Ex-ministrul de Interne Traian Igas si prevenirea criminalitati
Este, de regula cunoscut ca activitatea unui profesionist nu se incheie odata cu programul de lucru, ca reflectam si in putinul timp liber care ramane la problemele importante cu care ne-am confruntat.
Impresionat de moartea tanarului ANDREI GORECI, ucis la cativa pasi de liceul al carui elev era, unul dintr-un lung sir de evenimente care dovedesc ca cetateanul nu este in siguranta nici pe strada si nici in alte locuri publice, Consiliul Director al Asociatiei Procurorilor din Romania a trimis la 12 octombrie 2010 o scrisoare domnului TRAIAN IGAS, pe atunci ministru al Ministerului Administratiei si Internelor. In scrisoare se arata ca cea mai importanta obligatie a statului este aceea de a-si proteja cetatenii si ii cerea sa initieze un proiect de lege pentru prevenirea si combaterea violentei in locurile publice. Evident, Asociatia Procurorilor nu a primit niciun raspuns.
La 14 noiembrie 2010, in plina zi, in municipiul Piatra Neamt, o persoana a intrat intr-o cafenea si, fara sa-i pese ca in local se aflau mai multi consumatori, a deschis focul asasinand o persoana si ranind grav o alta.
Asociatia Procurorilor din Romania s-a adresat din nou ministrului aratand ca violenta extrema tinde sa escaladeze daca nu este stopata prin masuri ferme, ca ofera consultanta si parteneriat in vederea elaborarii unui proiect de act normativ pentru prevenirea si combaterea violentei in locurile publice, avertizand totodata ca va monitoriza cazurile de violenta extrema si va sesiza presa atunci cand aceasta se datoreaza neluarii masurilor de prevenire de catre Ministerul Administratiei si Internelor.
Dupa mai bine de o luna de la aceasta ultima scrisoare am primit in sfarsit un raspuns semnat de secretarul general al ministerului care ne explica intr-un limbaj arogant ca avem suficienta legislatie si ca trebuie doar sa o aplicam. Fara a preciza ca cel care trebuie sa aplice legea este chiar personalul Ministerului Administratiei si Internelor.
Iata ca pe 1 martie 2012, Floriana Vladan, angajata unui centru de frizerie si coafura din centrul capitalei, a sesizat Sectia 14 Politie ca sotul sau, cu care se afla in curs de divort, posesor de arma, o ameninta si o tracaseaza cu vizite repetate la locul de munca, punand-o intr-o stare de real pericol.
Evident, nimeni nu a luat nicio masura, iar pe 5 martie, nefericita care sesizase politia cu 4 zile inainte a fost impuscata mortal la locul de munca. Dar nu numai ea a cazut victima violentei sotului psihopat, ci si alte opt persoane din incinta localului unde isi desfasura activitatea, din care una a decedat, celelalte fiind ranite.
Iata-ne asadar in clubul tarilor cu multiple victime ale violentei extreme. Surpriza o constituie faptul ca autorul este un angajat al Ministerului Administratiei si Internelor! Oare cine ne apara?
Guvernul care este preocupat de desfiintarea spitalelor sau Parlamentul care este preocupat cu introducerea procurorilor in Legea lustratiei?
Cand vom intelege ca trebuie sa incetam sa denigram sistematic autoritatile statului, judecatori, procurori, politisti si ca trebuie sa trecem la reorganizarea sistemului de politie dupa model interbelic?
Avem in momentul de fata cinci sau sase categorii de organe de politie cu diverse competente, unele concurand cu altele, preocupate mai mult de cei care parcheaza neregulamentar, decat de prevenirea si combaterea criminalitatii. Eficienta s-a vazut!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# IOAN DUSCAS 7 March 2012 21:56 -2
# livia 8 March 2012 10:11 +1
# CI 8 March 2012 22:15 0