JUDECATORII NU MAI ACCEPTA SA TACA - Presedinta Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu, reactie dura dupa puciul din CSM: “Mesajul transmis de judecatorii care au oprit confiscarea Inspectiei Judiciare, este acela ca judecatorii nu accepta incalcarea principiilor, a drepturilor si libertatilor fundamentale... De prea mult timp judecatorii au ales sa nu se implice.... Au ales sa stea deoparte si sa ii lase pe altii sa hotarasca drumul pe care merge justitia”
Judecatoarea Adriana Stoicescu, presedinta Tribunalului Timis (foto), a reactionat dur dupa ce saptamana trecuta s-a incercat decapitarea conducerii Inspectiei Judiciare a CSM. Ea a salutat gestul celor cinci judecatoare care au refuzat sa intre la sedinta de Plen, acestea motivandu-si gestul prin faptul ca nu vor sa creeze “cadrul necesar pentru incalcarea unui drept fundamental”. Presedinta Tribunalului Timis spune intr-o postare pe Facebook ca de prea mult timp judecatorii au ales sa nu se implice si ca a venit timpul sa se faca auziti.
Iata postarea judecatoarei Adrianei Stoicescu:
“Intr-o tara in care incompetenta si amatorismul au devenit valori, puciul si revolutia au devenit sinonime pentru firesc. Pentru ca fireasca este reactia celor cinci doamne judecator, care au ales sa nu participe la o procedura ce urma sa se desfasoare cu incalcarea dreptului fundamental la aparare. Pentru ca fireasca este nevoia reprezentantelor noastre din Consiliul Superior al Magistraturii de a nu isi incalca propriile convingeri, acelea care ne-au determinat sa le acordam votul.
Reafirmarea principiilor care trebuie sa stea la baza unei justitii independente si corecte inseamna ca judecatorii isi inteleg menirea, isi asuma responsabilitatea functiei. De prea mult timp, cu sabia 'obligatiei de rezerva' deasupra capului, judecatorii au ales sa nu se implice. Ingropati in dosare, aratati tot timpul cu degetul si invinovatiti pentru toate derapajele sistemului judiciar, au ales sa stea deoparte si sa ii lase pe altii sa hotarasca drumul pe care merge justitia.
De prea multe ori au reactionat doar atunci cand se vorbea despre drepturile lor, uitand ca principala preocupare a unui judecator trebuie sa fie aceea de asigura respectarea drepturilor celorlalti. In contextul in care se vorbeste despre modificarea legilor justitiei, este important ca vocea judecatorilor sa se faca auzita si ascultata. Pozitia ferma a celor cinci judecatori este datatoare de speranta pentru intreaga societate, chiar daca multi aleg sa inteleaga altceva, blocati in teorii conspirationiste. Judecatorii nu pot accepta transformarea Inspectiei Judiciare intr-un trofeu; nu pot accepta aservirea institutiei menita a garanta o justitie fara abuzuri. Inspectia Judiciara trebuie sa fie independenta, dar, in acelasi timp, sa aiba puterea, curajul si capacitatea institutionala deplina, garantata prin lege, de a cerceta plangerile formulate impotriva magistratilor. Mesajul transmis de judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii, care au oprit confiscarea Inspectiei Judiciare, este acela ca judecatorii nu accepta incalcarea principiilor, a drepturilor si libertatilor fundamentale. De prea mult timp “reformarea justitiei” este doar o tema si un pretext in dezbaterile politice.
A venit timpul ca toti liderii politici, indiferent de partidul din care fac parte, sa inteleaga ca justitia este egala pentru toti, motiv pentru care ei insisi trebuie sa treaca peste diferentele partinice si sa puna pe primul loc interesul cetateanului.
Data fiind situatia in care se afla justitia azi e nevoie de o dezbatere serioasa, la nivel de societate in ansamblul ei, despre ce si cum trebuie facut pentru a imbunatati lucrurile din justitie.
E nevoie de o astfel de analiza obiectiva, argumentata si fara partinire, despre ce merge si nu merge bine in justitie, pentru a indrepta lucrurile in mod real.
Justitia din Romania trebuie sa revina la sobrietatea specifica unei justitii din tarile cu democratie consolidate.
Adica la o justitie care nu se face la televizor ci in sala de judecata, cu respectarea tuturor procedurilor si drepturilor conferite de lege.
De prea mult timp discursul public despre justitie e confiscat de persoane fara pregatire juridica, dar cu evidente interese in a denigra intreaga putere judecatoreasca; de persoane care iau in deradere drepturile si libertatile consacrate prin lege, si vorbesc despre justitie numai din perspectiva acuzarii, niciodata din perspectiva respectarii drepturilor celor acuzati sau a garantarii independentei judecatorilor.
Reactia celor cinci judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii este un semnal, de la cel mai inalt nivel, ca judecatorii nu vor mai sta tacuti”.
Reamintim ca judecatoarele Lia Savonea, Cristina Tarcea, Simona Marcu, Nicoleta Tant si Evelina Oprina au refuzat sa participe la sedinta la care se pregatea decapitatea Inspectiei Judiciare. Colegii acestora suplimentasera ordinea de zi cu aceasta chestiune, si, cel mai probabil, procurorul Lucian Netejoru ar fi fost debarcat fara sa aiba dreptul la aparare.
*Cititi aici pozitia celor cinci judecatoare
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Grigore Mitica 4 September 2017 13:28 +16
# Dany 4 September 2017 13:49 +5
# Vom.lupta 4 September 2017 14:54 -2
# Matei 4 September 2017 14:55 +4
# Matei 4 September 2017 15:02 +4
# Ultimul Charlot 4 September 2017 20:56 +2
# PROFESIONALISM 5 September 2017 09:32 +1