psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

FUMATORII AU DREPTURI EGALE CU NEFUMATORII – Avocatul George Manciu a gasit alternativa pentru Legea anti-fumat si o va propune viitorului Parlament spre dezbatere: “Interzicerea fumatului in afara locuintei personale nu este o solutie viabila... Stigmatizarea sociala a persoanelor fumatoare este inadmisibila intr-un stat democratic care vrea sa ii trateze egal, echitabil, pe toti cetatenii ei”

Scris de: L.J. | pdf | print

14 November 2016 16:08
Vizualizari: 5641

27% din populatia Romaniei, reprezentand circa 5,4 milioane de persoane, fumeaza in mod regulat, platind taxe importante la bugetul de stat pentru acest viciu, care desi este permis de lege, este interzis in societate. In conditiile in care aportul industriei tutunului la bugetul de stat si la PIB-ul Romaniei este pe locul 2 ca marime, dupa industria petrolului, dat fiind ca este imposibil ca o persoana sa renunte la fumat dupa intrarea in vigoare a unei legi care interzice fumatul si luand in considerarea efectele economice negative inregistrate dupa publicartea in Monitorul Oficial a Legii anti-fumat, un candidat la alegerile parlamentare propune modificarea legii aparute dupa propunerea facuta de deputata Aurelia Cristea. Avocatul George Manciu (foto), candidat pentru un loc in Camera Deputatilor si cel care a propus mutarea instantelor si parchetelor in Casa Poporului doreste modificarea Legii anti-fumat, propunand o forma a legii in care persoanele fumatoare sa nu mai fie stigmatizate social, ci sa fie tratate egal si echitabil la fel ca si ceilalti locuitori ai tarii. In opinia avocatul George Manciu sunt necesare solutii legislative care sa permita fumatul in restaurante, baruri, pub-uri sau cluburi.


Intr-o declaratie acordata Lumeajustitiei.ro, avocatul George Manciu a precizat ca dorinta de a modifica legea anti-fumat a pornit dupa efectuarea unei analize a impactului asupra economiei, dar si dupa constatarea aparitiei unui disconfort in randul unei categorii mari de romani. George Manciu a evidentiat ca ideal ar fi ca procentul de persoane fumatoare sa scada, insa interzicerea aproape totala a fumatului in afara locuintei personale nu reprezinta o solutie viabila:

"Sa lamurim ceva de la inceput: nu vreau sa se revina la situatia de dinaintea legii, ci doresc ca fumatul sa fie permis, restrictiv, in localuri specializate. Nu sunt un lobbist al producatorilor de tigarete dar vad in ansamblu situatia, spre deosebire de cei care au gandit si votat legea anti-fumat. Doua directii mari m-au convins sa incerc modificarea legii: impactul economic si confortul unei categorii mari de romani. Statisticile indica faptul ca incasarile localurilor au scazut dupa aprobarea acesti legi (tineti cont ca ne referim la lunile friguroase nu la timpul verii cand se poate fuma la terase) dar nu si consumul de tutun. In schimb, probabil a crescut numarul celor care au contactat viroze din cauza scaderilor bruste de temperatura: iesitul afara pentru fiecare zece fumuri. Fara indoiala, fumatul este daunator sanatatii, iar acest lucru este adus in permanenta la cunostinta populatiei din Romania prin diverse campanii de informare difuzate pe diverse canale de comunicare, inclusiv prin mesajele explicite imprimate pe pachetele de tigari. Ideal este ca procentul de fumatori sa scada, pentru ca generatiile viitoare sa creasca intr-un mediu sanatos; insa interzicerea aproape totala a fumatului in afara locuintei personale nu este o solutie viabila, mai mult, ea poate genera si incuraja comportamente sociale deloc echitabile.

Totodata, candidatul independent pentru un loc in Parlamentul Romaniei si-a exprimat convingerea ca argumentul folosit de initiatorii legii, potrivit caruia in toate tarile civilizate din Europa au impus o lege anti-fumat este fals, aratand ca tari precum Austria, Cehia sau Germania au cautat si implementat solutii legislative care sa permita fumatul in restaurante, baruri, puburi sau cluburi:

"Fumatorii si-au asumat acest viciu permis de lege, constienti de influentele negative asupra starii de sanatate. Mai mult, pentru viciul lor, fumatorii din Romania platesc taxe importante, care ajung la bugetul statului. Este vorba despre adaosurile si taxele tot mai mari aplicate la pretul real de productie al unui pachet de tigari. In aceste conditii, stigmatizarea sociala a persoanelor fumatoare este inadmisibila, intr-un stat democratic, care vrea sa ii trateze egal, echitabil, pe toti cetatenii ei. Motivarea „toate tarile civilizate din Europa sau din lume au impus o astfel de lege” este una falsa, existand tari membre UE care au tinut cont de cetatenii ei fumatori, permitandu-le sa fumeze in spatii publice dedicate lor. Exemplele sunt Austria, Cehia si chiar Germania (in majoritatea statelor federale care o compun), care au cautat si implementat solutii legislative care sa permita fumatul in restaurante, baruri, puburi sau cluburi".

Iata argumentele aduse de candidatul indepedent George Manciu pentru modificarea Legii anti-fumat:

27% din populatia Romaniei fumeaza in mod regulat. Un procent deloc de neglijat, tinand cont ca asta se traduce intr-un numar de aproape 5,5 milioane de persoane.

Fara indoiala, fumatul este daunator sanatatii, iar acest lucru este adus in permanenta la cunostinta populatiei din Romania, prin diverse campanii de informare difuzate pe diverse canale de comunicare, inclusiv prin mesajele explicite imprimate pe pachetele de tigari.

Ideal este ca procentul de fumatori sa scada, pentru ca generatiile viitoare sa creasca intr-un mediu sanatos; insa interzicerea aproape totala a fumatului in afara locuintei personale nu este o solutie viabila, mai mult, ea poate genera si incuraja comportamente sociale deloc echitabile.

Fumatul nu este un drept constitutional, ci o optiune personala, insa una neinterzisa prin lege.

Fumatorii si-au asumat acest viciu permis de lege, constienti de influentele negative asupra starii de sanatate.

Mai mult, pentru viciul lor, fumatorii din Romania platesc taxe importante, care ajung la bugetul statului. Este vorba de adaosurile si taxele tot mai mari aplicate la pretul real de productie al unui pachet de tigari.

In aceste conditii, stigmatizarea sociala a persoanelor fumatoare este inadmisibila, intr-un stat democratic, care vrea sa trateze egal, echitabil, toti cetatenii ei.

Motivarea “toate tarile civilizate din Europa sau din lume au impus o astfel de lege” este una falsa, existand tari membre UE care au tinut cont de cetatenii ei fumatori, permitandu-le sa fumeze in spatii publice dedicate lor. Exemplele sunt Austria, Cehia si chiar Germania (in majoritatea statelor federale care o compun) au cautat si implementat solutii legislative care sa permita fumatul in restaurante, baruri, pub-uri sau cluburi.

Impactul asupra economiei ca urmare a legii anti fumatori:

1.Aportul industriei tutunului la bugetul de stat si la PIB-ul Romaniei este pe locul 2 ca marime dupa industria petrolului;

2.Accizele din tigari se duc la Fondul de Sanatate, care este vaduvit de o suma imensa, care trebuie compensata cumva;

3.Imensa majoritate a localurilor si cvasi – totalitatea localurilor mici se bazeaza pe clienti in majoritate fumatori.

Nu trebuie sa fim economisti sa ne dam seama ca Romania se va confrunta cu o mica criza rezultata din legea anti – fumatori:

-Pe de o parte prin pierderea contributiilor fumatorilor la bugetul de stat, inclusiv la sanatate (taxe si accize: cam 10 lei / pachet);

-Pe de alta parte prin falimentul a mii de intreprinzatori, care tineau un barulet de fumatori.

Masuri:

Tinand cont de ideea principala de a imbunatati starea de sanatate a generatiei actuale, dar mai ales a celor viitoare, de situatia economica in care se afla multi intreprinzatori/patroni de cluburi sau baruri, de respectul pentru populatia nefumatoare, dar si de cel pentru populatia fumatoare, propun urmatoarele modificari/amendamente la legea 15/2016:

-delimitarea foarte clara a spatiului public de spatiul privat

-mentinerea interzicerii fumatului in institutiile publice, scoli si spitale

-interzicerea fumatului in restaurante sau in alte localuri care servesc mancare

-permiterea fumatului in cluburi, baruri, pub-uri (localuri care nu servesc mancare), daca proprietarul decide ca locul sa fie exclusiv destinat fumatorilor si anunta in mod explicit acest lucru clientilor sai inainte de a permite accesul.

-descurajarea fumatului prin aplicarea unor taxe/accize suplimentare la vanzarea tigarilor

*Cititi aici programul electoral al avocatului George Manciu candidat independent la alegerile parlamentare

Comentarii

# nicolae date 14 November 2016 20:47 +7

Și Ceaușescu a încercat să dea o lege împotriva fumatului , susținută de ziarul „ SCÂNTEIA ” sub lozinca : „ FUMAȚI ? VĂ PRIVEȘTE . NU NE OTRĂVIȚI ȘI PE NOI ” . Singurul care s-a opus acestei măsuri a fost ADRIAN PĂUNESCU , care publica în „ FLACĂRA ” materiale sub titlul „ NU FUMAȚI ? VĂ PRIVEȘTE . LĂSAȚI-NE PE NOI ÎN PACE ! ” Căutați în colecția celor două publicații .

# E o problema de educatie date 15 November 2016 09:01 +2

Nu poti interzice cuiva nici sa faca ******, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l faca in public. Nu va puteti abtine? Problema voastra!

# Sa mori tu... date 27 November 2016 05:24 0

Unde sunt nefumatorii? Sustinatorii legii? Au inchis restaurantul in care mergeam frecvent cu prientenii pentru ca nici nefumatorii nu mai calcau pe acolo. Un alt pub pe langa Vitan e aproape gol tot timpul. Un restaurant in regie pe care il frecventam avea vinerea trecuta 3 clienti, toti 3 fumatori care ieseau afara sa fumeze. Unde sunt nefumatorii care doresc interzicerea totala a fumatului? Alta intrebare, de ce dai un exemplu care nu are legatura cu legea ci cu stigmatizarea sociala si transformarea fumatului intr-un obicei vulgar? Problema de educatie e din partea ta. Asta era ultima noastra grija, fumatul ca in rest avem de toate. Nu se fura, infrastructura e ok, avem spitale moderne, ce sa mai, paradis. Doar fumatul ne mai oprea sa fim civilizati.

# @ George Manciu date 16 November 2016 11:03 -1

Daca analizezi atent, e stigmatizat obiceiul si nu persoana. Fumatul si NU fumatorii! Intr-un club de fumatori, nefumatorii nu au solutie sa evite fumul. In unul de nefumatori, fumatorii pot iesi 1 minut afara la o tigara si au rezolvat problema. Cine e exclus in realitate? De ce fumatorul are dreptul de a expune pasiv dar voit si nefumatorii la fumul lui de tigara? De cand e asta un drept? Ce daca platesc taxe? Faptul ca platesc factura la apa nu imi da dreptul sa o las sa curga pana inund toti vecinii de sub apartamentul meu.

# Kha date 16 November 2016 12:19 +1

Domnule Manciu, trebuie sa intelegeti ca noi, fumatorii, nu suntem brusc niste cretini! E absolut evident ca ne asumam iesitul afara la fumat cand e vorba de locuri in care fumatul e interzis. Dar sa interzici in totalitate fumatul, fara sa lasi fumatorii cu niste optiuni decente, suna a discriminare. Asta e problema. Sunt de acord sa nu fumez in restaurante, institutii, trenuri, avion, dar da-mi niste locuri in care s-o pot face omeneste, nu ca un caine aruncat in ploaie!

# Kha date 16 November 2016 12:25 +1

Pe de alta parte, intr-un local de fumatori, nefumatorul isi asuma riscul, nu e obligat sa intre. Nu-i place, sa se duca la nefumatorii lui. Nu imi convine ca nu pot sa fumez in restaurant, la cafeaua de dupa? Mananc si imi iau o cafea de la automat s-o fumez din picioare pe undeva. Chiar trebuie sa fim mai catolici decat Papa??

# BOR date 16 November 2016 14:04 0

Daca e stigmatizat obiceiul fumatului si nu fumatorii, atunci de ce nu este interzisa comercializarea tigarilor? Inclusiv obiceiul de a consuma alcool ar putea fi stigmatizat (pt. ca la multi le fura Satana mintile cu alcoolul) si sa fie intrezisa comercializarea bauturilor alcoolice. Inclusiv comercializarea sucurilor imbuteliate sa fie intrezisa pt. ca toate sucurile comercializate contin E-uri si conversanti. Oamenii ar putea merge in cluburi ca la manastire si sa bea doar apa plata sfintita de reprezentantii BOR-ului cu busoicul si prin rugaciuni. Tot contra cost , BOR-ul ar putea asigura, in loc de fum de tigara, fum de tamaie in cluburi. Si inclusiv o muzica adecvata, asigurata de DJ Popa, DJ aflata in concurenta cu DJ Misionar, DJ Predicator,DJ Evanghelizator etc

# Ghita Bizonu' date 21 November 2016 17:01 +1

George Manciu si ce cauti tu intr-un club pentru fumatori ?!

# Calin date 16 November 2016 14:21 0

Argumentul cu taxele la buget este absurd. Chiar dumnealui spunea ca nu a scazut consumul de tutun, in acelasi articol. Eu sunt nefumator. Sunt totusi de acord sa existe localuri exclusiv destinate fumatorilor, dar nu mai mult de 25% din totalitatea lor intr-un oras. Ca la taxiuri, farmacii, etc. asta pentru a evita ca in fond toate localurile sa redevina "speciale" pentru fumatori. Eu mananc preponderent in oras. Sunt judete unde greu sau chiar deloc puteai gasi un restaurant in care sa nu se fumeze.

# ADEVARUL date 21 November 2016 20:37 -1

TIGARILE CU TUTUN(TABAC) SUNT DROGURI,LA FEL CA ORICARE ALTELE... DE MARE RISC.

# 4 stai jos date 27 November 2016 05:28 +1

Tu de unde ai aparut? :)))) Ia pune mana si mai citeste putin sa intelegi ce inseamna drog de mare risk si apoi da din papagal. Si zaharul duce la dependenta si are efecte devastatoare asupra sanatatii dar asta nu inseamna ca este drog de mare risc. 4 stai jos!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva