INCATUSAT SA NU DUCA DEGETUL LA NAS– Fostul sef al ANI Horia Georgescu rupe tacerea, la doi ani de la momentul la care DNA l-a defilat incatusat la spate: “Mi s-a raspuns ca este necesar ca sa nu duc mana la nas si, astfel, sa fac un gest care a facut valuri in mass-media, similar celei al Elenei Udrea... Am stat aproape sase ore intr-o sala de asteptare... Ordonanta de retinere era deja redactata si nu continea nimic din cele declarate de mine”
La doi ani de la momentul la care DNA l-a incatusat in dosarul ANRP, sub acuzatia de abuz in serviciu, dupa 116 zile de arest preventiv si zeci de ore de audieri si instante, fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate Horia Georgescu (foto) rupe tacerea. Intr-un interviu acordat Romania Libera, Horia Georgescu vorbeste pentru prima data despre modul in care s-a facut arestarea sa, cine a decis sa i se puna catusele la spate, dar si consecintele actiunilor procurorilor anticoruptie. Horia Georgescu dezvaluie in interviul acordat Romania Libera ca in acest moment mai are un dosar la DNA, tot pentru abuz in serviciu, avand in prezent calitatea de suspect.
Prezentam cele mai importante declaratii ale lui Horia Georgescu, cu mentiunea ca interviul integral poate fi citit pe Romania Libera:
"Domnule Georgescu, ati fost scos din sediul DNA, dupa multe ore de audieri, cu mainile incatusate la spate, cum se obisnuieste in cazul infractorilor periculosi. De ce?
A fost ideea unui ofiter de politie judiciara, care mi-a spus ca trebuie sa-mi puna catusele la spate. Am intrebat de ce este necesar acest lucru, cata vreme toti ceilalti acuzati nu au avut catuse la spate. Mi s-a raspuns ca este necesar ca sa nu duc mana la nas si, astfel, sa fac un gest care a facut valuri in mass-media, similar celei al Elenei Udrea. Ulterior, am observat ca informatia transmisa ”pe surse” a fost ca m-as fi opus arestarii, ceea ce e complet fals. Pentru mine, au fost o profunda umilinta si un tratament nedemn.
Ce s-a intamplat in sediul DNA dupa ce ati fost adus cu mandat de acasa?
Am stat aproape sase ore intr-o sala de asteptare, mi-au fost aduse ulterior la cunostinta acuzatiile, in circa o ora, intr-un birou in care se mai aflau un procuror, un politist, un grefier si avocatul meu, venit intre timp. Mi-au fost puse cateva intrebari, dar senzatia mea a fost ca decizia era luata inainte sa fiu audiat si, indiferent ce as fi spus, rezultatul ar fi fost acelasi. De altfel, ordonanta de retinere era deja redactata si nu continea nimic din cele declarate de mine.
Care au fost argumentele legale pentru care ati fost arestat?
Am fost arestat din cauza cuantumului presupusului prejudiciu, calculat de specialisti ai DNA, care se dovedeste acum a fi profund eronat si evaluat intr-un mod care sfideaza normele legale. Apreciez ca inclusiv procurorii DNA sunt indusi in eroare prin calcularea acestor prejudicii de catre specialistii DNA si consider ca este o combinatie de incompetenta si abuz din partea acestora. Mai mult, modul in care sunt amalgamate faptele de coruptie cu cele de presupus abuz in serviciu e de natura a induce publicului perceptia ca toti cei ce au participat la luarea unei decizii ar fi corupti.
De ce spuneti ca prejudiciile sunt -calculate “profund eronat” de catre specialistii DNA?
In primul rand, trebuie clarificata problema propagata public prin comunicate de presa transmise despre ANRP, care, prin Comisia Centrala, ar fi dat “sute de milioane de euro” in mod efectiv persoanelor despagubite: este profund eronat, deoarece ”despagubirile” au fost acordate, de fapt, in actiuni. Despagubirile in bani, sumele efective in numerar, sunt doar cele de pana la 500.000 lei, care erau platite in doua transe. Nici o despagubire acordata in bani nu a facut si nu face obiectul vreunui dosar penal. Foarte important de spus este ca aceste actiuni s-au tranzactionat ani de zile mai tarziu dupa acordarea despagubirilor, chiar si la o zecime din pret. Practic, despagubirea stabilita de catre ANRP, in urma unui proces complex, era convertita, in cea mai mare parte, in actiuni la Fondul Proprietatea, actiuni cu valoarea nominala de un leu. Aceste actiuni, insa, nu au fost tranzactionabile pana in 2011, deci, practic, nu aveau nici o valoare. Dupa ce a inceput tranzactionarea, pretul lor de vanzare nu a ajuns niciodata la valoarea nominala de un leu, ci, uneori, la sume si de zece ori mai mici. si mai clar: o despagubire evaluata de evaluatorii contractati de ANRP la, sa zicem, zece milioane de euro putea fi tranzactionata, prin vanzarea de actiuni, si la suma de un singur -milion de euro. (…)
Conform unora, ati fi victima unui dosar politic din cauza unor decizii luate in fruntea ANI; cum comentati?
Nu comentez aceste aspecte in momentul de fata.
Erati considerat un apropiat al serviciilor secrete. E adevarat sau e doar o legenda?
Prin prisma functiei pe care am ocupat-o, am avut acest contact la cel mai inalt nivel, lupta impotriva coruptiei fiind clasificata ca o problema de siguranta nationala si ANI a fost in prima linie institutionala de combatere a acestui fenomen.
Fostul presedinte Traian Basescu a spus ca “trei de-ai lui i-au luat pe alti trei tot de-ai lui”. Ce inseamna asta?
Este o remarca metaforica. Presupun ca presedintele Traian Basescu s-a referit in mod plastic la sustinerea institutionala pe care a acordat-o de-a lungul celor zece ani de mandat unor entitati cu rol de intarire a statului de drept care au stat la aceeasi masa. Cum a fost posibil ca unele dintre aceste persoane sa devina subit infractori, un pericol public, arestate, atat timp cat conlucrau institutional, personal, si au avut acces la informatii si cunoastere in domenii extrem de sensibile? Ceva nu se potriveste. Asta consider ca a dorit sa spuna presedintele Basescu, atragand atentia asupra unor situatii care au fost amplu dezbatute in societate. Acest lucru da de gandit despre cum arata statul roman privit din afara.
Va e teama ca vor exista repercursiuni dupa acest interviu?
Interesanta intrebarea dumneavoastra. Eu nu atac pe nimeni si raspund intrebarilor dumneavoastra cu argumente factuale in apararea mea raportat la un dosar si situatii care au caracter public. De altfel, fiind persoana publica, consider necesar sa ofer clarificari pentru toata lumea si in special pentru cei care au crezut in mine. Pana la urma, insa, e posibil orice. Ca sa citez din “Ferma animalelor“ a lui Orwell, “toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decat altele”.
Aveti un nou dosar la DNA, tot pentru abuz in serviciu.
In acest dosar am calitatea de suspect, in acest moment nu pot face nici o declaratie, cu exceptia faptului ca este similar sau aproape identic cu primul, cu diferenta ca nici un membru al Comisiei nu mai este suspectat ca a luat mita, astfel cum rezulta chiar din comunicatul DNA.
Tot in presa au aparut informatii referitoare la unele puneri sub acuzare ale unor experti care infirma evaluarile specialistilor DNA.
Mai multor experti evaluatori independenti li s-au intocmit in ultima perioada dosare penale. Nu stiu daca este o pura coincidenta sau nu, unii dintre ei au lucrat ca experti parte pentru DNA de-a lungul timpului. De altfel, o mare parte dintre evaluatorii cu care ANRP avea contracte se sustine ca ar fi ”supraevaluat” in intelegere cu membrii Comisiei Centrale, pe care nu ii cunosteau si, evident, tot in beneficiul unor necunoscuti. Cand lucrau pentru DNA, erau buni. Azi, sunt pusi sub acuzare".
Amintim ca Horia Georgescu a fost arestat pe 17 martie 2015 de judecatorul Horia Valentin Selaru de la Inalta Curte si trimis in judecata in 9 aprilie 2015, fiind acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu pentru fapte pe care se presupune ca le-ar fi comis in perioada in care era membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP. Alaturi de el, au mai fost trimisi in judecata alti 11 inculpati. A fost eliberat din arest pe data de 9 iulie 2015, aceasta masura fiind inlocuita cu cea a controlului judiciar.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 6 March 2017 16:50 +1
# Zdrente ce isi merita soarta 6 March 2017 17:39 +3
# Brasoveanul 6 March 2017 16:57 +2
# Pinocchio 6 March 2017 18:01 +1