DUMINICA URII II COSTA PE ROMANI (III) – Rezervele valutare ale Romaniei s-au prabusit cu 1,2 miliarde euro din cauza politicii bugetare iresponsabile a Guvernului Orban, la care se adauga plata in avans a unei rate pentru rachetele Patriot pe care Iohannis le-a cumparat din SUA. BNR a injectat in piata aproape 1 miliard euro ca sa sustina cursul euro-leu. Premierul Ludovic Orban se face ca ploua si pretinde ca nu exista motive de ingrijorare
Ziua de 24 noiembrie 2019 – ramasa in calendar ca „Duminica urii” care i-a dat un nou mandat prezidential lui Klaus Iohannis (foto centru-stanga) – continua sa se resimta in buzunarele romanilor, prin ispravile nu doar ale primului om in stat, ci si ale „Guwernerului” Orban.
Leul se indreapta spre prapastie cu multa voiosie, din cauza politicii bugetare iresponsabile a guvernului condus de Ludovic Orban (foto centru-dreapta) si a sumei uriase platite de tara noastra in noiembrie pentru numai o rata in avans din contractul privind rachetele Patriot – un contract pe care presedintele Klaus Iohannis l-a incheiat cu SUA. Numai luna trecuta, Banca Nationala a Romaniei a injectat aproape un miliard de euro in piata, ca sa sustina cursul valutar, dupa ce leul a atins un minim istoric in raport cu moneda europeana, scrie Bloomberg, citand o sursa din BNR.
Banca Nationala a Romaniei a intervenit pe piata valutara pentru sprijinirea leului, dupa ce ingrijorarile privind efectul valului de cheltuieli guvernamentale asupra inflatiei au impins luna trecuta leul la un minim istoric in raport cu euro.
BNR (care are o politica de control a fluctuatiilor de curs) a cheltuit aproape un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) din rezervele sale valutare pentru interventii pe curs, a declarat pentru Bloomberg un oficial al bancii centrale care a dorit sa ramana anonim. Aceste injectii de valuta, impreuna cu o plata pentru aparare, au provocat cea mai grava prabusire a rezervelor valutare din iunie 2018 incoace. Romania are rezerve valutare de peste 38 de miliarde de euro, care pot fi folosite oricand ca sa protejeze moneda nationala. Aceste rezerve au scazut cu 1,2 miliarde de euro doar in noiembrie, din cauza interventiilor BNR si din cauza platii unei rate pentru rachetele Patriot, in cadrul unui contract cu Statele Unite, a adaugat oficialul Bancii Nationale.
O moneda nationala mai slaba are un impact direct si imediat asupra preturilor, care deja cresc cel mai repede din toata Uniunea Europeana dupa ce precedenta guvernare a taiat taxe si a crescut salariile bugetarilor.
Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a declarat ca banca centrala nu comenteaza niciodata despre propriile interventii pe piata valutara. Banca Nationala are deja o istorie de interventii prompte in contextul unor fluctuatii mari, pentru a-i proteja pe cei imprumutati in lei si pentru a evita ca aceste fluctuatii sa se propage in zona preturilor. Guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat in repetate randuri ca fluctuatii de pana la 5% nu reprezinta motive de mare ingrijorare.
Orban arata pixelul albastru
Desi contextul este foarte grav pentru moneda nationala, premierul Ludovic Orban priveste lucrurile cu maxima seninatate. Seful Executivului pur si simplu a declarat marti, 3 decembrie 2019, la un eveniment gazduit de BNR, ca nu exista motive de ingrijorare pentru prabusirea leului.
„Se stie ca decembrie este o luna in care creste consumul. Noi avem un deficit comercial extrem de mare. Nevoia de produse din import in luna decembrie creste foarte mult si, din cauza asta, exista o cerere foarte mare de euro care creeaza presiune asupra cursului de schimb leu-euro”, a continuat Orban.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 4 December 2019 18:51 +5
# DODI 4 December 2019 19:09 +5
# Jemapel Costel 4 December 2019 19:45 +6
# unul din lumea cea mare 4 December 2019 21:16 +2
# Prostanis si Ghiolban conduc dupe cum zice SRI, 4 December 2019 21:29 +5
# Pintea 4 December 2019 22:14 +2
# nae din dealul feleacului 6 December 2019 21:14 +1