IMUNITATE PENTRU MAGISTRATII ABUZIVI – Varujan Vosganian, Marcel Ciolacu si Traian Basescu denunta planul cabinetului Orban de a macelari SIIJ: „Cei care doresc desfiintarea si nu reformarea SIIJ vor sa ne intoarcem la practicile inchizitoriale din 2014-2017... Cazurile Tandarei, Rompetrol va spun ceva?... Poporul roman s-a pronuntat prin referendum ca legile privind justitia sa nu mai fie modificate prin OUG... Predoiu slugareste si el... Ne intoarcem in epoca 'statului cu curul' pe dosare”
A provocat reactii dure planul guvernului condus pe hartie de catre premierul Ludovic Orban (foto 1 dreapta) si in realitate de presedintele Klaus Iohannis (foto 1 stanga) de a macelari Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie.
Mentionam ca in seara zilei de vineri, 27 decembrie 2019 (practic, „noaptea, ca hotii”, la fel cum PNL acuza PSD), cabinetul Orban a adoptat memorandumul propus de ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto 2) privind sustinerea desfiintarii SIIJ (click aici pentru a citi).
In replica, atat vineri seara, cat si sambata, trei figuri importante din lumea politica au criticat extrem de dur pe Facebook atitudinea „Guvernului Meu” fata de sectia speciala. Este vorba despre fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, fostul vicepremier Marcel Ciolacu si ex-presedintele Romaniei Traian Basescu.
Mai exact, purtatorul de cuvant al ALDE, Varujan Vosganian, a demascat „maniera defectuoasa, partinitoare si slugarnica in care este abordata chestiunea Justitiei in Romania”, purtatorul de cuvant al ALDE subliniind ca desfiintarea sectiei speciale nu inseamna nimic altceva decat intoarcerea la „practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017”. Totodata, Vosganian a denuntat „maniera defectuoasa, partinitoare si slugarnica in care este abordata chestiunea Justitiei in Romania”.
La randul lui, presedintele PSD Marcel Ciolacu a amintit ca romanii s-au pronuntat intr-un procentaj covarsitor (culmea – adaugam noi –: chiar la referendumul lui Iohannis) impotriva legiferarii prin ordonante de urgenta in domeniul justitiei. De asemenea, fostul viceprim-ministru a adus in discutie dosarul Tandarei (unde toti cei 25 de inculpati pentru trafic de copii au fost achitati definitiv), cauza Rompetrol (clasata recent de DIICOT, in ciuda prejudiciului urias calculat initial de acelasi parchet) si speta Hidra (privind un presupus grup infractional organizat format din circa 50 de persoane care faceau afaceri cu fier vechi; dosarul – instrumentat chiar de catre comisarul #rezistent Traian Berbeceanu – treneaza de peste 12 ani). Concluzia lui Ciolacu, chiar daca implicita, este evidenta: in lipsa unei sectii de anchetare a magistratilor, nici procurorii, nici judecatorii care au facut posibile aberatii judiciare precum cele de mai sus nu vor mai putea fi trasi la raspundere.
Nu in ultimul rand, fostul presedinte Traian Basescu a luat atitudine impotriva „slugarniciei” lui Predoiu (slugarnicie ce-i va aduce decoratii din partea ambasadorilor straini), fostul presedinte amintindu-i ministrului Justitiei ca fara o sectie independenta de anchetare a magistratilor creste exponential pericolul de a ne intoarce la spectacolul catuselor din trecutul recent, precum si – mult mai grav – la epoca santajelor la care DNA se deda fata de judecatorii si procurorii care nu pronuntau solutii pe placul parchetului anticoruptie. Aceste presiuni se concretizau inclusiv prin „statul cu curul pe dosare” (dupa cum s-a exprimat insasi actuala inculpata Laura Kovesi), a amintit liderul PMP. Basescu nu a uitat nici nenorocirile comise de „unitati de elita” precum DNA Ploiesti si DNA Oradea, unde numeroase dosare – garnisite inclusiv cu arestari preventive timp de luni intregi – s-au soldat cu achitari definitive.
Iata mesajul lui Varujan Vosganian:
„Modul in care este abordata desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie nu face decat sa confirme maniera defectuoasa, partinitoare si slugarnica in care este abordata chestiunea Justitiei in Romania.
Orice discutie despre existenta sau inexistenta SIIJ trebuie sa porneasca de la cauzele care au generat infiintarea ei. Cei care promoveaza desfiintarea SIIJ incearca sa ne convinga, probabil, ca inainte de aparitia Sectiei practica judiciara era in totala armonie cu respectarea drepturilor omului, ca raspunderea magistratilor era efectiva si ca modul in care erau investigate infractiunile din Justitie era unul exemplar. Ceea ce noi stim bine ca nu era adevarat. Ignorarea cauzelor care au dus la aparitia SIIJ dovedeste clar ca cei care doresc desfiintarea si nu reformarea SIIJ nu vor altceva decat sa ne reintoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017.
Pentru desfiintarea SIIJ, ministrul Justitiei ne ofera, in principal, doua argumente.
Cel dintai argument potrivit caruia, intrebati fiind, magistratii au spus ca doresc desfiintarea Sectiei, e hilar. E ca si cum ai intreba conducatorii auto daca doresc desfiintarea patrulelor rutiere de pe strazi.
Iar celalalt argument, cum ca asa ni se cere din afara tarii, este de-a dreptul slugarnic. Nici nu doresc sa-l comentez. Inteleg ca trebuie sa ne supunem legislatiei europene la dezbaterea si adoptarea carora participa si reprezentantii nostri in institutiile europene. Dar sa luam ca litera de lege declaratii, opinii sau recomandari, dupa cum ne sunt de folos, asta nu poate fi acceptat. Si, culmea, tot noi protestam impotriva Europei cu doua viteze, dupa ce acceptam sa pasim supusi in spatele altora”.
Redam postarea lui Marcel Ciolacu:
„Este revoltatoare, in contextul actual, cand zi de zi vedem ticalosiile si abuzurile din justitie, chiar si o discutie despre desfiintarea Sectiei speciale.
Cazul Tandarei, va spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi??
P.S. Poporul roman s-a pronuntat prin referendum ca legile privind justitia sa nu mai fie modificate prin OUG-uri. Orice dezbatere pe aceasta tema trebuie sa aiba loc doar in Parlament si prin consultarea asociatiilor de magistrati si a tuturor institutiilor interesate (CSM, parchete, instante) pentru ca independenta magistratilor este vitala pentru o justitie corecta”.
Prezentam luarea de pozitie a lui Traian Basescu:
„SIIJ !
Catalin Predoiu este, la un pas, sa puna din nou judecatorii sub controlul DNA si al altora (Nu spun SRI pentru ca nu stiu daca Helwig vrea ce a vrut Maior). Ne intoarcem in epoca „statului cu dosul” pe dosare.
In loc sa interpreteze corect recomandarile GRECO si ale Comisiei de la Venetia, recomandari care se refera la o imbunatatire a premiselor de functionare a Sectiei Speciale, Catalin Predoiu face ce stie el mai bine: slugareste si el putin pe cei care vor sa vada din nou judecatorii pusi sub controlul DNA si nu numai, pentru ca asa te mai poti pricopsi cu o decoratie de la ambasadele straine .
Desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) va aduce din nou judecatorii si multi procurori sub controlul DNA ca singura institutie care poate investiga reclamatii legate de presupuse fapte de coruptie.
Perfect de acord ca, luand in considerare unele excese comise de SIIJ, institutia a fost afectata (vezi „mita” pentru aducerea lui Nicolae Popa). Dar ministrul Justitiei, in loc sa taie ramurile uscate, taie tot copacul. Se comporta fix ca PSD-istii care voiau sa desfiinteze DNA doar pentru ca nu le convenea cine era in fruntea institutiei. Pulverizarea unei institutii pentru PR in prag de sarbatori, fara dezbatere publica, nu este de bun augur pentru justitie.
La nivel teoretic, orice institutie de parchet care investigheaza reclamatii pentru presupuse fapte nelegale comise de magistrati poate sa exercite presiune asupra procurorilor si judecatorilor. Indiferent cum se numeste: PG, DNA, DIICOT etc. Dar o institutie independenta/distincta ofera un grad mai mare de incredere ca nu pot aparea abuzuri impotriva judecatorilor sau procurorilor.
Asa cum a aratat viata reala, circa 3.000 de judecatori si procurori au avut dosare penale la DNA, dosare bazate, de multe ori, pe simple reclamatii ale unor justitiabili nemultumiti sau dosare intocmite de procurori DNA unor judecatori pentru simplul motiv ca nu au dat verdictele dorite de procurorii DNA in dosare in care probele pentru faptele incriminate nu existau.
Iar pentru a tine sub presiune si a santaja judecatorii, procurorii DNA nu trebuie sa faca mare lucru. Este suficient sa lase dosarele in nelucrare, iar judecatorul sa stie ca acel dosar exista sau, nimic mai simplu pentru un procuror DNA, sa citeze o singura data un judecator sau un procuror dupa care sa lase dosarul in nelucrare. Ne intoarcem la epoca „statului cu curul” pe dosarele sensibile, ca sa citez dintr-un fost procuror – sef DNA. Asta se cheama presiune si santaj la adresa celor vizati si nu este o poveste, este o realitate a DNA si a justitiei noastre din ultimii ani.
Este inadmisibil ca domnul Catalin Predoiu sa nu tina cont de o realitate sumbra a comportamentului DNA de pana acum cateva luni, iar a crea conditii ca lucrurile sa se repete este o lovitura data justitiei chiar de Ministrul Justitiei.
Nu sunt un specialist care sa poata spune ca actuala SIIJ trebuie sa functioneze sau nu in forma actuala. Stiu insa cu certitudine ca, daca SIIJ se va desfiinta, in mod obligatoriu, trebuie pusa in loc o alta structura de Parchet General, obligatoriu INDEPENDENTA, care sa fie o garantie de profesionalism si corectitudine in anchetarea magistratilor garantandu-le acestora independenta.
Oare memoria domnului Predoiu este atat de scurta incat a uitat condamnarile fara probe in care si procurorii si judecatorii au refuzat celor acuzati un proces corect prin respingerea efectuarii unor expertize independente, sau episoadele cu judecatori haituiti doar pentru ca nu au dat verdictele cerute de DNA, sau abuzurile procurorilor DNA in unele dosare ANRP, sau abuzurile din sectia DNA Ploiesti cu vestitul procuror Portocala, unde se fabricau martori si inscrisuri, sau inscenarile impotriva judecatorilor puse la cale de procurorul Man si ortacii lui la sectia DNA Oradea, sau cazurile Rusanu, Nitu, Georgescu, Mironescu, Banias, Pacuraru, Grebla, Surupaceanu etc, etc, ca sa nu mai vorbim despre moda arestului preventiv pentru suspecti care nu prezentau nici un fel de pericol public si care au fost, in final, achitati de instante?
Acestea realitati sunt exact motivele pentru care Justitia a fost puternic decredibilizata in ultimii doi ani, iar Ministrul Justitiei nu poate fi cel care sa creeze conditii sa se revina la controlul DNA si a altor institutii asupra judecatorilor.
Si cand te gandesti ce spectacole televizate in direct s-ar putea organiza din nou in fata DNA. Ce vremuri domnule Predoiu in 2015 si 2016. Daca te straduiesti putin, le poti aduce inapoi domnule Predoiu, vei compromite definitiv justitia, dar vei fi decorat de ambasadori”.
Sursa foto Iohannis-Orban: BZI.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 28 December 2019 15:02 +7
# imun/teanu 28 December 2019 15:57 +2
# bulb rahidian 28 December 2019 16:08 +6
# Sphinx 28 December 2019 16:14 +4
# Kostel 28 December 2019 16:15 -1
# Antisistem 28 December 2019 16:16 +8
# "Statul de dupa 1989"=militarizat si atat - PRODUCE NIMICA? 28 December 2019 18:11 +3
# Sphinx 28 December 2019 20:53 +3
# REGIMUL ACTUAL = DICTATURA MARII ASUMARI NATIONALE ? 29 December 2019 01:34 +1
# N.MARIN 29 December 2019 07:00 +1
# banditu coroiu 29 December 2019 08:08 +3
# santinela 29 December 2019 08:20 +3
# tara procurorilor 29 December 2019 09:13 +5
# Ioan 29 December 2019 10:25 -1
# totuna 29 December 2019 12:52 +1
# Puiu 29 December 2019 13:27 0
# "Parlamentarii-Cameleon" si "Marea Asomare Nationala" 29 December 2019 14:35 +2
# Omul cu mîrțoaga 29 December 2019 17:00 +2