EXPERIMENTUL SOVIETIC, APLICAT MAGISTRATILOR ROMANI – Avocatul Adrian Toni Neacsu denunta manevrele PNL-USR pentru inrobirea judecatorilor si procurorilor: „Sunt alaturi de ei. Stiu metoda NKVD-ista de control asupra justitiei: 'dati-le bani cat mai putini sa fie nevoiti sa ia din alta parte si astfel sa-i putem controla' (Beria)”. Vasilica Danilet nu pacaleste pe nimeni: „Iubitor de populisme doar pana cand e vorba de pensioara lui”
Desi oamenii lui Ludovic Orban se autointituleaza „liberali”, ei nu fac altceva decat sa perpetueze, cot la cot cu USR, practicile sovietice, punand cizma pe justitie prin asaltul pe care il dau la pensiile judecatorilor si procurorilor. Este cea mai dura dintre acuzatiile lansate, 19 decembrie 2019, de catre avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), in contextul in care PNL-USR au aruncat in aer deopotriva judecatorii, procurorii si grefierii, cu proiectele de legi prin care urmaresc sa le elimine pensiile de serviciu, denumite si „pensii speciale” (click aici pentru a citi). Mentionam ca pericolul nu a trecut, intrucat Camera Deputatilor nu a respins – in calitate de for decizional – controversatul proiect de lege, ci doar a amanat votul.
Principalul avertisment al lui Toni Neacsu se refera la pericolul ca, prin aceasta bataie de joc la adresa magistratilor, sa ne intoarcem pur si simplu in epoca sovietica, atunci cand judecatorii si procurorii erau tinuti sub cizma puterii politice printr-o metoda care se leaga de numele lui Lavrenti Beria, directorul NKVD (politia politica a URSS din anii '30-'40, precursoarea KGB). Mai precis, lui Beria ii este atribuita ideea de a tine sub control judecatorii si procurorii prin venituri mici, astfel incat acestia sa fie tentati sa ia mita si, pe cale de consecinta, sa poata fi santajati cu dosare de coruptie.
In alta ordine de idei, maestrul Neacsu denunta „populismul desantat” cu care PNL abordeaza problema pensiilor pentru magistrati si grefieri. Avocatul se refera in principal la judecatori, care, traind in permanenta cu grija propriei situatii materiale de dupa pensionare, nu vor mai avea nici timpul, nici dispozitia de a solutiona corect dosarele pe care le au in fata.
Iata ce a scris Adrian Toni Neacsu pe Facebook:
„Ca fost judecator sunt alaturi sentimental de judecatori, procurori si grefieri in fata asaltului populist asupra statutului lor.
Ca avocat sunt alaturi de ei din interes profesional: nu vreau sa ma judece oameni speriati de ziua cand vor iesi la pensie.
Ca cetatean sunt alaturi de ei din considerente de ideologie: o justitie impartita de oameni slabi e o injustitie.
Ca iubitor de istorie sunt alaturi de ei pentru ca stiu metoda nkvd-ista de control asupra justitiei: "dati-le bani cat mai putini sa fie nevoiti sa ia din alta parte si astfel sa-i putem controla" (Beria).
Pot continua la nesfarsit.
Anul 2020 va fi anul in care democratia din Romania va fi inghitita de un populism desantat, iar modul in care vom rezista individual tentatiilor comode ale demagogiei partidelor va arata masura in care ideile de libertate. democratie si stat de drept chiar s-au infipt in ADN-ul nostru in ultimii 30 de ani, sau, dimpotriva, a fost doar o spoiala...”
Avocatul a revenit cu precizari in sectiunea de comentarii a propriei postari:
„Lucrurile sunt simple. Ideea ca toti trebuie sa fim egali pana la identitate este una pur comunista. Asa cum multi avocati sunt mai buni decat mine si castiga mai mult, ori cum eu sunt mai bun decat altii, la fel magistratii nu pot fi comparati cu vreo alta categorie profesionala. Nu suntem egali si nu trebuie sa fim egali. Magistratii reprezinta, sau ar trebui sa reprezinte, o elita juridica care merita privilegii, inclusiv materiale, drept garantie pentru independenta. Este un standard general, fata de ce se intampla pe afara cu statutul material al magistratilor la noi este un mizilic.
Ca si in cazul militarilor, statul nu a achitat contributiile la fondul de pensii pana in 2017, indiferent de cat de mari erau salariile magistratilor. Sa promovezi o pensie pentru ei la nivelul contributiilor inseamna sa-i trimiti la pensii de agricultori. Regret, dar viata reala e mai complicata decat pare in sloganele politicienilor”.
Nici celebrul judecator-activist Vasilica-Cristi Danilet, de la Tribunalul Cluj, nu a scapat de sarcasmul fostului coleg din CSM Adrian Toni Neacsu: „In ce priveste chestiunea de principiu sunt alaturi si de Vasilica Danilet, de altfel iubitor de populisme doar pana cand e vorba de pensioara lui” (click aici pentru postare si comentarii). Corectura aplicata de Neacsu lui Danilet vine dupa ce Grupul de Investigatii Politice a publicat miercuri aici un comentariu de pe Facebook al #rezistentului, in care acesta se vaita in legatura cu macelarirea pensiilor pentru magistrati (vezi facsimil):
„Nu am ales aceasta profesie nici pentru salariu, nici pentru statut, nici pentru pensie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# YES 19 December 2019 17:32 +2
# imun/teanu 19 December 2019 18:54 +7
# imun/teanu 19 December 2019 19:34 +1
# Alexandru din Brasov 19 December 2019 22:25 0
# Anti/imun 19 December 2019 22:46 +1
# Pensii speciale, scutirea de griji materiale dupa pensionare 20 December 2019 06:52 +2
# Da' de ce trebe "sa ia din alta parte" ? 20 December 2019 07:31 +1
# Marcel 20 December 2019 07:49 +2
# AndreiV 20 December 2019 08:58 +4
# vasile 20 December 2019 09:12 +2
# Sophia 20 December 2019 12:29 +1
# TIPA 20 December 2019 16:20 +2
# vasile 21 December 2019 09:26 0
# ?????? 21 December 2019 11:45 0
# No yes 21 December 2019 17:55 0