25 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAZUL BOTA - Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a stabilit inca din 2007 ca sarcina probei in contraventiile rutiere revine agentului constatator (Sentinta)

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

1 September 2011 16:47
Vizualizari: 15703

Contraventiile rutiere continua sa se aplice in Romania, in mare parte, prin simpla constatare a faptelor facuta de politist pe procesele verbale contraventionale. Multi prefera sa plateasca amenzile, decat sa mearga in instanta sa le conteste, insa cine o face, obtine de regula castig de cauza, mai ales atunci cand procesul verbal de constatare a contraventiei nu este insotit de niciun mijloc de proba. Si aceasta pentru ca procesul verbal in sine nu constituie o proba. Si nu de ieri de azi, ci de foarte mult timp.Magistratii Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti au statuat, inca din 2007, ca sarcina probei intr-o contraventie rutiera revine agentului constatator si ca mentiunile acestuia, inserate in procesul-verbal de constatare a contraventiei nu constituie, doar prin ele insele, temei de sanctionare. Astfel, prin sentinta civila 9730 din 21 noiembrie 2007, pronuntata in dosarul 8160/300/2007, judecatoarea Emanuela Gabriela Dieac, de la Judecatoria Sectorului 2 a apreciat ca „procesul-verbal de constatare si sanctionare al contraventiei trebuie sa aiba la baza intocmirii sale mijloace de proba temeinice in ceea ce priveste vinovatia petentului in savarsirea faptei, mentiunile agentului constatator inserate in actul sanctionator neputand singure servi drept temei pentru aplicarea sanctiunii contraventionale in absenta altor mijloace de proba”.


Judecatoria Sectorului 2: “Contraventia este subsumata notiunii de acuzatie in materie penala”

Sentinta civila mai sus mentionata a fost emisa ca urmare a contestarii, de catre celebrul avocat Pompiliu Bota, a procesului-verbal prin care, in 2007, pe un Bulevard din Bucuresti, a fost sanctionat de un agent al Politiei Rutiere, pentru ca ar fi depasit viteza legala. Bota a sustinut in instanta ca viteza inscrisa in procesul-verbal intocmit de agentul de la Rutiera nu era cea reala, el insusi consultand bordul masinii, viteza aratata fiind cel putin cu 20 de kilometri la ora mai mica decat cea inscrisa in procesul-verbal.

Cum la proces, Brigada de Politie Bucuresti nu a depus nicio dovada in sprijinul dovedirii vitezei cu care a circulat avocatul (poza radar etc), instanta de judecata a apreciat ca, desi “sub aspectul conditiilor de forma procesul-verbal de contraventie este legal intocmit (…), in ceea ce priveste temeinicia procesului-verbal de contraventie, (…) din perspectiva jurisprudentei CEDO, desi necalificata in dreptul intern ca fiind de natura penala, contraventia este subsumata notiunii de 'acuzatie in materie penala', avand in vedere campul de aplicare general al normei, cat si preeminenta caracterului represiv al sanctiunii contraventionale. Din acest punct de vedere se impune in mod necesar respectarea garantiilor specifice recunoscute persoanei acuzate, intre care si a prezumtiei de nevinovatie a petentului, ce priveste si aspectul sarcinii probatiunii in cadrul solutionarii unei plangeri contraventionale, care fara indoiala profita persoanei acuzate si incumba intimatei. Astfel, procesul-verbal de constatare si sanctionare al contraventiei trebuie sa aiba la baza intocmirii sale mijloace de proba temeinice in ceea ce priveste vinovatia petentului in savarsirea faptei, mentiunile agentului constatator inserate in actul sanctionator neputand singure servi drept temei pentru aplicarea sanctiunii contraventionale in absenta altor mijloace de proba (...)”.

* Cititi aici sentinta Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti

Comentarii

# maxu08 date 1 September 2011 17:17 -2

nu este nici o problema in acest caz - toate contraventiile rutiere care sanctioneaza viteza se dovedesc EXCLUSIV cu plansele foto - in lipsa lor nimeni poate pierde un proces si nici un judecator nu poate accepta o alta proba. interesant ar fi daca ati gasi o sentinta care pastreaza aceste argumente (temeinice) pentru contraventii unde politia nu este obligata sa depuna probe specifice - de exemplu pentru contraventiile care sanctioneaza nerespectarea culorii rosii la semafor, depasire coloana, incalcare linie continua, etc etc.  la acest gen de contraventii este vitala admiterea unei argumentatii bazata pe practica CEDO. Din experienta proprie, 99% din procese se pierd in baza art 1169, ceea ce este trist.

# DOREL date 1 September 2011 17:46 +1

Argumentul instantei este general si universal, indiferent daca e vorba de viteza sau orice altceva ! Viteza este numai un exemplu particular pentru care este necesara constatarea cu un echipament certificat sau omologat deoarece este vorba de o masurare (radarul e similar cantarului ) ! Si, b): Toate aceste discutii se rezuma la interpretarea art. 109 alin. (2) si alin. (3) din OuG 195/2002, mai exact: cand e nevoie de martori ? Interpretarea militieneasca e ca atunci cand contraventia nu e constatat personal de agentul constatator. Dar aceasta interpretare e vicioasa, deoarece tot legea ne spune ca orice constatare trebuie sa se faca personal de agentul constatator, asa ca interpretarea rationala nu ramane decat ca nu e nevoie de martori atunci cand constatarea se face prin intermediul unui echipament ! Parerea mea .....

# dan date 1 September 2011 20:04 +1

Mdaa... Dar acele fotografii realizate de catre agentul constatator? Aparatul de catre cine este omologat? pot fi facute poze cu aparate diferite, din pozitii diferite in acelasi timp, de exempu ( cel putin la datarea din josul pozei au fost situatii in care in acelasi timp, doua poze diferite, automobilul avea pozitii diferite, etc.) Care este institutul metrologic care supravegheaza corectitudinea acestor planse foto? care certifica adevarul adevarat? totusi aceste poze reprezinta probe in instanta.

# HOMBRE date 6 March 2013 23:20 -3

Asta-i celebru avocat? Un sfrtodoct ajund din intamplare inginer si din prostia altora absolvent de drept.Si tot din prostia unora(judecator) a reusit sa fenteze o tara intreaga ,infiintand un barou pe un ONG de comuna.Este normal ca a castigat procesul,dar nu pentru ca stie carte ci pt.ca la dosar nu a exiostat dovada vitezei.

# Paun date 1 September 2011 20:22 -3

Nu este adevarat ce a spus DOREL. Contraventiile care privesc depasirea vitezei se dovedesc EXCLUSIV (cum bine a zis maxu08) cu aparate de masurare a vitezei (iar ca proba cu plansele foto pe care sa fie imprimata viteza autovehiculului si numarul de inmatriculare al acestuia). Aceasta proba este necesara intrucat constatarea vitezei nu poate avea loc prin propriile simturi ale agentului constatator. Asa fiind, sentinta pe care o prezinta domnul Bota nu releva niciun caracter de noutate in materie. Aceeasi este solutia in cazul TUTUROR situatiilor similare cand organul constatator nu pastreaza inregistrarile aparatului de masurare a vitezei si nu le prezinta in instanta.

# GICA date 1 September 2011 20:45 -1

Nu vorbiti fara sa stiti! Cititi si urmatoerele motivari: Jud. Sect. 6 Bucureşti, sent. civ. nr. 1387/2009, publicată în Nicoleta Cristuş, Răspunderea contravenţională. Practică judiciară 2007-2009, Editura Hamangiu, 2010, p. 246: „...procesul-verbal de contravenţie, în măsura în care cuprinde constatările personale ale agentului constatator, are forţă probantă prin el însuşi şi poate constitui o dovadă suficientă a vinovăţiei contestatorului. A conferi forţă probantă unui înscris nu echivalează cu negarea prezumţiei de nevinovăţie, ci poate fi considerată o modalitate de stabilire legală a vinovăţiei, în sensul art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Interpretarea contrară ar fi de natură să perturbe în mod grav funcţionarea autorităţilor statului, făcând extrem de dificilă sancţionarea unor fapte antisociale minore ca gravitate, dar extrem de numeroase”. Trib. Bucureşti, s. a IX-a cont. adm. şi fisc., dec. civ. nr. 186/R/2009, publicată în Nicoleta Cristuş, Răspunderea contravenţională. Practică judiciară 2007-2009, Editura Hamangiu, 2010, p. 251: „Sarcina probei în procedura soluţionării plângerii contravenţionale revine contravenientului, iar nu agentului constatator, prin exercitarea plângerii contravenţionale cel dintâi supunând instanţei legalitatea şi temeinicia procesului-verbal, motivele de nelegalitate putând fi analizate de instanţă din oficiu, chiar în lipsa invocării unor astfel de motive, petentul având posibilitatea să administreze probe sub aspectul temeiniciei actului sancţionator (al situaţiei de fapt expuse), menţiunile inserate sub acest aspect având valoarea unei dovezi depline până la proba contrară, prin prisma autorităţii cu care agentul constatator a fost învestit de stat. Împrejurarea că sarcina probei revine petentului sancţionat contravenţional nu încalcă dreptul la un proces echitabil şi nici prezumţia de nevinovăţie asimilabilă dreptului penal, întrucât plângerea contravenţională presupune o judecată contradictorie, cu toate garanţiile procesuale care decurg din aceasta”. Sunt cele mai slabe articole pe care le-am citit pe luju.ro!

# Gica Contra date 1 September 2011 23:00 +4

Bai Gica, in Justitie e ca la doctori, trei medici, cinci pareri, te-ai apucat sa citezi dintr-o carte scrisa de o judecatoare de judecatorie. Mai Gicuta eu stiu de ce te zbati tu pe siteul asta, ca esti un judecator care ai dat soluti la modul prost in care gandesti. Probabil ca ai remuscari, dar nu-ti scuza insistenta cu care persisti in prostia de a ignora CEDO. Bai Gica, pai dupa mintea ta si a celor din care citezi, ce rost mai are sa conteste lumea la instanta o contraventie? Ar trebui sa scrie politistul irevocabila pe ea direct. Ce naiba! Si-asa se zbat astia de la Politie sa faca asa. Vai de capul tau, du-te-n munti si fierbeti un ou si nu mai ocari pe altii :zzz

# DOREL date 2 September 2011 01:42 +2

Pentru "Gica" s.a.: mai oameni buni, cititi fratior cu atentie "argumentele" sentintei de la Jud sect 6 - e complet contradictorie, ilogica, prezumtioasa, intr-un cuvant e schizofrenie curata ! Si, daca tot o dati inainte cu viteza, amintiti-va ca, in urma cu 10 ani tot asa se spunea si in contraventiile legate de viteza: ca prezumtie, ca legalitate, ca autoritate si alte bla-bla-bla-uri. Introducerea in legislatia romana la a (n+1)-a modificare a OuG 195 a cerintei dodirii prin intermediul unui echipament tehnic omologat sau certificat s-a facut nu ca ar fi zis asa vreo Nicoleta Cristus ci pentru ca asa a impus UE ! Si, b): dar art. 109 alin. (2) si (3) din OuG 195, care au fost introduse prin 2007, cum se interpreteaza, cand e vorba de martori ? Dar de eroare umana ati avzit,mai baieti ? Scrie undeva ca agentiii constatatori sunt ope legis mai presus de orice indoiala ? Dar de proverbul roman "onus probandi incumbit ei qui dicit, non ei qui negat" ce parere aveti ? Dar de spaga la politie voi nu ati auzit, ori sunteti cu totii calugarite ? Coborati cu picioarele pe pamant fratilor, si puneti-va in situatia teoretica a unui contrqavenient nevinovat si raspundeti-va la intrebarea: cum dovedesc eu imposibilul ? Si, daca tot sunteti atat de atoatestiutori, ia cautati in deciziile Curtii Constitutionale (dati cautare dupa nume) spetele in care contestatori au fost Corneliu Liviu Popescu (dec. 123/2003, cred) si procurorul Popa Aristotel de la DNA si vedeti cam ce spuneau ei despre qgentii constatatori. Pai, sa intelegem ca si unul ca prof. Corneliu Liviu Popescu nu stie drept ? Sfatul meu: cand o sa v-o furati si voi, sa va amintiti ceea ce ati scris aici !

# maxu08 date 2 September 2011 10:59 +1

este decizia 183/2003 a CC

# infractoru in fata si cetateanu la coada date 4 September 2011 09:03 0

intr'o lume normala este cum spune gica - dar la noi e hotu in fata pramatiile fiind sustinute de alte pramatii :sad:

# GICA date 1 September 2011 20:47 +1

Sunteti intr-o grava eroare! Cu privire la jurisprudenta CEDO in materie contraventionala, se impune a fi precizat ca aceasta admite prezumtiile de legalitate si temeinicie a actelor intocmite de persoanele special abilitate cu conditia ca aceste prezumtii sa nu depaeesca o "limita rezonabila" (cauza salabiaku contra Frantei). Asadar, procesul-verbal de contraventie incheiat ca urmare a constatarii ex propriis sensibus a faptei de catre organul abilitat beneficiaza de prezumtia de temeinicie si legalitate. Cu atat mai mult se va aplica aceasta prezumtie in situatiile in care sunt sanctionate fapte negative, care nu pot fi dovedite altfel (nepurtarea centurii de siguranta, neoprirea la semnalul agentului de circulatie, neprezentarea documentelor solicitate etc.). Este cel mai slab articol pe care l-am citit pe acest site! Puneti mana pe carte!

# gica date 1 September 2011 22:09 -2

Pacat ca toti "habarnistii" si frustratii isi dau cu presupusul pe un site pretins juridic. Dreptul contraventional nu este atat de simplu, incat sa-l priceapa toti tampitii soselelor care se supara ca sunt amendati de politie. Fie ca va place, fie ca nu va place, in deplin acord cu jurisprudenta CEDO, procesul-verbal de contraventie beneficiaza de o prezumtie relativa de temeinicie si legalitate referitor la imprejurarile constatate in mod direct (ex propriis sensibus) de catre organul abilitat.

# johnny date 1 September 2011 22:15 0

nu iteleg care e legatura cu avocatul bota

# th58m date 1 September 2011 22:33 -2


Citeza pe johnny
nu iteleg care e legatura cu avocatul bota
....ia-o mai usorrrr, johnny, mai ales dacă, după cum dealtfel afirmi, ai probleme cu intelegerea 8)....cănd esti, de fapt, un gogu gărneată, nu poti fi la per-tu cu oricine...dar tu, probabil, că te-ai născut direct bătrăn... 8)...n-ai avut niciodată, sapte ani :sigh:

# x date 1 September 2011 22:41 +1

tu chiar esti un pic nerusinat. de ce l-ai insultat pe johnny? ca tine si ca gica sunt multi in trafic , in sensul ca insulta si chiar fac pe-a vandamii.

# Paun date 2 September 2011 00:11 +1

Revin si arat, in toatala concordanta cu ce a sustinut GICA: Contraventiile care privesc depasirea vitezei se dovedesc EXCLUSIV cu aparate de masurare a vitezei.Aceasta proba este necesara intrucat constatarea vitezei nu poate avea loc prin propriile simturi ale agentului constatator. Asa fiind, sentinta pe care o prezinta domnul Bota nu releva niciun caracter de noutate in materie. Aceeasi este solutia in cazul TUTUROR situatiilor similare cand organul constatator nu pastreaza inregistrarile aparatului de masurare a vitezei si nu le prezinta in instanta. Prin urmare, se afla in eroare autorii articolului atunci cand sustin ca in cauza s-a facut aplicarea prezumtiei de nevinovatie in materie contraventionala, conform jurisprudentei CEDO. Nici vorba de asa ceva. In speta sarcina probei a incumbat agentului constatator, INTRUCAT MASURAREA VITEZEI NU POATE FI EFECTUATA SI CONSTATATA EX PROPRIIS SENSIBUS si nicidecum pentru ca s-ar fi eludat aplicarea dispozitiilor art. 1169 C.civ. In alte spete, in care constatarea POATE fi facuta cu propriile simturi, sarcina probei revine petentului, fie le convine, fie ca nu forumistilor de pe aci ori de pe aiurea. De aceea am spus ca speta si decizia prtezentate de domnul Bota nu prezinta vreun caracter de noutate in ceea ce priveste rasturnarea sarcinii priobei, asa cum lasa sa se inteleaga autorii articolului.

# Gica esti idiot date 2 September 2011 01:03 -1

Ba Gica, tu jignesti pe toata lumea ca sa arati ca esti smecher? Sau ca sa te dai destept? Ba baiatule, e prezentata O sentinta a instantei. faptul ca TU prezinti ALTE decizii ale instantelor nu inseamna ca prima este gresita sau ca cel care a prezentat-o e bou, slab, prost si mai gaseste tu epitete ca alta treaba nu ai. In orice caz, Gica tata, daca tot esti atat de deranjat de sentintele astea ale instantelor, te invit sa inchizi site-ul, nu te obliga nimeni sa zabovesti pe aici. Dar, daca tot o faci, mai usor cu rahatul in ventilator. Nu e frumos pentru unu cu pretentii, cum te dai tu

# Botomei Vasile date 4 September 2011 01:28 +1

Domnul Bota merita o lege cu numele domniei sale. Ar fi bun de avocatul poporului!

# Mare av Mare lingau date 4 September 2011 08:58 +1

avocatu popor va fi tot un politruc, asa este intr'o tara schioapa vezi si episod csm penibil soci civila

# jean date 5 September 2011 16:52 0

desi multe nulitati l-au contestat si il contesta, intr-adevar acest om a demonstrat ca stie ce vrea. omul a dat dovada de un curaj extraordinar cind a atacat aceste putregaiuri ,autodenumite decani.

# cosma date 4 September 2011 14:01 +1

O mie de vorbe degeaba! Agentul constatator cum stabileste viteza? Dar martori? Nu e proba de la radar omologat, deservit de personal calificat, nimic nu e! In rest, in cazul depasirii vitezei pe drumurile publice poate sa scrie agentul constator romane si martorii la fel ca nu sunt bune decat de hartie igienca!

# Doar o vorba date 13 September 2011 06:17 0

Amenda aplicată în temeiul O.U.G. nr. 195/2002 şi suspendarea dreptului de a conduce se includ în sfera acuzaţiei în materie penală.Scopul pur punitiv al amenzii aplicabile, precum și caracterul general al normei de incriminare, au fost cele două elemente determinante care au permis Curții să aprecieze că în cauză sunt aplicabile garanțiile specifice materiei penale. Curtea nu înlătură prezumţia de legalitate a procesului-verbal din procedura contravenţională română, ci impune echilibrul ce trebuie să existe între prezumția de nevinovăție specifică materiei și prezumția de legalitate și validitate a procesului-verbal de contravenție-I.Pop contra Romaniei, CEDO2011

# helen date 9 October 2011 23:43 0

si pana la urma dlor destepti si inteligenti...am si eu o intrebare de fraiera ....Cand am luat o amenda ptr depasire in panta si in curba cand (cica am depasit linia continua ) de fapt era o sosea dreapta dreapttttttttttttaaaaaaaaaaaa si in procesul verbal este trecut un martor care nu are datele de identificare ..eu cum demonstrez ca politistul era chior? ptr ca era va asigur....Vreau sa l chem pe martor interogatoriu dar ..lipsa date ..nulitate relativa....Am facut eu poze cu soseaua dreapta ...dar mintea mi se increteste ....Multumesc ptr raspuns.....Ala eu...Ala eu....

# Bota Pompiliu date 4 April 2024 07:45 0

E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune....Atenție la gramatică !!!

# BOTA date 4 April 2024 08:04 0

Cei care se dau mari avocați nu știu să scrie ! Care avocați nu au nici barou, nu au nici uniune (desființate din 1948 - lEGEA 3/1948) Nu au voie să poarte Roba, nu au voie să folosească denumirile de barou, uniune, so on...Sbs Bota ,,infractorul Bota le-a ,,luat,, pe toate ! a se vedea l EUIPO !

# BOTA POMPILIU date 4 April 2024 08:07 0

Cei care se dau mari avocați nu știu să scrie ! Care avocați nu au nici barou, nu au nici uniune (desființate din 1948 - lEGEA 3/1948) Nu au voie să poarte Roba, nu au voie să folosească denumirile de barou, uniune, so on...Sbs Bota ,,infractorul Bota le-a ,,luat,, pe toate ! a se vedea l EUIPO !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva