Magistratii care duc razboi cu politicul, mercenarii din mintea lui Basescu
Anul 2014 va fi unul decisiv pentru soarta Justitiei romane, in ceea ce priveste parazitarea acesteia la varf de catre personaje care au inteles ca in schimbul unor beneficii vremelnice in cariera sa faca scut in jurul presedintelui demis prin vot democratic, dar mentinut in functie cu ajutorul unor slugi politice de la Curtea Constitutionala.
Declaratia presedintelui inculpat din prima zi a acestui an e revelatoare pentru ceea ce ne asteapta in acest an: “Mi-as dori ca in 2014 Justitia sa castige batalia cu politicul... si asta pentru ca in 2012 si in 2013 politicienii au crezut ca pot pune sub control justitia.... E prioritatea zero pentru mine in 2014”.
Care Justitie sa castige razboiul cu politicul? Si ce razboi exista intre Justitie si politic? Mesajul lui Traian Basescu trebuie decodificat.
Declaratia prezidentiala, de o iresponsabilitate extrema, confirma inca o data existenta unor segmente importante de la varful unor mari instante si parchete, inclusiv CSM, care de doi, trei ani fac justitie-politica pe fata. O politica de sorginte basista, indreptata impotriva noii guvernari, sicanata continuu in ultimii doi ani cu dosare penale fabricate pe te miri ce. Asta in timp ce orice dosar al lui Traian Basescu, a camarilei sale PDL-iste, precum si sutele de plangeri ale Guvernului Ponta impotriva hotiilor din anii de guvernare portocalie sunt tinute la sertar. Spectacolul oferit de PICCJ, DNA, CSM, ICCJ, chiar si de ANI in ultimii ani - cu ajutorul unor comisari europeni din PPE care transmit numai dezinformari in privinta Justitiei romane pe care pretind ca o monitorizeaza – a relevat cateva elemente, care demonstreaza cramponarea de politica basista: mentinerea in functiile cheie, prin orice mijloace, a acelorasi procurori in fruntea marilor parchete, a acelorasi actori lipsiti de credibilitate in fruntea CSM, ICCJ si ANI. Amintirile sunt inca vii: boicotarea numirii unor ministri doriti de USL la Justitie, debarcarea prin dosare penale a unor membri CSM doriti de USL la sefia marilor parchete sau care deranjau prin votul lor si nu acceptau controlul asupra institutiei. In paralel, s-au deschis dosare mai tuturor liderilor USL importanti, pentru a fi defilati zilnic la parchete spre compromitere, iar la Inalta Curte pentru anumiti adversari ai lui Basescu s-a inventat conceptul de condamnare pe probe indirecte.
In Constitutia Romaniei se prevede la art. 124 ca “judecatorii sunt independenti si se supun numai legii”. O prevedere similara exista la art. 131 si pentru procurori: “Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori constitutiti in parchete, in conditiile legii”.
Cele doua prevederi constitutionale arata in esenta ca un magistrat este obligat sa aplice legea, si nu are dreptul sa o conteste, sa o elaboreze. Cu alte cuvinte, Parlamentul e cel care face legile, iar magistratii cei care le aplica. Altminteri, fara o separare a puterilor in stat, am ajunge ca politicienii sa dicteze magistratilor cum sa dea solutiile, iar magistratii sa faca ei legile cum le convine.
Ei bine, sub regimul Traian Basescu, observam ca anumiti magistrati au contestat la finele lui 2013 procesul legislativ de la nivelul Parlamentului, in mod public, cu substrat politic evident.
Exact institutiile din Justitie, suspectate de pactizare la varf cu Traian Basescu, s-au apucat in decembrie 2013, in limbaj pur macovist, sa critice public noile modificari la Codul penal ce va intra in vigoare de la 1 februarie 2014. Cu mesaje alarmiste ca se reduc termenele de prescriptie pentru unele infractiuni, sau ca se dezincrimineaza anumite fapte ori ca parlamentarii nu trebuie scosi din categoria functionarilor publici. Iar colac peste pupaza, sustinatorii acestor mesaje diversioniste au lansat dezinformarea crunta ca prin asemenea modificari legislative se incearca paralizarea activitatii DNA, ANI si ICCJ.
Putini au remarcat periculozitatea unui asemenea comportament la varful unor institutii din Justitie. Parca in Constitutie se prevede ca magistratii se supun legii!? Cum se supun ei, daca o critica in piata publica? Cititi comunicatele de la jumatatea lunii decembrie 2013, emise de institutiile mai sus enumerate, ca la un semn! Colac peste pupaza, ICCJ s-a apucat sa faca si o actiune la Curtea Constitutionala, invocand imputerniciri legale! Ce au urmarit aceste mesaje? Sa construiasca un mesaj negativ la adresa USL, care sa fie exploatat in viitorul Raport de tara pe Justitie?
Sa ne intelegem bine, una e ca o institutie sa trimita conform prerogativelor sale niste amendamente la un proiect de lege, sa semnaleze anumite sincope ce pot aparea la punerea in practica a viitoarelor legi, si alta e sa vrei sa faci tu legea ca magistrat! Sa tipi tu ca se dezincrimineaza o fapta, sau ca nu stiu cine va scapa de vreo raspundere!
Daca vrea Parlamentul sa reduca pedepsele e dreptul lui sa o faca! Daca vrea Parlamentul sa dezincrimineze o infractiune sau sa incrimineze o fapta, e dreptul lui sa o faca! Daca vrea Parlamentul sa dea o lege de amnistie sau de gratiere e de asemenea dreptul lui sa o faca! Nu magistratii fac legea! Ei doar sunt obligati sa o aplice! Criticile de acest gen sunt permise numai societatii civile!
Nu Kovesi, Stanciu, Haineala si altii ca ei sunt chemati sa spuna Parlamentului ce sa faca! Cei enumerati sa-si vada de dosarele si treaba lor, pe care oricum nu si-o fac bine deloc, si sa tina cont de protestele asociatiilor profesionale ale magistratilor la adresa lor, pe care le ignora sistematic! Sa-si vada mai intai barna din propriul ochi, inainte de a vedea paiul din ochiul altuia! Pentru ca parlamentarii nu au dat niciodata comunicate publice in care sa le dea instructiuni cum sa-si faca dosarele!
Altminteri intram exact in razboiul de care a vorbit cu buna-stiinta Traian Basescu. Razboi care exista numai in mintea acestor personaje, care nu stiu ce s-or mai face cand nu vor mai fi pe functiile detinute. Care se tem probabil de ce li se poate intampla in viitor pentru propriile lor fapte. Daca erau corecte, aceste personaje tipau cand Morar i-a inventat imunitatea lui Basescu si semnalau riscul prescrierii dosarelor acestuia! Tipau la sutele de achitari imputabile DNA! Asta pentru egalitate de tratament!
Viitorul apropiat nu se anunta roz pentru inaltii magistrati care au ales sa faca un anumit tip de politica in Romania! In mai 2014, in Parlamentul European PPE (din care face parte familia PDL-Basescu) va pierde majoritatea. Va fi alungat in opozitie si inclusiv comisarii europeni pe Justitie vor fi schimbati. In locul lui Reading si altora ca ea care nu vor sa vada nimic din mizeria care conteaza din Justitia romana, vor veni minti mai luminate si probabil ca se va reedita ce s-a intamplat cand in 2005, cand fosta PNA a devenit tinta comisarilor europeni PPE si, sub bagheta lui Macovei, toate marile parchete au fost epurate si impanzite de procurorii lui Basescu, Romania devenind o Republica a Procurorilor in care acestia pot ajunge peste noapte direct judecatori la Inalta Curte. Sigur rapoartele de tara nu vor mai fi roz pentru DNA si CSM sau ICCJ. Basescu va fi lasat curand din mana de servicii si sustinatorii din UE. Iar mizeria ascunsa sub pres va iesi la iveala. Mai vreti razboi?
P.S. - Le recomand tuturor magistratilor de la varful marilor parchete, CSM si ICCJ sa prefere pensia in locul razboiului dorit de Basescu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dan 5 January 2014 17:37 -20
# Radu 5 January 2014 19:22 +18
# Nelu 6 January 2014 12:26 +11
# un nene 5 January 2014 18:57 -8
# Veta 5 January 2014 19:27 +14
# un nene 5 January 2014 20:05 +2
# Pandispan 5 January 2014 21:32 -5
# tobosarul 5 January 2014 22:37 0
# Parlamentu lui pește 6 January 2014 07:39 0
# nea caisa 6 January 2014 10:50 +6
# Contele 7 January 2014 14:33 +6
# visu 7 January 2014 15:17 +5
# Mihai 7 January 2014 20:14 -2
# zeghe 8 January 2014 10:06 -1
# Istratie 11 January 2014 07:16 -4