4 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FURIOASA CA NU STIE CAT SA “TOACE” – Sefa DNA Laura Codruta Kovesi se plange ca bugetul Ministerului Public pentru 2015 este cu 31,94% mai mic decat cel pentru 2014. Kovesi e nemultumita ca in proiectul de buget nu exista o fila distincta pentru DNA, ci doar una centralizatoare la nivelul PICCJ: “Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata... Nu o sa mai putem solutiona dosarele in care avem expertize dispuse”

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 December 2014 13:38
Vizualizari: 4395

 

UPDATE - Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vlacov, a declarat, in urma intalnirii pe care a avut-o cu Laura Codruta Kovesi, ca DNA va primi sumele solicitate: “Am prezentat situatia Ministerului Public, ca toti banii solicitati de DNA sunt prinsi in buget, doar ca fisa care trebuie facuta separat de Ministerul Public va fi prezentata in aceasta dupa-amiaza si, cu exceptia cheltuielilor de personal, din cauza titlurilor executorii, DNA va avea sumele pe care le-a cerut”.

Bugetul pentru 2015 alocat Ministerului Public de catre Guvern a starnit nemultumirea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi (foto). Aceasta a reactionat, joi 11 decembrie 2014, printr-un comunicat DNA, fata de scaderea cu 31,94% a bugetului PICCJ pe anul 2015, in comparatie cu cel din anul precedent. Practic, in momentul de fata, la nivelul DNA nu se cunoaste care va fi bugetul pentru anul 2015.

In acest sens, Laura Codruta Kovesi arata ca in anexele proiectului de lege nu se regaseste o fila distincta pentru DNA, asa cum se prevede in art.4 alin.4 din OUG 43/2002 privind DNA, ci doar o fila centralizatoare la nivelul intregului Minister Public. Art. 4 alin.4 din OUG 43/2002 stabileste urmatoarele:


Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie este ordonator secundar de credite. Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Directiei Nationale Anticoruptie se asigura de la bugetul de stat, fondurile destinate Directiei Nationale Anticoruptie fiind evidentiate distinct in bugetul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Anual se constituie un depozit in valoare de cel putin 2 milioane lei (RON) pentru actiuni privind organizarea si constatarea infractiunilor flagrante de coruptie, la dispozitia procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Aceasta suma este prevazuta la titlul “Cheltuieli materiale si servicii” in bugetul Directiei Nationale Anticoruptie, iar modul sau de gestionare si de utilizare se va stabili prin ordin al procurorului sef al acestei directii”.

De asemenea, in acelasi comunicat se subliniaza ca DNA a solicitat initial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent in lei), in comparatie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Raportat la aceasta suma, DNA aminteste ca in 2013 au fost indisponibilizate bunuri si bani in cadrul cauzelor penale instrumentate de aproximativ 300 milioane euro, iar pana la 30 noiembrie 2014 de aproximativ 200 de milioane euro.

Iata pozitia DNA:

"In urma publicarii, pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (D.N.A) a constatat urmatoarele:
1.
In anexele la proiectul de lege sus-mentionat nu se regaseste fila distincta de buget pentru DNA, asa cum prevede art. 4 alin. 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public, fara a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.
2.
Din analiza filei centralizatoare pentru intregul Minister Public se constata ca valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mica decat executia bugetara pe 2014. In plus, intre diminuarile bugetare pe anul 2015 se regasesc si o serie de cheltuieli absolut necesare bunei functionari a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanti, materiale si servicii cu caracter functional).
3.
Subliniem ca, luand in considerare fondurile minime necesare bunei functionari a activitatii in anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat initial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent in lei), in comparatie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea initiala, formulata in cursul lunii iulie 2014, a fost reiterata ministrului Justitiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitandu-se ca, in plus, la intocmirea Legii bugetului de stat, sa aiba in vedere, atat valorile cerute, cat si mentinerea, in fila distincta, a bugetului DNA, conform prevederilor legale in vigoare.
4.
Aducem in atentia opiniei publice ca, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, institutia a indisponibilizat bunuri si bani in cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro in anul 2013, iar pana la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro".

Kovesi: “Bugetul DNA trebuie sa aiba o fila distincta de buget asa cum prevede legea, ceea ce inseamna ca pentru a asigura fondurile DNA nu trebuie sa taiem de la alte parchete, ci trebuie sa primim bani direct de la bugetul de stat”

Ulterior comunicatului, sefa DNA a explicat ca exista riscul ca activitatea parchetului anticoruptie sa fie blocata. Intr-o declaratie acordata publicatiei HotNews, Codruta Kovesi a precizat ca, spre exemplu, este posibil ca procurorii DNA sa nu mai poata solutiona dosarele in care s-a dispus realizarea unor expertize: “Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata. De exemplu, banii pentru cheltuieli materiale, nu o sa mai putem solutiona dosarele in care avem expertize dispuse".

Totodata, potrivit HotNews, Laura Codruta Kovesi a avertizat ca, in conditiile in care bugetul pentru Ministerul Public pentru 2015 este mai mic cu 31,94% decat executia bugetara pe 2014, Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu ar trebui sa taie de la alte parchete pentru a acorda procurorilor anticoruptie bugetul solicitat: "Bugetul DNA trebuie sa aiba o fila distincta de buget asa cum prevede legea, ceea ce inseamna ca pentru a asigura fondurile DNA nu trebuie sa taiem de la alte parchete, ci trebuie sa primim bani direct de la bugetul de stat. Noi in acest an am solicitat 25 de milioane de euro, buget minim pentru a putea functiona fara sa ne blocam activitatea".

Ponta: “Bugetul Ministerului Public va creste in 2015, nu va scadea”

Dupa comunicatul DNA, premierul Victor Ponta a anuntat pe pagina sa de Facebook, facand trimitere la precizari ale Ministerului de Finante, ca bugetul Ministerului Public nu o sa scada, ci va creste in anul 2015:

"Ca urmare a comunicatului DNA cu privire la alocarea bugetului institutiei pentru 2015, ministrul Darius Valcov a facut cateva precizari pe care le reiau aici: Bugetul Ministerului Public va creste in 2015, nu va scadea (!), iar solicitarile primite cu privire la bugetul DNA si DIICOT au fost primite, vor fi luate in calcul si se vor inregistra cresteri si la aceste institutii.

Iata mai jos precizarile de la finante:

Bugetul total al Ministerului Public in anul 2015 creste, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adica in crestere cu 19,29 milioane lei fata de cat a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Mai mult, Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public si, in mod automat, bugetele DNA si DIICOT, inregistand cresteri.

1.Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost postata pentru consultare, in data de 12.12.2014, sinteza bugetelor ordonatorilor principali de credite, filele distincte de buget pentru institutiile aflate in subordinea acestora urmand a fi anexate proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2015, care va fi aprobat de Guvernul Romaniei si trimis Parlamentului spre dezbatere.

2.Bugetul total al Ministerului Public in anul 2015 este 707,88 milioane lei, in crestere cu 19,29 milioane lei fata de cat a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Pe parcursul anului 2014, conform legii bugetului de stat pentru anul 2014, la bugetul total al Ministerului Public s-a adaugat la cheltuielile de personal suma de 323 milioane, reprezentand plata de titluri executorii pentru personalul bugetar din cadrul Ministerului Public. Facem mentiunea ca pe parcursul anului 2015, conform legii, bugetul Ministerului Public va fi suplimentat cu titluri executorii care vor fi platite pe parcursul acestui an.

De asemenea, facem urmatoarele precizari cu privire la bugetul Ministerului Public pentru anul 2015: cheltuielile pentru investitii au crescut cu 39,48% fata de 2014, de la 14,22 milioane la 19,84 milioane; cheltuielile pentru bunuri servicii s-au diminuat cu 1,03% de la 70,72 milioane la 70 milioane lei; cheltuielile cu fonduri europene nerambursabile au crescut cu 41,72% de la 1,09 milioane la 1,54 milioane lei.

3.Mentionam ca Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public si a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public si, in mod automat, bugetele DNA si DIICOT, inregistand cresteri.

Avand in vedere importanta bunei functionari a DNA si a DIICOT, interesul Ministerului Finantelor Publice de a asigura resursele necesare acestor institutii, precum si pentru o informare publica transparena si clarificarea tutoror aspectelor, ministrul delegat pentru Buget va avea pe parcursul zilei de 12.12.2014 o intalnire cu conducerea Ministerului Justitiei si Ministerului Public".

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 11 December 2014 15:29 +5

mereu m/am gindit la o chestie paradoxala. eu(noi) platim taxe!!!!!! si procurorii si judecatorii pe banii nostrii vin si ne deschid dosare penale si fac cercetari AIURITOARE,apoi tot noi pe banii nostri trebuie sa cheltuim ca sa ,,ne dovedim nevinovatia,,NU/I CIUDAT CA PE BANII MEI LIMITATI SINT ABUZAT NELIMITAT(si asta tot pe banii mei)CE PARADOXALA ESTE VIATA!!!!!!

# ad date 11 December 2014 16:12 -4

Judecatorii se pot plange ca nu au personal, buget pentru personal, sedii adecvate, salarii? Ce este mai important? Judecatorul sau DNA?

# nuibai date 11 December 2014 20:32 +2

Treaba s-a extins şi în civil/contravenţional: Organul mă amendează abuziv, iar ca să mă judec trebuie să plătesc tt, ca-cum aş fi binevoit eu să mă judec.

# paul date 12 December 2014 07:57 +1

judecatorul nu ar avea ce judeca in materie penala daca procurorii nu i-ar investi cu dos penale !!!! Daca vi s-ar sparge casa sau vi s-ar rapii copii ori ati fi talharit ce ati zice daca procurorul ar sta in birou pe motiv ca nu are maSINI SAU COMBUSTIBIL SA,necesare pt a-l prinde pe faptuitor ???

# bercea mondial,, e manevra lu fratii miei......,, date 11 December 2014 18:40 +4

De unde bani, ai arestat toti potentialii bancheri. Mai duceti-va  si la munca ' vreti numai pomana Lulutza are bani dar 16.0000 de posturi telefonice interceptate simultan inseamna cheltuiala. Mai plecati si pe teren la investigatii' stati toata ziua  casca pe urechi si cafeaua pe birou. Daca nu ar mai fi telefoane muriti de foame . Sunt fraieri ca mai vorbesc pe telefoane

# avocat BB 53 date 11 December 2014 16:06 +5

Ar trebuii sa promulege o lege in care majistratii sa raspunda direct si personal(fara ctiune in regres) atat in civil cat si in penal(sa plateasca de la ei inclusiv cheltuielile de judecata) in cazul in care intr-un proces se pronunta o solutie nelegala care ulterior este dovedita  intr-o cale de atac sau la CEDO. Atunci nu si-ar mai permite ei sa judece dupa bunul plac. Mi se pare corect un asemenea act normativ, intrucat un muncitor de o alta profesie plateste daca greseste( vezi raspunderea delictuala, adminstrativa) etc. din Codul Civil Leg. 554, raspunderea penala si art. 16 din Constitutie.  

# av.vaslui date 11 December 2014 17:00 +4

s-au redus bugetele la justitie cu sumele platite in avans pentru drepturi salariale cuvenite pe 2015.ASADAR, NU S-A FACUT IN REALITATE NICI O REDUCERE

# paul date 12 December 2014 08:04 -1

Nu e vb de asta,ci de faptul ca PANA ACUM DNA avea o fila de buget SEPARATA in cadrul Bugetului Minist Public ,adica nu a stat la cheremul Proc Gen pt alocare de fd ! S-a dorit ca DNA sa stea cu mana intinsa la Nitu pt bani ????!!!! Si Inspectia judiciara are fila de buget in cadrul Bug CSM ,tocmai pt a nu depinde financiar de buna dispoz a CSM ! In trecut se rugau sa primeasca o masina sau combustibil pt a merge pe teren Fila de buget separata asigura o oarecare autonomie financiara institutiei ,adica o garantie in plus pt independenta acesteia !!!!

# livia date 12 December 2014 07:10 +1

Dar de faptul ca atunci cand Romania este condamnata la CEDO, despagubirile se platesc de la buget, de ce nu vorbeste Kovesi? Sa se scada toate sumele platite de la buget din fondurile alocate, daca nu vor raspundere individuala.

# Bugsy date 12 December 2014 09:52 +1

In marea majoritate a cazurilor si cu sumele cele mai mari este condamnata Romania la CEDO pentru legislatia incoerenta sau pentru faptul ca legislatia impune o anumita modalitate de rezolvare (vezi situatia restituirilor de imobile si a taxelor impuse pentru aceste procese). Iar in ceea ce priveste conditiile de detentie, care reprezinta noua moda a plangerilor la CEDO, nu cred ca este vinovat vreun judecator din tara asta. Condamnatii se plang de conditiile de cazare, ca si cum la inchisoare s-ar duce in concediu. Statul ar avea ceva si de castigat daca nu i-ar mai cocolosi atat pe detinuti si i-ar scoate mai des la munca. Sunt orase unde primariile platesc sume enorme ca sa faca deszapezire "cine trebuie", desi acesti bani ar putea fi platiti detinutilor si s-ar recupera si unele prejudicii de valoare mai mica.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 12 December 2014 11:12 0

PTR BUGSY//in pura esenta ai dreptate dar era UN DETINUT CARE ZICEA CA PENTRU 50.000 DE EUROI ,, NICI NU SE SCOALA DIN PAT,,.....il vezi tu pe ala sa mearga la dezapezire???VEZI CE INSEAMNA DISCRIMINAREA IN FATA LEGII ???(ca nu exista art 16 in carticica de la garaj)unii detinuti au protectie si nu FAC LA COMUN,,CA CICA DETIN SECRETE,,

# Procuroru. date 13 December 2014 16:07 0

Este permisa presiunea DNA asupra executivului?Pina acum stiam ca justitia milita cu insistenta asupra neingerintei intre puterile statului.DNA are dreptul?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.01.2025 – Corbu si Barba au bagat la cap

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva