KOVESI SE TEME SA NU II FUGA INCULPATII – Sefa DNA Codruta Kovesi ii cere lui Robert Cazanciuc sa intervina pentru modificarea NCPP in sensul introducerii unor dispozitii prin care controlul judiciar sa fie dispus pentru 60 de zile: “Exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa sa paraseasca teritoriul tarii... Pe rolul DNA exista mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice care beneficiaza de resurse materiale semnificative”
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi (foto), avertizeaza ca multii dintre inculpatii din dosarele DNA ar putea sa plece din tara dupa ce Curtea Constititonala a declarat joi, 4 decembrie 2014, neconstitutionale prevederile din Noul Cod de procedura penala referitoare la controlul judiciar. In acest sens, Kovesi i-a trimis o scrisoare ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc (foto), in vederea sustinerii unei initiative legislative pentru modificarea Codului de procedura penala, astfel incat durata controlului judiciar sa fie de 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii succesive pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani.
Laura Codruta Kovesi vrea ca modificarile propuse sa fie adoptate printr-o ordonanta de urgenta inainte de publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial
In scrisoarea transmisa ministrului Justitiei Robert Cazanciuc si publicata vineri, 5 decembrie 2014, pe site-ul DNA, Laura Codruta Kovesi sustine ca exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de catre judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii. In acest sens Laura Codruta Kovesi arata ca pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie exista mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de savarsirea unor infractiuni grave si care beneficiaza de resurse materiale semnificative, ceea ce ar da posibilitatea respectivelor persoane sa se sustraga de la raspunderea penala.
Pentru impiedicarea acestei posibilitatii, sefa DNA considera ca este necesar ca modificarile propuse sa fie adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.
Prezentam in continuare comunicatul DNA nr. 1736/VIII/3 din data de 5 decembrie 2014:
“Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi a transmis o scrisoare ministrului Justitiei in care sustine necesitatea unei interventii legislative urgente care sa modifice dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune si sa reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite.
In opinia Directiei Nationale Anticoruptie, controlul judiciar ar trebui sa fie dispus pentru o perioada de 60 de zile si prelungit succesiv pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani.
Demersul are loc ca urmare a faptului ca, la data de 4 decembrie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 211 - 217 din Codul de procedura penala care reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si controlului judiciar pe cautiune, intrucat nu prevad durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri.
In scrisoarea transmisa ministrului Justitiei, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie noteaza ca adoptarea recentei decizii poate da nastere unor vulnerabilitati in cauzele penale aflate in curs si in care s-a dispus masura preventiva a controlului judiciar.
Astfel, exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de catre judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii, ingreunand astfel desfasurarea procesului penal. Avand in vedere ca pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie exista mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de savarsirea unor infractiuni grave si care beneficiaza de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea in randul publicului impresia ca inactiunea autoritatilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la raspunderea penala.
Avand in vedere ca prin acest act normativ se urmareste reglementarea unei masuri preventive deja existente, in scopul de a proteja drepturile fundamentale ale persoanelor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie apreciaza ca modificarile ar trebui adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial".
CCR a decis ca masura controlului judiciar si a controlului judiciar pe cautiune restrange exercitiul unor drepturi sau libertati fundamentale cu raportare la libertatea individuala, la libera circulatie si la viata intima, familiala si privata
Scrisoarea transmisa de procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, catre ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, vine la doar o zi de la data la care Curtea Constitutionala a Romaniei a hotarat cu majoritate de voturi ca prevederile art. 211-217 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale intrucat incalca art.53 din Constitutie referitor la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale cu raportare la libertatea individuala (art.23), la liberacirculatie (art.25) si la viata intima, familiala si privata (art.26) .
In opinia judecatorilor CCR, caracterul exceptional al masurilor preventive, care implica restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, impune caracterul temporar, limitat in timp, al acestora:
“In pronuntarea acestei solutii, Curtea a constatat ca, desi noul Cod de procedura penala include printre masurile preventive controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri. Or, caracterul exceptional al masurilor preventive, care implica restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, impune caracterul temporar, limitat in timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a retinut ca normele de procedura penala care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune pentru perioade nelimitate contravin exigentelor art.53 din Constitutie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 5 December 2014 17:42 +4
# remember 5 December 2014 21:18 +9
# Dramo 5 December 2014 22:23 +3
# Obs 6 December 2014 10:46 +4
# lola 7 December 2014 09:04 0
# un oarecare 5 December 2014 18:13 +3
# Goe 5 December 2014 18:25 +5
# IOAN DUSCAS 5 December 2014 19:13 -2
# Aurel Munteanu 5 December 2014 21:06 -5
# Rica 6 December 2014 01:18 +1
# Lev 9 December 2014 11:44 0
# cocoselul lu'u 6 December 2014 01:32 0