JUDECATORII ICCJ DAU ATACUL LA BANII AVOCATILOR – Vicepresedinta Inaltei Curti, judecatoarea Rodica Cosma, a convocat Sectiile unite. Magistratii supremi discuta atacarea la Curtea Constitutionala a legii care interzice instantelor sa cenzureze din oficiu onorariile avocatilor, reducerea acestora urmand sa poata fi posibila doar la cererea partilor. UPDATE: Sectiile Unite ale ICCJ au votat sesizarea CCR (Legea)
ACTUALIZARE 18:29
Sectiile Unite ale Inaltei Curti au votat atacarea la CCR a legii care interzice ca judecatorii sa cenzureze din oficiu onorariile avocatilor.
Instanta suprema acuza ca proiectul de lege (inca nepromulgat de catre presedintele Klaus Iohannis) incalca dreptul partilor de a formula in mod egal cai de atac impotriva dispozitiilor privind cheltuielile de judecata. De asemenea, ICCJ reclama ca initiativa legislativa nu este suficient de clara, previzibila si predictibila.
Iata comunicatul semnat de vicepresedinta ICCJ Rodica Cosma:
„La sesizarea Sectiei I Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorii s-au constituit in Sectii Unite in data de 18.04.2024, pentru a analiza sesizarea Curtii Constitutionale in vederea exercitarea controlului anterior promulgarii asupra Proiectului legii de modificare si completare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat precum si pentru modificarea art. 451 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, PL-x nr. 788/2023.
Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarat sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea solutiei normative propuse prin proiectul de lege dat fiind aspectele de neclaritate a legii, cu efectul afectarii previzibilitatii si predictibilitatii acesteia din perspectiva cerintelor art. 1 alin. (5) din Constitutie, precum art. 16, art. 21 si 129 din Constitutie sub aspectul posibilitatii partilor de a formula in mod egal cai de atac impotriva dispozitiilor privind cheltuielile de judecata.
Dupa redactare, hotararea pronuntata de Sectiile Unite va fi publicata in format integral pe pagina de Internet a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – www.iccj.ro”.
----------------
Inalta Curte de Casatie si Justitie pregateste o noua sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei. De data aceasta problema ridicata de ICCJ vizeaza onorariile avocatilor.
Surse avizate au dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca vicepresedinta Inaltei Curti, judecatoarea Rodica Cosma (foto), a convocat Sectiile Unite ale ICCJ pentru a se discuta posibilitatea atacarii la CCR a legii care interzice instantelor sa cenzureze din oficiu onorariile avocatilor, reducerea lor urmand sa poata fi posibila doar la cererea partilor. Este vorba despre Legea privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, precum si pentru modificarea art. 451 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. Sedinta Sectiilor Unite urmeaza sa aiba loc joi, 18 aprilie 2024, incepand cu ora 15.
Demersul ICCJ are loc dupa ce, in urma cu cateva zile, judecatorul Bogdan Nicolau – vicepresedinte al Tribunalului Braila si presedintele filialei judetene a Asociatiei Magistratilor din Romania – a trimis adrese catre Avocatul Poporului Renate Weber si catre presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu, solicitandu-le sa atace la Curtea Constitutionala a Romaniei proiectul de lege (click aici pentru a citi).
Taierea onorariului, atacabila doar odata cu fondul
Amintim ca saptamana trecuta, in 9 aprilie 2024, Camera Deputatilor a votat in calitate de for decizional, proiectul de lege al senatorilor Robert Cazanciuc de la PSD, precum si Cristian Niculescu-Tagarlas si Daniel Fenechiu de la PNL (foto de la stanga la dreapta) privind onorariile avocatilor. Initiativa legislativa (semnata nu doar de cei trei parlamentari de mai sus, ci si de catre deputatii PNL Gabriel Andronache, Olivia-Diana Morar si Cristina Traila) le va interzice judecatorilor sa cenzureze din oficiu onorariile. In schimb, magistratii vor putea face acest lucru doar la cererea partilor interesate.
Spre deosebire de Senat, Camera Deputatilor a eliminat obligatia ca onorariul sa fie vadit disproportionat in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei. Am subliniat cuvantul „vadit”, intrucat el a disparut din versiunea proiectului votata de forul parlamentar inferior.
Tot spre deosebire de Senat, Camera Deputatilor a stabilit ca masura completului de judecata de a diminua onorariul va putea fi atacata doar cu fondul, iar nu pe cale separata, pentru a nu se aglomera instantele.
In alta ordine de idei: Camera Deputatilor a pastrat prevederea votata in Senat potrivit careia vor fi decontate cheltuielile de transport pentru avocati, in conformitate cu protocolul tripartit dintre UNBR, Parchetul General si Ministerul Justitiei.
Iata cum va arata art. 451 alin. 2 din Codul de procedura civila (vezi facsimil):
„Instanta va reduce, la cererea partii interesate, partea din cheltuielile de judecata reprezentand onorariul avocatilor, atunci cand acesta este platit disproportionat in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasurata de avocat, tinand seama de circumstantele cauzei. Motivarea masurii se va raporta la criteriile prevazute de legislatia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Masura luata de instanta nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat si clientul sau. In acest caz, masura reducerii cheltuielilor va fi atacata odata cu fondul, iar in cazul hotararilor supuse recursului, precum si celor definitive, cu reexaminare, cererea urmand a fi solutionata de un alt complet al instantei respective”.
Prezentam motivarea modificarilor aduse art. 451 alin. 2 CPC:
„Perspectiva formularii unei cai de atac impotriva unei hotarari pronuntate in apel sau in recurs ar putea conduce la incarcarea rolului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, situatie care ar contraveni rolului si menirii acesteia si ar putea conduce la prelungirea termenelor acordate in cauzele aflate pe rol, care in ipoteza textului initial, multe ar intra in competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# # cârco-sceptic 18 April 2024 13:22 +9
# Justitiabil 18 April 2024 13:24 +2
# Olivier 18 April 2024 15:08 +3
# maxtor 18 April 2024 15:55 0
# Iulius-Laurentiu 18 April 2024 16:53 0
# Iulius-Laurentiu 18 April 2024 17:00 +5
# Mai Iulius-Laurentiu 18 April 2024 19:07 -6
# Doamna, doamna, 18 April 2024 19:26 0
# florin 18 April 2024 19:39 +21
# Ioana M. 18 April 2024 20:31 0
# Indignat 18 April 2024 20:53 0
# Pt. Ioana M. 19 April 2024 09:00 0
# @ DB XXX YYYY 19 April 2024 20:05 0
# DB XX YYY 19 April 2024 21:42 0
# atentat la proprietate 20 April 2024 09:30 +10
# trotinetele e interzise; asa ca doar cu pile de poti da 20 April 2024 10:18 0
# maxtor 20 April 2024 18:57 0