KLAUN IOHANNIS S-A INFOIAT IN PARLAMENT – Cu un ranjet dezbinator presedintele Romaniei a continuat sa instige: “Demiterea chinuita a unui ministru e prea putin”. Presedintele Senatului l-a taxat dur: “In momentul in care tu insuti esti condamnat pentru modul in care ai obtinut niste case, ai o problema ca nu ai restituit cei 300.000 lei statului, pe care i-ai incasat necuvenit, nu se stie daca ti-ai platit impozitele pentru meditatii, poti sa vii si sa dai lectii Parlamentului?”
Asa cum a anuntat la finalul saptamanii trecute, presedintele Klaus Iohannis a venit marti 7 februarie 2017 in Parlament pentru a se adresa senatorilor si deputatilor. Aparitia lui Iohannis in Parlament a avut loc dupa sapte zile de proteste in Piata Victoriei impotriva OUG 13/2017 si dupa alte trei zile de manifestatii in fata Palatului Cotroceni, unde s-a cerut demisia lui Iohannis. Nefiind anuntata tema discursului sau, multi si-au inchipuit ca presedintele Romaniei va avea un mesaj de unitate, de impacare, de pace intre romani. Iohannis insa, intampinat in Parlament de senatorul Mihai Gotiu (foto stanga, cel care a fost surprins in cursul zilei de luni 6 februarie 2017 dormind in Parlament) si fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu (foto dreapta), a venit pentru a transmite ca ar fi insuficienta “demiterea chinuita” a unui ministru din Guvernul Grindeanu, dar ca sunt si prea exagerate alegerile anticipate. A acuzat in schimb PSD ca s-a apucat sa se ocupe de “dosarele penalilor”, de “politicieni cu probleme”, in loc sa dea legi bune pentru Romania. Iohannis a sustinut ca PSD se face vinovat de situatia creata in strada si a transmis ca nu va organiza alegeri anticipate si va lasa actuala puterea sa guverneze si sa legifereze. Total absurd, Iohannis a sustinut ca Guvernul nu trebuie sa execute ordinele de partid, fara sa tina cont ca Guvernul este numit pentru a pune in aplicare programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile. In timpul discursului, deranjati de tonul si afirmatiile lui Iohannis, reprezentantii PSD au pasasit sala de plen.
Tonul folosit de Iohannis a fost unul dur, nepotrivit, spunem noi, unui presedinte care ar trebui sa militeze pentru unitate, nu pentru impartirea tarii in doua. Acest ton a fost taxat si de al doilea om in stat, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, care la finalul discursului lui Iohannis a concluzionat ca presedintele Romaniei nu este in masura sa vina sa dea lectii parlamentarilor, in conditiile in care, Iohannis, la randul sau are mai multe probleme de ordin juridic pe care trebuie sa le solutioneze.
Iata declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu de la finalul discursului lui Klaus Iohannis din Parlament:
“Sunt dezamagit de discursul presedintelui pentru ca m-am asteptat, si am si spus acest lucru, ca in acest moment de tensiune, in acest moment de criza politica presedintele, cu intelepciunea de care ar trebui sa dea dovada toti liderii politici si la care am facut apel, si la partide si la cei care conduc cele mai importante institutii democratice ale statului, sa gaseasca calea catre dialog, de detensionare. Este un interes care este mai presus de interesul partizan. Din discursul presedintelui, dincolo de faptul ca a aratat ca de foarte multe ori vine la Parlament si vrea sa dea lectii Parlamentului, si nu numai lectii, sa spuna ce sa faca, ceea ce este inacceptabil. Nici nu a facut acel discurs la care ma asteptam. Faptul ca vorbim de luminitele din piata Victoriei nu reprezinta solutia pe care romanii o astepta, de detensionare a acestei situatii. Eu cred ca singura posibilitate pe care o avem si pe care i-am recomandat-o presedintelui este cea de dialog. Am vorbit de faptul ca eu voi initia un dialog cu toate institutiile care au relevanta in domeniul Justitiei pentru ca Justitia nu este un camp in care sa se razboiasca anumite institutii de forta cu drepturile si libertatile cetatenilor. Noi lucrurile acestea ar trebui sa le rezolvam. Apoi, stau si ma intreb ce era in capul presedintelui cand vorbea de oameni integri la conducerea statului. In momentul in care tu insuti esti condamnat pentru modul in care ai obtinut niste case, ai o problema ca nu ai restituit cei 300.000 lei statului, pe care i-ai incasat necuvenit, nu se stie daca ti-ai platit impozitele pentru meditatii, poti sa vii si sa dai lectii Parlamentului sau altora? Mi se pare foarte nepotrivit. Cred ca functia de presedinte presupune o anumita experienta politica, o anumita pregatire pe care presedintele se pare sa nu o aiba”.
Prezentam in continuare discursul lui Klaus Iohannis sustinut in Parlament in data de 7 februarie 2017:
„Domnule Presedinte al Senatului,
Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,
Doamnelor si domnilor parlamentari,
Doamnelor si domnilor musafiri,
M-as fi adresat si Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja.
Sunteti un nou Parlament si ma bucur, chiar ma bucur mult, ca ati avut rabdare sa stati in sala sa ma asteptati si va multumesc pentru primirea foarte frumoasa! Noilor parlamentari si vechilor parlamentari, va doresc deopotriva succes si un mandat plin de realizari!
As fi vrut astazi, in conditii normale, la inceput de mandat, sa va vorbesc despre lucruri importante pentru Romania. As fi putut sa va vorbesc despre Centenar. In 2018 vom sarbatori 100 de ani de cand exista statul roman modern. As fi putut sa vorbesc poate despre proiectul de tara. Cu totii - si dumneavoastra, si dumneavoastra, si dumneavoastra - ne dorim in definitiv o Romanie puternica si prospera. Cu totii ne dorim ca Romaniei sa ii mearga mai bine, dar vremurile nu sunt obisnuite si suntem in plina criza. Sute de mii de romani protesteaza in strada, natiunea e in alerta, e vie, e atenta si e foarte nemultumita. O importanta cercetare sociologica realizata in ultimele trei zile arata ca aproape 80% dintre romani considera ca tara merge in directia gresita.
Doamnelor si domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o luna dupa alegeri?
In 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar dupa aceea, doamnelor si domnilor, cu o ciudata strategie tip kamikaze a intrat in coliziune frontala cu o parte insemnata a societatii romanesti. A promis in campanie ceva si in primele zile s-a apucat de altceva. «Pohta ce ati pohtit», grija ce ati avut-o se vede ca nu a fost ce a declarat in campanie. Nu prosperitatea poporului roman a fost prima prioritate. Grija prima a fost sa va ocupati de dosarele penalilor, si romanii sunt indignati si revoltati!
Asta este situatia, unii multumiti, unii nemultumiti! Ce facem? Dragilor, ce facem? Care sunt solutiile, care este marja de manevra pentru a iesi din acest impas?
Retragerea Ordonantei 13 si, eventual, demiterea chinuita a unui Ministru este cu certitudine prea putin. Alegeri anticipate sunt in aceasta faza prea mult.
Asta este marja de manevra. Cine trebuie sa vina cu solutia? Pai in mod natural cel care a creat problema, PSD!
Doamnelor si domnilor,
Presedintii celor doua Camere...
(Parlamentarii PSD si ALDE parasesc sala de plen)
Ati obosit deja? Ghinion!
Presedintii celor doua Camere - care, nu stiu, au ramas? Au ramas! - incearca sa acrediteze in spatiul public ideea ca eu nu as digera rezultatul votului si ca eu as incerca sa fac ceva ca sa intorc acest rezultat si afirma in spatiul public ca as dori rasturnarea guvernului legitim.
Nu! Fals! Ati castigat, acum guvernati si legiferati, dar nu oricum! Nu oricum! Romania are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfiala executa ordinele de la partid. Romania are nevoie de un guvern care lucreaza transparent, care guverneaza predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furis.
Legiferati pentru Romania, dati legi bune pentru Romania, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceti, cei care ati castigat alegerile, dar conduceti responsabil!
Sunt mari asteptari din partea societatii. Lumea v-a votat, fiindca v-a crezut. Ce ati promis, faceti! Sunt mari asteptari din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare si de o legiferare transparenta, predictibila, sustenabila.
Nu va bateti joc de Romania! Suntem intr-o situatie macroeconomica foarte buna. Nu puneti Romania in dificultate! Pastrati trendul ascendent! Pastrati cresterea economica! Sunt asteptari mari de la partenerii nostri internationali. Romania este o tara stabila, puternica in regiune. Am luptat, am legiferat si am guvernat timp de multi ani in asa fel incat Romania sa devina parte puternica din NATO, din Uniunea Europeana. Lumea are mari asteptari de la noi. Sa nu-i dezamagim!
Daca PSD, care a creat aceasta criza, nu o rezolva urgent, voi convoca, in virtutea atributiilor de Presedinte, consultari la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt solutiile posibile.
Doamnelor si domnilor,
Ce fel de natiune vrem sa fim? Vrem sa fim o natiune puternica, prospera, o natiune care isi construieste un stat de drept si il respecta, o natiune care se poate mandri cu o justitie independenta, o natiune unde autoritatile colaboreaza loial, o natiune cu un Parlament puternic, o natiune cu un Guvern performant, sau vrem sa fim o natiune slaba, dispretuita, care pune totul in joc pentru a salva pe cativa din situatii dificile, pe cativa politicieni din situatii dificile?
Merita Romania acest sacrificiu pentru cativa politicieni? Asta este intrebarea. Acesta este scopul referendumului. O natiune puternica se construieste cu politicieni integri si credibili in varful statului.
Asta imi doresc eu pentru Romania si asta, cred, isi doresc romanii. Asta este intrebarea, ce fel de natiune vrem sa fim. si pentru a afla realmente vointa suverana a poporului roman, voi convoca acest referendum. Astept de la Parlament raspunsul la solicitarea mea. Imediat dupa primirea raspunsului, voi convoca referendumul.
Probabil ati urmarit imaginile de la demonstratiile care au avut loc in ultimele zile, multele demonstratii care au avut loc in ultimele zile. Cea mai mare in Bucuresti, in Piata Victoriei, dar si in multe, multe alte localitati din Romania, din strainatate, au fost demonstratii ample, localitati unde nu a fost nicio demonstratie la Revolutie. Incredibil!
Imaginea aceea splendida din Piata Victoriei cu telefoanele iluminate, cred ca o stiti cu totii. Iata, cand politicienii au incercat sa duca democratia in coridoarele intunecate, romanii au iesit in strada si au readus lumina in procesul democratic.
Democratia trebuie tinuta vie, democratia trebuie aparata zi de zi, revigorata! Democratia nu este niciodata de la sine inteleasa si pentru multa democratie este nevoie de multa educatie, si ii felicit pe parintii care si-au dus copiii in Piata Victoriei pentru o lectie autentica de democratie!
Doamnelor si domnilor,
Sa pastram asadar democratia vie si tara curata, la propriu si la figurat, pentru generatiile care vin dupa noi, pentru viitorul Romaniei!
Va multumesc!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# David 7 February 2017 15:32 +22
# Nicolae Clivet 7 February 2017 16:31 +3
# DODI 7 February 2017 20:38 +7
# Edelweiss - Wolf de Bukowina 7 February 2017 22:01 +2
# PROFESSIONALISM 7 February 2017 15:48 +14
# ADRIANA 7 February 2017 17:06 +2
# Icetea Foot 7 February 2017 16:14 +9
# penalu Ciolannis 7 February 2017 21:34 +3
# Magda 7 February 2017 17:02 +12
# johanniskraut 7 February 2017 19:36 +3
# johanniskraut 7 February 2017 20:12 +2
# cine ne reprezinta 7 February 2017 21:04 +9
# PINTEA 7 February 2017 21:09 +6
# salutul 7 February 2017 22:41 +2
# Jos cu Iohannis, tradatorul si arogantul ! 8 February 2017 04:31 +2
# Lazar 8 February 2017 13:35 +1
# Ludhendorf 8 February 2017 07:38 +2
# Pentru Pintea: 8 February 2017 07:46 0
# santinela 8 February 2017 08:24 +3
# florins 8 February 2017 09:02 +4
# florins 8 February 2017 09:39 +1
# alex 8 February 2017 12:58 +2
# Alex 8 February 2017 13:13 0
# Dan 9 February 2017 18:12 0