psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Hotararile judecatoresti din Romania pe mana unui ONG! CSM a aprobat, la propunerea judecatorului Adrian Neacsu, constituirea unei asociatii pentru programul JURINDEX, pe banii Consiliului

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

15 June 2011 17:46
Vizualizari: 7809

De ce credeti ca au vrut unii sa ajunga in CSM? Ca sa-si promoveze propriile proiecte personale si, daca se poate, sa castige si bani din asta. Chiar daca vorbim aici de eventuale incompatibilitati. In cazul pe care vi-l prezentam, este vorba despre programul Jurindex, initiat de judecatorul Adrian Toni Neascu (foto) de pe vremea cand era presedintele Tribunalului Vrancea, un program de acces la hotararile judecatoresti pronuntate de instantele din tara. Un program aproape mort din fasa care, desi are in prezent o arhiva continand 233921 de hotarari judecatoresti, nu are mai mult de 200-400 de vizitatori unici pe zi (vezi facsimil). Si aceasta deoarece programul este un fiasco, neputand fi folositor justitiabililor intrucat nu permite cautarea unei hotarari dupa numele partilor. Cu alte cuvinte, un justitiabil nu-si poate scoate propria hotarare, daca nu stie numarul dosarului pe dinafara! O imensa prostie, fata de care este important de mentionat ca sistemul ECRIS al Ministerului Justitiei ori baza de hotarari ale ICCJ permit cautarea unui dosar dupa numele partilor. Ca sa rezumam, Jurindex este un program prost gandit pe care nicio persoana care nu stie numarul unui anume dosar nu poate accesa nimic despre hotararile judecatoresti cautate. In schimb, numele judecatorilor sunt publice!!! Cu toate acestea, pentru actualul membru al CSM, judecatorul Adrian Neacsu, Jurindex poate deveni o „closca cu puii de aur”.


70.000 lei investitie de plecare

La aceasta ora, programul Jurindex este bagat pe gatul Plenului CSM, pentru a se aproba finantarea acestuia cu surse bugetare si/sau atrase din alte parti. In varianta agreata de Toni Neascu si „muschetarii” sai, forma dorita este ca CSM sa aprobe infiintarea unei asociatii (din care nu se stie cine vor fi membrii fondatori) prin care Jurindex sa fie finantat cu 70.000 lei (buget de plecare estimat). Aceasta asociatie ar urma sa se intituleze pompos „Institutul National pentru Informatii Juridice”. Se aude ca printre membrii fondatori ai asociatiei vor face parte Adrian Neacsu si apropiati de-ai lui. Un prim pas al acestei afaceri s-a realizat deja, la inceputul anului acesta, cand noul CSM a aprobat intr-o sedinta dubioasa de Plen, prelungirea contractului de inchiriere pentru un spatiu din Focsani, destinat functionarii programului Jurindex, pastorit de judecatorul Adrian Neascu. Spatiul pentru care CSM plateste luna de luna o suma destul de importanta apartine unui mare mahar al imobiliarelor din Vrancea, care detine mai toate cladirile (fostele magazine de stat) din centrul Municipiului Focsani. La programul Jurindex lucreaza si niste IT-isti care nu stim din ce fonduri sunt platiti in prezent.

Pe ce vrea Neacsu zeci de mii de lei

Ca sa-i determine pe colegii din CSM sa voteze, Neacsu si tovarasii sai au gandit un artificiu pe care l-au prezentat in cadrul „propunerii de politica publica” in cadrul sedintei de plen care a avut loc in 15 iunie. In interiorul acestei propuneri, pentru a demonstra intr-un final importanta deosebita a programului lui Toni Neacsu, mai intai a fost gandit un atac extrem de pervers la adresa Portalului Instantelor dezvoltat de MJ si celui al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In acest document se arata ca „din punct de vedere practic, sectiunea speciala dezvoltata de portalul instantelor este un esec, acesta neputand, prin chiar modul cum a fost conceputa, sa-si indeplineasca rolul de a informa publicul larg cu privire la jurisprudenta instantelor, adica a totalitatii hotararilor pronuntate. Mecanismul de selectare si publicare a hotararilor judecatoresti este greoi, ineficient si rudimentar din punct de vedere tehnic”. Trebuie spus ca Portalul Instantelor, cu toate bubele lui, nu e deloc un esec, el avand zeci de mii de vizitatori unici pe zi, in timp ce Jurindexul daca trece de 400 unici/zi e sarbatoare!!! Spre comparatie, site-ul CSM bate in 3000 unici/zi.

Nici ICCJ nu a scapat fiind criticat in aceeasi propunere de politica publica, cu urmatoarea concluzie: „La un volum mare de hotarari judecatoresti, metoda manuala folosita de ICCJ este ineficienta si nesustenabila”. Parerea noastra e ca site-ul ICCJ e cu mult mai util (permite cautarea dupa nume) si mult mai accesat decat Jurindex-ul.

Ca motivatie pentru sustinerea programului Jurindex, judecatorul Neacsu si sustinatorii lui au citat din Raportul intermediar al Comisiei Europene, care sustinea urmatoarele: „Trebuie depuse in continuare eforturi pentru a se da curs recomandarii Comisiei de a asigra faptul ca intreaga jurisprudenta a instantelor este publicata intr-o baza de date usor de utilizat si in care cautarile se efectueaza cu usurinta”. Care usurinta? Daca numele partilor nu sunt publice!? In schimb, foarte ciudat, in Jurindex regasim publice toate numele judecatorilor care au pronuntat fiecare hotarare judecatoreasca in parte. Pai cum vine asta? Numele partilor e secret (desi in ECRIS si in programul ICCJ acestea sunt informatii publice) in schimb numele magistratilor sunt publice. Este oare Jurindex un program pentru justitiabili sau un program de monitorizare a magistratilor?

CSM a aprobat afacerea Jurindex!

Pe de alta parte, cel mai grav aspect al afacerii tine de incompatibilitatea unui magistrat de a gestiona un program cu fonduri (profituri), stiut fiind ca magistratilor le este interzisa prin lege orice activitate, cu exceptia celei de cadru didactic in invatamantul superior. Si nici nu are voie sa fie actionar, chiar si prin interpusi. In alta ordine de idei, ne amintim ca „muschetarii”, in declaratiile lor de integritate date la debut de mandat in CSM, au anuntat taierea oricaror legaturi cu vreun ONG. In schimb, iata, Adrian Neascu si ai lui tocmai vor sa infiinteze unul care estimeaza cheltuieli initiale de nu mai putin de 70.000 lei, care sa fie dati chiar de CSM, daca e posibil!

Programul Jurindex, oricat de generos ar parea altora, dupa cativa ani de la lansare, nu aduna mai mult de cateva sute de vizitatori unici pe zi, ceea ce, raportat la peste 2 milioane de dosare anuale pe instantele din Romania, este un „vax albina”. Aflam insa cu stupoare ca miercuri, CSM a aprobat in plen doleantele lui Toni Neacsu!

Prin urmare, Romania se afla la un pas sa aloce fonduri unui ONG - care urmeaza sa se infiinteze in curand nu stim cu ce membri-fondatori – pentru un program pe care justitiabilii nu-l pot folosi daca nu stiu numarul unui dosar. Un program care va papa bani publici si care, atentie, poate fi un instrument de monitorizare a magistratilor, ale caror nume sunt publice, in conditiile in care numele partilor nu sunt. Cui serveste aceasta monitorizare?

In cazul in care „Asociatia Neacsu” sau cum se va numi ea va deveni functionala, Agentia Nationala de Integritate ar trebui sa se autosesizeze imediat. Iar Curtea de Conturi a Romaniei de asemenea! Pana atunci, responsabilitatea acestei afaceri va cadea pe umerii majoritatii membrilor CSM care au votat pentru infiintarea asociatiei si inchirierea spatiului din Focsani.

Lumeajustitiei.ro este de parere ca un program ca Jurindex nu poate functiona decat sub autoritatea unei institutii publice din sfera Justitiei – cu aprobarile necesare prelucrarii datelor cu caracter personal - fara implicarea magistratilor in ONG-uri sau afaceri private, ce implica activitati de atragere de fonduri, publice sau private.

Jurindex se afla in prezent in ograda unui ONG

In prezent, programul Jurindex pe care instantele din Romania au fost obligate de CSM sa posteze sute de mii de hotarari judecatoresti declara in legatura cu fondurile din care functioneaza urmatoarele:

Societatea de Stiinte Juridice, organizatie neguvernamentala, apolitica, nonprofit, gestioneaza actiunea de strangere de fonduri in vederea sprijinii serviciului public Jurindex cu echipamente si materiale necesare desfasurarii activitatii. Orice contributie poate ajuta la realizarea scopului nostru, acela de a oferi accesul liber la hotararile judecatoresti si ne ajuta pentru imbuntatirea calitatii serviciilor oferite.

Pentru sprijinirea Jurindex pot fi facute donatii financiare in urmatoarele conturi deschise si administrate de Societatea de Stiinte Juridice.

RON RO11 WBAN 2511 0000 6750 0162

USD RO63 WBAN 2511 0010 6750 0162

EUR RO88 WBAN 2511 0220 6750 0162

INTESA SAN PAOLO ROMANIA SA, BUCURESTI - AGENTIA ALBA IULIA

JURINDEX va cauta si alte modalitati de finantare a activitatii sale prin implicarea voluntara a beneficiarilor serviciilor oferite, astfel incat sa se garanteze fiabilitatea, dezvoltarea continua si pastrarea independentei sale editoriale”.


Comentarii

# corina date 15 June 2011 18:12 +6

Neacsu a incercat sa obtina 10.000 euro de la vechiul CSM,cica cu titlu de "drept de autor", dar nu i-a mers.Vechii CSM-isti n-au fost de acord,nu erau suficient de integri...asa ca i-am schimbat.Am votat pentru" demnitate si integritate",le avem pe toate...Muschetarul acesta nu e cel care ,in calitate de presedinte de tribunal,si-a pus sotia presedinte de sectie civila la sectia la care functiona chiar el???N-am prea inteles care era sef si care era subaltern...Este de prisos nu-i asa ,cita vreme era o afacere de familie...

# nu vezi barna din ochii tai de psdist date 15 June 2011 19:25 -6

luju ne arata o afacere de 10.000 sau ceva mai mult - dar atunci cand favoritul psd alistar cheltuia milioane euroi cu CSM ca aliat, proiectul ala idiot despre presiunea politica, nimeni nu a protestat; neacsu incearca ceva util, viitorul!

# Bibiloi date 15 June 2011 19:26 +3

ce are o furaciune cu alta? ca n-am inteles, daca unu a bagat vastu, are voie si altu? esti infractor sau judecator?

# nu vezi barna din ochii tai de psdist date 15 June 2011 19:29 -5

luju ne arata o afacere de 10.000 sau ceva mai mult - dar atunci cand favoritul psd alistar cheltuia milioane euroi cu CSM ca aliat, proiectul ala idiot despre presiunea politica, nimeni nu a protestat; neacsu incearca ceva util, viitorul!

# th58m date 15 June 2011 21:31 +2

fiecare fură cum si căt poate... :zzz dar, cănd golanii mai sunt si judecători, e bunăciune rară.... :eek:  de aia creste condescendenta fatză de pretoriu  :-x

# caragiale date 15 June 2011 22:15 +3

Se stie un ONG apropiat muschetarilor, condus de un alt apropiat al Monicai Macovei, care sigur va fi implicat in derularea maretului Jurindex: Asociatia pentru Justitiei-Sojust, al de a facut un raport  pe justitie in 2006, incurajator pt sistemul judiciar, dar acela a aparut doar pentru a ne pacali pe noi fraierii care credeam ca si ei credeau ceea ce scriau. 

# iulius date 15 June 2011 22:33 -5

Daia n-are ursu coada in tarisoara asta . Asta mai lipsea sa-l faceti pe Neacsu afacerist . Pai daca e asa de 2 lei Jurindexu' la ce mama dracului mai aveti link catre portal ? Intreb !!!! In primul rind eu vad Jurindexu o masura de transparenta ,un cuvint neinteles de institutiile publice din Romania . Apoi ,vine in ajutorul unificarii jurisprudentei .La ce sa ne intereseze partile atunci ? Cum sa nu vrea jud Neacsu proiectul sub umbrela unui ONG cind totul in tara asta se face cu viteza melcului ?!! Ia uitati-va aici http://www.canlii.org/en/index.php Ce scrie ? Aud ? "CanLII is a non-profit organization managed by the Federation of Law Societies of Canada. CanLII's goal is to make Canadian law accessible for free on the Internet. " Ne gasim noi mai cu mot sa reinventam roata mereu .Barem daca am face-o rotunda dar nu stiu cum se face ca iese mereu patrata :lol: Citez din luju : "In schimb, numele judecatorilor sunt publice!!! " Pai ce e rau nene Iancule in asta ? :-*

# Samariteanu date 15 June 2011 23:24 +4

Cei de la Luju i-au intins o mana de ajutor programului Jurindex, da degeaba, programul e prost si nu merge, nici cu respiratie artificiala. Da nu cred ca celor de la Luju li se poate face proces de intentie ca vrea Neacsu sa puna de-o invarteala cu programu. Pai de ce n-a spus asta de la inceput!??? Si chiar asa, ce program e ala in care numele partilor din dosare e secret. Pai e clar ca nu e program pentru justitiabili. Si atunci de ce se duc la UE sa minta ca ar fi altceva de capul programului? Vroiau sa-i tapeze si paia de niste euroi, ca ongistii astia numai d-astea au in cap! :D

# iulius date 15 June 2011 23:44 -4

pentru toti latratorii de serviciu urmatorul link: http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/date-cu-caracter-personal/lege-nr-6772001-cu-privire-la-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal.html

# Bai, Iulius, esti prost! date 15 June 2011 23:52 +4

Vorba lui Tugurlan din Poiana lui Iocan.... Bai Iulius, da tu esti facut gramada! Ce vrei sa spui ca numele partilor e sub obrocul legii indicate de matale? Daca e asa, de ce numele judecatorilor au alt regim? Au astia nu intra sub auspicii. Ma, da dupa mintea ta aia la ECRIS sunt nebuni de publica numele partilor, doar Neacsu al tau respecta legea, ce vrei sa ziici. Ma da ce transparenta visati voi la CSM? Doar ongeurili voastre nu trebuie sa se stie de ele. Da de unde aveti voi atatia bani de carciumi seara de seara, ca intru acum la banuieli si dau telefon la ANI sa va verifice :D :D

# iulius date 16 June 2011 00:19 -3

Nu intru in zona ta de mahala ,nu acolo vreau sa aduc discutia .Dar hai sa-ti traduc . Jurindex nu se vrea o sursa pentru tabloide sau televiziuni . Este prezentata speta si nu persoana . Eu ca avocat daca am un proces si vreau sa vad ce solutii da un judecator/complet pe speta respectiva ma duc la Jurindex . Dar ma rog nu cred ca intelegi sau nu vrei sa intelegi . Cit despre prostie ,probabil te-ai referit la incompetenta , asa este ai dreptate fiecare avem un nivel unde al incompetentei noastre

# Evrika date 16 June 2011 00:27 +3

Bine Iulius Neacsu ca ne-am lamurit. Asa e domnu "avocat" acu ne-am dumirit ca scopul programului nu e informarea justitiabilului, ci supravegherea solutiilor judecatorilor. Ma da de ce i-ati prostit p-aia de la UE tot nu pricep. Bine ca gura pacatosului, adevar graieste. :-*

# iulius date 16 June 2011 00:39 -2

Si ma rog astia de la luj ce este asta ? http://www.luju.ro/contact JURINDEX MEDIA SRL ? WTF ? Este fondata dupa lansarea JURINDEX . V-ati dus la Neacsu si ati vrut s-o puneti de -o afacere si omu v-a refuzat cumva ? Si acum da-ti cu pietre ? Zic si eu am dreptu' la presupus asa prost cum sunt :sad:

# Tot prost esti date 16 June 2011 07:47 +3

Ramai prost asa cum esti Iulius, ca iti place :lol: si ti se potriveste :lol:

# dreptate date 16 June 2011 04:08 +2

Judecătorii şi procurorii vor putea fi acuzaţi de rea credinţă şi de gravă neglijenţă Autor: Georgeta Ghidovăț Ministrul Justiţiei a supus dezbaterii publice proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Statutului judecătorilor şi procurorilor. Judecătorii şi procurorii vor putea fi acuzaţi de rea-credinţăSursa: Mediafax Potrivit expunerii de motive, principalele modificări propuse vizează extinderea sferei abaterilor disciplinare, modificarea prevederilor legale ce reglementează sancţiunile disciplinare aplicabile judecătorilor şi procurorilor, inclusiv prin introducerea sancţiunii disciplinare a suspendării din funcţie pe o perioadă de până la 6 luni, definirea noţiunii de exercitare a funcţiei cu gravă neglijenţă ori rea credinţă şi introducerea condiţiei bunei reputaţii drept cerinţă de acces şi menţinere în funcţie. Totodată, proiectul urmăreşte consolidarea instituţională a Inspecţiei Judiciare, această entitate urmând a beneficia de personalitate juridică. Conform proiectului, Inspecţia Judiciară acţionează potrivit principiului independenţei operaţionale şi îndeplineşte, prin inspectori judiciari numiţi în condiţiile legii, atribuţii de analiză, verificare şi control în domeniile specifice de activitate. Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare sunt numiţi în funcţie de către inspectorul şef, în urma unui concurs, pentru un mandat de 6 ani, dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 8 ani în magistratură şi au avut calificativul foarte bine la ultima evaluare. Abaterile săvârşite de judecător vor fi analizate de Inspecţia Judiciară prin inspectorul judiciar, de ministrul justiţiei sau de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Abaterile în cazul procurorilor sunt supuse analizei de către Inspecţia Judiciară prin inspectorul judiciar, de ministrul justiţiei sau de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iar acţiunea disciplinară, în cazul abaterilor săvârşite de un magistrat-asistent, se exercită de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau de Inspecţia Judiciară prin inspectorul judiciar. Proiectul prevede ca în Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, să fie introdus un nou articol, care rea - credinţă atunci când judecătorul sau procurorul încalcă, cu ştiinţă, normele de drept material sau procesual. Dar şi un alt articol, gravă neglijenţă, atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav şi nescuzabil, normele de drept material sau procesual. Actul normative mai prevede ca modul de repartizare a sesizărilor şi a dosarelor disciplinare către inspectorii judiciari să se facă în sistem computerizat sau în alt mod care asigură repartizarea aleatorie a dosarelor.

# Justin date 17 June 2011 20:49 0

În România nu există niciun mecanism, care să apere, în mod eficient, interesele celor care devin victime ale abuzurilor şi infracţiunilor comise de « magistraţi ». Multe din noile prevederi legale încalcă, ele însele, drepturile garantate de Convenţia europeană şi au condus la instaurarea unui veritabil terorism de stat, exercitat « în numele legii ». Legea română (art.228 C.pr.pen.) nu-i obligă pe procurori să motiveze şi să comunice celor interesaţi rezoluţia prin care se dispune începerea urmăririi penale ; sau, faptul că legea română (art.327 alin.3 C.pr.pen.) permite instanţei să ţină seama de declaraţiile unor martori audiaţi exclusiv în cursul urmăririi penale, deşi, în România, urmărirea penală nu are caracter contradictoriu ; ori, faptul că legea română (art.911 - 916 C.pr.pen.) permite efectuarea de interceptări şi înregistrările audio sau video în faza « premergătoare » procesului (fază care ar trebui să se limiteze la verificările strict necesare, pentru a decide dacă este sau nu cazul să se înceapă urmărirea penală) – ceea ce dă procurorilor posibilitatea să apeleze arbitrar şi excesiv la aceste procedee probatorii, fără a ţine o evidenţă clară a acestora, astfel că înregistrările pot fi lesne falsificate ori folosite împotriva altor persoane. În principiu, competenţa de a stabili răspunderea disciplinară a « magistraţilor » revine Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar, în fapt, acest organism nu a intervenit niciodată, pentru a înlătura disfuncţiile sistemului judiciar, ci exclusiv pentru a-i sancţiona pe magistraţii neconvenabili puterii. Eu însumi am sesizat CSM, în iulie 2010, în legătură cu ilegalităţile comise de procurorul Bocşan Gheorghe, ataşând la sesizare şi denunţurile depuse de mine la PÎCCJ împotriva acestui procuror şi a şefului său, Papici Lucian. Dar CSM nu a luat nicio măsură. Cu adresa nr.1715/IJ/522/SIP/201 din 6 aprilie 2011, şefa Inspecţiei judiciare din CSM (Mihaela Tropcea) mi-a răspuns că numai procurorul ierarhic superior (Papici Lucian) şi instanţa de judecată (Mirancea Dumitru) au dreptul să verifice legalitatea şi temeinicia actelor şi măsurilor dispuse de procurorul Bocşan Gheorghe, în dosarul penal nr.12/P/2008 al DNA. Cu toate acestea, CSM « a apreciat », ca o concluzie, că procurorul Bocşan Gheorghe nu a săvârşit nicio abatere profesională. Tot în iulie 2010, m-am adresat, cu o sesizare similară, Ministrului Justiţiei, dar, după circa o lună, la 18 august 2010, Biroul de relaţii cu publicul mi-a comunicat că memoriul meu a fost transmis către Inspecţia Judicară din CSM.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva