INCA UN PAS PENTRU RASPUNDEREA MAGISTRATILOR – CCR a respins ca inadmisibila obiectia de neconstitutionalitate formulata de Opozitie privind modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Una din cele mai importante prevederi din lege priveste raspunderea patrimoniala a magistratilor. Este de asteptat ca si presedintele Iohannis sa atace Legea 303/2004 la CCR, in incercarea de a intarzia promulgarea acesteia
Inca un pas pentru instituirea unei raspunderi reale a magistratilor a fost facut miercuri, 18 iulie 2018, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei condusa de Valer Dorneanu (foto dreapta) a respins ca inadmisibila obiectia de neconstitutionalitate formulata de Opozitie privind modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Sesizarea facuta de 92 de deputati s-a inscris in seria contestatiilor facute la CCR pe Legea 303/2004 care reglementeaza si raspunderea magistratilor, in speranta ca procurorii si judecatorii abuzivi nu vor ajunge sa dea socoteala. Nu mai departe de luna trecuta, CCR a dat cu flit USR, PNL si ICCJ, respingand criticile formulate la Legea 303/2004, inclusiv cele referitoare la raspunderea magistratilor.
Totusi, va mai dura ceva timp pana cand noile prevederi privind raspunderea magistratilor vor intra in vigoare. Si spunem asta pentru ca este de asteptat ca presedintele Iohannis (foto stanga), care face tot ce poate ca sa blocheze intrarea in vigoare a Legilor Justitiei, sa o conteste si el la CCR. Cel mai probabil actiunile lui Werner Iohannis vor fi respinse, dar acest lucru pur si simplu nu-l intereseaza. Pentru el conteaza, credem noi, doar sa se intarzie cat mai mult intrarea in vigoare a Legilor Justitiei, si face tot ce poate in acest sens. Din pacate pentru presedinte, stradaniile lui de a bloca intrarea in vigoare una dintre cele trei legi ale Justitiei - Legea 304/2004 care prevede infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati - au esuat dupa ce CCR i-a respins joi, 12 iulie 2018, obiectia de neconstitutionalitate, fiind atfel obligat sa o promulge (click aici pentru a citi).
Pe de alta parte, CCR mai are de discutat obiectia de neconstitutionalitate a Legii 317/2004 privind Consiliului Superior al Magistraturii facuta de Iohannis, analizarea sesizarii fiind amanata insa pentru luna septembrie. Judecatorii constitutionali au mai amanat tot pentru luna septembrie si discutarea obiectiei de neconstitutionalitate privind Codul de procedura penala, sesizare facuta de ICCJ, PNL si USR.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Sorin 18 July 2018 17:34 +10
# Edelweiss - Beduin de Bukowina 18 July 2018 17:39 +3
# Iul 18 July 2018 17:54 +1
# Desecretizati toate Protocoalele, anchetati conspiratorii 19 July 2018 16:44 0