LIBERTATEA PRESEI LA BRUXELLES – La dezbaterea "Cum poate un drept universal constrange sistemul judiciar?" organizata de eurodeputatii Norica Nicolai si Renate Weber, concluzia generala a fost ca mass media din Romania nu are nevoie de reglementari. Sir Graham Watson, despre Raportul MCV: ”Cei de la Comisia Europeana au ales nefericit cuvintele!”
La Parlamentul European-Bruxelles, eurodeputatele PNL Norica Nicolai si Renate Weber au organizat, in 27 martie 2013, o dezbatere cu tema ”Libertatea presei - o amenintare la adresa justitiei?" dupa ce ultimul Raport MCV a accentuat ideea ca presa din Romania ar avea nevoie de niste reglementari intrucat magistrati si membri CSM, dar si unele institutii anticoruptie s-au plans Comisiei Europene ca ar fi fost supusi presiunilor si ca au fost ”haituiti„. La dezbatere a fost prezent Sir Graham Watson, presedintele Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), dar au fost extrem de interesati sa participe si europarlamentarii Theodor Stolojan si Adrian Severin, si asistenti ai grupului parlamentar PDL. Dezbaterea organizata de eurodeputatele PNL (ALDE) Norica Nicolai si Renate Weber a reunit mai multi experti si reprezentanti ai mass-media (foto din timpul dezbaterii). Alaturi de invitatii Marc Gruber (director, Federatia Europeana a Jurnalistilor), Jorgos Papadakis - Organizatia Media pentru Europa de Sud-Est (SEEMO), Georgiana Iorgulescu (director executiv, Centrul de Resurse Juridice si fost membru CSM), Adrian Ursu (jurnalist, Antena 3), Adrian Valentin Moise - Vicepresedinte, Federatia Romana a Jurnalistilor (FRJ) Mediasind, a fost prezenta si Lumeajustitiei.ro prin jurnalistul Adina Anghelescu Stancu.
La dezbaterea organizata la Parlamentul European, Sir Graham Watson a afirmat ca trebuie sa se pastreze simtul proportiilor in discutia privind presiunile presei asupra justitiei din Romania. Watson a declarat ca nu stie daca unele persoane din justitia din Romania au fost hartuite de presa, apreciind ca fiind ciudata mentiunea potrivit careia statul a facut obiectul unor atacuri politice si din partea presei.
Eurodeputatul s-a aratat surprins si de unele lucruri continute in raportul MCV al Comisiei Europene, amintind de mentiunea executivului comunitar cum ca au existat exemple numeroase in care presa a exercitat presiuni asupra justitiei si indoielile cu privire la eficienta CNA-ului. Watson a amintit de „linia foarte fina„ care priveste reglementarile pentru mass media si a concluzionat, referindu-se la ultimul raport MCV, ca cei de la Comisia Europeana „s-au ales in mod nefericit cuvintele”.
Referindu-se la ultimul raport privind progresele inregistrate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania, in care Comisia Europeana a subliniat faptul ca mass-media romanesti ar exercita presiuni asupra sistemului judiciar, citand surse anonime in sprijinul acestei afirmatii, eurodeputatul Renate Weber a lansat mai multe intrebari: ”Cum poate un drept universal constrange sistemul judiciar? Este presa libera sa critice si sa isi exprime opiniile cu privire la functionarea sistemului judiciar? Este recomandarea MCV de a revizui standardele existente, pentru a proteja o presa libera si pluralista, de fapt, o incercare a CE de a impinge spre reglementarea sectorului mass-media din Romania?”
Directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu a subliniat, la randul sau, ca „CSM nu a analizat niciodata cereri ce privesc drepturi si libertati individuale„ si a luat apararea unor magistrati, transformand Consiliul Superior al Magistraturii intr-o noua Curte „care a stabilit ca niste jurnalisti au depasit limitele fara a afirma daca cele scrise sau comentate sunt si adevarate”. Eurodeputatul Adrian Severin a tinut sa sublinieze ca ”atunci cand Comisia ne recomanda, ne obliga sa adoptam atitudini pe care nici regimul comunist nu ne obliga sa le adoptam, avem de-a face cu o chestiune extrem de periculoasa„. Marc Gruber a facut o remarca foarte buna, aratand ca „daca un magistrat considera ca presa face presiuni asupra sa, aceasta este o perceptie personala”. „Cred ca ne ingrijim excesiv de anumite drepturi, incalcandu-le pe altele, si asta nu e deloc in interesul cetatenilor Romaniei si a Uniunii Europene in general„, a concluzionat Marc Gruber.
La randul sau, jurnalistul Adrian Ursu de la Antena 3 si-a exprimat regretul ca ”o tema atat de importanta suscita un interes atat de firav„ si ca actuala stare a presei este aceea de supravietuire„, iar europarlamentarii sunt interesati de mass media doar in campaniile electorale, cand au nevoie sa le apara pozele si spoturile publicitare. Prezent la dezbatere, vicepresedintele MEDIASIND, Adrian Moise a reiterat faptul ca federatia sindicala pe care o reprezinta respinge orice limitare a libertatii de exprimare si ca va fi transmisa o petitie in acest sens la Parlamentul European.
Toti cei prezenti la dezbatere au aflat de la jurnalistul Adina Anghelescu-Stancu care e starea presei din Romania, modul in care jurnalistii au devenit „vulnerabilitati ale sigurantei nationale”, felul in care sunt interceptati si supusi imposibilitatii de a tine sursele sub confidentialitate, dand exemplu si cazul ziaristilor de la Gorj, care au fost interceptati ilegal. In discursul sau, reprezentantul Lumeajustitiei.ro a punctat faptul ca „nu presa, ci Justitia din Romania are nevoie de un import de integritate si amintind pozitia CSM total netransparenta fata de mass media, dar servila unor interese politice in vara anului 2012. In final, jurnalistul Adina A.Stancu a subliniat ca „Romania nu e o tara de mana a doua in Uniunea Europeana si, drept urmare, nu are o presa de mana a doua, ci jurnalisti care cunosc foarte bine jurisprudenta CEDO in materia articolului 10 al Conventiei”.
Europarlamentarul Norica Nicolai, sef al grupului PNL din Parlamentul European, a fost categoric la finalul evenimentului de la Bruxelles :“Am dorit aceasta dezbatere pentru a arata Comisiei Europene ca nu sunt admisibile politica dublului standard si derapajele de la democratia europeana, care este consacrata prin Tratat si prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# vero 30 March 2013 23:06 0
# sandy 31 March 2013 16:29 +1