psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

LAZARICA, MINTE MICA – Procurorul General nu stie de ce PICCJ se numeste Minister Public. Sefa ICCJ Cristina Tarcea l-a atins in moalele capului pe Augustin Lazar: "Am o nedumerire. Va numiti Minister Public pentru ca administrativ functionati ca un minister, iar va numiti parchete doar din punct de vedere jurisdictional? Lazar: "Este traditia mostenita din sistemul francez... Procurorul se simte magistrat independent cand emite solutii... Dupa cum numim parchet de la parchetul pe care stateau”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 October 2017 14:53
Vizualizari: 11629

Este, dupa cum se stie, traditia pe care noi am mostenit-o din sistemul francez, insa, de buna seama, ca sistemul nostru a evoluat la nivelul civilizatiei europene si statutul procurorului, din punct de vedere profesional, a ajuns sa se perceapa procurorul ca un profesionist indepenent cand emite solutiile sale. Procurorul se simte magistrat independent atunci cand emite solutiile, iar activitatile administrative... Dupa cum numim parchet de la parchetul pe care stateau...


Am putea fi tentati sa credem ca definitia Ministerului Public oferita mai sus ar apartine unui elev dar, din pacate, apartine lui Augustin Lazar. Iar daca nu auzeam, nu credeam ca asa ceva poate fi real! Credeti sau nu credeti, aceasta este explicatia oferita de Augustin Lazar, Procuror General al Romaniei, conducator al Ministerului Public si mare profesor de Drept la intrebarea adresata de sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitiei judecatoarea Cristina Tarcea: “Va numiti Minister Public pentru ca administrativ functionati ca un minister, iar va numiti parchete doar din punct de vedere functional, jurisdictional?

Clarificarile de mai sus i-au fost solicitate lui Augustin Lazar (foto dreapta) de catre judecatoarea Cristina Tarcea (foto stanga) in sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 28 septembrie 2017, cand se discuta intens pe proiectul Legilor Justitiei propus de ministrul Justitiei Tudorel Toader, fiind evident un moment cheie pentru Justitia din Romania care necesita explicatii cat mai coerente din partea conducatorului Ministerului Public si nu numai.

Explicatiile lui Lazar din CSM, oferite ca urmare a intrebarii absolut firesti a judecatoarei Tarcea, ne-au amintit de vorbele celui mai cunoscut poet roman si ziarist de seama, Mihai Eminescu, care publica in editia din 23 mai 1882 a ziarului „Timpul” un text cu un caracter aproape premonitoriu:Astfel, statul roman nu mai este un produs al geniului rasei romane, ci un text frantuzesc aplicat asupra unui popor ce nu-l intelege si nu-l va intelege niciodata. Peste tot aceeasi idee: sa dau strainilor ce-mi cer cat pentru romani, putin imi pasa”.

Fara alte comentarii, prezentam mai jos dialogul dintre presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie judecatoarea Cristina Tarcea si Procurorul General al Romaniei de la finalul sedintei de Plenul de joi 28 septembrie 2017:

Judecatoarea Cristina Tarcea: Am ajuns intr-un moment al sinceritatilor si nedumeririlor. Eu am de mult o nedumerire, de cand eram studenta. Si voiam sa il intreb pe domnul Procuror General, ca o curiozitate copilareasca, dar raspunsul este foarte important pentru mine. Explicati-mi si mie pentru ca legiuitorul, atat cel constitutional, cat si cel ordinar a avut grija sa pastreze un statut destul de ambiguu al procurorului si parchetului. Dumneavoastra aveti doua denumiri: Ministerul Public si parchete. Va numiti Minister Public pentru ca administrativ functionati ca un minister, iar va numiti parchete doar din punct de vedere functional, jurisdictional? Mi se pare extrem de relevant si important raspunsul la aceasta intrebare. Tocmai pentru a zadarnici orice fel de alte speculatii si discutii care apar in spatiul public, pentru ca aveti o structura ambigua, din punctul meu de vedere.

Procurorul Augustin Lazar: Este, dupa cum se stie, traditia pe care noi am mostenit-o din sistemul francez, insa, de buna seama, ca sistemul nostru a evoluat la nivelul civilizatiei europene si statutul procurorului, din punct de vedere profesional, a ajuns sa se perceapa procurorul ca un profesionist indepenent cand emite solutiile sale. Procurorul se simte magistrat independent atunci cand emite solutiile, iar activitatile administrative...

Judecatorea Cristina Tarcea: In lucrarile care vin la noi apare titulatura, atentul de Minister Public – Parchetul de pe langa, dupa caz.

Procurorul Augustin Lazar: Este traditia mostenita de noi din sistemul occidental, francezii il numesc le ministere public, italienii il numesc pubblico ministero...

Judecatoarea Cristina Tarcea: Si asta ar fi explicatie ca din punct de vedere administrativ functionati ca Minister Public?

Procurorul Augustin Lazar: Da, da. Dupa cum numim parchet de la parchetul pe care stateau...

Judecatoarea Cristina Tarcea: Marturisesc ca in perioada 2003-2004, cand stateam in Parlament tocmai pentru Legile Justitiei, atunci presedinte la Camera Deputatilor era domnul Neagu. I-am adresat si lui aceeasi intrebare si marturisesc ca nu mi-a risipit prea mult nedumerirea si de aceea am vrut sa intreb pe dumneavoastra, ca lucrator in cadrul parchetului, cum explicati aceasta denumire ciudata.

Procurorul Augustin Lazar: Evident ca Procurorul General nu este numit ministru public si nu face parte din structura executivului, dar este o traditie care a ramas pentru denumirea institutiei noastre.

Comentarii

# Michelle date 1 October 2017 15:14 +3

Ioi, ce "chou" tradus din franceza pe romaneste este stimabilul resprezentant legal al Ministerului Public ... 8) :lol:

# coco date 1 October 2017 15:17 +19

Alta intrebare ar fi de ce sant procurorii magistrati

# Frank date 1 October 2017 16:42 +2

:lol: Alta întrebare : ce sens mai au judecătorii sau avocații??? Dacă și asa procurorul "taie și spanzura"? La ce sa plătim atâtea persoane în funcții super înalte dacă și asa nu au rost, sunt doar de decor sau doar cu numele????

# Graiul date 1 October 2017 18:16 -1

Cum la ce sunt buni avocatii, gura lor la ce este inventata? ;-) asa e si la francezi

# Stefan date 2 October 2017 14:37 -2

Cand amesteci o limba cu alta iasa cacialma dpdv avocatesc ;-) asa,cum este la romani

# nea caisa date 1 October 2017 16:45 -2

uite asa e la francezi si nu numai . Nu de la denumire e buba !

# ?????? date 2 October 2017 14:43 +2

Considerați că doamna Târcea ar fi trebuit să întrebe și de ce nu li se zice procurorilor "parchetari" , după denumirea instituiei ?

# Loazar & Friends date 1 October 2017 15:37 +2

Daca n-ar fi de plans,ar fi de ras.Cotofana care contrazice pe toata lumea...morocanosul cu voce grava pe care nu-l intelege nimeni...sfiosul care ataca cu vocea lui blajina...fosta miss cu voce mieroasa care vinde iluzii...pensionarul nepensionat la timp...codrul amenintator de vreme rea...tacutii cu nasul in telefoane.

# Vladimârrr...!!! date 1 October 2017 15:47 +9

Si uite asa, se nascu un nou si veritabil paradox: SĂ ATINGI IN MOALELE CAPULUI, UN CAP DE (K)LEMN !!!

# Erwin date 1 October 2017 16:38 +21

:sigh: "Hop si Tisa, c-o mancat mirtanu' Lazarica, clisa!" :cry: " Pe planul teoriei generale, "Nulitatea" :zzz face eforturi sa-si gaseasca un loc propriu. Ea(El) apare stransa intre categoria "Inexistentei" :-* , si categoria viciilor compatibile, ori si relative actelor induse de rautate si prostie(Sacco, De Nova)...). In cazul in speta, prostie de natura clinica = incurabile naravuri post-comuniste 8) , de perversiunea interpretarilor a celor ce sufera de infantilism intelectual, :o dar imbibati de tupeu. :-* Astia ne reprezinta in statul de drept?! :eek:

# și-a tras șef o NULITATE CONTROLABILĂ date 1 October 2017 18:27 +5

Trist că un procuror format după '89 = 1/4dokta LCK s-a scremut să-l promoveze din penal în ditamai PROCUROR GENERAL, chitind că va fi LĂZĂRICĂ AZORICĂ al ei și nu s-a înșelat! ;-)

# mitica date 1 October 2017 16:42 +4

Mare-i gradina lu´Dumnezeu cu panarama comunista Lazar! :cry:

# Maria date 1 October 2017 17:03 +9

Va dati seama ce ar fi fost daca francezii ar fi avut dusumea si nu parchet? :)))

# marius chicos rostogan date 1 October 2017 18:54 +3

Domnule procuror general ,dar atunci cand stai pe o ramura (craca),inseamna ca esti in pom !

# Procuror date 1 October 2017 19:00 +7

Este o intrebare pusa la misto, pentru ca niciun procuror nu ar putea raspunde la ea, intrucat nu stie ce a fost in mintea trasnitului care ne-a denumit "Parchete". Putea la fel de bine sa ne spuna " Gresia de pe langa...". Denumirea noastra ar trebui sa fie "Procuratura". O alta prostie e denumirea " de pe langa". Noi nu suntem pe langa nimeni. Am citat candva un martor, care nu a venit la audiere. A doua data i-am dat mandat de aducere. L-am intrebat de ce nu a venit cand a fost citat. A spus ca a venit, dar ca "nu v-am gasit". " Cum, nu?", il intreb. Ii spun ca eram la birou. El zice: " Nu, nu am gasit Parchetul. M-am invartit in jurul Tribunalului si nu v-am gasit." Deci, denumirea noastra ar trebui sa fie: Procuratura locala X, Procuratura judeteana Y, Procuratura regionala Z si Procuratura Generala. As intreba-o pe doamna judecator de ce se numeste Curtea de Apel, cand judeca si fonduri si recursuri. Semnat: un procuror de la "Procuratura Judeteana".

# Pif date 1 October 2017 19:56 +6

Mocheta si mochetar iti suna mai bine ? Bre, mai ai timp ca sa faci propuneri pe cont propriu la legile justitiei . Te dai peste cap si afli adresa de mail a d-lui Tudorel Toader... ca in loc de parchet vrei mocheta...pufoasa :lol:

# Vladimârrr...!!! date 2 October 2017 09:53 0

Domnule avocat, de data asta zău ca mi-ati placut. Luati un "+ verde" de la mine si sa ne mai certam sanatosi !

# Vladimârrr...!!! date 1 October 2017 20:47 +8

Domnule procuror, de aia vi se spune ca sunteti "pe langa", pentru ca si acum tot asa sunteti, PE LANGA SUBIECT ! Tara arde ca v-ati luat lumea-n cap de-a binelea si dumneavoastra o tot dati pe langa subiect, cum ca un ghiveci din ala din care rasari si portacalu' Negulescu n-ar trebui sa se numeasca parchet ci procuratura si n-ar trebui sa fie numit "de pe langa" pentru ca dumneavoastra, nobilii  procurori nu sunteti pe langa nimeni, doar, fie vorba intre noi, pe langa realitate... Pai cu felul asta de a gandi si de a trata lucrurile, chiar ca nu e de mirare ca vi se resping dosarele in cascada, ba ca-s prost facute, ba ca FAPTA NU EXISTA, fara a pati nici un procuror nimica nimicuta, fapt care nu mai poate fi tolerat sub nicio forma de contribuabilii de care va bateti joc cu atata nesimtire dupa ce tot ei va indestuleaza nesatulele dumneavoastra burdihane ... Haideti, aveti un moment de luciditate, luati-va catrafusele si cantati la alta masa, ca tare fals va suna si maneaua asta ...

# gheorghe pensionaru' date 1 October 2017 22:56 0

Este foarte simplu! Cei care v-au schimbat demunirea, au vrut sa nu fiti confundati cu cei care procura flori. Ca si aia tot...'procurori' erau!  8)

# J.J. date 1 October 2017 19:06 +1

Degeneratul General... No comment...

# xXx - Triple X date 1 October 2017 19:40 +5

Domnule Lascarica...a pardon Lazarica studiati va rog si poate il atentionati pe Hans Klem sa citeasca legea si in special Art 55-57 abz. 1. Poate astfel va respecta Legile Statului Roman. Poate il atentionati ca santem parteneri, dar Romania nu se amesteca in politica interna a USA. - http://www.dreptonline.ro/legislatie/conventia_viena_relatiile_consulare.php

# Marin Antonescu date 1 October 2017 20:27 +9

Măi copilași galbeni de grași! Parchet vine direct din franceză,expresia ușor arhaică fiind "par quette",cu sensul de "Căutare",verbul fiind quetter(gr.1),sinonim cu chercher. Aveți grijă să nu vă molipsiți de la prostia lui Gusti Lazăr,că este fatală!

# Profesionalism date 1 October 2017 22:02 +7

De asta nici nu poti sa faci misto! Face singur, mai bine ca oricine! Bine ca la nu l-a intrebat de unde vine termenul de "inalta curte" ca poate ne trezeam cu reguli de acces dupa inaltimea judecatorilor, pe principiul: fie iohannis cat de prost, doar sa ajunga la slanina

# Gabriel Iacobescu date 2 October 2017 10:17 0

Curat magnificiență magistrărească ot PG.

# ionel hasotti date 2 October 2017 10:19 0

Pentru dl.Marin Antonescu : Da, fr.parquet ( jur). si probabil "enquete " cu accent circumflex pe primul e.

# Michelle date 2 October 2017 13:27 -1

Nu stim noi la ce s-au gandit francezii cand i-au pus nume parchetului de "parquet". Or fi zis sa fie compus cu masculinul de la quête ,dar sa nu fie cu quêteur (verbul fiind quêter)

# GUY FAWKES date 2 October 2017 14:43 +3

Dupa umila mea pregatire, procurorii au trei acte: ordonanta, rezolutia si rechizitoriul! De unde dracu a inventat mos Teaca asta actul solutie???Din putu gandirii lui de libtard! sa dea domnul sa apuc scoasa denumirea de magistrat procuror...sa se cheme parchetari! si nu magistrati!

# CEZAR date 9 January 2019 01:04 0

ok

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva