psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

FATA UMANA A JUSTITIEI – „Doamna cu pantofi albastri”, emotionanta poveste din sala de judecata scrisa de avocata Madalina Scutelnicu, a facut inconjurul internetului: „O doamna judecator, in jur de 40 de ani, cere jandarmului sa-i fie adus copilul in sala. Cand il vede pe pusti, magistratul coboara de pe podium, parcurge sala pana aproape de usa, se apropie de micut si-i spune... Da-mi manuta si hai cu mine, sa-ti arat cat de maaare e castelul asta!”

Scris de: A.P. | pdf | print

6 July 2016 13:14
Vizualizari: 26742

Au curs rauri de lacrimi in ultimele doua zile pe internet, acolo unde zeci, daca nu sute de mii de oameni au citit emotionanta poveste a avocatei Madalina Scutelnicu (foto), din Baroul Sibiu, despre fata umana a justitiei. Dupa ce s-a luptat cu brio pentru o mamica disperata, intr-o cauza extrem de sensibila in care era in joc destinul unui baietel de nici 8 ani, avocata a relatat pe Facebook, marti 5 iulie 2016, modul in care a decurs procesul si mai ales maniera laudabila in care a procedat magistratul „pentru a fi sigur ca a decis corect si ca nu s-a jucat de-a justitia, cu vietile oamenilor”.

Cine este judecatoarea „cu pantofi albastri”, personajul principal al istorioarei din sala de judecata, este inca un mister. Tot un mister ramane si „castelul”, instanta unde s-a petrecut totul si care, din cate am aflat, nu ar fi Judecatoria Sibiu, asa cum s-a vehiculat in presa.


Iata postarea avocatei Madalina Scutelnicu:

Doamna cu pantofi albastri

Ora 8:45 ... Clienta mea, mama a unui baietel de apoape 8 ani, isi zareste copilul dosit de taica-sau, intr-un colt al Judecatoriei. Nu l-a mai vazut pe R. de 1 an si 6 luni.

Mama izbucneste in plans si merge tinta catre pustiul ei, se apleaca pana ajunge perfect egala cu inaltimea lui, si-i sopteste cu inima: 'R.! Vaaaai, ce mare ai crescut! O mai stii pe mama? Da-mi manutele, sa ti le pupe mama!'.

Fostul sot al femeii isi bruscheaza fiul si-l trage tare, mai aproape de el, urland spre clienta mea sa plece de unde a venit, ca ei doi, baietii, se descurca singuri. Se ridica tonul, copilul incepe sa planga, apare jandarmul, ii spun ca nu-i niciun risc de scandal, dispare jandarmul.

Ora 8:55 ... Reusesc, intr-un final, sa o linistesc pe mama copilului, care s-a lasat aproape fara viata in banca din sala de judecata, avand sufletul sfasiat si privirea pierduta undeva, departe... tare departe.

Ora 9:00 ... Reusesc si eu, cu mare greutate, sa-mi tin in frau lacrimile... as fi plans in hohote, dar nu-mi permiteam luxul asta... aveam nevoie de concentrare maxima pentru audierea a 4 martori si luarea interogatoriului tatalui copilului, probe de care eram constienta ca va depinde, de-acum incolo, legatura mama - fiu. Nu-i usor deloc sa fii responsabil de asa ceva, credeti-ma!

Orele 9:05 – 10:45 ... Se audiaza cei 4 martori, tatal baiatului raspunde la cele 9 intrebari care am avut grija sa fie 'capcana'.

Speta e asta: in timp ce clienta mea era in strainatate, la munca, sotul a obtinut si divortul, si custodia exclusiva asupra copilului. Am vazut dosarul: proces facut repede, cu heirup-ul, sa dea bine la bilant. Reintoarsa in tara, femeia a gasit totul ferecat. Usa locuintei. Inima fiului ei, tinuta sub lacat de catre fostul sot. Martorii nostri au aratat ca, de nenumarate ori, mama a venit sa-si vada copilul, i-a adus plase cu daruri, l-a sunat incontinuu, individul interzicandu-i total fostei sotii orice forma de acces la minor. Asa, de-a naibii! Martorii lui au spus lectia dinainte invatata: nu tatal e cauza, ci copilul, dom'le, care nici nu vrea sa auda de mama.

Ora 10:46 ... Instanta dispune audierea minorului. De-aici incolo, incepe mesajul pe care vreau sa-l transmit prin scriitura asta...
O doamna judecator, in jur de 40 de ani, cere jandarmului sa-i fie adus copilul in sala. Cand il vede pe pusti, magistratul coboara de pe podium, parcurge sala pana aproape de usa, se apropie de micut si-i spune, facand un gest larg cu mana: 'Vezi, R., am pantofi albastri! Tu ai pantofiori albastri? Uite, am si pelerina! Da-mi manuta si hai cu mine, sa-ti arat cat de maaare e castelul asta!'. Copilul, cu ochii mari, negri, si extrem de tristi, se uita cand la doamna, cand la taica-su, de care statea lipit, pana ce acesta ii da ok-ul sa mearga cu doamna.

Ora 11:20 ... Se deschide usa de acces a instantei, magistratul intra in sala, de mana cu copilul, ii spune sa coboare atent de pe podium, sa nu se loveasca, si-l trimite la mami sau la tati, unde vrea el. Baietelul trece pe langa mama sa, care hohotea de plans in prima banca, isi trece usor manuta peste piciorul ei drept, ca din intamplare, dupa care fuge catre tata si-i cauta acestuia privirea, sa nu cumva sa-l fi suparat ca s-a dezlipit de langa el. Se dispune, din nou, evacuarea minorului din sala.

Ora 11:25 ... Instanta ne citeste, pe scurt, ce a declarat copilul in cursul audierii si ne da sa lecturam, mie si avocatului partii adverse, cele cateva cuvinte scrise pe o foaie de catre baietel: 'Mama... tata zice sa scapam de tine. R.'...

Se inchide cercetarea judecatoreasca, ni se da cuvantul final, pe fondul cauzei. Eu ma lupt pentru ca mama sa obtina dreptul de a-si vedea copilul, de a-l lua la ea in weekend-uri si in vacante. Ceilalti se lupta ca mama sa nu-si poata vedea fiul decat in prezenta tatalui sau, si doar in locuinta acestuia. Un fel de arest la domiciliu, ce mai!

Ora 11:40 ... Magistratul inchide dosarul, cade pe ganduri pret de cateva secunde si spune: 'Instanta suspenda sedinta 15 minute!'. Si ... doamna judecator cu pantofi albastri coboara de pe podium, traverseaza sala, iese pe usa destinata oamenilor obisnuiti, si, ajunsa in hol, intinde mana stanga catre clienta mea, iar cea dreapta catre copil. Uite asa, toti 3, ca intr-o poveste din cea mai frumoasa carte, intra in camera destinata Arhivei si nu mai ies de acolo decat dupa un sfert de ceas. Ce camere mirifice sunt in castelul asta – imi zic in gand.

De-acum, nu mai aveam nevoie de niciun pic de concentrare, asa ca mi-am permis sa plang in hohote, fara sa-mi pese ca oamenii cu roba nu trebuie sa lacrimeze din cauza problemelor clientilor... Si, in niciun caz, nu plang niciodata in fata acestora... da-le-ncolo de reguli!

M-am pravalit pe un scaun de la prima terasa, colt cu Judecatoria, si-am asteptat-o pe femeia pentru care m-am luptat azi, ca o leoaica. Am batut recordul la nicotina pe secunda, pana a venit. Clienta mea a aparut radiind de fericire, pentru ca avusese sansa sa-si tina copilul in brate, dupa 1 an jumate... fix optsprezece luni.

Ce dialog au avut mama si copilul, sub ochii doamnei judecator cu pantofi albastri? 'Te iubesc, mami! Am nevoie de ochelari noi, ca tati nu mi-a cumparat, si astia sunt rupti! Sa vii la mine! Sa ma iei la tine, mami! Te iubesc, mami!'.

Cand a scapat de sub influenta total irationala a tatalui, copilul s-a cuibarit in bratele mamei sale, ca si cum nu ar fi fost despartiti nici macar o secunda. Asta a vrut sa verifice magistratul, pentru a fi sigur ca va da o solutie corecta, ca-si va pune semnatura pe o hotarare corecta, ca va putea dormi impacat, ca a decis corect si nu s-a jucat de-a justitia, cu vietile oamenilor. Doamne, ce fiinte nemaintalnite or fi in castelul asta?!

Vreti o bomboana, doamna avocat?

Aaaa...

Doamna judecator i-a dat lui R. un pumn de bomboane, iar inainte sa plec, copilul mi-a dat si mie cateva...

Si... a vazut doamna judecator gestul asta?

Daaa, pai, cum sa nu? Stati sa va arat, ca ne-a facut si poza, mie si lui R.

Cine? Doamna judecator?

Daaa. Pai, am scos telefonul si i-am zis lui R. sa zambeasca, sa-i fac o poza. Si, imediat, doamna ne-a spus sa trecem unul langa altul, sa ne faca una la amandoi. Uitati poza! Doamne, am poza cu R., nu-mi vine sa ced!

Eu, gata, sunt praf! Nici mie nu-mi vine sa cred!

Daaa. Si, stiti, eu mi-am cerut scuze fata de doamna, ca statea dupa noi... aveam atatea de vorbit cu R., dupa un 1 an jumate... da' doamna a zis ca pentru ea nu e nicio graba... Nu vreti o bombonica de la R., doamna avocat?.

N-am trait asa ceva in 10 ani de avocatura. Am vazut magistrati pentru care audierea minorului insemna urmatorul dialog, purtat fix in fata usii salii de judecata, asa, din voleu, cum ar veni: 'Cati ani ai, cu cine vrei sa stai, cu mama sau cu tata? Bine, pa!'.

Doamna cu pantofi albastri a alocat 3 ore cauzei noastre, fiind constienta ca lucreaza cu destinele oamenilor, cu sufletele lor, iar nu cu chei de 14. Domnilor magistrati, permiteti-mi o sugestie: cumparati-va pantofi albastri, poate in asta sta magia! Nu exista nici castel, si nici pelerina, fara un strop de magie, nu-i asa?

Comentarii

# Avocatul date 6 July 2016 13:36 +37

Impresionantă poveste de viață! Deci, există si magistrati cu har, precum si avocați. Doamne ajută!

# cetateanul date 6 July 2016 13:47 +40

sanatate doamnei cu pantofi albastri

# mitica date 6 July 2016 16:26 +17

Si avocatei! Doua persoane cu suflet!

# Iulius date 6 July 2016 14:00 +17

Pe fondul circului mediatizat numit ,,justitie'' si in contextul unui dialog privind ideea de justitie=dreptate=legalitate, ca avocat am fost intrebat de doi tineri (ea si el) de ,,profesie'' pictori daca mai sunt judecatori corecti/drepti si care isi fac treaba cu constiinta impacata si deplin indreptata catre valorile anterior mentionate. Am ezitat un pic, timp in care am reflectat la raspuns si le-am raspuns categoric ca, DA. Am spus un DA care a pornit din adancul sufletului pentru ca am crezut in el. Am ezitat pentru ca procentul celor care merita acel DA este destul de mic, iar asta o vad si o simt justitiabili fara sa le ,,descriem'' noi avocatii tabloul afisat/expus in maretia lui pe toate....gardurile! Pacat pentru o asemenea perceptie! Vasilica a empatizat cu acest moment emanand o ,,opera'' scrisa, dar nu si-a reprosat nicio clipa in articolul scris ca, membru al CSM fiind, a fost si este garantul unei astfel de perceptii. A contribuit cu varf si indesat la ea.

# Iordache Marilena date 6 July 2016 14:17 +27

Am citit și nici eu nu am fost mai grozavă că avocata. Cu alte cuvinte m-a podidit plânsul. Mamei mele nu-i vine nici acum să creadă că e adevărat. Plângem cand întâlnim normalitatea pentru că trăim într-o lume nefirească în care cinismul și nepăsarea față de semeni sunt normale. Este o rază de speranță această doamnă judecător și dați-mi voie să sper ca mai sunt asemenea oameni, sper cât mai mulți.

# Rodica date 6 July 2016 14:48 +28

Felicitari doamnei judecator! Chiar nu mai credeam ca poate exista asa ceva in Romania. Si mai ales, nu printre magistrati. Inca o data, felicitari doamna judecator, oriunde va aflati! 

# Alin date 6 July 2016 21:46 +5

Felicitari doamnei judecator!

# eugen chiticariu date 6 July 2016 15:09 -30

sunt curios daca acest dosar era nițel in oglinda, adica baietelul era alienat parental de mama, daca verdictul mai era la fel de uman si de albastrit si daca exista macar o singura postare pe net. Dar, ce ma mir asa, suntem tara care a calcat tratate internationale de drept cu Canada si Mexic de dragul feminismului de vitrina.

# gabriela baltag date 6 July 2016 15:15 +28

Emoționant. Când am citit povestea m-a trecut un fior. M-am gândit la faptul că fiecare dintre noi, acei care împărtășim această profesie minunată, trebuie să fim în instanțele noastre o ,,doamnă cu pantofi albaștri”. M-am simțit de multe ori astfel. Aproape mereu. Am luat de fiecare dată copilul pe care-l aveam în față, la audieri cu blândețe, fără întrebări stereotip, privind mai departe, cu sufletul de părinte dar și cu amintirile de demult.... Judecătorul trebuie să panseze cât poate rănile unui copil prins în lupta dintre părinții săi. Fiecare copil, mare sau mic, este un univers de sensibilitate, de revoltă, de întrebări, de neînțelegeri, curiozității, dar mai ales de iubire, sentiment pe care de cele mai multe ori și-l ascunde în locuri unde poți ajunge dacă vrei. Imaginea copiilor care au trecut prin fața mea nu o uit niciodată, indiferent cât timp a trecut/trece! O felicit pe doamna cu pantofi albaștri și vreau să cred, sper chiar, să nu rămână doar o relatare izolată.

# naccan date 7 July 2016 02:32 -8

"trebuie să fim în instanțele noastre o ,,doamnă cu pantofi albaștri”. Cu parere de rau dar cred ca ati intrat intr-o capcana. Instantele din Romania nu au nevoie de doamne cu pantofi albastri ci de judecatori care sa aplice legea cu curaj, indiferent de sentimente sau presiuni. Ar trebuit sa aveti si punctul de vedere al celeilalte parti pentru a va forma o opinie pertinenta,Asa se intampla cand sentimentele iau locul textelor de lege. Dar tinand cont ca sunteti mamica...comentariul este foarte bun. Mie mi-au dat lacrimile cand am aflat ca o asemenea "telenovela" a strans sute de mii de aprecieri.

# Alex date 8 July 2016 10:35 0

Noi am aflat povestea si ne-a impresionat. Nu noi, cei de pe margina, trebuie sa judecam si sa tragem concluzii. Din poveste chiar rezulta cu claritate ca exista acea Doamna Judecator cu pantofi albastri care a stiut cum sa judece si reiese clar si faptul ca a luat in considerare si pozitia celeilalte parti. Deci, nu va mai dati desteptul-obiecti, judecator.

# DODI date 6 July 2016 15:21 +20

Senină culoare, senine gânduri și mare suflet, înșirate nouă în 15 minute. Cu așa Judecători-OAMENI se poate reclădi un sistem. Câtă diferență între judecătorii cu pantofi albaștri și cei cu bocancii, gen macovei, prună, stanciu sau luluța. De multe ore peste cele 15 minute au nevoie CSM, ICCJ și chiar ciolanis cu minora lui carmen pentru a înțelege un suflet de copil și apoi, extrapolând, sufletul poporului român.

# silviu date 6 July 2016 15:34 +12

O rezolva si pe asta binomul.......asta gandeste !!!! nasol !

# Doamna cu pantofi albastri nu este absolventa de INM date 6 July 2016 15:40 +22

Deoarece, daca ar fi fost, aceasta frumoasa si normala poveste nu ar fi existat. 

# Unparlitdejuriststagiar date 6 July 2016 15:52 +16

Impresionant da , total de acord dar consider ca avem prea multe chei de 14.... si aceasta relatare e unul din cazurile fericite 2-5% .... oricum Un mare respect pentru "Doamna in pantofi albastri si pelerina"

# coca date 6 July 2016 15:52 +11

Ma bucur ca exista magistrati care nu tin cont de aberatia denumita alienare parentala, care nu are nici fundament legal, nici stiintific. Ma bucur ca mai exista magistrati care nu sunt inrolati in procesul de distrugere a mamelor. Intr-o tara in care tatii platesc pensie de intretinere la nivelul salariului minim pe economie, acestora li se recunosc drepturi absolute iar mamele sunt penalizate intr-u imbogatirea fara justa cauza a platitorului de 3 lei pensie. Mirati-va apoi cum scade natalitatea.

# Alexandra date 6 July 2016 16:08 +14

In sfarsit un semn ca mai e loc de viata in tara asta.. cat l-am asteptat!

# ddan date 6 July 2016 16:36 +17

sa ii dea dzeu sanatate doamnei cu pantofii albastri, sincer as plati eu zeci de mii de perechi de pantofi albastri pt a schimba destinele unor oameni.sanatate doamnei avocat pt relatare.

# cineva date 6 July 2016 21:55 -8

totusi ce temei legal a avut d-na judecator pentru a proceda asa? dupa inchiderea cercetarii judecatoresti si cuvantul in dezbateri intra intr-o alta camera cu una din partile cauzei??? unde mai e aparenta de impartialitate??

# Galus date 7 July 2016 00:44 +1

in sfarsit, si-a mai dat seama cineva ca ceva pute si ca asta nu se numeste justitie. !!

# altcineva date 7 July 2016 01:42 +1

Asta-i cam asa.

# MARIANA date 6 July 2016 23:03 +6

EMOTIONANT CAZUL! FELICITARI DOAMNEI CU PANTOFI ALBASTRII

# justitiabil date 7 July 2016 01:02 -6

O poveste emoționantă !!?, Se încearcă o schimbare a percepției publice fata de sistemul de justiție . Orice schimbare este bine venita.umanizarea acestor gonflabili cu pixul si stampila-n mâna este necesară . Nu trebuie uitat nimic din tot ce au facut ,curățat sistemul de lepre ,putori, impostori care au tranzacționate hotărâri judecătorești distrugând destine si vieți.

# naccan date 7 July 2016 02:05 -5

Daca tata lucra la Directia Nationala Anticoruptie, doamnei/domnului judecator nu-i mai dadeau lacrimile ci facea ****** pe ea/el de se inunda sala de judecata.Lua copilul si il ducea la castelul de pe Stirbei Voda si ii spunea: Vezi, aici in castelul acesta, lucreaza tatal tau.Nu pot sa te trimit in Italia cu mama ta pentru ca acolo tara e plina de mafioti care o sa-ti fure ochelarii.

# George date 7 July 2016 09:20 +1

Are dreptate dl care a postat mai sus pe nume Eugen Chiticariu. Daca in locul mamei se afla tatal se folosea cu siguranta "cheia de 14". Pe ce ma bazez? Pe sutele de cazuri din tara asta in care tatii sunt discriminati in baza unei cutume de anii 50 cum ca : "mama-i mama !" desi probele sunt clar in favoarea tatalui, probe privind implicarea acestuia in cresterea copilului, situatia materiala, dezinteresul mamei fata de minor inaintea divortului etc. Problema de fond e alta si nu stiu in ce masura LuJu e dispusa sa o analizeze si sa o faca publica : de ce in anul 2016, in conditiile in care un tata isi doreste un program extuns cu minorul, ba chiar domiciliul acestuia, si face dovada ca este in interesul superior al minorului, procesul nu este echitabil? Daca tot promovam egalitarismul in absolut toate domeniile intre barbat si femeie( si e absolut firesc sa fie asa in sec XXI) de ce nu sunt egali si atunci cand se lupta pentru un copil in fata unei instante?

# candiano popescu date 7 July 2016 09:57 +4

Parerea mea e ca - oricat de emotionata sau impresionata - dna. avocat a fost neinspirata cand s-a apucat sa povesteasca atat de multe detalii (pornind de la premisa ca povestea e adevarata). Aceste detalii pot face mult rau in primul rand copilului si in al doilea rand dnei. judecator. In ce priveste ,, feminismul de fatada,, cine a a postat asta trebuie sa inteleaga ca din ratiuni neintelese bunul Dumnezeu ingaduie ca niste barbati inferiori sa devina tati. Aceste pseudofiinte umane isi nenorocesc copiii fie terorizandu-i fie transmitandu-le propriile frustrari, complexe si ingustime de spirit. Da” e si vina cui face copii cu d-astia.

# ADEVARUL date 7 July 2016 11:29 -2

A FOST PLECATA MAMA UN AN SI JUMATATE IN ITALIA,SA FACA BANI DEOARECE ERAU MAI IMPORTANTI DECAT ORICE...CAT DESPRE CASTELUL DIN SUBCONSTIENTUL JUDECATOAREI...ESTE UNUL DE NISIP,NU PE BAZA DE EMOTII SE DECIDE CE SI CUM,EXISTA VALORI UMANE SI LEGI.

# poporul date 7 July 2016 13:20 +3

felicitari doamna judecator,sa va de-a bunul dumnezeu multa sanatate si curajul ce va caracterizeaza sa nu va paraseasca niciodata, intr-o tara atat de mizerabila cu judecatori fricosi si numiti de DNA,fara examen, fara sa depuna juramant si fara coloana vertebrala,domnia voastra a dat o lectie minunata celor care fac pe ei de frica si care au uitat ca in viata daca nu ai si sentimentul de iubire fata de semeni,esti un nimeni pe acest pamant; traim astazi niste clipe de teroare si dispret din partea statului de drept;felicitari stimata doamna si sa nu va lasati niciodata condusa de oameni care au venit peste noapte in sistemul judiciar fara a avea macar abar cu ce se mananca aceasta meserie;sa aveti parte de tot ce este mai frumos pe acest pamant.ma inclin in fata dumneavoastra.

# Valentin Mitroi date 7 July 2016 17:00 +1

Felicitari doamnei judecator!

# ovidiu dragos date 7 July 2016 23:43 +3

Aceasta relatare arata de ce cauzele sunt judecate de oameni (judecatori) ci nu de programe cibernetice. Cei care s-au aratat suparati sau intrigati de faptul ca o stfel de speta sensibila nu s-a transat in tiparul obisnuit al ,,reglementarilor,, nu realizeaza ca viata nu este o ,,imprejurare juridica,, si ca daca nu ar fi macar speranta de mai multe ,,doamne,domni cu pantofi albastri,, societatea i-ar inlocui curand cu un aparat judiciar artificial,cibernetic. Atunci poate s-ar intoarce in lumea ,,umanului,, , ar avea timp sa-si reaminteasca aceasta lume pe care trebuie sa o fi cunoscut , macar in copilarie.  

# Julia date 10 July 2016 16:29 0

Formidabila povestea....viata bate filmul... Domnul sa o binecuvinteze pe doamna cu pantofi albastri dar si pe tine scumpa avocata cu suflet nobil...

# apa chioara date 12 July 2016 00:28 0

 Sperantele apei revin cuprinzatoare, temerile sunt estompate de realitate, renasc in cenusa imperiului acum, martor al unui fenomen asteptat de la inceputurile raului. Aparatorul cauzei si Indrumatorul, doua DOAMNE, spirite luminoase ale suflarii romanesti impreuna, moment de istorie publica si bucurie launtrica. Cum sa nu te pleci pana la pamant, in fatza celor care nu uita rostul si randuiala cursului omenesc, drum pe care venim, zabovim o clipa  si plecam ? Voi doua, manunchi de nadejde, reprezentati partea buna a firii. Va imbratisez, neconditionat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva