La nivelul Parchetelor si al CSM, functia bate IQ-ul si gradele bat functia!
In Sectia pentru procurori a CSM, Ioan Irimie si Tiberiu Nita au avut, din start, marele handicap de a veni, ca propuneri de sefi ai parchetelor, din partea actualului ministru al Justitiei, Mona Pivniceru. Daca in locul Monei Pivniceru ar fi fost Monica Macovei, cu siguranta lucrurile ar fi stat altfel. Si avizul n-ar mai fi fost negativ.
Dar asa...Irimie, dealtfel coleg cu Daniel Morar, a vazut si fata cealalta a "prietenului" care, azi, din postura de detinator al puterii absolute asupra parchetelor, a uitat de perioada in care era un "simplu procuror DNA". Morar a vrut sa-l nimiceasca pe Irimie, sa-i demonstreaze cat de "mic" e si i-a si iesit, chiar daca Irimie, mai din topor, si-a iesit din calmul ardelenesc si a explicat ca important penntru romani este ce justitie se face aici, pe legile de aici, si nu pe recomandarile si impunerile de la organismele europene, oricare ar fi ele si indiferent cum s-or numi. Urmarind cum s-a desfasurat interviul lui Ioan Irimie in fata CSM-istilor, m-am intrebat la un moment dat de unde atata inversunare pe Morar, de unde atata dorinta de a-i minimaliza activitatea din ultimul an la "zero barat" si m-am gandit o clipa ca poate, cine stie, Irimie i-o fi folosit periuta de dinti in perioada in care au fost colegi de camera la Bucuresti, cand au venit sa lucreze amandoi detasati la Parchetul General. Dar nu cred ca periuta de dinti a fost motivul, ci alta "periuta", cea cu care s-a invatat Daniel Morar sa i se lustruiasca imaginea in toate rapoartele de tara din ultimii ani - ca doar a avut grija Monica Macovei, ingerul pazitor de la Bruxelles sa iasa DNA triumfator in lupta cu hidra coruptiei. Si Ceausescu, candva, ajunsese sa se creada genial, unic in capacitati, doar pentru ca toti din preajma ii dedicau ode si faceau temenele si nimeni nu-i mai iesea din cuvant "comandantului suprem". Oricine, chiar daca e si urat si prost, daca aude de la toata lumea ca e cel mai frumos si cel mai destept, ajunge sa si creada. Eu consider ca, in cazul de fata, Daniel Morar a vrut sa arate lumii cata stiinta de statistici are, cat de multe stie el si Irimie nu, ca nu conteaza parul carunt trecut prin gramezi de flagrantul, ci cate rechizitorii a facut Irimie in ultimul an. Morar stie, insa, foarte bine ca lucrurile nu stau asa in realitate, in practica, si ca activitatea unui procuror nu poate fi calificata doar in functie de rechizitorii. Asta pentru ca, in primul rand, daca ai nesansa de a ti se repartiza zece lucrari din care nu poti scoate vinovatia cuiva pentru ca nu se sustin sesizarile, nu poti sa trimiti in judecata nevinovati doar de dragul statisticilor personale ! Morar stie ca atunci cand a venit in fruntea DNA avea propriile esecuri pe anumite dosare, ba chiar si o "buba" descoperita de CEDO, stie ca nu cunostea nici 25 % din ce a invatat pe parcurs, ca manager, si cu toate acestea a hacuit premeditat candidatul din fata sa, candidat care tocmai ar fi putut sa-i preia "draga de DNA".
Cu Tiberiu Nitu lucrurile au stat un pic altfel, pentru ca personajul, in caracter, nu se aseamana deloc cu Irimie, e uns cu toate alifiile justitiei din Prahova, a stat ceva vreme de-a dreapta fostei sefe a Ministerului Public, Codruta Kovesi, asa ca n-au prea putut sa-l intoarca precum clatita, cum ar fi vrut Morar si sefa Oana Haineala. Asa ca domnii procurori CSM-isti l-au intepat cu tot felul de ace de gamalie, dar Nitu nu s-a prea dezumflat. Le stia mai bine ca Irimie, desigur, pe alt palier, si n-a cazut in plasa statisticilor cerute si a procentelor din bilanturi. Nitu si-a permis chiar sa se ia in gura cu ei si sa-i raspunda ironic lui Morar, cand a fost intrebat cand pleaca de la serviciu, "cat mai tarziu", iar Oanei Haineala i-a atras atentia ca se cam stramba si nu da bine cu tabloul general! Nitu si-a dus razboiul pana la capat, in stil "revolutionar".
Una peste alta, verdictul negativ dat celor doi candidati ai Monei Pivniceru era dinainte stiut, ca la orice licitatie romaneasca, in care comisia stie dinainte cine trebuie sa castige si cine nu. Modul in care s-au desfasurat cele doua interviuri au dovedit, inca o data, ca la nivelul parchetelor si al CSM, functia bate IQ-ul si, invers de cum e normal, gradele bat functia (n.a.- evident, cred ca toata lumea stie despre ce fel de grade e vorba!)
Ce-i ramane de facut, acum, Monei Pivniceru? Nimic altceva decat sa aplice legea, asa cum ii sta bine unui fost magistrat cu experienta si verticalitate. Adica, in cazul in care presedintele Traian Basescu nu-i va numi pe cei doi (n.a.- desi pe Kovesi a numit-o pentru al doilea mandat de procuror general al Romaniei desi primise aviz negativ unanim de la CSM), sa mediteze adanc si sa aleaga, fara nicio procedura impusa peste lege, doi procurori pentru cele doua inalte functii. Altceva nici nu ar mai putea face. Sa arat si de ce: daca s-ar duce cu ceilalti doi candidati, Claudiu Dumitrescu si Elena Hach (ramasi pe lista intocmita de comisia de selectie de la MJ), ar putea sa esueze la fel ca si in cazul lui Nitu si Irimie. Sa instituie o alta procedura de selectie, ar fi de rasul curcilor, pentru ca dupa un asa circ, dupa o asemenea executie publica, niciun procuror nu va mai avea minimul de curaj sa-si depuna candidatura!
Victor Ponta va trebui sa inteleaga ca dincolo de Barroso, de Reading, de Day si peste toate ifosele grangurilor europeni exista legea interna, aceeasi ramasa in picioare de pe vremea Monicai Macovei si ca, proasta, schiloada, idioata cum o fi ea, trebuie aplicata. Si sa nu uite inca ceva: istoria a consemnat si actele de mare curaj, dar si marile lasitati. Iar politica este ca o harta de razboi in care decizia atacului se ia, de multe ori, fara sa mai astepti sa-ti spuna aliatul unde sa indrepti turela cand dusmanul e mult prea aproape de tine si prea departe de el!
P.S. - "Comandantul trebuie sa aiba atata caracter cat si inteligenta. Oamenii care au multa inteligenta si putin caracter sunt cei mai putini indicati", opina candva Napoleon Bonaparte. Cred ca citatul e valabil pentru toate tipurile de "comandanti". Justitia romana a avut parte, in ultimii 22 de ani, de prea putini "comandanti" adevarati si de prea multi deloc indicati . Concluzia: alegerile parlamentare se vor desfasura cu Daniel Morar in fruntea Parchetelor. E "indicat"? Sau aveti alta parere?
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# jan 25 November 2012 15:13 +10
# bigotti 25 November 2012 15:16 +10
# Andrei Grosu 25 November 2012 20:52 +3
# vicki 25 November 2012 21:20 +5
# delia 25 November 2012 22:12 +5
# delia 25 November 2012 22:18 +3
# lol 25 November 2012 22:28 +8
# surdu 26 November 2012 19:36 -2
# dionis 26 November 2012 20:11 +6
# VIKY 30 November 2012 21:56 +8
# gore 27 November 2012 11:05 +5
# Paul 27 November 2012 16:32 +3
# del 27 November 2012 18:38 +3
# Paul 28 November 2012 08:40 0
# bios 28 November 2012 00:27 +2
# Baumax 29 November 2012 08:30 +2
# NADIRA 29 November 2012 14:21 +5
# floarea soarelui 29 November 2012 15:07 +2
# ghighi 29 November 2012 22:57 +4
# VIKY 30 November 2012 21:35 +8
# franc 2 December 2012 13:11 +3
# emigrantul 3 December 2012 16:34 +4
# ..cucu 6 December 2012 00:24 -3
# nix43 6 December 2012 13:33 +1
# Titi Gutan 8 December 2012 20:07 +2