagubirile primite ? 5. Sa intelegem ca Dorin Cocos & Co. au ramas bine-merci cu cele 9 mil. de euro, partea lui din despagubire ? Ei, atunci e bine ! Parerea mea ... 

# poante date 15 December 2014 18:22 +13

DAR UDREA SI COCOS UNDE SANT???

# basexu date 15 December 2014 21:02 +1

iata! in rechizitoriu! http://www.libertatea.ro/detalii/articol/elena-udrea-dosar-la-dna-518303.html

# țzțz date 15 December 2014 18:23 0

aici e complicata pozitionarea. Daca spuneti bravo dna, nu e bine, ca dna e basist si prigoneste oameni nevinovati-vezi nastase, viculescu si multi altii. Problema e ca si dicot e basist, nici prea bine de el nu trebe spus...nasol

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva