LECTIE PENTRU JUDECATORII ANTINATIONALI – Doar magistratii de rea-credinta ignora practica Inaltei Curti. Judecatoarea Isabelle Tocan de la Curtea de Apel Bucuresti, promovata la ICCJ: “Incercam sa ne raportam, sa vedem care este practica Sectiei penale de la Inalta Curte. Argumentele pe care le regasim in considerentele unor hotarari de multe ori ne ajuta sa ne orientam pe una dintre solutii” (Video)
Judecatorii care isi desfasoara activitatea cu buna-credinta nu pot ignora practica Sectiei penale a Inaltei Curti. Dimpotriva, acestia trebuie sa se raporteze la practica magistratilor de la Sectia penala a instantei supreme si sa o aplice, indiferent ca le convine sau nu.
Ideile au fost enuntate de judecatoarea Isabelle Tocan (foto 1) de la Curtea de Apel Bucuresti, la interviul sustinut joi, 28 martie 2024, la Sectia pentru judecatori a CSM in cadrul concursului de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe care l-a si promovat, ajungand la Sectia penala a ICCJ. Este un interviu care din punctul nostru de vedere ar trebui vazut in special de acei magistrati care inca se gandesc la cum sa faca sa nu respecte deciziile obligatorii ale CCR si ICCJ, sau la cum sa ignore practica Sectiei penale a instantei supreme in materie de prescriptie, spre exemplu. E drept, nu vorbim de foarte multi judecatori de o asemenea factura, ci de o mana de magistrati #rezist, antinationali, imprastiati pe la cateva curti de apel, care forteaza condamnari pe langa lege, refuzand sa respecte deciziile obligatorii ale CCR si ICCJ si incalcandu-si asadar juramantul depus la inceperea activitatii (judecatori care in opinia noastra ar trebui dati afara din sistem de urgenta).
Astfel, raspunzand unei intrebari adresate de judecatorul CSM Daniel Gradinaru (foto 2), Isabelle Tocan a precizat ca magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti se raporteaza la practica Sectiei penale a ICCJ, argumentele din hotararile pronuntate de judecatorii de la instanta suprema fiind esentiale in pronuntarea unei solutii. De asemenea, Isabelle Tocan a explicat ca nu ar insista sa faca opine separata in conditiile in care aceasta ar contrazice practica deja majoritara a Inaltei Curti. O aborare care, spunem noi, ar trebui impartasita de orice judecator, pronuntarea unor solutii care contrazic practica ICCJ, si mai mult nu respecta deciziile ICCJ sau ale CCR neavand nimic in comun cu actul de justitie.
Iata opinia judecatoarei Isabelle Tocan privind respectarea practicii Sectiei penale a ICCJ (video cu interviul sustinut de aceasta la Sectia pentru judecatori a CSM in urma caruia a promovat la Sectia penala a Inaltei Curti):
“Judecatorul CSM Daniel Gradinaru: Proveniti de la Curtea de Apel Bucuresti, aveti multi ani petrecuti acolo. La Curtea de Apel Bucuresti sunt foarte hotarati judecatorii pe anumite opinii, nu numai acolo, dar cunosc pentru ca am fost acolo. Mergeti la Inalta Curte si intrati in complet colegial alaturi de alti doi colegi, care intr-o anumita problema de drept au o alta opinie decat dvs. Cum veti proceda dvs, ce veti face?
Judecatoarea Isabelle Tocan: Voi asculta opiniile, argumentele juridice, voi furniza in cadrul procesului de deliberare argumentele mele juridice. Sunt deschisa, poate ca ma conving argumentele colegilor. Daca este asa cazul, atunci va fi o solutie data in unanimitate, daca dimpotriva consider ca este o chestiune importanta pe care am o opinie diferita si argumentele sustin aceasta opinie pot sa iau in considerare o opinie separata.
Judecatorul CSM Daniel Gradinaru: Dar veti verifica si care este practica Sectiei penale? (n.r. - Sectia penala a ICCJ)
Judecatoarea Isabelle Tocan: Da, evident, asta deja facem la Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca de obicei incercam sa ne raportam, sa vedem care este practica Sectiei penale de la Inalta Curte. Argumentele pe care le regasim in considerentele unor hotarari de multe ori ne ajuta sa ne orientam pe una dintre solutii.
Judecatorul CSM Daniel Gradinaru: Pentru ca poate solutia celor doi colegi de complet este in acord cu practica Sectiei penale.
Judecatoarea Isabelle Tocan: Cu atat mai mult.
Judecatorul CSM Daniel Gradinaru: Nu veti face opinie separata?
Judecatoarea Isabelle Tocan: Nu cred ca voi face opinie separata, cred ca as avea nevoie mai degraba de o situatie concreta, dar nu cred. Daca este practica majoritara a Sectiei penale, cred ca nu”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gugu 1 April 2024 13:32 +3
# Jiji 1 April 2024 16:43 0