FRATIA LAZAR-IOHANNIS – Ipoteza exploziva a lui Calin Popescu-Tariceanu privind refuzul presedintelui de a-l revoca pe Procurorul General: „Daca nu-l revoci, inseamna ca esti complice. Faptul ca Lazar a tinut in sertar si a inchis toate dosarele la adresa presedintelui si a sotiei ridica semne de intrebare in legatura cu aceasta tacere. Iohannis daca vrea sa demonstreze ca Lazar nu e folosit ca scut de protectie a sa impotriva unor actiuni ale justitiei, sa-l elibereze neintarziat din functie”
Uriasul scandal in care este implicat Procurorul General Augustin Lazar (foto dreapta) risca sa se rasfranga asupra presedintelui Klaus Iohannis (foto stanga), in conditiile in care primul om in stat nu catadicseste sa-l revoce pe seful PICCJ, in ciuda actiunilor pe care acesta le-a facut impotriva unor detinuti politici ai anilor '80.
Ideea a fost exprimata joi, 11 aprilie 2019, de catre presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, intr-un interviu acordat analistului politic Bogdan Chirieac la DCnews.ro. Acesta este unul dintre motivele pentru care liderul ALDE a reiterat ca el si partidul pe care il conduce au hotarat sa boicoteze consultarile organizate in aceste zile la Cotroceni. Celalalt motiv vizeaza folosirea pur electorala de catre Werner a referendumului despre justitie.
Cu atat mai mult este jenant din partea lui Klaus Iohannis sa se pretinda anticomunist, cata vreme acelasi politician ramane indiferent la scandalosul trecut al Procurorului General, a mai sugerat Calin Tariceanu. Contextul este inca mai aberant, in contextul in care la 30 de ani de la Revolutie Parchetul General este condus de catre „un procuror comunist care este vinovat de crime impotriva detinutilor politici”, a subliniat Tariceanu.
Alt aspect la care s-a referit al doilea om in stat au fost nemultumirile din coalitie la adresa ministrului Justitiei, Tudorel Toader. Astfel, Calin Popescu-Tariceanu a criticat persistenta temei justitiei in agenda publica, in conditiile in care sefii coalitiei PSD-ALDE au convenit ca discutia privind acest subiect ar fi trebuit sa se incheie pana la data de 1 martie 2019.
Redam cele mai importante declaratii ale presedintelui Senatului:
„Bogdan Chirieac: Ati trimis reprezentanti la consultarile de la Cotroceni?
Calin Popescu-Tariceanu: Nu. Am anuntat ca nu vom participa. N-am de adaugat nimic, dar vreau sa precizez inca o data (...) ca atata vreme cat vad din ce in ce mai mult acest demers al presedintelui de a arunca un fel de perdea de fum in ochii publicului, de a face o consultare care este pur si simplu formala, ce sa ne mai consulte? Ca am inteles ca a luat deja decizia de organizare a referendumului. Noi ne-am spus punctul de vedere in legatura cu referendumul. Referendumul pentru presedinte nu este un subiect de interes profund, care sa marcheze preocuparea lui pentru o anumita problema: folosirea acestei teme a justitiei si a luptei impotriva coruptiei in interes propriu pentru a putea intra in cursa electorala de pe acum, de a intra in dezbaterea politica si de la alegerile parlamentare, dar si pentru cursa de la toamna. De fapt, stim bine ca presedintele e preocupat cred ca de doi ani de zile numai de acest subiect. Si-a anuntat candidatura cu un an in urma... Adica are o agenda electorala si nimic altceva.
In al doilea rand: i-am cerut presedintelui, printr-o scrisoare deschisa, sa il revoce pe Augustin Lazar din functia de Procuror General pentru rolul de unealta a regimului comunist in reprimarea rezistentei anticomuniste din Romania. Vedeti ca nu e zi in care sa apara un fost detinut politic, condamnat in perioada comunista nu in perioada de represiune din anii '50-'60, ci in anii '80, cand regimul tinea foarte bine in mana situatia. Nu mai exista o amenintare de rasturnare a regimului comunist. Cine gandea in anii '80 asa ceva? Imposibil!
Orice mica voce noua ni se pare timida, in sensul ca nu a capatat amploare. Dar oamenii astia au fost oameni de mare curaj, cum este Iulius Filip, dar si ceilalti. Oamenii aia au facut niste acte de mare curaj, care au fost reprimate cu o duritate extrema.
Chirieac: Sapte ani de inchisoare fiindca a scris pe caldaram: 'Jos Ceausescu'.
Tariceanu: Da. Sau pentru ca i-a facut o poezie lui Lazar si asa mai departe.
Si i-am cerut presedintelui: te declari tot timpul ca fiind anticomunist. Pai, atunci cel mai natural gest ar fi sa-l revoci pe acest procuror, care a fost unealta regimului comunist. Daca nu-l revoci, atunci inseamna ca esti complice cu el. Eu nu vreau sa stam la o discutie cu cineva care este complice cu cei care au facut aceste orori in perioada comunista. N-avem ce sa discutam – imi pare foarte rau. Inseamna ca e numai o consultare de a ridica praf in ochii opiniei publice si nu ni s-a parut util.
Chirieac: Aveti o explicatie (...) a tacerii presedintelui Klaus Iohannis in legatura cu Procurorul General Augustin Lazar?
Tariceanu: Eu am anumite semne de intrebare, ca sa nu spun poate chiar 'banuieli'. Faptul ca Augustin Lazar este cel care a tinut in sertar si a inchis toate dosarele de ancheta la adresa presedintelui, chiar si la adresa sotiei presedintelui ridica semne de intrebare legitime in legatura cu aceasta tacere. Presedintele daca vrea sa inlature orice suspiciune in aceasta chestiune, daca vrea sa le demonstreze romanilor ca nu are nimic de ascuns, ca Lazar nu este folosit acolo ca un scut de protectie a sa impotriva unor actiuni ale justitiei, atunci ar trebui sa-l elibereze neintarziat din functie.
Chirieac: Exista acum o mare nemultumire la nivelul coalitiei majoritare vizavi de ministrul Justitiei, profesorul Tudorel Toader – si anume: in legatura cu ordonantele despre care domnul Liviu Dragnea spunea ca a fost mintit, in sensul in care ordonantele de urgenta trebuiau date, si acum a aflat ca nu se mai dau. Si a lasat de inteles ca si doamna Viorica Dancila ar fi pe aceeasi lungime de unda cu Tudorel Toader.
Tariceanu: Suntem intr-o situatie foarte complicata in justitie. Discutam de Lazar. Nici nu poate fi numit 'un paradox'; e mult mai grav – e ceva inimaginabil ca la 30 de ani dupa caderea comunismului, una din cele mai inalte functii din justitia romaneasca (cea de Procuror General) sa fie detinuta de un procuror comunist care este vinovat de crime impotriva detinutilor politici. Asta e justitia din Romania! (...)
Noi am facut un lucru foarte bun: cei care au ramas din vechile structuri de represiune comunista – cum erau Visinescu si Ficior – au fost judecati si condamnati tocmai in baza aceluiasi principiu. (...) Deci macar este un fel de justitie morala. Ei bine, cu Lazar e inimaginabil ce se intampla. Eu cred ca presedintele comite o greseala fundamentala, care o sa-l coste. Dar in fine: e treaba lui.
Ajungand la Tudorel Toader: constat ca a fost si este extrem de criticat pentru tot ceea ce a facut in privinta reformei din justitie. A fost criticat de opozitie, acum ajunge sa fie criticat nu de propria majoritate (ca el nu e reprezentantul unui partid, ci ministru independent), ci de majoritatea care sustine Guvernul. Unii considera ca a facut prea mult si prea repede, altii considera ca a facut prea putin si prea incet. E foarte greu de transat acest subiect.
Este o inflamare pe care o vad si mi-as fi dorit ca aceasta problema sa fi fost solutionata si inchisa mai demult, pentru ca ea perturba campania pentru Parlamentul European (...), in loc sa discutam de problemele foarte importante legate de viitorul Uniunii Europene, imaginea Romaniei, cine merge sa sustina, sa promoveze si sa apere interesele noastre (...).
Chirieac: Deci dumneavoastra n-ati avea ceva sa-i reprosati profesorului Tudorel Toader.
Tariceanu: Noi am discutat mai demult si cu doamna prim-ministru, si cu Liviu Dragnea ca sa inchidem agenda cu justitia pana la 1 martie. (...) Astazi suntem in 11 aprilie si noi inca discutam: dam-nu dam ordonantele, reia Parlamentul procesul... Si despre alegerile europene ce discutam? (...) Si cei din opozitie bineinteles ca profita. Si astia din Parlamentul European intervin in aceasta chestiune. (...)
Chirieac: Presedintele Dragnea a spus ca lucrurile vor fi readuse in Parlament. Ideea este: pot fi trecute rapid prin Parlament modificarile la codurile penale? Macar cele cerute de onorabila Curte Constitutionala.
Tariceanu: Da, eu cred ca putem sa le trecem. Modificarile la Codul penal si la Codul de procedura penala care sunt transate prin decizii ale Curtii Constitutionale nu ar fi fost nicio problema sa le adoptam printr-o ordonanta de urgenta, avand in vedere ca deciziile Curtii Constitutionale trebuie puse in aplicare in termen de 45 de zile – care e depasit cu larghete. Unele sunt de doi ani. Aceste prevederi puteau fi rezolvate printr-o ordonanta de urgenta. O sa le rezolvam probabil prin Parlament pe celelalte sau o sa vedem. Nu sunt la curent – n-am mai discutat acest subiect in ultimele zile nici cu domnul Dragnea, nici cu doamna prim-ministru, ca am fost plecat. O sa vedem”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 11 April 2019 18:38 +20
# Corect ! Oricum se stie ca Lazar e in gasca cu 11 April 2019 18:47 +5
# gelu 11 April 2019 19:06 +3
# Snaider Paul 11 April 2019 19:43 +6
# gelu 11 April 2019 20:28 +9
# DODI 11 April 2019 20:32 +8
# BELGIANCA 12 April 2019 09:28 0
# faracatuse 12 April 2019 11:06 0
# baxi 12 April 2019 11:45 +1
# mitica 12 April 2019 15:20 0
# Gilu 12 April 2019 21:36 0