psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

LULUTA LASATA FARA "JUCARII" – Senatul a adoptat noua Lege 304/2004 privind organizarea judiciara, care prevede infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie la PICCJ si desfiintarea sectiei Florentinei Mirica de la DNA. Sectia din PICCJ va fi formata din 15 procurori cu grad de curte de apel si cel putin 18 ani vechime. In forma noua a legii 304, Laura Kovesi nu ar indeplini conditiile pentru a intra in DNA (Proiectul de lege)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 December 2017 15:19
Vizualizari: 19390

Lui Kovesi ii tremura barbia de ciuda. Senatul Romaniei condus de Calin Popescu Tariceanu a adoptat miercuri, 20 decembrie 2017, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, in forma trimisa de Camera Deputatilor, cu mici modificari, care prevede, printre altele, si infiintarea unei noi Sectii in interiorul Parchetului General, care sa ancheteze judecatorii si procurorii. Practic, prin infiintarea "Sectiei de investigare a unor infractiuni din justitie" la PICCJ se desfiinteaza Sectia de investigare a infractiunilor de coruptie savarsite de magistrati din DNA, care este in prezent condusa de protejata Laurei Kovesi (foto), procuroarea Florentina Mirica, despre care, de-a lungul timpului, judecatori din tara au acuzat ca reprezinta un instrument de presiune si santaj, intrucat un magistrat se poate trezi oricand cu un dosar la DNA, doar pentru ca nu a dat o solutie dorita de parchetul condus de Laura Kovesi. De altfel, Lumeajustitiei.ro a semnalat in mai multe randuri ca maniera in care functioneaza Sectia condusa de procuroarea Florentina Mirica din DNA este absurda si periculoasa, in conditiile in care judecatorii care solutioneaza dosarele DNA pot fi anchetati chiar de DNA. Prin infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie din PICCJ acest lucru nu va mai fi posibil intrucat procurorii care vor face parte din aceasta structura nu vor avea legatura cu dosarele trimise in instanta si, cel mai important, nu vor desfasura alte activitati in afara celor de cercetare si investigare a infractiunilor comise de judecatori si procurori.


Conform proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara adoptat de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta de miercuri, 20 decembrie 2017, dupa articolul 88 se va introduce o noua sectiune privitoare la "Sectia de investigare a infractiunilor din justitie". Potrivit noilor prevederi introduse in Legea 304/2004, noua Sectie isi va exercita atributiile pe intre teritoriul Romaniei, va fi condusa de un procuror-sef de sectie numit de CSM in urma unui interviu public, va functiona in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si va avea "competenta exclusiva" de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a infractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum si de judecatorii si procurorii militari.

In cadrul Sectiei sunt prevazute un numar de maxim 15 posturi de procuror, procurorii din Sectia de investigare a infractiunilor din justitie fiind numiti prin concurs de Plenul CSM, prin ordin al procurorului general pe o perioada de 3 ani, cu posibilitate reinvestirii o singura data. O completare importanta adaugata de Senat este cea privitoare la faptul ca in cadrul acestei Sectii nu vor putea functiona procurori detasati sau delegati.  Conditia esentiala pentru a fi admis in Sectia de investigare a infractiunilor din justitie este ca procurorul sa aiba cel putin gradul de parchet de pe langa curtea de apel (nu cu grad de judecatorie sua tribunal cum au procurorii din DNA din Sectia care ancheteaza magistratii si este condusa de vestita procuroare Florentina Mirica), o vechime de cel putin 18 ani in functia de procuror.

Dupa noua lege, Kovesi nici nu ar putea intra in DNA

Conform noilor prevederi referitoare la modul de accedere la Directia Nationala Anticoruptie, conditiile impuse procurorilor pentru a fi numiti la DNA nu ar fi putut fi indeplinite nici macar de Laura Kovesi. Aceasta pentru ca, pentru a fi declarati admisi, potrivit art. 87, alin. (3) procurorii trebuie sa parcurga doua probe, respectiv, "un interviu transmis in direct, sustinut in fata sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii" si "o proba avand ca obiect evaluarea a minim 5 rechizitorii alese aleatoriu, precum si a altor acte intocmite de candidati si considerate relevante de acestia, in ultimii 5 ani de activitate".

Or, asa cum fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a sustinut inca de cand a numit-o in functia de Procuror General, Laura Kovesi a lucrat trei dosare in cariera sa de procuror de executie, ceea ce ar facea un pic imposibila alegerea aleatorie a 5 dosare lucrate de aceasta.

Modificarea Legii nr. 304/2004 atrage insa si alte modificari extrem de importante pentru judecatori, procurori, dar si avocati.

Spre exemplu, in noua forma a legii 304/2004, procurorul va cobori in sala de judecata pe parchet, la acelasi nivel cu avocatul. Aceasta intrucat la articolul 7 a fost adaugat un nou alineat, alin. (3) care prevede: "Configuratia salii de judecata trebuie sa reflecte principiul egalitati de arme in ce priveste asezarea judecatorului, procurorilor si avocatilor".

Extrem de important este si noul alineat introdus la art. 16, respectiv alin. (3) prin care judecatorii vor fi obligati sa redeacteze hotararile judecatoresti in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii, cu mentiunea ca in cazurile "temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu cate 30 de zile, de cel mult doua ori". Prin aceasta adaugire se va stopa practica actuala din instante cand inculpatii condamnati asteapta motivarea chiar si un an dupa pronuntarea deciziei.

O alta schimbare este cea privitoare la completele de divergenta care, potrivit noilor prevederi cuprinse la art. 17 alin. (2), vor fi constituite "prin includerea in completul de judecata a judecatorului din planificarea de permanenta". Practic, prin aceasta modificare au fost exclusi din componenta completelor de divergenta presedintele, vicepresedintele, precum si a presedintelui de sectie din instanta.

Noua forma a legii 304/2004 ofera partilor din dosare dreptul de a ataca cu recurs hotararile de respingere a cererii de inaintare a exceptiei de neconstitutionalitate, adaugand la art. 21 doua noi alineate, alin. (2) si alin. (3) care stabileste ca hotararea de respingere a sesizarii CCR "este supusa caii de atac a recursului", actiunile urmand sa fie solutionate, potrivit art. 24 alin. (2) de catre Completele de 5 judecatori ale ICCJ.

Iata cum este reglementata noua Sectie de anchetare a infractiunilor comise de magistrati in Legea nr. 304/2004:




*Cititi aici integral modificarile aduse Legii nr. 304/2004

Comentarii

# TAMAM Ciordy pe dinafar? date 20 December 2017 15:38 +17

Mika Plagiatoare (doar 4%) trebuie să fie șefa colectivului, doar e cea mai curajoasă... la plagiat și teza rămîne potcovită cu MAGNA CUM LAUDE de Universitatea de Vest :P :P :P .

# DODI date 20 December 2017 15:44 +13

Primele semne de normalitate ale justiției, firave și cu toate chinurile facerii aferente, încet, timid, să mijească. Le așteaptă la cotitură lupul cel rău ciolanis, cel care albit fiind de colivia s. se crede Dumnezeu pe pământ și care în dragostea lui nemăsurată față de țară a uitat și de restituirea chiriei încasate ilegal. Poate se gândesc PSD+ALDE la scurtarea mandatului ipochimenului de la Cotroceni, nu de alta dar dacă în 3 ani nu a învățat fișa postului cum o s-o facă în continuare?

# REMEMBER date 20 December 2017 22:16 +2

Dragostea față de țară a profului Ghinion a dat pe dinafar' încă de la începutul anului 2015, cînd, de capul lui, a decis renunțarea la datoria istorică a Germaniei de 19 MILIARDE EUR. ;-) ;-) ;-)

# mă tem și de americani, nu numai de greci... date 20 December 2017 15:51 +10

NU e bine! Iar o să ne atace nediplomatul ambasador al SUA. Degeaba se zice să o ia pe arătură, pute de la o poștă că e politica oficială a SUA - „Când am fost în România am cunoscut o tânără femeie incredibil de curajoasă, laura Kovesi, și sperăm ca ambasador dumneavoastră să vă asigurați că va avea susținerea guvernului român”, președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului american.

# Silvia date 20 December 2017 18:25 +2

"si totusi se misca" cum zicea Giordano Bruno inainte sa-l arda, la propriu, inchizitia DNA de pe vremea sa. Bravo parlament ! De aceea sunteti acolo sa faceti legile in asa fel sa nu mai avem abuzuri grosolane (distrugeri de familii si destine ). In plus dihorii care "greseste" sa plateasca .Asa cum facem toti cand dam gres cu ceva : o incasam !

# dan date 20 December 2017 18:27 +1

MIRICA O SA AJUNGA LA INCHISOARE.

# Adevărul date 20 December 2017 19:00 +2

Orice instituție se înființează prin lege , vă rog să comunicați inființarea UNBR Palatul de Justiţie, Splaiul Independenţei nr. 5, Sector 5, Cod 050091, Bucureşti și pe ce dată sau moștenirea legii

# veve date 20 December 2017 19:04 +3

Dupa 20 de ani de cand isi face de cap prin Romania lui Basecu trebuia pusa doctorita copy-paste cu botul pe labe. Luat de la coarnele plugului de catre base a fost unsa procuror general ca sa-l scape de toate furaciunile.

# Ciordy, ce-nseamnă coi...lar??? date 20 December 2017 22:58 +1

Dar biata Ciordy nici nu știe să copieze, deși ambasada Franței ne minte fără jenă: „Această perioadă sportivă intensă nu v-a deturnat de la studiile dumneavoastră”. A poreclit-o Tamam pe biata Tamara, pe un Stefan polonez l-a românizat iar gîndul ei e doar la prostii - „White collar crime” devenind... „White coilar...”.

# Pușcăriabilu Lazăr făcut OM de binomu Ko-Co date 20 December 2017 23:28 +1

S-o găsi vreun parlamentar dispus să multiplice pe banii lui și să distribuie colegilor cele 3 anchete din secundatv.ro cu făcătura din penal cocoțat pe postu' de PROCUROR GENERAL („Augustin Lazăr numit procuror general deși avea dosar penal la DNA!”, ...)???

# Tudorellll date 20 December 2017 19:29 0

Va rog sa imi explice si mie cineva de pe aici, ca nu am inteles prea bine. :eek: Sa zicem ca un procuror sau un judecator mi-a facut o nedreptate, eu va trebui sa depun plangerea penala la PICCJ unde cei 8 procurori vor investiga si vor efectua cercetari cu privire la cele sesizate in plangere impotriva magistratului care m-a vatamat cu o nedreptate? De fapt, cui pot sa ma plang in cazul in care consider ca un magistrat mi-a incalcat dreptul la un proces echitabil?

# mishulescu date 21 December 2017 15:56 0

Te judeci la CEDO, si daca castigi, i-ai f...ut ! ;-)

# santinela date 21 December 2017 08:11 +1

In sfirsit un inceput bun fiindca nu va fi usor sa intre in vigoare asa ceva.Or sa inceapa sa-si taie venele( in Piata) H-rezist,Kovessi,Lazar,ambasadorul SUA si al Olandei,Orban si ca un corolar Iohannis !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva