psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

DUMBRAVA "VOCE AFECTATA" VORBESTE SA NU ADOARMA – Judecatorul Horatius Dumbrava s-a apucat de politica: "Preocupat cu atacuri publice indreptate impotriva unor reprezentanti ai autoritatii judecatoresti, atacuri care submineaza independenta justitiei, presedintele Senatului a ridicat miza... Ce treaba are Senatul Romaniei cu un posibil conflict intre Guvernul Romaniei si autoritatea judecatoreasca?". Dumbrava il ataca pe ministrul Justitiei Tudorel Toader

Scris de: E.D. | pdf | print

24 November 2017 17:19
Vizualizari: 7612

Judecatorul Horatius Dumbrava, fostul cesemist care a contribuit masiv la semnarea protocolului dintre CSM si SRI si care isi freca mainile de fericire ca pleaca din Consiliul direct la INM pe functia de presedinte, dar s-a ales doar cu o functie mai mica, pentru ca a avut contracandidati mai buni, s-a apucat de politica. Referindu-se la decizia CCR din 23 noiembrie 2017 prin care a fost respinsa sesizarea presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu privitoare la existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, si DNA, pe de alta parte, Horatius Dumbrava (foto dreapta, alaturi de Florian Coldea), la fel ca atunci cand era in CSM si graia numai cu vocea afectata, s-a apucat sa isi dea cu parere despre actiunea presedintelui Senatului si decizia CCR.


Intr-o postare pe Facebook de vineri, 24 noiembrie 2017, Dumbrava sustine despre presedintele Senatului ca s-a aflat in treaba cand a sesizat CCR si afirma despre Tariceanu ca, este "preocupat cu atacuri publice indreptate impotriva unor reprezentanti ai autoritatii judecatoresti, atacuri care submineaza independenta justitiei". In opinia judecatorului care si-a lasat urmas in CSM, prin vocea afectata cu care vorbeste, pe judecatorul Bogdan Mateescu - care reuseste performanta de a se asemana nu doar cu Dumbrava, ci si cu Danilet, pe care il revocase din CSM – este "evident ca presedintele Senatului nu poate sesiza un conflict juridic intre alte puteri ale statului, altele decat cea pe care o reprezinta": "Or, ce treaba are Senatul Romaniei cu un posibil conflict intre Guvernul Romaniei si autoritatea judecatoreasca?", conchide Dumbrava.

Iar Tariceanu nu este singurul luat la ochi de fostul membru CSM. Horatius Dumbrava sustine despre ministrul Justitiei Tudorel Toader ca este un „avocat” al Guvernului.

Iata postarea judecatorului Horatius Dumbrava de pe pagina de Facebook:

"Cum s-a aflat in treaba presedintele Senatului, domnul Calin Popescu Tariceanu. Dar si domnul ministru Toader

Ieri, 23 noiembrie 2017, Curtea Constitutionala a respins sesizarea presedintelui Senatului constatand ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, si D.N.A., pe de alta parte.
Se pare ca CCR a solutionat pe fond pretinsul conflict, si anume ca cele doua hotarari de Guvern, obiect al sesizarii, sunt acte administrative individuale, a caror adoptare/emitere pot face obiectul cercetarii penale.

Intr-un fel, e bine ca CCR a transat pe fond problema. Ar fi fost mult prea mult ca si in cazul unor acte administrative organele de urmarire penala sa asiste pasiv la posibile nelegalitati/acte de coruptie.

Preocupat cu atacuri publice indreptate impotriva unor reprezentanti ai autoritatii judecatoresti, atacuri care submineaza independenta justitiei, presedintele Senatului a ridicat miza prin sesizarea CCR asupra unui conflict intre autoritati publice, constitutionale, altele decat cea pe care o reprezinta.

Mie mi se pare evident ca presedintele Senatului nu poate sesiza un conflict juridic intre alte puteri ale statului, altele decat cea pe care o reprezinta. Art. 1 alin. 4 din Constitutia Romaniei prevede clar separatia puterilor in stat – legislativa, executiva si judecatoreasca – asa incat art. 146 lit. e din Constitutie (ce se refera la solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile statului) trebuie interpretat in aceasta cheie.

De altfel, din intreg ansamblul dispozitiilor constitutionale rezulta ca cele trei autoritati publice au reglementari partajate si functiuni diferite (Titlul III, cap. 1 din Constitutie, Parlamentul are ca principala functie legiferarea; cap. 3, Guvernul, ce are ca atributie, printre altele, de a exercita conducerea generala a administratiei publice – despre asta e vorba in cele doua hotarari de Guvern – si cap. 6, autoritatea judecatoreasca).

Or, ce treaba are Senatul Romaniei cu un posibil conflict intre Guvernul Romaniei si autoritatea judecatoreasca? Nu stiu daca o astfel de exceptie a fost invocata in fata CCR, sunt curios. Dar mai devreme sau mai tarziu CCR ar trebui sa se pronunte asupra unei astfel de abordari din partea unui actor constitutional. Chiar daca art. 146 lit. e din Constitutie il enumera si pe presedintele Senatului printre cei care poate sesiza CCR in cazul unui posibil conflict juridic de natura constitutionala, totusi, pentru a preintampina abuzuri procesuale cum a fost cel de fata, CCR va trebui sa transeze cand si daca un actor constitutional poate sesiza CCR cu un conflict juridic care, de fapt, nu priveste autoritatea constitutionala din care face parte si pe care o reprezinta.

Domnul Toader, pe de alta parte, a prezentat in fata CCR, cel putin asa rezulta din relatarile mass – media de la fata locului, cum ca acest conflict ar purta intre instantele de contencios administrativ si o structura a Ministerului Public. Daca asa este, apararea Guvernului, a carui „avocat” a fost domnul ministru al justitiei, ar deschide o alta discutie necesar a fi lamurita: poate exista un conflict juridic de natura constitutionala in interiorul aceleiasi autoritati publice? E ca si cum, spre exemplu, in procesul de guvernare Ministerul Finantelor Publice ar fi in conflict cu Ministerul Educatiei Nationale pentru ca educatia este subfinantata cronic. Ar fi interesant, nu?, sa intervina CCR? Poate ar transa acordarea acelui 6% din PIB pe care Legea nr. 1/2011 il prevede imperativ la art. 8, prevedere nerespectata de Ministerul Finantelor Publice..."

Comentarii

# MB date 24 November 2017 20:37 -50

Horatius Dumbrava e  o minte luminata, are doua facultati, Filosofie si Drept, ambele- la Babes-Bolyai, deci putem prezuma faptul ca stie multa carte, isi permite sa aiba o viziune de ansamblu asupra lucrurilor si sa-si dea cu parerea. Cred ca opinia domniei sale ar trebui sa conteze. Adevarat, in Romania oamenii valorosi sunt tratati cu dispret, iar lichelele conduc tara si arunca cu pietre in primii.  Si aceasta istorie se repeta la nesfarsit. 

# O poza cat o mie de cuvinte- stimabile MB date 24 November 2017 21:32 +5

Postarea ta, MB, e din putul gandirii securiste. Jenante linguseli, jenante lustruieli de cizme care au gatuit destule constiinte

# Lulu date 25 November 2017 09:57 +5

Da a mai fost o savanta de renume mondial  :lol: ... cred ca intra in aceeași categorie  :-*

# Sorbu date 25 November 2017 19:24 +1

A facut ambele facultati LA ZI ? Ca la f.f se pot face concomitent si cinci facultati. Dar numai carte nu mai e aceea.

# Athos date 26 November 2017 08:00 0

E cult si doct in asa masura incat nu a fost in stare sa intre in avocatura,picand cu mare succes la examenul de admitere.

# MB date 26 November 2017 09:37 -1

Examenul la barou inseamna toceala, invatare pe de rost, nu logica. Si o maimuta intra daca are memorie buna. De aceea si sunt in breasla multe specii. Oamenii care gandesc cu adevarat nu prea stiu sa memoreze ca papagalii. 

# Motanescu Baiazid date 26 November 2017 12:36 +1

Daca va referiti la subiecte teoretice de examen, ar fi asa cum spuneti "Oamenii care gandesc cu adevarat nu prea stiu sa memoreze ca papagalii." La un examen tip grila, chiar deloc nu se pune accentul pe aptitdunea candidatului de a memora cuvant cu cu cuvant bibliogafia indicata ca tematica de examen, ci de a pricepe esentialul din ce a citit. Ok.Sunt de acord ca si la astfel de examene tip grila sunt posibile trucuri pt. a-i face pe toti sau pe marea majoritate sa nu treaca examenul. De pilda, e suficient sa bagi in enuntul testului grila " bifati cu X raspunsurile gresite " si garantat sunt terminati psihic toti candidatii (jur) daca nu li se precizeaza la un moment dat (cu bunavointa)sa reciteasca, cu mare atentie, atat enuntul cat si subiectele din grila de examinare , oricat de lejere li s-at fi parut. 8)

# MB date 26 November 2017 20:52 -1

Oricum am intoarce-o, fara o memorie de fier e greu sa iei acest examen. 

# MB date 27 November 2017 00:21 -1

Fara inteligenta nativa,maimuta invata pe de rost repetand ca papagalul, fara a mai putea jongla cu termenii exprimarii .A ajunge un pacalici de rasul curcilor, este in final un plictisit. 8)

# MB date 27 November 2017 10:09 -2

Fake MB, iar strecori fraze intentionat ilogice printre comentariile mele? Nu ai coloana vertebrala. Si nici bun simt. De rele intentii nu mai vorbesc. Sunt evidente. 

# G.D. date 24 November 2017 20:45 +12

Tupeu major. Legenda spune ca atunci cand i se cam umflase orzul in el, in calitate de Presedinte al CSM, Dumbrava ar fi fost contatat de catre un maior care i-a pus in fata un dosar. Dumbrava, crezand ca este vorba despre o speta juridica si-a aratat toata disponibilitatea de a colabora pe marginea spetei legate de dosar, avand in vedere faptul ca fusese in trecut procuror, prim procuror si mai apoi, judecator. Maiorul, spune legenda, i-a raspuns ca nu este cazul si ca acela este dosarul sau, al lui Dumbrava. Tot de atunci, mai spune legenda, Dumbrava a ramas alb la fata, paloare care se poate constata si in prezent deoarece maiorul respectiv nu era doar un simplu maior. El era George Maior !

# Secretul lui Bachus nu mai este demut un secret date 24 November 2017 21:28 +5

pentru acest insignifiant. Doar povestea cu mioara lu'ban e la secret. De fapt- top secret

# Miorita lui Cio(BAN) date 24 November 2017 22:49 +6

Miorita laie, laie bucalaie ia-ti betivul acasa ca de 3 zile incoace, gura nu-i mai tace, spritzul nu-i mai place si face el cum face si tot de rasul facebook-ului se face.

# Alcoolicii Anonimi date 24 November 2017 22:39 +11

Mai - Of Viata Mea, ai stat ca o putoare 6 ani in CSM si ai luat diurna porceasca, ai venit in lumea buna la bratul lui Makovey, ai venit de gat cu Danilet, Neacsu si Alex Serban si apoi v-ati certat intre voi, ai ratat un mandat de Presedinte si alti 5 de membru, veneai pe la serviciu o ora doua si apoi o tundeai la chiolhanuri, umblai cu consilierele la.piscina la Orhideea, mai ca l-ai lasat pe ciobanul Ban fara Mioritza, ai dansat cu sticla goala porno in brate si nu ai stare deloc. Frustratule si lenesule!

# aoleo ... date 25 November 2017 18:54 +1

Citez < cele două hotărâri de guvern sunt acte administrative individuale>. Pe bune. Putina rigoare în exprimare. Cele două hotărâri sunt acte administrative normative. Probabil confuzia e intre act administrativ unilateral și act administrativ individual. Toate actele administrative sunt unilaterale deoarece sunt manifestarea de vointa a unei singure părți, a administrației. Dintre acestea unele sunt individuale altele normative. În al doilea rând, toată doctrina și toate instanțele judecătorești din România recunosc prezumția de legalitate a actelor administrative. Aici ar fi o discuție interesantă dacă nelegalitatea actului administrativ poate fi constatată numai de instanța de contencios administrativ sau și de instanța penală. Dar mai mult ca sigur ca discutia ar fi o pierdere de timp, motiv pentru care o las în grija avocaților de penal și a avocaților de contencios administrativ.

# Pif date 26 November 2017 10:09 +1

Tocmai ca distinctia dintre actele administrative individuale (cum sunt si cele 2 HG in speta)si actele normative a fost avuta in vedere de CCR in adoptarea deciziei (vezi comunicatul CCR). Poate ca prin motivare, CCR va furniza indicii si in privinta competentei instantei penale in materia contenciosului administrativ.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva