25 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ziua Justitiei la AMR – Costiniu, Pivniceru si Lupascu au dat clasa CSM la organizarea evenimentului. Seful statului si ministrul Justitiei nu au onorat invitatia

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

1 July 2011 18:40
Vizualizari: 7029

Peste 250 de judecatori si fosti judecatori, procurori, avocati si reprezentanti ai societatii civile au participat, vineri, la Ziua Justitiei, organizata de Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Mona Pivniceru, la Curtea de Apel Bucuresti. Proaspat alese in CSM, judecatoarele Mona Pivniceru, de la Inalta Curte si presedinta Sectiei a -VIII-a Contencios de la CAB, Alina Ghica, au avut parte de o intrevedere calduroasa in „Sala Pasilor Pierduti” din Palatul de Justitie. Printre invitati s-au numarat presedintele Senatului, Mircea Geoana, reprezentantii societatii civile din CSM, Georgiana Iorgulescu si Corina Dumitrescu, decanul Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu, presedintele UNBR Gheorghe Florea, fostul agent guvernamental al Romaniei la CEDO, Razvan Horatiu Radu, inspectorul sef al Inspectiei Judiciare din CSM, judecatoarea Mihaela Tropcea, fostul secretar de stat din Ministerul Justitiei, Cristina Manda, dar si fostul secretar general al CSM, procurorul Ilie Piciorus. Marii absenti au fost presedintele Traian Basescu si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (care desi conform informatiilor noastre, a confirmat prezenta la eveniment, in final, s-a decis sa nu isi mai faca aparitia). Se pare ca pentru a jnu da ochii cu magistratii din Bucuresti, Catalin Predoiu a preferat sa-si faca de lucru la Curtea de Apel Ploiesti, unde a facut o vizita scurta si de unde a transmis un mesaj de felicitari magistratilor.


Presedintele CAB, judecatorul Dan Lupascu: “Palatul de Justitie este, a fost si va ramane al Curtii de Apel Bucuresti”

Cea care a deschis lucrarile evenimentului a fost judecatoarea de la instanta suprema, presedinta a AMR si membru CSM, Mona Pivniceru. Judecatoarea le-a cerut tuturor un moment de liniste, pentru a asculta imnul AMR, apoi l-a invitat la microfon pe presedintele Curtii de Apel Bucuresti, judecatorul Dan Lupascu. In aplauzele judecatorilor de la CAB si ale invitatilor la eveniment, judecatorul Dan Lupascu si-a inceput discursul prin a ura la multi ani tuturor magistratilor din tara. Sonorizarea le-a cam dat batai de cap organizatorilor, mai ales ca foarte putine fraze din discursurile celor invitati au fost chiar inteligibile. Cu toate acestea, multi dintre cei prezenti au considerat un prilej de bucurie sarbatorirea la CAB a Zilei Justitiei, mai ales ca, in acest fel, au reusit sa se revada cu vechi colegi sau prieteni. Presedintele Curtii de Apel Bucuresti a dat asigurari, in aplauzele judecatorilor, ca Palatul de Justitie “a fost, este si va fi al Curtii de Apel Bucuresti”.

Judecatorul Dan Lupascu a avut o pledoarie caustica in care punctat pe atacurile agresive la adresa Justitiei din ultima perioada, subliniind ca “magistratii romani, in comparatie cu cersetorii din Paris si Roma au si alte indeletniciri (n.red. - referindu-se la manifestarile culturale, artistice si stiintifice ale unor magistrati)” si a continuat afirmand ca: “uneori manifestarile pot sa imbrace si alta forma – roba la taraba, dar aici va asigur ca este un cadru decent.” Dan Lupascu a avut in discursul sau si cateva picanterii, amintind de vreme in care in Palatul de Justitie a sosit o delegatie de soldati americani, iar cladirea arata ingrozitor si cu toate astea americanii s-au aratat fericiti pentru ca pe usa scria cu litere mari “Usa” si toti au crezut ca este un salut pentru Statele Unite ale Americii”.

