Hotararile judecatoresti din Romania pe mana unui ONG! CSM a aprobat, la propunerea judecatorului Adrian Neacsu, constituirea unei asociatii pentru programul JURINDEX, pe banii Consiliului
De ce credeti ca au vrut unii sa ajunga in CSM? Ca sa-si promoveze propriile proiecte personale si, daca se poate, sa castige si bani din asta. Chiar daca vorbim aici de eventuale incompatibilitati. In cazul pe care vi-l prezentam, este vorba despre programul Jurindex, initiat de judecatorul Adrian Toni Neascu (foto) de pe vremea cand era presedintele Tribunalului Vrancea, un program de acces la hotararile judecatoresti pronuntate de instantele din tara. Un program aproape mort din fasa care, desi are in prezent o arhiva continand 233921 de hotarari judecatoresti, nu are mai mult de 200-400 de vizitatori unici pe zi (vezi facsimil). Si aceasta deoarece programul este un fiasco, neputand fi folositor justitiabililor intrucat nu permite cautarea unei hotarari dupa numele partilor. Cu alte cuvinte, un justitiabil nu-si poate scoate propria hotarare, daca nu stie numarul dosarului pe dinafara! O imensa prostie, fata de care este important de mentionat ca sistemul ECRIS al Ministerului Justitiei ori baza de hotarari ale ICCJ permit cautarea unui dosar dupa numele partilor. Ca sa rezumam, Jurindex este un program prost gandit pe care nicio persoana care nu stie numarul unui anume dosar nu poate accesa nimic despre hotararile judecatoresti cautate. In schimb, numele judecatorilor sunt publice!!! Cu toate acestea, pentru actualul membru al CSM, judecatorul Adrian Neacsu, Jurindex poate deveni o „closca cu puii de aur”.
70.000 lei investitie de plecare
La aceasta ora, programul Jurindex este bagat pe gatul Plenului CSM, pentru a se aproba finantarea acestuia cu surse bugetare si/sau atrase din alte parti. In varianta agreata de Toni Neascu si „muschetarii” sai, forma dorita este ca CSM sa aprobe infiintarea unei asociatii (din care nu se stie cine vor fi membrii fondatori) prin care Jurindex sa fie finantat cu 70.000 lei (buget de plecare estimat). Aceasta asociatie ar urma sa se intituleze pompos „Institutul National pentru Informatii Juridice”. Se aude ca printre membrii fondatori ai asociatiei vor face parte Adrian Neacsu si apropiati de-ai lui. Un prim pas al acestei afaceri s-a realizat deja, la inceputul anului acesta, cand noul CSM a aprobat intr-o sedinta dubioasa de Plen, prelungirea contractului de inchiriere pentru un spatiu din Focsani, destinat functionarii programului Jurindex, pastorit de judecatorul Adrian Neascu. Spatiul pentru care CSM plateste luna de luna o suma destul de importanta apartine unui mare mahar al imobiliarelor din Vrancea, care detine mai toate cladirile (fostele magazine de stat) din centrul Municipiului Focsani. La programul Jurindex lucreaza si niste IT-isti care nu stim din ce fonduri sunt platiti in prezent.
Pe ce vrea Neacsu zeci de mii de lei
Ca sa-i determine pe colegii din CSM sa voteze, Neacsu si tovarasii sai au gandit un artificiu pe care l-au prezentat in cadrul „propunerii de politica publica” in cadrul sedintei de plen care a avut loc in 15 iunie. In interiorul acestei propuneri, pentru a demonstra intr-un final importanta deosebita a programului lui Toni Neacsu, mai intai a fost gandit un atac extrem de pervers la adresa Portalului Instantelor dezvoltat de MJ si celui al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In acest document se arata ca „din punct de vedere practic, sectiunea speciala dezvoltata de portalul instantelor este un esec, acesta neputand, prin chiar modul cum a fost conceputa, sa-si indeplineasca rolul de a informa publicul larg cu privire la jurisprudenta instantelor, adica a totalitatii hotararilor pronuntate. Mecanismul de selectare si publicare a hotararilor judecatoresti este greoi, ineficient si rudimentar din punct de vedere tehnic”. Trebuie spus ca Portalul Instantelor, cu toate bubele lui, nu e deloc un esec, el avand zeci de mii de vizitatori unici pe zi, in timp ce Jurindexul daca trece de 400 unici/zi e sarbatoare!!! Spre comparatie, site-ul CSM bate in 3000 unici/zi.
Nici ICCJ nu a scapat fiind criticat in aceeasi propunere de politica publica, cu urmatoarea concluzie: „La un volum mare de hotarari judecatoresti, metoda manuala folosita de ICCJ este ineficienta si nesustenabila”. Parerea noastra e ca site-ul ICCJ e cu mult mai util (permite cautarea dupa nume) si mult mai accesat decat Jurindex-ul.
Ca motivatie pentru sustinerea programului Jurindex, judecatorul Neacsu si sustinatorii lui au citat din Raportul intermediar al Comisiei Europene, care sustinea urmatoarele: „Trebuie depuse in continuare eforturi pentru a se da curs recomandarii Comisiei de a asigra faptul ca intreaga jurisprudenta a instantelor este publicata intr-o baza de date usor de utilizat si in care cautarile se efectueaza cu usurinta”. Care usurinta? Daca numele partilor nu sunt publice!? In schimb, foarte ciudat, in Jurindex regasim publice toate numele judecatorilor care au pronuntat fiecare hotarare judecatoreasca in parte. Pai cum vine asta? Numele partilor e secret (desi in ECRIS si in programul ICCJ acestea sunt informatii publice) in schimb numele magistratilor sunt publice. Este oare Jurindex un program pentru justitiabili sau un program de monitorizare a magistratilor?
CSM a aprobat afacerea Jurindex!
Pe de alta parte, cel mai grav aspect al afacerii tine de incompatibilitatea unui magistrat de a gestiona un program cu fonduri (profituri), stiut fiind ca magistratilor le este interzisa prin lege orice activitate, cu exceptia celei de cadru didactic in invatamantul superior. Si nici nu are voie sa fie actionar, chiar si prin interpusi. In alta ordine de idei, ne amintim ca „muschetarii”, in declaratiile lor de integritate date la debut de mandat in CSM, au anuntat taierea oricaror legaturi cu vreun ONG. In schimb, iata, Adrian Neascu si ai lui tocmai vor sa infiinteze unul care estimeaza cheltuieli initiale de nu mai putin de 70.000 lei, care sa fie dati chiar de CSM, daca e posibil!
Programul Jurindex, oricat de generos ar parea altora, dupa cativa ani de la lansare, nu aduna mai mult de cateva sute de vizitatori unici pe zi, ceea ce, raportat la peste 2 milioane de dosare anuale pe instantele din Romania, este un „vax albina”. Aflam insa cu stupoare ca miercuri, CSM a aprobat in plen doleantele lui Toni Neacsu!
Prin urmare, Romania se afla la un pas sa aloce fonduri unui ONG - care urmeaza sa se infiinteze in curand nu stim cu ce membri-fondatori – pentru un program pe care justitiabilii nu-l pot folosi daca nu stiu numarul unui dosar. Un program care va papa bani publici si care, atentie, poate fi un instrument de monitorizare a magistratilor, ale caror nume sunt publice, in conditiile in care numele partilor nu sunt. Cui serveste aceasta monitorizare?
In cazul in care „Asociatia Neacsu” sau cum se va numi ea va deveni functionala, Agentia Nationala de Integritate ar trebui sa se autosesizeze imediat. Iar Curtea de Conturi a Romaniei de asemenea! Pana atunci, responsabilitatea acestei afaceri va cadea pe umerii majoritatii membrilor CSM care au votat pentru infiintarea asociatiei si inchirierea spatiului din Focsani.
Lumeajustitiei.ro este de parere ca un program ca Jurindex nu poate functiona decat sub autoritatea unei institutii publice din sfera Justitiei – cu aprobarile necesare prelucrarii datelor cu caracter personal - fara implicarea magistratilor in ONG-uri sau afaceri private, ce implica activitati de atragere de fonduri, publice sau private.
Jurindex se afla in prezent in ograda unui ONG
In prezent, programul Jurindex pe care instantele din Romania au fost obligate de CSM sa posteze sute de mii de hotarari judecatoresti declara in legatura cu fondurile din care functioneaza urmatoarele:
„Societatea de Stiinte Juridice, organizatie neguvernamentala, apolitica, nonprofit, gestioneaza actiunea de strangere de fonduri in vederea sprijinii serviciului public Jurindex cu echipamente si materiale necesare desfasurarii activitatii. Orice contributie poate ajuta la realizarea scopului nostru, acela de a oferi accesul liber la hotararile judecatoresti si ne ajuta pentru imbuntatirea calitatii serviciilor oferite.
Pentru sprijinirea Jurindex pot fi facute donatii financiare in urmatoarele conturi deschise si administrate de Societatea de Stiinte Juridice.
RON RO11 WBAN 2511 0000 6750 0162
USD RO63 WBAN 2511 0010 6750 0162
EUR RO88 WBAN 2511 0220 6750 0162
INTESA SAN PAOLO ROMANIA SA, BUCURESTI - AGENTIA ALBA IULIA
JURINDEX va cauta si alte modalitati de finantare a activitatii sale prin implicarea voluntara a beneficiarilor serviciilor oferite, astfel incat sa se garanteze fiabilitatea, dezvoltarea continua si pastrarea independentei sale editoriale”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# corina 15 June 2011 18:12 +6
# nu vezi barna din ochii tai de psdist 15 June 2011 19:25 -6
# Bibiloi 15 June 2011 19:26 +3
# nu vezi barna din ochii tai de psdist 15 June 2011 19:29 -5
# th58m 15 June 2011 21:31 +2
# caragiale 15 June 2011 22:15 +3
# iulius 15 June 2011 22:33 -5
# Samariteanu 15 June 2011 23:24 +4
# iulius 15 June 2011 23:44 -4
# Bai, Iulius, esti prost! 15 June 2011 23:52 +4
# iulius 16 June 2011 00:19 -3
# Evrika 16 June 2011 00:27 +3
# iulius 16 June 2011 00:39 -2
# Tot prost esti 16 June 2011 07:47 +3
# dreptate 16 June 2011 04:08 +2
# Justin 17 June 2011 20:49 0