LA MJ SE STIE - Ministrul Titus Corlatean a fost sesizat din 11 mai in legatura cu lipsa decretelor de numire a trei judecatori si un procuror DNA. E vorba de supremii Ioana Bogdan si Vasile Alicsandri, Horatius Dumbrava de la CSM si procurorul Marius Vartic. CSM nu a putut indica un decret prezidential pentru Horatius Dumbrava!
Ministrul Justitiei Titus Corlatean a fost instiintat de situatia unora dintre magistratii care se afla in of-said cu privire la inexistenta numirii lor ca judecatori prin decret prezidential, dupa ce Cormeliu Petre, jurist la O.A.D.O. (Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului) a transmis pe mail-ul relatiipublice@just.ro o sesizare in care avertiza asupra situatiei juridice ilegale a unora dintre cei ce infaptuiesc actul de justitie. In capul listei transmise ministrului Corletean de catre juristul Corneliu Petre se afla Ioana Bogdan, judecator suprem, care a facut parte din completul ce a dat sentinta de condamnare, pe fond, in dosarul „Trofeul calitatii. Lista continua cu procurorul Marius Catalin Vartic de la DNA, judecatorul Vasile Alicsandri de la ICCJ si ultimul, dar nu mai putin important, judecatorul Horatius Dumbrava (foto) membru CSM si fost presedinte al CSM in anul 2011. In cazul judecatorului Horatius Dumbrava, inexistenta decretului prezidential de numire in functia de judecator este cu atat mai grava cu cat acesta a participat ca judecator la alegerile pentru CSM si mai mult, a fost ales si presedinte al Consiliului pentru un an de zile. Drept urmare, tinand cont de lege, fara decret prezidential, functia sa de judecator ales in CSM poate fi oricand compromisa. Intrebat de Lumeajustitiei.ro in legatura cu situatia sa, in care nu exista decret prezindential de numire in functia de judecator, Horatius Dumbrava ne-a declarat, pe fuga si un pic cam suparat, ca exista un comunicat al CSM dat la finele saptamanii trecute (n.red.- acel comunicat pervers care nu face trimitere decat la un singur articol de lege cu referire la transferul din functia de procuror in cea de judecator, nu si la celelalte articole din lege, inclusiv din Constitutia Romaniei), adaugand rapid ca nu are alte comentarii, dupa care a inchis brusc telefonul spunand ca are treaba!
Lista magistratilor fara decret prezidential si alte anomalii de „mapa profesionala”
Corneliu Petre a solicitat ministrului Corlatean, prin sesizarea transmisa in 11 mai 2012 catre MJ, sa dispuna ”de urgenta luarea masurilor legale ce se impun”. Pana la aceasta ora, insa, Ministerul Justitiei, prin ministrul Titus Corlatean nu a facut niciun demers pentru lamurirea situatiei. Drept urmare, ne alaturam si noi demersului juristului de la O.A.D.O. si solicitam ministrului Titus Corlatean masuri urgente pentru intrarea in legalitate a celor care, judecatori fiind fara sa aiba inamovibilitatea conferita de numirea prin Decret prezidential, continua sa-si vada de treaba nestingheriti, dand sentinte sau decizii susceptibile de nulitate.
”Ca jurist al O.A.D.O si fost avocat penalist am monitorizat la sange si in mod minutios timp de 14 ani (1998-2012) respectarea/incalcarea de catre membrii puterii judecatoresti a NORMELOR LEGALE privind admiterea in magistratura si a indeplinirii conditiilor legale de functionare ca magistrati a persoanelor din parchete si instante. Rezultatele sunt devastatoare si pun in mare primejdie drepturile fundamentale ale omului in instrumentarea si judecarea cauzelor penale in prezent, dar mai ales in viitor”, arata Corneliu Petre in sesizarea catre ministrul Corlatean, punctand apoi situatia juridica a fiecaruia dintre cei patru magistrati nominalizati mai sus, care ocupa inalte functii in ICCJ, DNA si CSM.
Judecatorul suprem Ioana Bogdan a fost numita procuror la Parchetul Judecatoriei Sector - conform sesizarii, prin Decretul nr.450/99 al presedintelui Romaniei, din anul 2000 a fost transferata ca judecator la Judecatoria Sector 3 fara a avea decret de numire ca judecator semnat de presedintele Romaniei, si ca atare, nu a depus juramantul prevazut de art.54 (fost art.50) din Constitutia Romaniei si de art.7-50 din Legea nr.92/92 – acum art.34 din Legea nr.303/2004. „De asemeni, dna Ioana Bogdan nu indeplineste si o alta conditie ceruta de art.46, lit.e din Legea 92/92 in sensul ca la mapa profesionala ce se tine de CSM – art.42 din lege - nu are certificatul medical al Comisiei Comune a Ministerului Justitiei si Ministerului Sanatatii, instituita prin Ordinele comune nr.737/1999 al Min. Justitiei si nr.242/1999 al Ministerului Sanatatii, in baza dospozitiilor din Legea 92/92”. Lipsa acestor doua documente si lipsa calitatii legale de judecator conduce - in opinia lui Corneliu Petre, la savarsirea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale si la nulitatea tuturor hotararilor pronuntate de completele din care a facut parte pe motivul nerespectarii dispozitiilor legale privind compunerea legala a completelor de judecata, incluisv dosarul de la ICCJ denumit ”Trofeu calitatii”.
Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM – fost presedinte al Curtii de Apel Targu Mures a fost numit procuror la Parchetul Judecatoriei Tg. Mures prin Decretul nr.103/1999 al Presedintelui Romaniei. In sesizarea catre MJ se arata ca din motive neelucidate, din ianuarie 2000 apare ca judecator la Judecatoria Tg Mures „fara a avea in prealabil decret de eliberare din functia de procuror si apoi de numire ca judecator, deci el nu a depus vreun juramant ca procuror sau ca judecator vreodata, fapt verificabil prin consultarea dosarului profesional de la CSM”.
Judecatorul suprem Vasile Alicsandri activeaza la Sectia Penala a ICCJ din 2004. Juristul O.A.D.O. semnaleaza ca acest magistrat nu are decret de numire ca procuror, iar Legea 92/92 sanctiona – prin articolele 64 si 158 - nenumirea prin decret cu incetarea calitatii de magistrat dupa expirarea termenului maxim, in cazul acestuia, 30 octombrie 1996. ”Lipsa calitatii de magistrat din anul 1996 in 1998 face ca numirea sa prin Decretul presedintelui nr.746/2004 ca judecator la ICCJ - el fiind membru din 2002 al CSM si procuror general al Parchetului Curtii de Apel Bacau din 1999 - sa fie o operatiune ilegala, fondata pe o situatie falsa, acoperita ilegal de CSM-ul unde era membru (...) dl. Vasile Alicsandri uzurpa din 30.10.1996 calitatea de procuror si din 2004 pe cea de judecator. Toate hotararile ICCJ din dosarele unde a fost membru al completului de judecata sunt nule de drept, printre care si dosarul Zambaccian”.
Procurorul DNA Marius Catalin Vartic a fost numit ca judecator - conform sesizarii juristului O.A.D.O.- prin Decret prezidential, in 1998, la Judecatoria Targu Mures. ”Din 2002 il gasim ca procuror la Parchetul Curtii Militare de Apel si din 1.11.2003 este procuror la PNA Tg. Mures, dar tot ca si Ioana Bogdan, fara a avea la mapa profesionala decretul de eliberare din pozitia de judecator si apoi decretul de numire ca procuror. Este in aceeasi situatie de uzurpare de calitati oficiale, nu a depus juramantul si nu are la mapa profesionala certificatul medical al Comisiei medicale cerut de art.46 lit.e si f din Legea 92/92. In aceasta situatie, toate rechizitoriile, ordonantele si rezolutiile din dosarele de procuror anchetator sunt nule de drept”, arata reprezentantul O.A.D.O.
Raspunsul CSM in cazul lipsei decretului prezidential pentru Horatius Dumbrava
Presedintele CSM Alina Ghica ne-a raspuns luni la intrebarea noastra daca judecatorul Horatius Dumbrava (fost procuror) are decret prezidential de numire in functia de judecator. Numai ca raspunsul domniei sale nu mentioneaza nimic despre existenta unui decret – pe care nici noi si nici alti juristi nu am reusit sa-l gasim in arhivele de acte legislative. Iata raspunsul presedintelui CSM: „Din evidentele Directiei Resurse Umane si Organizare din cadrul CSM rezulta ca dl Nicolae Horatius Dumbrava a fost transferat din functia de procuror in functia de judecator la Judecatoria Targu Mures prin Hotararea CSM nr. 129 din data de 13.12.2000 (conform art. 69 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca”.
Raspunsul CSM apare evident pentru noi: Horatius Dumbrava nu a fost numit judecator prin decret prezidential cum cerea legea si Constitutia. Si nu are inamovibilitate.
Acest apect mai ridica o intrebare legitima: a depus Horatius Dumbrava juramantul de judecator in fata instantei? Daca nu, actele sale ca judecator sunt nule potrivit legii. Lumeajustitiei.ro asteapta de la CSM si raspunsul la aceasta intrebare... si cere CSM sa faca public acest juramant, daca el exista!
* Cititi aici rapsunsul CSM in cazul Horatius Dumbrava
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Aoleu 11 June 2012 18:20 +6
# pulea adică nimeni că așa e la noi la români!!!! 11 June 2012 19:29 +7
# ooops 11 June 2012 21:50 +1
# victor 12 June 2012 11:13 -2
# Hector 12 June 2012 11:18 +1
# info avocati UNBR 12 June 2012 16:57 +2