11 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FARA INTERDICTII PENTRU AVOCATI LA ICCJ – Propunere pentru modificarea Legii 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat. Modificarile vizeaza dreptul avocatilor de a depune concluzii la Inalta Curte si activitatea avocatilor stagiari (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 April 2024 14:26
Vizualizari: 3749

Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat ar putea fi modificata. O propunere in acest sens a fost depusa in Senat, aflandu-se in prezent in dezbaterea comisiilor.


 

Initiativa legislativa apartine deputatilor Bogdan-Alexandru Bola (foto 1) si Alexandru Kocsis-Cristea (foto 2) de la Forta Dreptei si vizeaza activitatea avocatilor la Inalta Curte de Casatie si Justitei, precum si activitatea avocatilor stagiari.

Concret, proiectul de lege prevede modificarea art. 22 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Schimbarile dorite sunt in sensul ca avocatii definitivi sa poata pune concluzii la Inalta Curte chiar daca nu au o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 5 ani in profesie de la definitivare. De asemenea, proiectul propune ca avocatii stagiari sa poata pune concluzii nu doar la judecatorie, ci si la tribunal.


Iata proiectul de lege:


“La articolul 22 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 440 din 24 mai 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, alin. (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

'(1) Avocatul stagiar poate pune concluzii numai in prima instanta, la judecatorie si tribunal, si poate asista ori reprezenta partea la organele si institutiile prevazute la art. 3.

(3) Avocatul definitiv are dreptul sa puna concluzii la toate instantele.'”

 


Iata forma actuala a art. 22 alin. 1 si 3 din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat:


1) Avocatul stagiar poate pune concluzii numai la judecatorie si poate asista ori reprezenta partea la organele si institutiile prevazute la art. 3.

(2) Avocatii stagiari, dupa inscrierea in barou, au obligatia sa urmeze cursurile Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in perioada de stagiu.

(3) Avocatul definitiv are dreptul sa puna concluzii la toate instantele, cu exceptia Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii Constitutionale, unde va putea pune concluzii daca are o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 5 ani de la definitivare.

(4) Avocatul definitiv este obligat sa frecventeze formele de pregatire profesionala continua organizate de barou, Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor sau de formele de exercitare a profesiei, in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat”.


Redam expunerea de motive a proiectului de lege privind modificarea art. 22 din Legea 51/1995:

 


Comentarii

# ?????? date 11 April 2024 16:00 0

@ Este evident și că MCV, ,,mecanism'' odată ce a fost instalat, acționează chiar și dacă au fost făcute declarații, s-a votat, despre încetarea ,,monitorizării'', ,, monitorizarea'' fiind probabil despre funcționarea MCV-ului în perioada de ,,instalare''?

# maxtor date 11 April 2024 17:05 0

+robe colorate differit:negru,gri,gri-shobolan.

# Uraaa! Bravoo! date 11 April 2024 19:01 0

Votam AUR și UDMR

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2024 – EUROINS risca sa intre in capcana bulgareasca, pe 12,7 milioane euro

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva