GURA BATE FUNDUL – Inculparea fostului sef al DNA Ploiesti Lucian Onea reprezinta o lovitura devastatoare pentru Klaus Iohannis. In urma cu 5 luni, presedintele nu dadea doi bani pe dezvaluirile privind abuzurile “unitatii de elita” si acuza ca “niste penali fac o incercare disperata sa discrediteze DNA”. Acum, Onea si Negulescu sunt la un pas de trimiterea in judecata fix pe baza probelor puse la dispozitia PICCJ de “niste penali”. Recititi declaratiile lui Iohannis
In 15 februarie 2018, proaspat intors din Tenerife in plin scandal provocat de inregistrarile prezentate de fostul deputat Vlad Cosma, in care erau dezvaluite metodele prin care se fabricau dosare la “unitatea de elita” DNA Ploiesti, protagonistii principali fiind procurorii Lucian Onea, zis Lucica, si Mircea Negulescu, zis “Portocala” sau “Zdreanta”, Klaus Iohannis soca o tara intreaga aratand ca nu este deloc interesat de subiect si deci de cei care au cazut victime ale abuzurilor acestui parchet. Mai mult, prin atitudinea sa, Iohannis le acorda un cec in alb celor doi procurori "paraditori".
Astfel, la acel moment, intrebat fiind daca a citit stenogramele inregistrarilor privind falsurile care se faceau la DNA Ploiesti, Iohannis a raspuns ca “nu”, ca nici nu il intereseaza, si a acuzat un complot al penalilor: “Niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze Directia Nationala Anticoruptie si conducerea acestei directii. Dupa parerea mea, aceasta incercare este una jalnica si neconvingatoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti, dar imi face placere sa o repet. Dupa parerea mea, Directia Nationala Anticoruptie si conducerea DNA fac o treaba foarte buna, iar acest atac, sau aceasta incercare de atac din partea unor penali, este de natura sa imi confirme ca DNA face o treaba buna”.
Ei bine, la cinci luni de la aceasta declaratie, miercuri 25 iulie 2018, procuroarea Elena Iordache de la Sectia de urmarire penala si criminalistica a PICCJ l-a inculpat pe procurorul Lucian Onea pentru represiune nedreapta, cercetare abuziva si participatie improprie, sub forma complicitatii, la savarsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare. De asemenea, procurorul Negulescu este urmarit penal.
Foarte important, inculparea lui Onea are loc in dosarul deschis ca urmare a plangerii penale formulate chiar de fostul deputat Vlad Cosma. Este vorba despre cazul “Serghei Petrus”, denuntatorul inventat de DNA pentru a-i executa pe Victor Ponta si Sebastian Ghita in dosarul “Toni Blair”, denuntator care in realitate era fostul deputat Vlad Cosma.
Practic, Inculparea lui Onea are loc fix in baza probelor pe care "niste penali" le-au pus la dispozitia PICCJ. Ceea ce reprezinta, in opinia noastra, o lovitura devastatoare pentru Iohannis. Asta intrucat inculparea lui Onea arata ca de fapt Iohannis i-a acordat credit unui “penal”, in speta Lucian Onea, si ca nu l-au interesat deloc dezvaluirile in baza carora fostul sef al DNA Ploiesti a fost inculpat, dezvaluiri pe care presedintele le-a luat in bataie de joc.
Iata comunicatul PICCJ privind inculparea procurorului Lucian Onea:
“Avand in vedere solicitarile de informatii formulate de reprezentantii mass-media referitoare la activitatile desfasurate in ziua de 25 iulie 2018 in cauza care a facut obiectul comunicatului de presa din data de 24 mai 2018 (http://www.mpublic.ro/ro/content/c_24-05-2018-17-05), Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este abilitat sa comunice urmatoarele:
Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Onea Lucian, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie, sub forma complicitatii, la savarsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta si cercetare abuziva.
In fapt, procurorii au retinut ca, in anul 2015, inculpatul Onea Lucian (procuror sef in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti) a participat la constrangerea unui martor (amenintandu-l in mod direct ca o va inculpa pe sora acestuia intr-o cauza penala) sa intocmeasca in fals o sesizare pe un alt nume si tabele/liste cu alegatori din Republica Moldova, documente din care sa rezulte ca alegatorii ar fi primit bani drept 'mita electorala'. Documentele au fost expediate prin fax si posta din Chisinau la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti.
Desi stia ca probele sunt ticluite in mod mincinos de martor, procurorul Onea Lucian a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventiva a unui inculpat pentru infractiunea de coruperea alegatorilor, prezentand instantei drept probe, documentele ticluite.
Precizam ca in cauza nu au fost propuse sau dispuse masuri preventive.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este etapa procesului penal reglementata de Codul de procedura penala avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Iata declaratiile lui Klaus Iohannis din 15 februarie 2018:
"Buna seara! Avem - oare a cata oara? - un scandal in spatiul public si cred ca, de data aceasta, destul de multa lume se asteapta sa-mi expun opinia in aceasta chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la putine cuvinte. Niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze Directia Nationala Anticoruptie si conducerea acestei directii. Dupa parerea mea, aceasta incercare este una jalnica si neconvingatoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti, dar imi face placere sa o repet. Dupa parerea mea, Directia Nationala Anticoruptie si conducerea DNA fac o treaba foarte buna, iar acest atac, sau aceasta incercare de atac din partea unor penali, este de natura sa imi confirme ca DNA face o treaba buna.
Jurnalist: Buna seara! V-ati exprimat in aceasta declaratie de presa folosind sintagma 'niste penali'. As vrea sa va intreb foarte specific cum definiti dumneavoastra aceasta sintagma 'niste penali'? Va referiti la persoane suspecte de anumite fapte penale? Va referiti la persoane urmarite penal? Va referiti la persoane inculpate sau la persoane condamnate definitiv? Pentru ca, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare, toate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. si, in acest context, as vrea sa va intreb, cand, in perioada mandatului dumneavoastra, pentru ca potrivit Articolului 80, alin. 2 din Constitutie, spune ca 'Presedintele Romaniei vegheaza la buna respectare a Constitutiei si a functionarii autoritatilor publice.' As vrea sa va intreb, in ultimii 3 ani si 3 luni de cand sunteti Presedinte, cand v-ati exercitat acest rol de mediere, veghind la buna respectare a Constitutiei, in conditiile in care procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie s-a constatat ca a incalcat de doua ori doua decizii ale Curtii Constitutionale si cand v-ati exercitat rolul de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate, cand vorbim de buna functionare a sistemului judiciar?
Klaus Iohannis: Asta a fost toata intrebarea? Sau mai e?
Jurnalist: Da, o intrebare din doua parti: cu penalii si cu rolul Presedintelui potrivit Constitutiei.
Klaus Iohannis: Da, asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori, nu este cazul sa revin, iar in chestiunea cu medierea s-a atins un subiect foarte serios si care imi este foarte drag mie. De fiecare data cand apare o problema publica, desigur, m-am implicat in felul in care am inteles sa o fac la momentul respectiv sa fac medierea.
Jurnalist: Cum definiti dumneavoastra aceasta sintagma 'niste penali'- inculpati, suspecti, urmariti penali sau persoane condamnate definitiv, pentru ca toate beneficiaza, domnule Presedinte, de prezumtia de nevinovatie?
Klaus Iohannis: Asa este. Multumesc!
Jurnalist: Referindu-ma in primul rand la intrebarea colegei mele, spuneati ca v-ati exercitat acest drept, de a media, in diverse ocazii in mandatul dumneavoastra, cum anume ati mediat in acest scandal din Justitie intre doamna Kövesi si cei intre care exista acest scandal, si daca dumneavoastra nu vedeti o problema reala in acest moment la Directia Nationala Anticoruptie dupa aparitia unor inregistrari extrem de grave, care arata legaturi intre procurori din DNA si penalii despre care faceti dumneavoastra vorbire in declaratia dumneavoastra? Si chiar daca ati spus de multe ori ca nu luati in serios acele inregistrari s-a dovedit ca cele referitoare la procurorul Negulescu, spre exemplu, erau reale, nu erau facaturi.
Klaus Iohannis: Justitia, dupa cum probabil va amintiti, se infaptuieste in sala de judecata. In aceasta situatie, nu ma va chema sa meditez intre DNA si persoane inculpate, nici nu este nevoie. in aceasta speta, judecatorii isi vor spune cuvantul, dupa care vom afla concluziile.
Jurnalist: Cu inregistrarile?
Klaus Iohannis: M-am exprimat destul de clar in prima parte.
Jurnalist: Cum vedeti finalizat acest scandal din jurul DNA?
Klaus Iohannis: Cum il vad finalizat? Se va finaliza singur, pentru ca dupa un timp, lucrurile vor merge mai departe. Nu stiu cate casete si cate ore de inregistrari o sa mai prezinte cei care le-au prezentat pana acum, dar nu conteaza. Acest film l-am mai vazut acum cred ca aproximativ un an de zile, tot asa cu un inculpat care a disparut si au inceput sa apara casete de inregistrari si alte lucruri. Eu cred ca aceste chestiuni trebuie lasate justitiei pentru clarificare.
Jurnalist: Domnule Presedinte, potrivit articolului 80, alineatul 2, din Constitutia Romaniei, care se numeste, specific, 'Rolul Presedintelui', adica rolul dumneavoastra, alineatul 2 spune ca trebuie sa va exercitati rolul de mediator atat intre puterile statului, cat si intre autoritati si societate. Societatea discuta de cateva saptamani despre niste lucruri petrecute in niste institutii de Parchet, si ma refer aici la Serviciul Teritorial Ploiesti al Directiei Nationale Anticoruptie, in care atat justitiabilii, nu penalii, cat si procurorii, discuta despre niste probe false, care ar trebui sa existe in dosarele penale. As vrea sa va intreb, pentru ca certificarea acestor probe false este facuta atat in ordonanta procurorilor DNA Ploiesti, cat si in incheierea instantelor de judecata, as vrea sa va intreb, ca mediator in societate, intre societate si puterea judecatoreasca, daca considerati ca buna functionare a justitiei, echilibrata, independenta, sta in prezentarea in instante de probe false, domnule Presedinte.
Klaus Iohannis: O intreb pe doamna Consilier de Stat Barsan daca mai sunt colege sau colegi jurnalisti care nu au pus acea intrebare, sa ii indrume spre microfon. Multumesc!
Jurnalist: Deci nu imi raspundeti la aceasta intrebare referitoare la probe false prezentate in instantele de judecata de catre procurori, domnule Presedinte? Adica acuzarea, reprezentantii statului roman pe care ii reprezentati si dumneavoastra?”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 26 July 2018 16:23 +21
# N-avu cine să-l învețe 26 July 2018 18:22 +2
# Goargăș 26 July 2018 16:35 +3
# Boschetarul 26 July 2018 17:33 +5
# REMEMBER! 26 July 2018 18:10 +3
# Viorel 26 July 2018 18:50 +4
# Edelweiss - Archivar anticar de Bukowina 26 July 2018 19:49 0