LEGEA SALARIZARII NU ESTE PE PLACUL PROCURORILOR – Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania Bogdan Gabor critica diferentele de statut financiar dintre judecatori si procurori si pregateste amendamentele pentru modificarea Legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice: „Discriminarile salariale intre procurori si judecatori contravin dispozitiilor constitutionale si legale”
Noul presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania, fostul membru CSM procurorul Bogdan Gabor (foto) va depune in Parlament o serie de amendamente pentru modificarea Legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, adoptata in 23 mai 2017 de Senat si trimisa spre adoptare in Camera Deputatilor. Potrivit unui comunicat remis Lumeajustitiei.ro, Asociatia Procurorilor din Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la diferentele salariale dintre judecatori si procurori, asa cum sunt cuprinse in noua Legea a salarizarii. In opinia presedintelui APR, Bogdan Gabor, judecatorii si procurorii beneficiaza de aceleasi drepturi, astfel ca este necesar sa beneficieze si de acelasi statut financiar.
In caz contrar, sustine Gabor in comunicatul APR, se vor crea discriminiari salariale intre judecatori si procurori, aspect care ar contravine dispozitiilor constitutionale si legale.
Iata comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania din data de 25 mai 2017:
"Asociatia Procurorilor din Romania isi exprima din nou ingrijorarea cu privire la crearea de diferente de statut financiar intre procurori si iudecatori, diferente ce se creeaza prin noua Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, adoptata in cursul zilei de 23.05.2017 de catre Plenul Senatului Romaniei si care a fost trimisa spre adoptare Camerei Deputatilor.
Asa cum am aratat si in pozitiile exprimate anterior, discriminarile salariale intre procurori si judecatori contravin dispozitiilor constitutionale si legale.
Curtea Constitutionala, prin mai multe decizii, a statuat ca principiul constitutional al egalitatii de drepturi se traduce prin reglementarea si aplicarea unui tratament juridic similar tuturor magistratilor, judecatori si procurori.
Intrucat la acest moment iudecatorii si procurorii au acelasi statut financiar, nu intelegem care este ratiunea pentru care s-ar impune crearea de diferente salariale intre magistrati.
In toate statele cu sistem juridic asemanator cu al nostru situatia este similara, magistratii judecatori si procurori avand aceleasi drepturi – inclusiv financiare - si obligatii.
Exemplificam situatia magistratilor judecatori si procurori din Italia, Franta, Belgia, Bulgaria etc.
Toate aceste aspecte au fost, de altfel, retinute de catre Comisia Juridica a Senatului care a adoptat amendamentele propuse in acest sens de catre Consiliul Superior al Magistraturii si Asociatia Procurorilor din Romania.
Asociatia Procurorilor din Romania va transmite Camerei Deputatilor amendamentele mentionate si va continua sa actioneze prin toate mijloacele legale pentru inlaturarea acestor diferente.
Presedinte
Bogdan Gabor".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 26 May 2017 13:02 +19
# Edelweiss - Tom d'Aquin dăn Bukowina 26 May 2017 13:28 +4
# Vladimarrr...!!! 26 May 2017 13:33 +6
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 26 May 2017 14:00 +3
# Mari V. 26 May 2017 14:17 +1
# Edelweis - Părerolog de pe prispă (din Bukowina) 26 May 2017 14:49 +7
# mda 26 May 2017 15:28 +2
# gica 26 May 2017 16:09 +4
# Legiunea pentru justiție! 26 May 2017 18:02 +2
# sam 26 May 2017 20:04 +1