IAR VOM PLATI PENTRU RATEURILE DNA – Primarul Radu Mazare se pregateste sa dea statul in judecata, dupa ce procurorii l-au retinut si au fortat arestarea sa: “A fost un abuz. M-au bagat la beci, utilizand probe nelegale. Am fost eliberat pe motiv de lipsa de probe”. Judecatoarele ICCJ Rodica Cosma, Simona Encean si Silvia Cerbu au refuzat arestarea edilului din Constanta, explicand ca DNA nu a adus probe care sa justifice masura
Romania risca un nou proces din cauza abuzurilor DNA. Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare (foto), a anuntat luni, 6 octombrie 2014, ca analizeaza posibilitatea de a da in judecata statul roman. Mazare a explicat ca demersul sau este justificat de abuzurile pe care procurorii le-au facut in cazul sau, atunci cand au incercat arestarea sa preventiva pentru o pretinsa luare de mita, in dosarul instrumentat de procuroarea Ana Dana.
Edilul a explicat inainte de a intra la Inalta Curte, acolo unde trebuia sa se judece cererea de revocare a controlului judiciar, ca procurorii DNA au folosit impotriva sa probe nelegale. Este vorba despre documente care ar fi fost obtinute de la anchetatorii din Liechtenstein, dintr-o cauza care il privea pe omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Radu Mazare a declarat, in acest context, ca decizia procurorilor de a-l retine a fost una abuziva. Tocmai din acest motiv, avand insa in vedere si probele nelegale care ar fi fost folosite impotriva sa, Radu Mazare a anuntat ca vrea sa dea in judecata statul si procurorii DNA:
“A fost un abuz facut de catre procurori. Procurorul a folosit niste probe nelegale. Ma gandesc sa dau in judecata statul roman si procurorii, sa cer daune. M-au bagat la beci, utilizand aceste documente peste limitele legale, deci niste probe nelegale. Eu am fost eliberat pe motiv lipsa de probe. Judecatoarea a fost reclamata de DNA (n.r. - la CSM), al doilea complet a motivat la fel ca nu exista probe”.
Judecatoarele Rodica Cosma, Silvia Cerbu si Simona Encean nu s-au lasat impresionate de spectacolul DNA
Dupa cum se stie, Radu Mazare a fost retinut de procurorii DNA in data de 8 aprilie 2014, fiind acuzat de luare de mita, iar omul de afaceri evreu Avraham Morgenstern de dare de mita, in legatura cu construirea cartierului de locuinte sociale Henri Coanda din Constanta. La acel moment, asa cum ne amintim, procurorii au oferit un adevarat spectacol mediatic, edilul fiind saltat de un pluton de mascati dintr-un restaurant, desi nu fusese citat la DNA, iar acesta anuntase ca se va prezenta in fata procurorilor atunci cand va fi chemat.
Mazare a fost retinut pentru 24 de ore, fiind apoi prezentat la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva. Solicitarea DNA a fost respinsa de judecatoarea Rodica Cosma, care a explicat ca nu exista probe care sa justifice o asemenea masura. Decizia Rodicai Cosma, care ulterior a fost reclamata de sefa DNA Laura Codruta Kovesi la CSM, a fost confirmata de alte doua judecatoare ICCJ, Silvia Cerbu si Simona Encean, acestea ajungand la aceeasi concluzie.
Iata acuzatiile DNA la adresa lui Radu Mazare:
“La inceputul anului 2011, inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Mun. Constanta.
Pe fondul demararii acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei, ce urma a fi organizata.
Astfel, in cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).
Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.
In schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazare Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu (ex. initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de inculpatul Morgenstern Avraham).
Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazare Radu Stefan, in favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA – circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de primarul Mazare Radu Stefan”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Titi Berlogea 6 October 2014 20:01 -12
# oana 7 October 2014 15:41 +3
# ion 8 October 2014 23:09 -1
# ADEVARUL 6 October 2014 20:06 +8
# unul din lumea cea mare 7 October 2014 01:44 +6
# Carbaxin 7 October 2014 04:31 -7
# unul;din lumea cea mare 7 October 2014 11:29 +6
# Valeriu Mangu 6 October 2014 20:57 -8
# Traian Bășină, stăpânul slugilor securiste 7 October 2014 19:46 +7
# CEDO 7 October 2014 08:46 -4
# Alice 7 October 2014 09:20 0
# parker 8 October 2014 11:51 -5