psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

LEGEA SALARIZARII NU ESTE PE PLACUL PROCURORILOR – Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania Bogdan Gabor critica diferentele de statut financiar dintre judecatori si procurori si pregateste amendamentele pentru modificarea Legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice: „Discriminarile salariale intre procurori si judecatori contravin dispozitiilor constitutionale si legale”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

26 May 2017 12:49
Vizualizari: 7613

Noul presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania, fostul membru CSM procurorul Bogdan Gabor (foto) va depune in Parlament o serie de amendamente pentru modificarea Legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, adoptata in 23 mai 2017 de Senat si trimisa spre adoptare in Camera Deputatilor. Potrivit unui comunicat remis Lumeajustitiei.ro, Asociatia Procurorilor din Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la diferentele salariale dintre judecatori si procurori, asa cum sunt cuprinse in noua Legea a salarizarii. In opinia presedintelui APR, Bogdan Gabor, judecatorii si procurorii beneficiaza de aceleasi drepturi, astfel ca este necesar sa beneficieze si de acelasi statut financiar.


In caz contrar, sustine Gabor in comunicatul APR, se vor crea discriminiari salariale intre judecatori si procurori, aspect care ar contravine dispozitiilor constitutionale si legale.

Iata comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania din data de 25 mai 2017:

"Asociatia Procurorilor din Romania isi exprima din nou ingrijorarea cu privire la crearea de diferente de statut financiar intre procurori si iudecatori, diferente ce se creeaza prin noua Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, adoptata in cursul zilei de 23.05.2017 de catre Plenul Senatului Romaniei si care a fost trimisa spre adoptare Camerei Deputatilor.

Asa cum am aratat si in pozitiile exprimate anterior, discriminarile salariale intre procurori si judecatori contravin dispozitiilor constitutionale si legale.

Curtea Constitutionala, prin mai multe decizii, a statuat ca principiul constitutional al egalitatii de drepturi se traduce prin reglementarea si aplicarea unui tratament juridic similar tuturor magistratilor, judecatori si procurori.

Intrucat la acest moment iudecatorii si procurorii au acelasi statut financiar, nu intelegem care este ratiunea pentru care s-ar impune crearea de diferente salariale intre magistrati.

In toate statele cu sistem juridic asemanator cu al nostru situatia este similara, magistratii judecatori si procurori avand aceleasi drepturi – inclusiv financiare - si obligatii.

Exemplificam situatia magistratilor judecatori si procurori din Italia, Franta, Belgia, Bulgaria etc.

Toate aceste aspecte au fost, de altfel, retinute de catre Comisia Juridica a Senatului care a adoptat amendamentele propuse in acest sens de catre Consiliul Superior al Magistraturii si Asociatia Procurorilor din Romania.

Asociatia Procurorilor din Romania va transmite Camerei Deputatilor amendamentele mentionate si va continua sa actioneze prin toate mijloacele legale pentru inlaturarea acestor diferente.

Presedinte

Bogdan Gabor".

Comentarii

# DODI date 26 May 2017 13:02 +19

Procurorii români din Republica Procurorilor s-au învățat că ei nu au decât drepturi. Obligațiile sunt ale fraierilor care plătesc impozite și devin ținta dosarelor. Așa că este cam greu să pui osul la treabă și să și răspunzi pentru munca prestată. Decamdată ei nu își merită nici salariile nesimțite primite ținând cont de rateurile muncii lor. La muncă nu la întins mâna.

# Edelweiss - Tom d'Aquin dăn Bukowina date 26 May 2017 13:28 +4

„Timeo hominem (lectorem) unius libri” - Thomas d'Aquino / trad: „Mă tem de omul (cititorul unei singure cărți).” /// Aşadar, funcţie de această maximă, stau şi mă crucesc cât tupeu pot avea poliţiştii cu studii juridice din Ministerul fără minister atunci când clamează tratament egal cu Judecătorii? Păi, ei - cititorii unei singure cărți - Codul penal, voiesc să fie pe picior de egalitate cu cititorii dreptului penal, civil, administrativ, comercial, umanitar internațional etcaetera etcaetera? Ei, că_căcioșii executanți ai unei amărâte funcții judiciare - cea de pursuit penal - voiesc egalitate de tratament cu cei ce îndeplinesc funcțiile judiciare ale apărării drepturilor și libertăților fundamentale, ale verificării legalității și ale judecății? Măăăă neobrăzaților, măăă! Se vede că nu prea au fost pe la școală duomnii buldogi judiciari, c-aimintrelea ar fi știut despre fabula lui Donici - „Musca la Arat”

# Vladimarrr...!!! date 26 May 2017 13:33 +6

Citez: „Discriminarile salariale intre procurori si judecatori contravin dispozitiilor constitutionale si legale” si ma intreb si eu ca tot prostu' care participa SILIT la umplerea hamesitelor lor mate, daca DISCRIMINARLE SALARIALE INTRE EI, PROCURORII LU' PESTE SI PROSTITUL CONTRIBUABIL, SUNT IN ACORD NU DOAR CU DISPOZITIUNILE CONSTITUTIONALE SI LEGALE SI MAI ALES CU LEGEA CELUI MAI ELEMENATAR BUN SIMT ...?!?!?!?! Mai bine si-ar vedea corect de treaba lor, si-ar tine pliscu' si le-ar crapa obrazul lor ala grosu' de rusinea nefacutelor confratilor lor Luluta, Lazarica, Papici, Eva, Portocala si prea multi altii, pe care ii accepta pentru a se balaci impreuna in aceeasi puturoasa mocirla a rusinii ...!!!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 26 May 2017 14:00 +3

BA NESIMTITULE PENTRU JUSTITIA PE CARE O INDEPLINITI, SI MERITATI ALTE SALARII PE LINGA CIT FURATI SI MERMELITI,NESIMTITII DRACULUI!!!!!!!

# Mari V. date 26 May 2017 14:17 +1

"In caz contrar, sustine Gabor in comunicatul APR, se vor crea discriminiari salariale intre judecatori si procurori, aspect care ar contravine dispozitiilor constitutionale si legale". Am o întrebare: atunci când procurorii au primit spor anticorupţie 30-40%, nu era discriminare? Sau când au promovat în grad, până la ICCJ, iar apoi au devenit judecători printr-o simplă cerere, nu era tratament preferenţial? Da, sunt de acord: între magistraţi nu trebuie să existe diferenţe de statut financiar, dar între magistraţi, iar nu între judecători şi procurori...Constituţia e clară în această privinţă!

# Edelweis - Părerolog de pe prispă (din Bukowina) date 26 May 2017 14:49 +7

În ceea ce privește această categorie profesională a procurorilor, definiți de sintagma lui Thomas d’Aquino – „Lectorem unius libri” , în ultima vreme se afirmă din ce în ce mai pregnant necesitatea scoaterii acestora din rândurile magistraților și revenirea lor pe un palier firesc de funcționari publici cu statut special, absolvenți de studii juridice și a căror principală atribuțiune de serviciu este respectarea unor valori sociale protejate prin lege. Opinia publică, mass-media, ONG-uri, reprezentanți ai puterii legislative, executive și chiar judecătorești afirmă din ce în ce mai răspicat faptul că procurorii NU sunt magistrați. Ceea ce este foarte adevărat, în primul rând privind pe filiera etimologică, istorică și juridică a termenului de „magistrat”. Singurii magistrați sunt judecătorii. Cititorii unei singure cărți – Codul penal nu pot fi asimilați Magistraților. Magistratul are ca atribuțiune funcțională – înfăptuirea actului de justiție și aflarea adevărului.

# mda date 26 May 2017 15:28 +2

Cred ca si eu, ca doar in Tara Procurorilor unde un procuror este "magistrat" trebuie sa fie mai presus de judecatori!

# gica date 26 May 2017 16:09 +4

dar domnule procuror.... cand procurorii au incasat diferentele salariale in decembrie 2016 si ianuarie 2017, iar judecatorilor nici pana in prezent nu le-a fost platit nimic, ci doar promisiunea ca pana la 31 mai li se va plati (aiurea), e bine? nu mai sunt discriminari? mi-e rusine de nesimtirea ta sa mai vorbesti de discriminare. ori numai la placinte inainte .... ca la raspunderi .... inapoi.

# Legiunea pentru justiție! date 26 May 2017 18:02 +2

Domnule Gabor, Rău e că veți avea salarii mai mici decât asistentii judiciari, care au salariu de judecator, deși nu au dat vreun examen, sunt numiți pe interviu pe criterii pur subiective și nu au ce căuta în complet! Asta este o anomalie judiciara, pe care nu ați eliminat-o când ați fost membru în CSM! Acum ce mai vreți? Lăsați-ne! Dvs.aveți treaba iar noi vă reținem!

# sam date 26 May 2017 20:04 +1

procurorii au devenit nesimtiti!...urmand ce criterii ati ajuns domnilor procurori egali cu judecatorii?...Aaa!...in tara procurorilor?...unde ati ajuns sa faceti ce vreti fara sa raspundeti pentru nimic?...oricum aveti salarii nesimtite fata de ce faceti!...impotentii din PSD+ALDE nu sunt capabili sa scoata odata legea raspunderii procurorilor si magistratilor!...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva