LA LOC COMANDA - Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu nu se lasa intimidat de magistratii sistemisti: “Politica e facuta de Parlament, iar magistratii aplica legea... Parlamentul este cel care aproba legi... Nu putem sa avem o Justitie in care cetatenii sa aiba incredere, daca nu exista raspunderea magistratilor... Interpretarea lejera in desconsiderarea drepturilor si libertatilor cetatenesti sa nu mai fie posibila”
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) a avut o replica dura pentru magistratii care s-au declarat nemultumiti de modificarile aduse la Legile Justitiei, in special in ceea ce priveste raspunderea magistratilor, care ameninta cu proteste si care ataca Parlamentul Romaniei.
Tariceanu a declarat luni, 18 decembrie 2017, ca traim intr-o societate libera si ca orice persoana poate sa-si expime punctul de vedere. Liderul ALDE a subliniat insa ca Parlamentul este cel care face legile, nu magistratii, acestia din urma avand obligatia sa le aplice: “Nu ne ramane decat sa subliniem inca o data ca politica in acest domeniu este facuta de Parlament, iar magistratii aplica legea”. Referindu-se la modificarile aduse de Camera Deputatilor la Legea 303/2004 care prevede, printre altele, si raspunderea magistratilor, presedintele Senatului a precizat ca nu poate exista incredere in Justitie daca judecatorii si procurorii care incalca legea si care nesocotesc drepturile omului nu vor plati pentru faptele lor: “Nu putem sa avem o Justitie in care cetatenii sa aiba incredere daca nu exista si raspunderea magistratilor pentru deciziile pe care le iau, fie ca vorbim de procurori sau judecatori, pentru ca ele afecteaza viata concetatenilor nostri, destinele lor, familiile lor. Si nu in ultimul rand, libertatea lor. Liberul arbitru si interpretarea lejera in desconsiderarea drepturilor si libertatilor cetatenesti sa nu mai fie posibila”. Calin Popescu Tariceanu a tinut sa adauge ca ar fi trebuit ca Legile Justitiei sa fie complet revizuite de Parlament si sa avem un cadru legislativ nou, pentru ca exista numeroase disfunctionalitati, abuzuri si excese in domeniul justitiei, dar ca “din cauza presiunilor publice care s-au exercitat asupra Parlamentului, nu se va face decat o ajustare cosmetica a acestor legi, o explicitare a lor decat o reforma profunda”.
Iata declaratiile facute de Calin Popescu Tariceanu luni, 18 decembrie 2017:
"Cred ca suntem intr-o societate libera, in care toti au dreptul fundamental de a-si exprima parerea. Noi avem parerea noastra, opozitia are o parere, si magistratii au pareri diferite, unii sunt de acord, altii nu sunt de acord. In final, cred ca revine Senatului... Ca in orice democratie, Parlamentul este cel care dezbate si aproba legi. Nu ne ramane decat sa subliniem inca o data ca politica in acest domeniu e facuta de Parlament, iar magistratii aplica legea. (…)
Astazi incep la Senat dezbaterile la Legea 303/2004, lege care a parcurs tot traseul de dezbatere publica. A fost votata in Camera Deputatilor, iar acum a ajuns la Senat, in calitate de camera decizionala. (...)
Si in actualele prevederi exista o raspundere a magistratilor pentru grava neglijenta si reaua-credinta. Din pacate, actuala forma a legii a facut inoperanta raspunderea magistratilor. Termenele care erau incluse in actuala lege faceau ca raspunderea magistratilor sa nu poata deveni una efectiva. Am discutat cu asociatiile magistratilor, am analizat cu multa atentie propunerile care au venit din partea lor si acestea vor fi luate in seama, in asa fel incat sa gasim un echilibru pe care eu il consider absolut necesar intre necesitatea aplicarii legii, protectia drepturilor si libertatilor cetatenilor, si raspunderea magistratilor. Nu putem sa avem o Justitie in care cetatenii sa aiba incredere daca nu exista si raspunderea magistratilor pentru deciziile pe care le iau, fie ca vorbim de procurori sau judecatori, pentru ca ele afecteaza viata concetatenilor nostrii, destinele lor, familiile lor. Si nu in ultimul rand, libertatea lor. (…)
M-as fi astepta ca aceste trei legi, care fac de multa vreme obiectul unor dezbateri, examinari critice, unor nemultumiri, sa fi fost complet revizuite de Parlament si sa avem un cadru legislativ nou, pentru ca exista numeroase disfunctionalitati, abuzuri si excese in domeniul justitiei. Din pacate, din cauza presiunilor publice care s-au exercitat asupra Parlamentului, nu se va face decat o ajustare cosmetica a acestor legi, o explicitare a lor decat o reforma profunda. Ce se intampla in spatiul public ne da impresia ca va fi afectata independenta Justitiei, ca se abandoneaza lupta impotriva coruptiei. Nici nu este vorba de lupta impotriva coruptiei in aceste trei legi. Pana la urma, mitologia care s-a creat in jurul acestui pachet de legi este fabuloasa si constatam ca avem mici explicitari care erau necesare astfel incat liberul arbitru si interpretarea lejera in desconsiderarea drepturilor si libertatilor cetatenesti sa nu mai fie posibila”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Alin 18 December 2017 13:34 +8
# DODI 18 December 2017 14:33 +3
# Corina 18 December 2017 15:07 +5
# Edelweiss - Pârâcios și „Sfidător al rolului magistratului” 18 December 2017 15:08 +5
# Athlon 18 December 2017 15:15 +4
# mitocanu 18 December 2017 15:28 0
# 1 18 December 2017 15:32 +4
# pt 1 18 December 2017 16:32 -2
# Ady 18 December 2017 22:35 0
# Andros 18 December 2017 23:45 0
# ingrijoratul 19 December 2017 08:37 0
# bine ca i-ati dat rosu lui pt 1 19 December 2017 09:04 0
# ?????? 20 December 2017 00:24 -1
# gura pacatosului.... 20 December 2017 15:40 0
# ?????? 22 December 2017 20:31 0