Judecatorii sunt urmariti ca musculitele! - Sub pretextul preventiei, Ministerul Justitiei a montat in instante sisteme de supraveghere video
Putini magistrati cunosc faptul ca in multe dintre cladirile instantelor din Romania au fost instalate, inca din perioada cand Ministerul Justitiei era condus de Monica Macovei, sisteme de supraveghere video sofisticate, care monitorizeaza toate miscarile din incaperi. Astfel, pe monitoarele unor calculatoare pot fi vazute non-stop toate mascarile din incaperi, holurile instantelor, caile de acces, magistrati, grefieri, justitiabili si alte categorii de persoane fiind inregistrate clipa de clipa de catre camerele video ale sistemului. Cine urmareste aceste inregistrari stie ce face fiecare angajat al instantei clipa de clipa. Sistemul poarta denumirea de „Security Video System” si, atentie, el este instalat numai in instante. In parchete aceste sisteme nu sunt instalate, desi si acolo se pot intampla evenimente ce trebuie „prevenite”. De ce parchetele nu sunt monitorizate in egala masura, puteti sa trageti dvs. concluzia!
Asemenea sisteme sunt implementate, ca sa dam cateva exemple, la Inalta Curte, la Curtea de Apel Bucuresti si la Tribunalul Bucuresti. Echipamentele „Security Video System” au costat milioane de euro, sistemul fiind in fapt unul dintre cele mai eficiente metode de filaj la magistrati, chiar la locul de munca. El a fost implementat incepand cu 2006, sub pretextul preventiei, la dorinta fostei ministrese Monica Macovei, cea care a promis la instalarea in functie ca va deschide arhivele SIPA, si nu s-a mai tinut de cuvant. Acces la pupitrele de comanda ale „Security Video System” au – aparent - jandarmii care asigura paza, dar si personal autorizat al Ministerului Justitiei. Unii sefi de instanta sunt la curent cu aceste sisteme, altii nu si nu e niciun secret pentru nimeni ca magistratii nu prea le au cu tehnica in general. Cert este ca numai cei avizati cunosc unde se duc/se stocheaza aceste inregistrari, dar mai ales cine, in cazul unui „incident” in care se ridica problema identificarii/depistarii unei persoane anume analizeaza si valorifica aceste inregistrari. Este posibil ca de operarea acestui sistem la nivel de analiza si control sa se fi ocupat fosta DGPA (SIPA) din MJ, transformata ulterior in Directia de prevenire a criminalitatii din ANP, desfiintata chipurile prin Hotarare de Guvern, dar pe care ministrul Predoiu vrea de curand sa o reinfiinteze.
Justificarile Ministerului Justitiei
Lumeajustitiei.ro a adresat Ministerului Justitiei un set de intrebari legat de sistemul de supraveghere video, la care am primit raspunsuri - consideram noi - partiale. Interesant este ca MJ, in opinia noastra, nu ne-a raspuns convingator la urmatoarele intrebari:
„-Ce structura analizeaza aceste filmari ?
-Unde se trimit secventele capturate in cazurile in care se depisteaza anumite fapte de natura imorala sau ilegala?”
Iata raspunsul oferit de subalternii ministrului Catalin Predoiu:
„In urma solicitarii dumneavoastra, Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:
1. Programul a facut parte din proiectele de investitii derulate prin programele PHARE, respectiv, PHARE RO 2006/018-147.01.04.10.03 – „Dotarea instantelor de judecata cu sisteme de supraveghere video”. Proiectul a avut ca obiectiv dotarea sediilor a 238 de institutii beneficiare din cadrul sistemului judiciar (Ministerul Justitiei, curti de apel, tribunale, judecatorii) cu sisteme de supraveghere video destinate monitorizarii locatiilor arhivelor, registraturilor si a holurilor tranzitate de catre detinuti.
Proiectul a fost cuprins in fisa sectoriala de proiect pentru Justitie PHARE 2006/018-147.01.04 10.03 „Sprijin pentru imbunatatirea independentei, profesionalismului si managementului sistemului judiciar din Romania”, fisa aprobata in cadrul exercitiului de programare Phare 2006, prin semnarea Memorandumului de Finantare incheiat intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei in data de 14 decembrie 2006.
Bugetul proiectului (2.246.287 Euro din care 1.557.350,78 Euro reprezinta fonduri Phare si 688.936,22 Euro fonduri nationale) a fost gestionat de catre Ministerul Finantelor Publice, prin institutiile sale competente (Oficiul de Plati si Contractare Phare, Autoritatea de Certificare si Plata).
2. Sistemul de supraveghere video are ca obiect supravegherea locatiilor arhivelor, registraturilor si a spatiilor tranzitate de catre detinuti. Sistemul din cadrul instantelor este utilizat de catre personalul acestora. Din motive tehnice, din cauza largimii de banda limitata, sistemele din cadrul instantelor nu pot fi accesate decat la nivelul fiecarei locatii in parte de catre personalul propriu.
Filmarile au in special un rol preventiv, descurajand situatii de genul extragerii frauduloase de pagini din dosare de catre justitiabili in cazul arhivelor aglomerate, atunci cand se consulta dosarele, iar personalul instantei nu poate supraveghea suficient de atent intreaga arhiva. De asemenea, sistemul este menit sa previna situatii de genul autoprovocare de traumatisme de catre detinutii adusi la proces in scopul de a sustine in fata instantei ca au fost agresati de catre personalul care le asigura paza. Totodata s-a tinut seama si de standardele de securitate electronica prevazute prin H.G. 1010/2004 pentru aprobarea normelor metodologice si a documentelor prevazute la art. 69 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.
In situatia in care se depisteaza anumite fapte, se procedeaza potrivit dispozitiilor legale in vigoare si se sesizeaza organele de urmarire penala competente, dupa caz.
3. Sistemul de supraveghere este in perioada de garantie pentru o perioada de 3 ani; prin urmare, costurile de intretinere sunt nule pe toata perioada garantiei. In fiecare instanta a fost desemnat un administrator al sistemului (persoana din cadrul compartimentului IT) si un dispecer (persoana din randul personalului care asigura paza cladirii in care este instalat sistemul de supraveghere).
La nivelul Ministerului Justitiei au fost desemnate doua persoane care sa intermedieze legatura dintre instante si firma contractanta care asigura service in perioada garantiei, iar la nivel local au fost desemnati administratori pentru efectuarea backup-ului, precum si cate un dispecer cu drept de vizualizare.”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ulea
17 March 2011 20:42
+3
# cucurucu
18 March 2011 08:24
-3
# Ham
18 March 2011 11:20
+3
# adi
18 March 2011 14:18
-1
# Xtremist
18 March 2011 14:47
+5
# dezinformatul
20 March 2011 13:03
0