LEGEA OFFSHORE DECIDE VIITORUL ROMANIEI – Laszlo Borbely, despre gazele din Marea Neagra: “Nu am reusit, timp de 8 ani, sa dam o solutie clara investitorilor care vor aduce aici 6-7 miliarde de dolari. Sper sa o dam in curand, pentru ca altfel o sa stam la coada”
Nu am reusit, timp de 8 ani, sa dam o solutie clara investitorilor care vor aduce, prin exploatarea gazelor de la Marea Neagra, investitii de 6-7 miliarde de dolari; sper sa o dam in curand, pentru ca altfel o sa stam la coada, a declarat László Borbely (foto), Consilier de Stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, Guvernul Romaniei, la Dezbaterea ”Fit for 55: Romania si Planul UE pentru o tranzitie verde” organizata de Financial Intelligence miercuri, 10 noiembrie 2021.
László Borbely a spus: “Trebuie sa formulam un punct de vedere in interesul national al Romaniei, in ceea ce priveste Fit for 55, care este o problematica foarte complexa. Sunt douasprezece propuneri legislative in momentul de fata la Uniunea Europeana. Acest proiect trebuie analizat din punct de vedere tehnic, politic si inter-institutional in ceea ce priveste dorintele noastre pentru a iesi invingatori, adica sa avem o economie verde, dar nu cu costuri pe care ulterior nu putem sa le acoperim.
Noi suntem pentru aceasta decarbonizare, pentru un viitor verde, dar trebuie sa vedem care sunt posibilitatile Romaniei. Avem o tara bogata in resurse, avem gazul din Marea Neagra despre care tot discutam din 2012, dar nu am reusit cu totii, timp de 8 ani, sa dam o solutie clara investitorilor care vin cu o investitie de sase-sapte miliarde de dolari si sa le punem pe masa decizia noastra. Am modificat de nu stiu cate ori aceasta lege offshore si sper sa dam in curand acest raspuns, pentru ca, altfel, o sa stam la coada – este Turcia, sunt alte tari care ne iau fata.
In ceea ce priveste punctul de vedere al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, noi avem o strategie din 2018, o noua viziune, exista aici ODD 13 Schimbari climatice, dar sunt si celelalte ODD care sunt legate – agricultura sanatoasa, sustinerea agriculturii eco, productia in Romania de produse cu valoare adaugata, sa nu mai fim importatori, ci exportatori de produse finite, asa cum a fost Romania timp de multi ani.
Deci, avem o Strategie de Dezvoltare Durabila, avem un plan de actiune pe care il finalizam impreuna cu un Consiliu Consultativ format din 34 de oameni care sunt inteleptii neamului pe dezvoltare durabila. Avem o prima monitorizare in 2020 cu privire la stadiul in care ne aflam cu cele 17 ODD, pe baza a 98 de indicatori.
Avem un parteneriat cu Institutul National de Statistica, finalizam planul de actiune pe baza de indicatori. Anul viitor pot sa stie politicienii, guvernul, Parlamentul ce am facut si cu ce avem de facut. Trebuie sa existe o colaborare inter-institutionala si trebuie sa ne grabim. Aici, la mecanismele de implementare a PNRR , daca nu vom avea hotararile de Guvern finalizate cat de curand si este un calendar care este cat de cat depasit, atunci vom pierde prima transa de bani care vor veni in Romania; trebuie sa clarificam aceste probleme.
Departamentul este un fel de catalizator, putem chema ministere pentru diferite zone, gen risipa alimentara, achizitiile publice etc, pentru a finaliza legislatia si sa o aplice. Cred ca in momentul de fata cel mai important este sa avem un nou Guvern si acest Guvern sa vina cu acele propuneri legislative si guvernamentale nu numai pana la sfarsitul anului viitor, ci pana in 2030, care sa ne arate directia clara. Suntem o tara mare in Uniunea Europeana, putem influenta unele decizii dar evident suntem una din cele 27 de tari.
Mai am ca deziderat sa terminam cat mai curand reanalizarea Planului National Integrat de Energie si Schimbari Climatice care, dupa lupte seculare care au durat vreo opt ani, este finalizat, dar trebuie sa il analizam in functie de ceea ce s-a decis in Uniunea Europeana in ultimul an. Este nevoie de sprijinul tuturor factorilor de decizie, avem nuclee in fiecare minister, la nivel de directori si experti, noi stim sa penetram in aceste ministere pentru ca sunt oameni care sunt legati de Departament. Avem o noua meserie, de expert in dezvoltare durabila. Noi suntem pregatiti pentru a face pasul urmator, dar avem nevoie de toti cei care vaslim in aceasta barca a inverzirii economiei, dar cu costuri care sa fie suportabile pentru Romania”.
Referitor la Codul sustenabilitatii dedicat al economiei circulare, Lazlo Borbely a spus: “Vom avea un Cod transparent asa cum este in Germania, un site din care toti cetatenii pot sa-si dea seama ce fac entitatile private pentru economia circulara, pentru a recicla mai mult, pentru a lupta impotriva coruptiei, pentru egalitate de gen si altele. Acum este acea raportare nefinanciara, la sfarsitul fiecarui an, pe langa raportarea financiara, companiile mai adauga 5 -10 pagini de raportare nefinanciara. Nu exista transparenta.
Deja avem un draft de lege care va fi implementat cel putin din anul anul 2023. Pana anul viitor vom avea legea. Vom avea un consiliul de administratie cum este in Germania si vom avea un chestionar foarte clar pentru toate companiile prin care sa spuna ce au facut in anul respectiv. Sper sa avem in curand si o strategie si dupa aceea un plan de actiune pe economie circulara”.
Interventia integrala din cadrul Dezbaterii ”Fit for 55: Romania si Planul UE pentru o tranzitie verde” poate fi vizionata aici:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Asculta bai smechere, balesti dupa spaga cred : 17 November 2021 17:56 +24
# imun/teanu 17 November 2021 18:32 +12
# Lita 17 November 2021 21:03 +9