Imediat dupa discursul judecatorului Lupascu, la microfon a fost invitat si presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a laudat progresele Justitiei, si a sustinut ca, in continuare, cel mai important obiectiv al sistemului judiciar trebuie sa fie mentinerea independentei fata de orice alta putere din stat. In timpul discursului lui Geoana, judecatorii au susotit intre ei, amuzati ca: “atunci cand esti in opozitie, Justitia independenta este un punct important, macar in public”. In discursul rostit, Geoana a concluzionat ca “Alaturi de educatie si sanatate, cel de-al treilea serviciu esential este cel al Justitiei. Este nevoie de respect pentru oamenii care muncesc in aceasta breasla esentiala”.

Predoiu s-a ascuns in teritoriu, pentru a nu-si alege o “tabara” de Ziua Justitiei: AMR sau CSM

Organizatorii evenimentului de la Curtea de Apel Bucuresti l-au invitat la Ziua Justitiei si pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, insa, desi acesta a confirmat prezenta la eveniment, nu a mai aparut, cauzand chiar intarzierea inceperii evenimentului cu cel putin 20 de minute. Predoiu nu a anuntat ca nu mai ajunge la Curtea de Apel Bucuresti, in schimb a transmis imediat mesajul sau de la Curtea de Apel Ploiesti, unde, pana la urma, a ales sa sarbatoreasca Ziua Justitiei. Interesant slalom al ministrului Justitiei intre cele doua evenimente organizate cu ocazia Zilei Justitiei atat la INM, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, dar si la CAB, de catre Asociatia Magistratilor din Romania, mai ales ca in final ministrul a ales provincia.

De la Curtea de Apel Ploiesti, Predoiu le-a transmis magistratilor urmatoarele: ”De Ziua Justitiei, urez tuturor slujitorilor acesteia sanatate, putere de munca, fericire. Le multumesc magistratilor, grefierilor, personalului auxiliar, pentru ca se straduiesc sa pastreze functional mecanismul Justitiei. Trebuie sa ajungem la o performanta mai buna in sistemul judiciar, ceea ce depinde atat de legislativ, cat si de executiv, dar rolul cheie revine magistratilor si grefierilor. Sunt lucruri care se pot face acum, pana la regandirea schemelor de personal. Mai multa coerentain solutii, mai multa grija pentru motivari, mai multa integritate. Presedintii de instanta trebuie sa preia leadership-ul sistemului judiciar alaturi de CSM. Sefii de instante, sefii de parchete, prim grefierii, constituie prima si cea mai importanta veriga a managementului sistemului judiciar. Sefii de instante si cei ai parchetelor pot determina decisiv consolidarea disciplinei jurisdictionale, pastrarea integritatii in sistem si imbunatatirea pregatirii profesionale. Poate ca e timpul sa ne gandim la o accentuare a autoritatii lor si la intarirea puterilor prin lege, dar pana atunci, ei trebuie sa demonstreze implicare, deschidere, cooperare si responsabilitate. Obiectivul fundamental al Ministerului Justitiei este o Justitie eficienta, responsabila, independenta. Obiectivul strategic al Ministerului Justitiei il constituie noile Coduri. Vom continua sa ajutam sistemul judiciar sa se ajute singur. Intr-o perioada dificila in tara si in lume, le cer magistratilor si grefierilor sa probeze tarie de caracter si spirit, in interesul comunitatii, pe care sunt chemati sa o judece drept si prin aceasta sa o serveasca”.

 

 

 

 

Comentarii

# cetatean date 1 July 2011 19:02 +6

:cry: si pe mine cine ma judeca si-mi da dreptate? CEDO?

# CEDO date 2 July 2011 02:29 +5

Da.

# CEDO2 date 2 July 2011 08:13 +6

iti da dreptate pe despagubiri daca s-a incalcat vreun drept al omului. adica tie. dar in schimb sentinta din tara ramane asa cum au stabilit-o pitpalacii de aci!

# George vs. Tony date 2 July 2011 09:25 +2

Obiectivul fundamental al Ministerului Justitiei ar trebui sa fie curatirea Inaltei Porti al Justitiei de putregaiuri gen Anton Pandrea, Rodica Aida Popa si Livia Doina Stanciu & Co .

# Ar fi bine sa fie bine! date 3 July 2011 15:02 +2

Ministerul Justitiei nu poate face acest lucru decat intr-o tara africana cu regim dictatorial in prezent, in trecut doar sub regimul Ceausescu spre ex., din simplul fapt ca de pe la 1870 s-a impamantenit principiul separatiei puterilor in stat, min.justitiei facand parte din puterea executiva, avand un rol administrativ si de punere in executie a legislatiei elaborate si promulgate de parlament (legislativ)si presedinte.Pe un site juridic e mai intelept sa comentam cand avem habar despre ceea ce comentam.

# heha date 2 July 2011 09:32 -1

parada mafiotilor din justitie..

# Alberto Kurtyan date 2 July 2011 15:09 -2

Pivnicereasa e febletea mea. Cineva a spus despre ea ”Nu merită să stea la masă nici cu porcii” dar eu i-am luat apărarea și am spus: ”Ba da, merită!”

# Maria Coman date 2 July 2011 16:28 +1

Cele mai corupte specimene ale justitiei "au dat clasa"? Clasa la ce? La furat si la incompetenta? Asa da. Va cred pe cuvant!

# Alterto in Kur-ia-o date 2 July 2011 18:05 +4

Privind comentariile de mai sus nu pot sa cred decat ca s-a desfiintat spitalul de neuropsihiatrie iar pacientii fara pastile se joaca pe net.Ar mai fi si varianta ca Judecator fiul lu'Bercea Mondialu'cumatru' impreuna cu prietenii comenteaza acest articol luju.D-le Kurtyan sunteti un umorist desavarsit, am ras cu asa o pofta incat m-am "scapat" pe dvs-asta ca sa va raspund cu acelasi limbaj mitocanesc cu care va permiteti sa o jigniti pe d-na judecator Pivniceru.

# miseii si smintitii date 2 July 2011 21:29 +1


Citeza pe Alterto in Kur-ia-o
Privind comentariile de mai sus nu pot sa cred decat ca s-a desfiintat spitalul de neuropsihiatrie iar pacientii fara pastile se joaca pe net.
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!Aceasta a fost ocazia potrivita: toti smintitii si miseii Justitiei in acelasi loc!

# da-i cu lamaie date 3 July 2011 12:10 +1

Corect este: d.na judecator prof. dr. universitar docent nemai- pomenita si cu prost gust rujata Mona P. Si daca nu-i dai mademoazelei si-o limba in ureche pentr inceput, comment-ul tau pervers n-are niciun rost. Da' stiu ca n-are cum sa-ti ajunga limba pana acolo...

# capatu` satului date 6 July 2011 11:05 0

problemele justitie sunt ca si rezolvate, atata timp cat iccj, csm`u si predoiu` lucreaz din greu: unii isi reamintesc faptu` ca don` costiniu (fost sef de sectie civila la iccj) se afla intr`un raport de cauzalitate direkt cu don` senator voicu, iar madam costiniu (presedinte de onoare a unei organizatii din domeniul justitiei) este judecatoru` capabil la curtii de apel Bucuresti ce a descoperit ca fapta de favorizare a infractorului savarsita de vantu` in cazu`` popa NU MAI ESTE ACTUALA; io zic, ca pt. majistratii din Romania doar sporurile nesimtite autoacordate, smenurile de care auzim zilnik, hotararile proaste scrise pe genunchi, judecatori betivi achitati si restu` SUNT ACTUALE; n`am auzit ca vreun onorat majistrat al patriei(judecator sau procuror) sa fi renuntat la sporurile nesimtite dupa aparitia Deciziei Curtii Constitutionale nr. 838/2009 - intre legalitate si nesimtitre exista o limita pe care majistratilor atat de capabili le este greu sa o inteleaga; tot io zic, ca in conditiile in care majistratii au contribuit activ in ultimii 21 de ani la smenu` si coruptia din tara nu merita sa raspunda pt. erorile judiciare in realitate multe smenuri, trecand peste faptu` ca la CEDO ajung sub 1 % din cazurile de atitipire cu capu` pe masa ale instantelor, pai cum sa raspunda majistratu`ca doar el este personal una dintre puterile statului, deosebirea fata de UE este ca la noi judecatoru` lupta zilnik pt. controlu` puterii; predoiu` a dat liber in nou` cod penal la infractiunile economice, prin reducerea pedepselor, pt ca nu`i asa tara are bani si nu are ce face cu ei.

# Da din cap si va suna ca nuca date 3 July 2011 14:19 +3

D-ul Kurtyan este un distins cetatean ratacit de pe juridice.ro pe luju.ro.Pe judice.ro sustinea ca este pro basist pe luju ca nu este:Dubla personalitate este o forma de boala psihica si ea necesita tratament de specialitate, imediat dupa ce bolnavul ori apartinatorii lui, isi dau seama de aceasta situatie. Modul de manifestare este diferit de cel normal, persoana in cauza trece de la o stare de manifestare la alta si de regula cel in cauza nu-si mai aminteste cum s-a comportat, cum a reactionat anterior. Important este ca bolnavul sa fie tratat pentru a nu se crea situatii nedorite, cand cel in cauza isi poate face rau siesi ori celor din jurul lui. In fapt d-ul Kurtyan daca i urmariti evolutia comentariilor veti obs.ca este un fel de Talmaceanu al lumii justitie si care preia fara a "rumega"sau discerne niste teze elucubrante slobozite in eter de prof.dr.honoris causa in drept Traian Basescu.

# DOREL date 3 July 2011 14:56 +2

Este vorba de altceva, a fost scoasa "la bataie" compania 3-a a coloanei V-a portocalii (compania care asigura schimbul 3, noaptea si de sarbatori). Caracteristic este mentalitatea portocalie: tot ce e "contra regimului" se desfiinteaza (daca se poate) sau (daca nu se poate) se demonizeaza cu gaselnite primitive si grosolane - pe gustul stapanului care i-ar vrea condamnati pe toti (Pivniceru, Costiniu, Lupascu ...) sau, de ce nu, trecuti in lumea dreptilor care nu-l mai pot critica - spre linistea crancenului stapan si a cohortei de lacuste din jurul lui. Cat despre bascularea opiniior dintr-o extrema in alta - pai schizofrenia e chiar ceea ce caracterizeaza regimul ...

# da din cap si va suna ca nuca date 3 July 2011 14:34 +1

cat despre limbi si alte organe, inteleg ca este un sfat avizat de la un profesionist in materie un academician in domeniul sugus basescus.din pacate desi sunt constient ca bogata dvs.experienta va da dreptul de a da sfaturi autorizate in domeniu, nu pot sa-l urmez din simplul motiv ca aceste apucaturi sunt apanajul brevetat la osim al cohortelor de pupinfundism portocaliu.

# ia cu lamaie date 3 July 2011 16:08 +1

Daca ai sti cat de scarba mi-e de partidul asta portocaliu plin peste masura de prosti, ti-ai cere si scuze pentru acuzatiile nefondate. Ca sa-si ia "scaune" pe la diferite institutii, toti dobitocii si toate dobitoacele sunt in stare sa-si schimbe si culoarea sangelui in portocaliu intr-o singura sedinta de transfuzie. Numai ca de cateva ori, madam Mona a dat-o atat de grosoilan cu bata-n balta, incat eu zic ca merita oarecare "distinctii" gen Alberto. As aminti doar de o aberatie de-a mademoazelei, care le intrece pe toate: magistratii nu sunt obligati sa dea socoteala nimanui. Adica pentru idioteniile grave erori judiciare in care oamenii pierd dreptul pe mana magistratilor, acestia sa nu fie deloc deranjati. Nu asta zicea tanti Mona?

# si mai multa lamaie date 3 July 2011 16:11 +1

Si daca tanti Mona era mai tare-n cuget decat in clanta, ce-ar fi oprit-o sa-i spuna boului de Predoiu: "ba cretinule, mai du-te la dracu cu toti lingaii tai milogi, si lasa Justitia pentru un creier bogat, pregatit, ca sa nu ne mai arate o lume intreaga cu degetul!" Hmmm, nu asa ar fi trebuit? Dar va place s-o clantaniti aiurea, de dragul sacaielilor internetice...

# da din cap si va suna k nuca date 3 July 2011 18:23 +1

Constitutia actuala prevede ca judecatorul este independent si se supune numai legii, adica justitia ca intreg si implicit fiecare particica a ei, fie ca e vorba de judecatorul de la judecatorie sau de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiecare judecator e independent si se supune numai legii.Ce inseamna statutul de judecator pe planeta pamant? Inseamna ca mai presus de ei ca oameni exista spiritul si litera legii. Art. 4 Carta Univ.a judecatorilor: Autonomia personală:Nimeni nu are dreptul de a da sau a încerca să dea judecătorului ordine sau instrucţiuni de orice fel, care ar putea influenţa hotărârile sale, cu excepţia opiniilor pronunţate în apel, în anumite cazuri particulare, de instanţele ierarhic superioare.Asta a vrut sa spuna d-na judecator, si o spunea ptr.cei care au discernamant si nu trebuia sa si deseneze suplimentar ca daca ar incalca legea principiul este valabil adica se supun rigorilor legii.Dar in nici un caz nu se supun puterii executive sau legislative...

# da din cap si va suna k nuca date 3 July 2011 18:46 +2

mai explicit: si acum sunt judecatori condamnati ptr.ca au savarsit infractiuni (nu impiedica nimeni rasp.penala a acestora, ca in multe cazuri nu vrea PICCJ e alta treaba, nu e d-na Pivniceru proc.general) si acum se poate cf.legii sa fie sanctionati ptr.abateri disciplinare (ca nu se doreste e treaba inspectiei CSM nu a d-nei Pivniceru).Si acum Min.Finantelor poate sa ceara in personam in instanta raspunderea materiala ptr.erorile judiciare sau condamnarile la cedo (ca nu se vrea, e vina executivului nu a d-nei Pivniceru).Insa nu trebuie sa vina Basescu si cu Predoiu si sa puna presiune sau nascoceasca legi ptr.a pune bocancul pe statul de drept si presiune pe judecatori, de frica dos.penale ce vor urma si in care vor fi inculpati.

# ioan duscas date 3 July 2011 23:03 0

un "LA MULTI ANI " SRL-ului meu preferaat !!!! si nu uitati ca tepes ie pe drum !

# Basescu dixit date 4 July 2011 09:59 0

„În momentul de față, puterea judecătorească nu are niciun fel de răspundere, chiar pentru erori. Vă dau exemplu la ceea ce ni se întâmplă la Curtea Internaţională a Drepturilor Omului, unde România pierde proces după proces, datorită judecăţii strâmbe, incorecte de multe ori sau a lipsei de judecată în termen rezonabil a plângerilor cetăţenilor. Statul roman plăteşte ceea ce nu fac judecătorii sau ceea ce fac prost, este timpul ca aceasta putere sa fie responsabilizata pentru ca Puterea executiva plăteşte, e fluierata peste tot când greşeşte, puterea legislativa, parlamentarii plătesc ori de cate ori fac greşeli, nu mai sunt aleşi. Singurii care nu au niciun fel de răspundere pentru proasta gestionare a activităţii lor sunt judecătorii si procurorii, nu numai judecătorii. Statul roman nu poate accepta la nesfârşit sa tot plătească ori incompetenta sau corupţia judecătorilor”.

# Postacul pro Basescian preia sloganul date 4 July 2011 10:01 -1

"madam Mona a dat-o atat de grosoilan cu bata-n balta, incat eu zic ca merita oarecare "distinctii" gen Alberto. As aminti doar de o aberatie de-a mademoazelei, care le intrece pe toate: magistratii nu sunt obligati sa dea socoteala nimanui. Adica pentru idioteniile grave erori judiciare in care oamenii pierd dreptul pe mana magistratilor, acestia sa nu fie deloc deranjati."

# In realitate si Base si Postacul 2 trombonisti afoni date 4 July 2011 10:03 +1

Titlul IV din Legea nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor ( publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004 , republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare) reglementează răspunderea judecătorilor şi procurorilor. Judecătorii şi procurorii răspund civil, disciplinar şi penal, în condiţiile legii (art. 94). Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare (Art. 96). Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procese penale sunt stabilite de Codul de procedură penală.

# anti-bashinescu date 13 July 2011 15:13 -1

Atunci am putea vorbi de justitie in Romania

# Emil date 21 July 2011 12:31 0

:sad:Din titlu: "Au dat clasa", da' din continut nu se prea vede. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva