psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

EXACT CUM A PROMIS: TARICEANU A RUPT-O PE TARCEA - Presedintele Senatului a facut sesizare la Inspectia Judiciara impotriva sefei Inaltei Curti Cristina Tarcea: “Isi asuma deliberat pozitia de aderenta la o grupare de putere ilegitima... Se indeparteaza de la statutul de magistrat, adoptand, in schimb, o atitudine politica, incompatibila cu pozitia sa... Exercita presiuni asupra membrilor Parlamentului... Face apel la nesupunere” (Sesizarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 November 2017 13:32
Vizualizari: 8142

Excelent presedintele Senatului si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu. Asa cum a anuntat in urma cu cateva zile, Tariceanu a facut sesizare la Inspectia Judiciara impotriva presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Cristina Tarcea (foto), dupa ce aceasta a indemnat magistratii sa se coalizeze pentru a respinge in bloc modificarile la Legile Justitiei si pentru a impiedica orice discutie pe marginea lor (click aici pentru a citi).

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare si CSM, joi 9 noiembrie 2017, Calin Popescu Tariceanu o acuza pe Cristina Tarcea ca s-a indepartat de la statutul sau de magistrat, adoptand o atitudine politica, incompatibila cu pozitia sa si ca a incalcat obligatia de a se abtine de la exprimarea sau manifestarea convingerilor politice, dar si prevederile Codului deontologic al magistratilor. Extrem de grav, Tariceanu arata ca presedinta ICCJ isi asuma deliberat apartenenta la o grupare de putere ilegitima. Nu in ultimul rand, in opinia liderului ALDE, Cristina Tarcea indeamna la nesupunere, incalca flagrant principiul separatiei puterilor in stat si exercita presiuni asupra membrilor Parlamentului cu scopul de a-i timora.


Iata sesizarea formulata la Inspectia Judiciara de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu impotriva sefei ICCJ Cristina Tarcea:

“Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la opiniile exprimate public la data de 28 octombrie a.c. de catre judecatorul Cristina Tarcea, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, referitoare la proiectele de lege pe tema Justitiei, opinii prin care doamna Cristina Tarcea a incalcat grav obligatia de rezerva impusa magistratilor de a nu exprima public convingerile lor politice.

Doamnei Judecator Mariana Ghena

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii,

Domnului Judecator Lucian Netejoru

Inspector-sef al Inspectiei Judiciare

Ma adresez dumneavoastra, in calitatea mea de Presedinte al Senatului Romaniei, convins ca intre Parlament si Consiliul Superior al Magistraturii, intre puterea legislativa si puterea judecatoreasca trebuie sa existe o legatura institutionala puternica si permanenta, intemeiata pe principiul loialitatii si colaborarii in spiritul prevederilor constitutionale. In aceasta calitate va aduc la cunostinta si va solicit o evaluare in cadrul Inspectiei Judiciare, a opiniilor exprimate public la data de 28 octombrie 2017, de catre doamna Judecator Cristina Tarcea, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, referitoare la proiectele de lege pe tema Justitiei. Cu aceasta ocazie, doamna judecator Cristina Tarcea a afirmat: 'Avem nevoie de voi toti. Lumea trebuie sa stie ca desistarea din partea Ministerului Justitiei este o monstruozitate, dinainte planuita. NU TREBUIE Sa PERMITEM INTRAREA iN DISCUtII GENERALE SAU, sI MAI RaU, PE FOND. Asta nu presupune ca EI Sa FACa TOT CE VOR, IAR NOI Sa TaCEM… ICCJ a fost mereu alaturi de VOI !!! Important e sa fim uniti!!! si, credeti-ma, am nevoie mai mult ca niciodata de dvs.”

Va rog sa analizati cu intreaga atentie si in spiritul dispozitiilor Constitutiei aceste opinii exprimate de doamna judecator Cristina Tarcea, prin care domnia sa se indeparteaza de la statutul de magistrat, adoptand, in schimb, o atitudine politica, incompatibila cu pozitia sa de reprezentant al puterii judecatoresti. In opinia mea, doamna Judecator Cristina Tarcea a incalcat grav si repetat obligatia impusa magistratilor de art.9 alin.(2) din Legea nr.303/2004, republicata, potrivit caruia 'Judecatorii si procurorii sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice'.

Orice proiect de lege sau propunere legislativa, indiferent cine ar fi initiatorul acestuia, reflecta o anumita doctrina juridica si politica. Or, opiniile exprimate de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost influentate de convingeri politice si doctrine politice, aspecte incompatibile cu prevederile Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotararea nr.328/2005. Art.4 alin.(1) al acestei hotarari prevede ca 'in indeplinirea atributiilor de serviciu judecatorii si procurorii nu trebuie sa fie influentati de doctrine politice'.

Ma intreb cum va putea doamna Cristina Tarcea sa-si exercite functia de judecator, cu obiectivitate si impartialitate, avand ca unic temei legea – asa cum este obligata prin art.3 alin.(2) al Codului deontologic – daca acum face un apel public adresat colegilor sai de breasla, de a se opune dezbaterii in forul legislativ al tarii a unor proiecte de lege care vizeaza in modul cel mai direct intarirea independentei justitiei.

Cer Inspectiei Judiciare sa constate ca prin apelul doamnei judecator Cristina Tarcea, domnia sa isi asuma deliberat pozitia de aderenta la o grupare de putere ilegitima, atata vreme cat indeamna judecatorii 'sa nu permita intrarea in discutii generale sau, si mai rau, pe fond' a unei propuneri legislative, asumate pana la urma, de un grup de parlamentari. Va rog sa sesizati aici nu numai o atitudine iresponsabila de fronda institutionala, ci o incalcare flagranta a principiului constitutional al separatiei celor trei puteri in stat.

Potrivit acestui principiu, este un atribut al puterii legislative si al celei executive prin delegare constitutionala, sa initieze proiecte de lege. In fond, aceasta activitate constituie un act de politica legislativa, rezervat prin Constitutie colaborarii intre puterea executiva si cea legislativa. Puterea judecatoreasca are prerogativa si obligatia constitutionala de a aplica legea. Desigur, pentru asigurarea unei transparente depline a procedurilor parlamentare, in procesul de dezbatere publica si de consultare a practicienilor in privinta unor initiative legislative complexe, puterea judecatoreasca detine in continuare un loc si un rol bine precizate de legislatia in vigoare si de principiile constitutionale, care, in acelasi timp, nu permite reprezentantilor acestei puteri sa exprime opinii si convingeri politice cu privire la oportunitatea sau continutul unor legi.

Politica legislativa a statului este in final atributul suveran al Parlamentului. Va rog sa constatati ca doamna judecator Cristina Tarcea contesta, de pe inalta pozitie pe care o ocupa si cu toata influenta care deriva din aceasta, dreptul constitutional al Parlamentului de a legifera si, in plus, face apel la nesupunere. Cum judecatorii nu au modalitati institutionale de interventie in activitatea legislativa sau de a se opune formal adoptarii unei anumite legi, ramane ca doamna Cristina Tarcea sa explice cum intelege domnia sa ca membrii puterii judecatoresti 'sa nu permita intrarea in discutii generale sau, mai rau, pe fond' a unor propuneri legislative. Sa fie vorba de chemarea la nesupunere civica, la adunari publice? Este acesta un standard de conduita profesionala a unui magistrat?

Domnia sa incita judecatorii la incalcarea principiului separatiei puterilor in stat si ameninta Parlamentul extrem de transparent.

Prin aceasta atitudine, doamna Cristina Tarcea exercita presiuni asupra membrilor Parlamentului pentru a-i timora cu amenintarea voalata ca ar putea sa intre intr-un malaxor procedural prin metode de represiune penala a caror eficienta a fost deja verificata”.

*Cititi aici sesizarea formulata la Inspectia Judiciara de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu impotriva sefei ICCJ Cristina Tarcea

Comentarii

# Ciolanis date 9 November 2017 15:53 +23

Asta este atitudinea care trebuie adoptata, iar dl. Tariceanu este foarte inteligent. Ati vazut cum au sarit in sus macovistii si compania, chiar si atunci cand mint (vezi afirmatiile lui liiceanu in parlamentul european despre cum a cerut Dragnea demisia lui kovesi). Dar ei sunt capabili sa incalce toate regulile, daca interesele lor o cer. In schimb, ceilalti trebuie sa isi dea demisia cand vor ei. Asta este atitudinea care trebuie urmata, cand gresesc si fac tampenii sa se tipe cu toate fortele la toate forurile. Oricum asta nu ii va face sa plece, pentru ca ei stiu ca la tampeniile care le fac, nu poti sa iti dai demisia si sa stai linistit. Daca nu mai sunt acolo ei vor pierde tot si din aceasta cauza lupta cu toate armele. Ca mafiotii.

# Maria date 9 November 2017 16:09 +10

Cum sa vii tu, "dasteapta dasteptelor", sa iti bazezi decizia pe ceea ce citesti in presa? Asa faci si in sala de judecata? Cauti in "Scanteia" motivatiile unei sentinte? Mai pot eu, un simplu muritor sa mai am incredere in ceea ce se intampla astazi in acest marasm numit "Justitie", cu asemenea bipolari din CSM-ul vietii?

# Dan date 9 November 2017 16:10 +3

Felicitari domnule presedinte al Senatului. Aparati Parlamentul de orice ingerinta interna sau externa si denuntati public orice incercare de asemenea ingerinte in actul de legiferare. Noi, romanii, cei care am votat acest Parlament v-am investit cu cea mai mare putere a unei democratii, faurirea de legi. Va rugam, sa nu permiteti nimanui si niciunei institutii sau entitati (procuror general, judecator, Comisia de la Venetia, UE, Comisia europeana, Timerman, Klemm, etc) sa ne atinga suveranitatea prin faptul ca ar putea sa ne conditioneze in vreun fel actul de legiferare al Parlamentului, care, asa cum bine spuneti, este atributul suveran al acestuia. Orice presiune exercitata in acest sens constituie un atac la suveranitatea noastra nationala, act care trebuie respins ferm si fara intarziere.

# florea daniel date 9 November 2017 16:12 +22

Familia Boroi (el procuror comunist, ea judecator), are trei copii: Cristina Tarcea (fostă Boroi) judecător și președinte al ICCJ, Silviu notar, iar Gabriel profesor universitar de Drept și rector al Universității ”Nicolae Titulescu”. Soția celui din urmă, tot judecătoare. Un văr primar, Alexandru Boroi, a ajuns șeful Catedrei de Drept Penal din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, anchetat de DNA cu ani în urmă pentru trafic de influență. Din poziția de ditamai cadrul universitar, Gabriel Boroi a alcătuit raportul comisiei care a albit-o pe Laura Kovesi, în 2012, în privința acuzațiilor de plagiat. Mai se miră cineva de documentul semnat de CSM ca partener al DNA in lupta anticoruptie?! Acolo stimati csm-uistii nu ati incalcat independeta justitiei?

# mitica date 10 November 2017 08:48 +2

Excelent comentariu! Stiam eu ca ceva nu este in regula cu securista asta! Nu degeaba si-a schimbat parerile din august pina acum! A fost chemata la ordin! :-x

# coca date 9 November 2017 17:45 +4

EXCELENT florea daniel! Niciodata fibra securisto-mafiota nu se spala. Ce naste din ******, securism mananca. A apus vremea faronismului vostru. Urmeaza vremea raspunderii magistratilor.

# escu date 10 November 2017 09:56 +3

De ce să fim surprinși de poziția „echidistantei” și independentei Tarcea, când președintele tuturor românilor, cică ar fi apolitic (hă, hă, hă!) îndeamnă la nesupunere, proteste și dezordine socială?

# MIRA date 10 November 2017 13:29 +2

Jos de la conducerea ICCJ si afara din magistratura.Si individa asta si tori cei care s-au pozitionat pe fata impotriva legii si a institutiilor statului.La varsta ei ar putea sa aiba mai multa demnitate.

# Dr.Botomei Vasile date 10 November 2017 14:34 0

Conceptul plangerii depusa de dnul Tariceanau este de fapt gandirea dlui Ministru Tudorel Toader. Intrebare: pe cand se apuca dnul Ministru Tudorel Toader, sa aduca modificari de substanta la legea profesiei de avocat? Ar fi binevenit implementarea conceptului de PLURALISM de UNBR-uri, prin recunoasterea functionarii in Romania a mai multor structuri profesionale de tip UNBR? Cei care sunt pe form, sunt invitati sa vorbeasca. va multumesc.

# Neutru date 11 November 2017 17:50 0

Dr. Botomei Vasile. Nu doriti sa manifestati "putintica rabdare", pana cand se termina cu implementarea modificarilor la legile justitiei ? Vine si randul "saracutilor" de avocati, chiar daca si aici mai sunt aspecte de indreptat ...

# EU date 11 November 2017 19:42 0

Chiar ar trebui schimbate legile avocaturii, stimate domn.Ca sunt varza.Niste legi care au permis aparitia si inflorirea clanului mafiot condus de "Nasul" Florea ,nu sunt legi ,sunt o imensa batjocura la adresa unei profesii care ar trebui sa fie liberala.Cu ce drept ma testeaza pe mine , niste indivizi care nu ma platesc ?Pe mine trebuie sa ma "testeze"piata. Niste legi facute pentru cei care au ajuns la ciolan si nu vor sa-l mai lase cu niciun chip, astea nu sunt legi. sunt niste mecanisme inventate de niste mediocri ajunsi la ciolan si carora le este o frica imensa de concurenta.Acesta este si motivul pentru care, in general, isi bat joc de clienti :Sunt putini , nu au o concurenta reala sunt in famiglia si asa vor sa ramana.Da,asemenea mascarada de lege trebuie schimbata.DE URGENTA.Ce fel de "doctor sunteti dvs. daca nu pricepeti atata lucru?Cum v-ati luat doctoratul?Ca Luluta?...

# jurist date 11 November 2017 23:12 +1

dupa parerea mea, majoritatea titlurilor de docytor sunt niste fake-uri. Masterele sunt alta pacaleala contracost.In tara asta totul se vinde, piata trebuie sa lega doar putregaiuri. asa este si cu avocatura, clientul este obligat sa apeleze la analfabetul care a ajuns avocat fie prin faptul ca a cumparat examenul fie ca a fost admis fara. Exemple avem cu sutele, toti politicienii utili lui Florea au fost facuti avocati, vedeti ca majoritatea nici nu profeseaza pentru ca habar nu au ce inseamna aceasta profesie. Cei pregatiti nu pot accede din cauza unui examen masluit, creat cu scopul de a se castiga bani multi fara efort. vedeti ca an de an 3000 de fraieri cotizeaza cu suma enorma de 1000 lei numita taxa. ce beneficii ai din aceasta taxa? niste sali pe la periferie cu niste neciopliti care se comporta extraordinar de urat cu canditatii. o pacaleala tipic romaneasca.

# Athos date 12 November 2017 06:48 0

dar sa iei,,donatie,,2000 de lei pentru a elibera o hartie fara valoare,cum e?Si mii de euro de la italieni pentru o aceeasi hartie!!??!!

# ?????? date 17 November 2017 10:09 0

Remarcați totuși că domnul senator Popescu Tăriceanu nu a fost împiedicat să legifereze sau să și exprime opiniile  de faptul că are un dosar pe rolul instanțelor așa după cum ne anunță diferite surse publice de informare, încă nesoluționat, deci nu a fost împiedicat să își "po******rizeze"  "doctrina", de  "contribuția" pe care momentan o aduce la statutul deputaților și senatorilor, ca "apărtor" al propriilor convingeri politice ? Considerați că doamna Târcea și-a exprimat firesc, propria judecată în cadrul procesului public "de legiferare" "condus" de Popescu Tăriceanu pentru a-și promova doctrina proprie  , dumneaiei judecând propunerile conform unor legi încă actuale ?

# ?????? date 17 November 2017 10:13 0

Deci, firesc altă doctrină decât cea promovată de Popescu Tăriceanu, în aceste "vremuri", dar care reprezintă "legislația actuală" ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva