INTREBARI PENTRU CANDIDATA LA CSM LIA SAVONEA – Judecatoarea Risantea Gagescu ii cere lamuriri sefei CAB, in legatura cu parcursul dosarului Rarinca dupa decizia definitiva de achitare: „Cum explicati ca in fisa ECRIS a dosarului privind contestatia in anulare nu exista nicio mentiune privind trimiterea sa la Inspectia Judiciara la 23.06.2015 ori intoarcerea la instanta? Exista documente care sa dovedeasca faptul ca dosarul a fost trimis in materialitatea lui?”
Cu doar doua zile inainte ca adunarile generale ale instantelor sa isi desemneze prin vot candidatii la alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii, presedinta Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Lia Savonea (foto centru), inscrisa in cursa pentru demnitatea de membru al viitorului CSM, este chemata de unul dintre judecatorii-alegatori sa dea explicatii in legatura cu parcursul unei cauze celebre aflate pe rolul instantei pe care o conduce. Este vorba despre cunoscutul dosar intentat pensionarei Mariana Rarinca (foto dreapta) - femeia acuzata de santajarea judecatoarei Livia Stanciu, la acea vreme sefa Inaltei Curti, tinuta 6 luni in arest preventiv in baza plangerii Liviei Stanciu, achitata definitiv de Curtea de Apel Bucuresti si apoi condamnata, tot definitiv si tot de Curtea de Apel Bucuresti, dupa o mascarada judiciara soldata cu admiterea unei contestatii in anulare formulate de parchetul anticoruptie condus de Laura Codruta Kovesi.
Solicitarea apartine chiar unuia dintre magistratii care au dispus achitarea definitiva a pensionarei Mariana Rarinca – judecatoarea Risantea Gagescu (foto stanga) de la Sectia a I-a penala a Curtii de Apel Bucuresti. Adresata prin intermediul unei scrisori, luni 5 septembrie 2016, cererea Risantei Gagescu vine la un an de cand Mariana Rarinca a depus la PICCJ plangerea penala de abuz in serviciu si obstructionare a justitiei in care a acuzat-o pe sefa CAB Lia Savonea ca ar fi incalcat legea pentru ca dosarul avand ca obiect contestatia in anulare a DNA sa ajunga la vestitul judecator Dorel Matei, cel care a si transformat hotararea definitiva de achitare in hotarare definitiva de condamnare.
Prezentam in continuare scrisoarea judecatoarei Risantea Gagescu, transmisa presedintei Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Lia Savonea:
„Doamnei Judecator Lia Savonea - Candidat pentru Consiliul Superior al Magistraturii
Stimata Doamna judecator,
Subsemnata Risantea Gagescu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala, in calitate de alegator, membru al Corpului electoral pentru alegerea membrilor din partea curtilor de apel ai Consiliului Superior al Magistraturii, in vederea luarii unei decizii in cunostinta de cauza privind votul pe care il voi exprima, va rog pe Dvs., Doamna judecator Lia Savonea, in calitate de candidat in alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii pe locurile reprezentand curtile de apel, sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. Care este motivul pentru care, la data de 23.06.2015, ati dispus trimiterea in original la Inspectia Judiciara a dosarului penal privind contestatia in anulare formulata de DNA impotriva deciziei definitive de apel de achitare in Cauza RARINCA, desi:
a. Inspectia Judiciara se referise la dosarul penal de prima instanta si de apel, iar nu la cel de contestatie in anulare;
b. Inspectia Judiciara solicitase doar fotocopii dupa unele inscrisuri din dosare, iar nu dosarele in original?
2.a. Pana la ce data Inspectia Judiciara solicitase sa i se trimita copii dupa unele inscrisuri din dosarele penale din Cauza RARINCA, indicate la intrebarea 1?
2.b. Care este motivul pentru care, desi adresa Inspectiei Judiciare, datata 23.06.2015, inregistrata in aceeasi zi la Curtea de Apel Bucuresti si rezolvata de Dvs. in aceeasi zi, solicita copii dupa inscrisuri pana la o data ulterioara celei de 24.06.2015, cand era programata sedinta de judecata privind admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare, Dvs. ati trimis dosarul in original cu mult inainte de data solicitata, dar cu 1 zi inainte de sedinta de judecata, asa incat contestatia in anulare nu s-a putut solutiona de completul legal investit in urma desemnarii aleatorii din cauza lipsei dosarului (cu consecinta ca, dupa inca o amanare pentru lipsa dosarului si in urma unei cereri de preschimbare a termenului facute de DNA si admise nu de completul de judecata, ci de judecatorul de permanenta, contestatia in anulare a fost solutionata de un alt complet decat cel desemnat aleatoriu)?
3.a. Considerati ca, dupa ce un dosar a fost atribuit unui complet de judecata si dupa ce primul termen in cauza a fost fixat, presedintele instantei poate sa ia dosarul in materialitatea sa de la completul de judecata, fara incuviintarea si chiar fara stirea membrilor sau macar a presedintelui completului, pentru a-l trimite la un organ administrativ?
3.b. Cum comentati faptul ca, intr-o situatie indentica, atunci cand acelasi dosar a fost solicitat tot de Inspectia Judiciara, presedinta Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a decis ea, ci a pus rezolutie in sensul ca decizia trimiterii sau nu a dosarului apartine completului de judecata caruia respectivul dosar ii fusese deja atribuit?
4.a. Considerati ca un dosar poate fi luat in materialitatea lui de la completul de judecata caruia i-a fost repartizat aleatoriu cu doar 1 zi inainte de primul termen de judecata fixat in cauza, cu consecinta punerii completului de judecata in imposibilitatea de a judeca, urmare a lipsei dosarului?
4.b. Credeti ca activitatea administrativa a Inspectiei Judiciare este prioritara fata de activitatea de judecata a instantelor judecatoresti?
4.c. Cum comentati faptul ca, intr-o situatie indentica, atunci cand acelasi dosar a fost solicitat tot de Inspectia Judiciara, presedinta completului de judecata de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a refuzat trimiterea dosarului, justificand ca in ziua urmatoare este fixat primul termen de judecata si dosarul este necesar completului?
5.a. Cum explicati faptul ca in fisa ECRIS a dosarului privind contestatia in anulare nu exista nicio mentiune privind trimiterea sa la Inspectia Judiciara la 23.06.2015 ori intoarcerea la instanta?
5.b. Exista documente care sa dovedeasca faptul ca dosarul a fost trimis in materialitatea lui de la Curtea de Apel Bucuresti la Inspectia Judiciara in data de 23.06.2015, iar apoi a venit inapoi (cum ar fi liste semnate de predare la CAB catre posta militara si de primire la IJ, apoi in sens invers, sau inscrisuri privind trimiterea prin curierul instantei sau al IJ, cu semnaturi de predare si de primire)?
Precizez ca imi rezerv dreptul ca atat prezentele intrebari, cat si eventualul raspuns pe care il voi primi sa le aduc la cunostinta publica membrilor Corpului electoral.
Va multumesc!
05.09.2016
Risantea Gagescu”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Camp tactic 5 September 2016 18:19 -33
# Simpla imprejurare 5 September 2016 20:31 +10
# Simpla imprejurare 5 September 2016 21:35 -12
# Je suis Rita 5 September 2016 18:25 +2
# Simpla imprejurare 5 September 2016 21:44 +9
# Mesaj electoral 5 September 2016 18:59 -12
# Edelweiss 5 September 2016 19:01 +11
# Ipochimen 5 September 2016 21:25 +3
# Edelweiss 6 September 2016 00:07 -2
# Ipochimen 6 September 2016 11:37 +5
# Edelweiss 6 September 2016 14:25 -2
# Judecator din CAB 5 September 2016 19:02 -1
# Intervenienta in interesul lui Calin 5 September 2016 19:42 +6
# Albumița 5 September 2016 20:01 -8
# A lu' Lupea 5 September 2016 21:07 +2
# la Cornetu, nu în CSM 5 September 2016 22:10 +9
# Huhu Rezea 5 September 2016 22:16 +22
# Pruteanu 5 September 2016 22:28 -23
# Cetateanul 5 September 2016 22:30 +11