EXCLUSIV - Procurorul Viorica Stoica, cea care a avut curajul sa se duca la portile Cotrocenilor sa-l audieze pe Traian Basescu pentru dosarul „Fraudarea alegerilor” in 2005, si-a depus candidatura pentru functia de Procuror general al Romaniei, iar seful DLAF, procurorul Claudiu Dumitrescu, va lupta sa ajunga procuror sef la DNA, acolo unde a lucrat la dosare precum ”Caltabosul” si ”Puwak-fraude europene”
In 3 octombrie 2012 a fost ultima zi in care cei care vor sa acceada la inaltele functii de Procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA puteau sa-si depuna candidaturile. Cu toate ca pana acum Ministerul Justitiei nu a facut publice toate candidaturile, Lumeajustitiei.ro este in masura sa anunte doi dintre candidati. Este vorba de procurorul Viorica Stoica (foto 2), care lucreaza ca anchetator de 20 de ani, ea fiind procurorul care a avut curajul sa se prezinte la portile Cotrocenilor pentru a-l audia pe Traian Basescu in dosarul ”Fraudarea alegerilor”, in 2005. Viorica Stoica va trebuie sa o convinga pe Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, ca poate sa conduca Parchetul Inaltei Curti. Alt candidat, dar pentru sefia DNA, este Claudiu Dumitrescu (foto 1), actual sef al DLAF din 2010 (Departamentul de Lupta Antifrauda), care a anchetat dosarul ”Remes-Muresan„ (zis ”Caltabosul”), dosarul privind fraudele euroene ale familie Puwak si dosarul ”Valiza”, in care aparea numele lui Gigi Becali. Pe de alta parte, Dumitrescu il are contracandidat pe Ioan Irimie, procurorul de la DNA Cluj – cel care ramane in istoria postdecembrista a parchetelor ca fiind omul care a avut curajul sa-i puna catusele lui Miron Cozma. Procurorul Viorica Stoica il surclaseaza de departe pe procurorul Emil Mota de la Parchetul Tribunalului Gorj, si ca activitate, si ca rezultate. Ca sa nu mai punem ca Mota este verificat de Inspectia Judiciara a CSM.
Procurorul Viorica Stoica din cadrul Parchetului ICCJ, Sectia de Urmarire penala si criminalistica a confirmat pentru Lumeajustitiei.ro ca si-a depus, azi, 3.10.2012, candidatura pentru functia de procuror general al Parchetului instantei supreme. Magistratul Viorica Stoica ne-a declarat ca are 20 de ani de experienta necesara pentru a ocupa acest post. „Am parcurs toate gradele profesionale. Am facut fata de aceasta profesie o pasiune si am aplicat legea in litera si spiritul ei, considerand procedura penala „Biblia magistratului”. Profesia mea s-a conturat in jurul articolului 202 C.pr pen: procurorul trebuie sa adune probe atat in favoarea, cat si in defavoarea invinuitului sau a inculpatului, in vederea lamuririi cauzei sub toate aspectele ei. Nu sunt de acord cu ideea potrivit careia invinuitul sau inculpatul trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia la instanta, acest aspect intrand in atributia procurorului care are un rol esential in acest sens. Am indraznit sa-mi depun candidatura la functia suprema in conducerea Ministerului Public, intrucat cred ca pot indeplini sperantele si altor colegi, care asemenea mie isi iubesc profesia si concep o justitie corecta si echilibrata in aceasta tara”.
Magistratul Viorica Stoica activeaza in Parchetul General din 1997, fiind prima femeie care a lucrat la Serviciul Anchete speciale din cadrul Ministerului Public. Si-a inceput activitatea de procuror in 1992 la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, unde s-a ocupat si cu supravegherea cercetarilor, dar a fost si procuror de instanta. In 1996, a ajuns procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti.
Iata cateva dosare de rasunet instrumentate de Viorica Stoica:
- Dosarul „Codex Aureus” in care directorul Bibliotecii Nationale a primit, Scoaterea de sub Urmarire Penala, solutie care a ramas batuta-n cuie. Scandalul Erceanu a izbucnit in 2002, cand Politia a descoperit nereguli in modul de facsimilare a Codex Aureus, un document foarte valoros din secolul IX care apartine patrimoniului national. Directorul a fost retinut timp de o zi pentru cercetari in acest caz. Televiziunile au transmis imagini cu Dan Erceanu incatusat. Directorul Bibliotecii Nationale si-a sustinut nevinovatia, aratand ca Iacob Marza, directorul filialei Batthyneum (Alba Iulia) a fost cel care a permis, in 1993, directorului Muzeului din Lorsch, Germania, facsimilarea manuscrisului Codex Aureus. Erceanu a precizat ca Marza ar fi vandut drepturile de reproducere unei edituri elvetiene. Motivarea solutiei de SUP data de procurorul Viorica Stoica a devenit un manual pentru instantele din Alba Iulia.
- Dosarul „Farmec Cluj” in care conducere societatii Farmec Cluj a fost trimisa in judecata. Conflictul dintre Agentia Nationala a Vamilor si Farmec care a inceput in 2003, dupa un control efectuat de catre Directia Regionala Vamala Cluj, n-a scos la iveala faptul ca Farmec Cluj nu a platit taxele vamale aferente pentru echipamentele ecologice importate, care valorau, in 1998, 80000 USD.
- Dosarul procurorului de la Parchetul Tribunalului Neamt, Stelica Olteanu, a fost in lucru la procurorul Viorica Stoica care i-a dat SUP, pentru ca a apreciat ca a fost arestat abuziv. Solutia a fost confirmata si de CEDO care l-a gasit victima unor arestari abuzive. Acesta fusese initial anchetat pentru o presupusa fapta de coruptie.
- Tot Viorica Stoica a instrumentat si dosarul in care ziaristul Ovidiu Zara si ofiterul Constantin Duvac au fost cercetati la plangerea fostului sef al SRI Radu Timofte. Acuzatia adusa de Timofte celor doi vine dupa ce Ovidiu Zara a publicat in ziarul "Curentul", in ianuarie a.c., un raport inaintat sefilor IGP de catre Constantin Duvac, in care acesta din urma dezvaluia presiunile la care a fost supus de catre SOV pe parcursul anchetelor penale derulate in dosarele FNI, FNA - Banca Agricola - BID si complicitatea unor "gulere albe" din serviciile de informatii cu fostul infractor de drept comun din Roman.
- Dosarul 416/P/2012 in care „teparul” Calin Armen a fost trimis in judecata de procurorul Viorica Stoica, in stare de arest preventiv. Instanta a dispus cercetarea sa in stare de libertate, iar la scurt timp, acesta s-a implicat in escrocheria MTS Leasing, prin care 700 de persoane au fost inselate cu aproximativ 50 de milioane de Euro, apoi a fugit din tara.
- Dosarul „Fraudarea Alegerilor" a fost instrumentat de Viorica Stoica. La acea vreme, s-a iscat un scandal, procuroarea fiind acuzata de Ilie Botos ca si-ar fi depasit atributiile cand a cerut la Cancelarie, prin consilierul prezidential de atunci Renate Weber, sa-l audieze pe Basescu, la Cotroceni. Solutia finala a fost data de procurorul Lucian Doxan, cel care a dat si NUP-ul in dosarul „Casa din Mihaileanu”, intrucat procurorului Stoica i-a fost luat de catre fostul procuror general.
- Dosarul Fabrica de zahar „Bod” este unul dintre dosarele ce le-a avut in lucru procurorul suprem Viorica Stoica. In acest dosar a fost inculpat fostul prefect al Brasovului Ioan Nicolae Opris, care a fost, primul prefect arestat la data 22 iunie 1999, in exercitiul functiunii, de catre Viorica Stoica. Acuzatiile care i-au fost aduse au fost: abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual. Procurorii l-au acuzat pe Ioan Nicolae Opris pentru faptul ca, in calitate de reprezentant al FPS in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Fabricii de Zahar Bod, a emis doua procuri prin care l-a imputernicit pe directorul intreprinderii sa ipotecheze Sectia Cicoarea a Fabricii la Banca Internationala a Religiilor si la Bancorex. Sectia a fost ipotecata in iulie 1998 pentru ca patru firme private (SC Duplex '91 SRL, SC Edicart SRL, SC Comprod SRL si SC Euro Metal Production SRL) sa obtina imprumuturi bancare de 8,4 miliarde de lei, aproximativ 1 milion de dolari la acea data. Cele patru firme apartineau controversatului om de afaceri Petrica Hogea, finul lui Vasile Bran, la acea vreme deputat PD si Victor Babiuc, la acea vreme ministrul PD al Apararii. Pentru ca a indraznit sa-l aresteze pe Opris, Viorica Stoica a fost mutata pentru un an la Compartimentul Statistica, iar apoi a revenit la Sectia Anchete Speciale din cadrul PICCJ
Claudiu Dumitrescu a realizat Legea de organizare si functgionare a actualului DLAF
O alta candidatura depusa in ceasul al 12-lea la Ministerul Justitiei, pentru functia de procuror sef al DNA, este actualul sef al DLAF, Claudiu Dumitrescu. Si el are 16 ani de activitate ca procuror, a plecat la drum din simplu anchetator la Campina, apoi a ajuns la Parchetul Judecatoriei Sinaia. Din 2003 pana in august 2010 a lucrat in DNA la Sectia pentru combaterea coruptiei, ca sef serviciu la infractiunile pe fonduri europene. A instrumentat dosare precum ”Caltabosul”, "Puwak", Magda Tepoi (sefa PNL Iasi, condamnata definitiv la 3 ani si jumatate), dosarul ”Valiza” in care l-a pus sub acuzare pe Gigi Becali, dosarul privind achizitiile din comisia MJ in care l-a trimis in judecata pe renumitul doctor Serban Bradisteanu. Din toamna lui 2010, a fost numit de fostul premier Emil Boc la sefia DLAF unde a facut proiectul de lege de organizare si functionare a acestei institutii, intrucat se declarase neconstitutionala organizarea DLAF in baza unei Hotarari de Guvern.
Urmeaza ca cei care candideaza pentru sefia PICCJ si a DNA sa-si depuna in saptamanile urmatoare si proiectul de management si sa se prezinte la interviurile pe care le va lua ministrul Mona Pivniceru. Totusi, procedura e foarte lunga, iar CSM va face tot posibilul ca in luna noiembrie sa nu aiba cvorum pentru a da aviz pe propunerile Monei Pivniceru.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Kovesi dottore colonel analfabet plagiatore 3 October 2012 19:14 +22
# Hmmmmmmmm 4 October 2012 15:04 -1
# Raspuns 4 October 2012 16:21 +6
# mack 4 October 2012 16:27 0
# oack 4 October 2012 16:55 +3
# Morcoveata 4 October 2012 17:05 -3
# 3D 4 October 2012 20:44 0
# HD 5 October 2012 15:29 0
# Erata 3 October 2012 19:20 +8
# Mihaitza 5 October 2012 12:59 0
# Mirela Prdan 3 October 2012 19:31 +21
# Mirela Predan 3 October 2012 19:45 +10
# Aburel 4 October 2012 06:32 0
# CI 3 October 2012 20:01 -17
# Medicul de garda 3 October 2012 20:13 +8
# Viata la tara 3 October 2012 22:08 -7
# Medicul de garda 3 October 2012 22:40 +5
# pt.Medicul de garda 3 October 2012 22:51 -4
# tzutzi 3 October 2012 22:23 +5
# Laurenţiu 3 October 2012 20:27 +12
# Hortensia Candidat Procurarescu 3 October 2012 21:50 0
# Viorica Stoica ?? Hmmmm 3 October 2012 22:54 -4
# Cocolino din Clanul Sapunarzilor 3 October 2012 23:22 +9
# Ovidiu 4 October 2012 08:12 +4
# floarea soarelui 4 October 2012 11:32 -1
# Tarcu Ioana 4 October 2012 14:40 +3