LAZAR, OFITER ACOPERIT? – Fostul rector al Academiei SRI Cristian Troncota detoneaza nucleara despre Augustin Lazar: „Astfel de procurori nu erau alesi intamplator. Erau si ofiteri acoperiti... Cine a fost ofiter acoperit nu i s-a dat de la CNSAS ca a fost colaborator... Daca este si acum sub juramant, nu o sa-si ceara scuze. Isi face datoria pana la capat... Se iese din Securitate numai cu picioarele inainte... Nu ai cum sa demonstrezi, pentru ca dosarele lor cu ofiterii acoperiti nu exista”
O noua bomba nucleara sta sa explodeze in legatura cu Procurorul General Augustin Lazar. In plus fata de marturiile fostilor detinuti politici legate de regimul de teroare din inchisoarea Aiud, la intretinerea caruia a contribuit Lazar, istoricul Cristian Troncota (foto) – fost rector al Academiei Nationale de Informatii – a lansat marti, 9 aprilie 2019, ipoteza ca actualul sef al PICCJ nu ar fi putut prezida comisia de liberari conditionate fara ca el insusi sa fie ofiter acoperit al Securitatii.
Prezent marti seara in emisiunea „Punctul culminant” (realizata de jurnalistul Victor Ciutacu la Romania TV), Troncota a sustinut ca solutiile date de Lazar, in sensul refuzarii liberarii conditionate a disidentilor, constituiau o practica generalizata in randurile procurorilor-ofiteri acoperiti.
Totusi, exista sanse minime ca Augustin Lazar sa-si prezinte scuzele pentru activitatea dinainte de 1989, intrucat juramantul pe care l-ar fi depus ca ofiter acoperit a ramas valabil chiar si in ziua de azi, a mentionat Cristian Troncota. Profesorul universitar a mai aratat si ca este greu de dovedit cu documente calitatea de ofiter acoperit a lui Lazar, intrucat nu exista dosare ale Securitatii cu evidenta ofiterilor acoperiti.
Precizam ca Augustin Lazar a negat ca ar fi fost lucrator sau colaborator al Securitatii. Pe de alta parte, la solicitarea Lumea Justitiei, CNSAS a inceput reverificarea lui Lazar (click aici pentru a citi).
Prezentam cele mai importante declaratii ale lui Cristian Troncota:
„Cristian Troncota: Pot sa va spun ceva din interiorul Securitatii? Si am studiat destul. In primul rand, la nivelul anului 1987 (cand s-a pus problema cu domnul Filip si Lazar), atunci functionau inchisori pentru detinuti politici autentici: Aiud, Gherla si Poarta Alba. Am vazut in arhiva Securitatii, le-am spus la CNSAS unde sa caute, exista rapoarte ale ofiterilor de contrainformatii care au atras atentia ca in aceste lagare conditiile nu sunt corespunzatoare tratatelor semnate de Romania si ca detinutii de acolo trebuie mutati in alte locuri. De la conducerea Securitatii s-a raspuns: 'Cine va determina sa faceti astfel de rapoarte?' Bietii ofiteri au facut rapoarte sa se justfice, si apoi (ca stiu ca va ocupati de fostul general de securitate Iulian Vlad) i-a rotit. Rotirea era un fel de pedeapsa. Si acum sa va spun si de domnul Lazar...
Victor Ciutacu: Domnul Lazar putea sa refuze nobila misiune?
Troncota: Nu. Stiti de ce? Astfel de procurori nu erau alesi intamplator. Erau procurorii care erau si ofiteri acoperiti!
Dan Andronic: Deci domnul Lazar a fost ofiter acoperit?
Troncota: Suta la suta. Cine a fost ofiter acoperit nu i s-a dat de la CNSAS ca a fost colaborator al fostilor ofiteri de Securitate
Andronic: Dar orice urma ramane in arhiva operativa. Va intreb foarte exact: dumneavoastra credeti ca a fost colaborator cu acte in regula al Securitatii?
Troncota: Da! Suta-n mie.
Andronic: Luati-va totusi un 99 la suta!
Ciutacu: Colaborator sau angajat?
Troncota: Angajat, domnule. Stiti ce inseamna ofiter sub acoperire? Primeste o functie, pentru ca ei erau cei care judecau conditiile de punere in libertate.
Andronic: Pe ce va bazati?
Troncota: Pe faptul ca ofiterii acoperiti erau cei mai multi – un sistem folosit de aparatul de Securitate din interior si exterior.
Andronic: Spuneti ca ati vorbit cu un ofiter de contrainformatii care se ocupa de penitenciare si cadrele din penitenciare.
Troncota: Nu cu unul; cu mai multi.
Andronic: Mai aveti un alt exemplu care sa fie seful unei comisii de eliberare care sa fi fost ofiter acoperit?
Troncota: Luati toate documentele semnate de procurorii care erau sefi ai acestor comisii de punere in libertate conditionata si sa vedeti ce solutii au dat ei! Dar pentru detinutii politic. V-am dat un sistem de a depista ofiterii de securitate sub acoperire de procuror. Pe vremea comunistilor nu exista lege care sa interzica lucrul asta. (...)
Ciutacu: Exista vreo scuza pentru faptul ca dupa Revolutie domnul Lazar a ascuns acest amanunt important din cariera dumnealui?
Troncota: Nu avea voie sa-l dezvaluie. Nu are voie nici acum.
Ciutacu: Ce? ca a fost sef de comisie de eliberari conditionate? Are un CV intreg de procuror. (...)
Troncota: Nu am absolut nimic cu el..Este un soldat japonez disciplinat, uitat in transee.
Andronic: Credeti ca Lazar ar fi trebuit macar sa isi ceara scuze? (...)
Troncota: Daca este ofiter sub acoperire si este si acum sub juramant, nu o sa isi ceara scuze, pentru ca... isi face datoria. Isi face datoria pana la capat. (...) Stii ce imi spuneau ofiterii de Securitate batrani? 'Se iese din Securitate numai cu picioarele inainte'. (...) Nu ai cum sa demonstrezi (n.r. apartenenta lui Lazar la Securitate), pentru ca dosarele lor cu ofiterii acoperiti nu exista.
Ciutacu: Pai, nu le-a predat domnul general Coldea pe toate?
Troncota: Alea nu se discuta, nu se pastreaza, nu exista schelete in fiset”.
Sursa foto: Jurnalul National
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# sanchi 10 April 2019 20:13 +3
# DODI 10 April 2019 21:13 +13
# gelu 11 April 2019 00:15 +2
# gelu 11 April 2019 09:57 +1
# ofitiru' 11 April 2019 06:11 +1
# SPARTAKUS 10 April 2019 20:20 +6
# gelu 11 April 2019 00:30 +6
# Ana 11 April 2019 11:30 -1
# Statu-Palma-Barba-Cot 10 April 2019 21:52 +5
# gelu 11 April 2019 00:45 +2
# bier roman saracu' 11 April 2019 18:38 +1
# raul facut e vechi sau perpetuu? 10 April 2019 22:08 +4
# Homoroceanu Adrian Camil 11 April 2019 01:16 +2
# gelu 11 April 2019 09:47 +1
# escu 11 April 2019 10:12 0
# gelu 11 April 2019 11:42 0
# biet roman saracu' 11 April 2019 18:41 0
# Homoroceanu Adrian Camil 11 April 2019 11:59 +1
# Retardanis 11 April 2019 12:32 +1
# ?????? 17 April 2019 20:30 0