4 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Mai marele avocatilor, Gheorghe Florea in disputa cu sefa TMB pe tema problemelor sistemului judiciar – Presedintele UNBR catre judecatoarea Laura Andrei: "Aceste probleme nu trebuiau facute publice de dumneavoastra, ci de altii care stiu ce inseamna bucataria managementului judiciar la nivel inalt..."

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 November 2012 17:00
Vizualizari: 5682

 

Conferinta organizata luni, 19.11.2012, de Institutul National al Magistraturii avand ca tema "Implicatiile Noului Cod civil si Noului Cod de procedura civila asupra raporturilor dintre judecatori si avocati" a reprezentant un bun prilej pentru judecatori si avocati sa isi exprime parerile fata de noile coduri adoptate. Daca in primele ore ale conferintei, atmosfera a fost destul de calma si discursurile au decurs conform programului, in ultima parte a evenimentului, imediat dupa pauza de pranz, care a coincis si cu o plecare in masa a participantilor, ramanand spre final doar cei "de-ai casei", lucrurile au luat o turnura diferita. Toate contrele, intreruperile si remarcele si-au facut loc in timpul discursului tinut de presedinta Tribunalului Bucuresti Laura Andrei, care de altfel a facut si un apel la participanti sa o sfatuiasca in anumite aspecte legate de o mai buna functionare a institutiei pe care o conduce. Printre cei mai vocali din sala in care s-a tinut conferinta a fost presedintele Uniunii Barourilor din Romania, avocatul Gheorghe Florea (foto) care s-a aratat vizibil deranjat de faptul ca in timpul discursului, judecatoare Laura Andrei a expus probleme care tin de modul de organizare si functionare a Tribunalului Bucuresti, dar si de problemele financiare pe care le intampina avocati din oficiu din cauza intarzierii termenelor de plata a remuneratiei.


In opinia avocatului Gheorghe Florea, transparenta de care a dat dovada judecatoarea Laura Andrei "poate sa puna justitia intr-un loc in care sa nu mai ajunga nimeni la ea". Pentru cei care nu cunosc, precizam ca Gheorghe Florea a facut abstractie ca presedinta TMB, Laura Andrei, este specializata in management judiciar si conduce de ani buni, cu mana de fier, una dintre cele mai grele instante din tara. Ca atare, lectia cu "nestiinta", e cam deplasata....

Avocatii din oficiu vor avea remuneratia mai mica

Pe de alta parte, avocatul Gheorghe Florea a profitat de numarul redus al participantilor si a afirmat cu un ton mai scazut ca duminica, 18.11.2012, a avut loc o sedinta de consiliu la Uniunea sa in cadrul careia s-a discutat majorarea remuneratiei avocatilor din oficiu, in cadrul careia, in urma votarii s-a stabilit ca nu poate avea loc, iar in cel mai bun caz se va negocia cu reprezentantii Ministerului Justitiei scaderea remuneratiei: "Va spun cu durere ca ieri (n.red. - duminica 18.11.2012) avocatii ne-au presat si ne-au spus sa incercam sa marim onorariile la oficiu. Am votat toti si am spus "domne, ne pare rau, perioada de criza". Noi ne vom stradui daca se poate acum sa negociem scaderea lor, dar in niciun caz nu vom putea cere marirea lor. Sunt si avocati constienti in tara asta, stati linistiti".

Tribunalul Bucuresti nu are bani nici pentru rechizite si hartie

O alta problema ridicata de presedinta Tribunalului Bucuresti a reprezentat-o fondurile de care dispun instantele, precizand ca s-a ajuns in situatia in care nu sunt banii nici macar pentru rechizite si hartie. Laura Andrei considera ca ar trebui deschis un cont pentru fiecare instanta, in asa fel incat taxele judiciare si de timbru sa nu mai ajunga in bugetul primariilor, iar banii sa fie directionati in aceste conturi speciale.

A intervenit vicepresedintele UNBR, avocatul Ionel Hasotti care a afirmat ca nu s-ar mai vorbi despre rechizite daca ar fi creat un sistem electronic: "Daca imi iau aceasta responsabilitate sa depun prin sistemul ECRIS, sa iau cunostinta de cand au fost depuse documente, raporte de intentie cu efect juridic, atunci cred ca am vorbi mai putin de rechizite. Dar exista aceasta rezistenta pe care noi o marturisim, aproape ca o denuntam, aceasta rezistenta teribila la ceea ce inseamna colaborare moderna in justitie".

Laura Andrei: "Cu tristete ma uit la domnul Florea si imi dau seama ca nu este de acord cu mine"

Judecatoarea Laura Andrei si-a continuat discursul dupa intervenita vicepresedintelui UNBR Ionel Hasotti expunand alte probleme din interiorul sistemului creat la Tribunalul Bucuresti dar si in alte instante din tara, precum nivelul ridicat de munca la care sunt supusi grefierii sau deficientele privind repartizarea aleatorie a dosarelor in asa fel incat sa fie pastrat un echilibru pe fiecare complet de judecata: "Sistemul de evidenta ECRIS nu este gandit structural la o maniera de accesibilitate totala pentru toata lumea. Sunt link-uri de securitate, sunt chestiuni de securitate ale sistemului care trebuie pastrate. Este un sistem care poate sa fie dezvoltat si care ar trebui sa fie dezvoltat tocmai pentru a deveni functional din perspectiva acestui cont si care ar trebui sa fie iarasi un instrument functional din punctul de vedere a ceea ce ar trebui sa fie dosarul electronic spre care tindem cu toti. In prezent in toate instantele exista aparate de scanat pentru crearea unei arhive electronice, dar si aceste aparate au nevoie de personal, de grefieri. Care grefieri va intreb? Ca saracii au responsabilitati pana peste cap, stau cu ochii pe monitoare sa vad daca a ajuns o avertizare sau nu, trebuie sa faca procedura de comunicare, cea catre instantele de control judiciar, mai ales ca tot ce inseamna bucatarie interna de apel si recus ramane la biata instanta de fond. Cea mai mare provocare pe sistemul informatic, dincolo de accesul partilor, care ne-ar usura noua foarte tare munca este provocare de repartizare aleatorie si de incercare de a pastra un echilibru pe fiecare complet de judecata. Cu tristete ma uit la domnul Florea si imi dau seama ca nu este de acord cu mine. Este un punct de vedere pe care noi ar trebui sa incercam sa il salvam cumva si vorbesc aici nu de instantele mici, ci de instantele mari, de instantele fluviu".

Laura Andrei: banii avocatilor din oficiu vin cu intarziere de 60-90 de zile

In discursul sau, judecatoare Laura Andrei nu a omis problema de ordin financiar pe care o intampina avocatii din oficiu care, potrivit sefei Tribunalului Bucuresti, isi primesc banii cu o intarziere de 60-90 de zile. Afirmatia a fost si punctul in care presedintele UNBR a intervenit, criticandu-i nuantat afirmatiile: "Probabil ca factorii de decizie la nivel national au deja un cadru pregatit in ceea ce priveste remuneratia avocatilor din oficiu. Eu vreau sa va spun ca pe plan local tine de fiecare dintre noi sa gestionam aceasta relatie pentru binele institutiei. Daca noi am gasit aceasta intelegere la nivelul Baroului Bucuresti iar oamenii sunt deschisi pentru a facilita maniera de lucru, s-ar putea demara si in celelalte localitati ale patriei acelasi gen de actiune. Problema este factorul financiar care inseamna suportarea procedurilor de la art. 57 ale Noului Cod de Procedura Civila (n.red. - art.57 – (1) in caz de urgenta, daca persoana fizica lipsita de capacitatea de exercitiu a drepturilor civile nu are reprezentant legal, instanta, la cererea partii interesate, va numi un curator special, care sa o reprezinte pana la numirea reprezentantului legal, potrivit legii. De asemenea, instanta va numi un curator special in caz de conflict de interese intre reprezentantul legal si cel reprezentant sau cand o persoana juridica ori o entitate din cele prevazute la art 55. alin (2), chemata sa stea in judecata, nu are reprezentant. (2) Dispozitiile alin (1) se aplica in mod corespunzator si persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa. (3) Numirea acestor curatori se va face de instanta care judeca procesul dintre avocatii anume desemnati in acest scop de barou petnru fiecare instanta judecatoreasca. Curatorul special are toate drepturile si obligatiile prevazute de lege pentru reprezentantul legal. (4) Remunerarea provizorie a curatorului astfel numit se fixeaza de instanta, prin incheiere, stabilindu-se totodata si modalitatea de plata. La cererea curatorului, odata cu incetarea calitatii sale, tinuandu-se seama de activitatea desfasurata, remuneratia va putea fi majorata). Modalitatea de plata este insa ingreunata din cauza Ministerului Justitiei. Demersurile au fost facute de instantele platitoare la timp, dar banii vin cu o intarziere de 60-90 de zile".

Gheorghe Florea: aceste probleme trebuiau facute publice de cei care stiu ce inseamna bucataria managementului judiciar la nivel inalt

Presedintele UNBR Gheorghe Florea a intervenit spunand ca nu este de acord cu aspectele enuntate de judecatoarea Laura Andrei si crede ca aplicarea Noului Cod de procedura civila trebuie facuta fara ca avocatii sa fie afectati de modul in care va fi schimbat managementul judiciar: "Cea mai importanta precizare pe care o fac va contrazice (n.red. - pe judecatoarea Laura Andrei) si trebuie sa spun ca este pentru prima data cand aud eforturile pe care le faceti. In opinia mea, aceste probleme nu trebuiau facute publice de dumneavoastra, ci de altii care stiu ce inseamna bucataria managementului judiciar la nivel inalt si care au capacitatea de a pregati psihologic avocatii care ajung in aceasta situatie de fapt. Bucataria din justitie merge greu nu datorita faptului ca nu am avea oameni buni, ci datorita faptului ca toti trebuie sa traiasca sub niste vremuri. Eu sunt de acord cu altceva, si anume ca sistemul de repartizare aleatorie si de incarcare corespunzatoare pe magistrat a numarului de dosare ce trebuie sa fie gestionate este imperios necesar, daca vrem cu adevarat sa avem toti constiinta ca cel care judeca, judeca fara sa aiba presiunea oboselii, fara sa aiba presiunea unei statistici si fara ca avocatului sa i se puna un ragaz temporar pentru ceea ce inseamna activitatea desfasurata laborios si meticulos atunci cand timpul iti permite sa o faci. Deci din punctul asta de vedere, problema este ca trebuie inteleasa bine filozofia problemei si transmisa public ca atare daca se poate fara controversa publica angajata pe o chestiune care interesand bunul mers al unei chestiuni esentiale, bunul mers al justitie, nu trebuie sa devina subiect de presa morbida sau spectaculoasa contra sau pro unor criterii altele decat cele din politica justitiei. Trebuie sa ramana totusi facuta de catre cei care au independenta lor. Deci, din punctul meu de vedere va impartasesc doar aceast aspect al repartizarii aleatorii, important este sa fie suficient de cunoscute de catre avocati, care la randul lor sa explice oamenilor care este ratiunea pentru care termenele sunt asa de lungi, de ce trebuie sa folosita procedura constatarilor de fapt, de ce trebuie sa fie pregatit dosarul de catre avocati cu buna credinta pana la termen de judecata, toate astea fara ca avocatii sa aiba cunostinta de ce consecinte legate de managementul judiciar pe care le reclama interventia Noului Cod de procedura civila. Cu codul asta este mai greu de pacalit avocatii care traiesc greu si stiu ce inseamna justitia romana, au si dreptul sa taca pentru ca nu i-a intrebat nimeni cand e vorba de chestiunea institutionala privind managementul. Sunt convins ca cei care au lucrat la acest proiect nu fost niciodata straini la realitati, au fost acolo doi dintre cei mai ilustri judecatori din tara, domnul presedinte al Curtii de Apel Cluj Valentin Mitea si judecatorul Iulian Galca (n.red.-fost presedinte al Curtii de Apel Alba Iulia si fost presedinte CSM) sau judecatori care veneau din iarba, precum judecatoarea Mihaela Tabarca, care nu a exercitat o functie de conducere".

Gheorghe Florea: "Atat timp cat nu sunt bani pentru justitie in principal nu or sa fie bani nici pentru avocati"

Avocatul Gheorghe Florea s-a aratat deranjat si de ridicare problemei banilor avocatilor sau a grefierilor. In opinia domniei sale, afisarea acestor probleme de ordin financiar si nu numai vor ingreuna sistemul judiciar: "Transparenta poate sa puna justitia intr-un loc in care sa nu mai ajunga nimeni la ea. Or sa spuna, nu au grefieri? De ce? Nu au bani? Iar chestia asta cu banii pentru avocati este o chestie separata, poate ca problema nici nu se va rezolva vreodata. Suntem constienti ca atat timp cat nu sunt bani pentru justitie in principal nu or sa fie bani nici pentru avocati".

Judecatoarea Laura Andrei a continuat intr-un spirit pozitiv, afirmand ca precizarile din intervenita sa au avut drept scop deschiderea unei ferestre in fata avocatilor, care "cu siguranta nu au gandit asa pentru ca nu este jobul lor managementul intern al unei instante", desi, spunem noi, un management defectuos nu ar face decat sa ingreuneze orice demers intreprins de avocati: "Avem convingerea ca se poate lega o cooperare pe viitor la fel ca cea pe care am legat-o cu Baroul Bucuresti, care ne-a permis sa nu avem sincope pe ariile cu adevarat prezenta avocatului este pe viata si pe moarte si ma gandesc acum si la pelerinajul penal televizat pe care toata lumea il observa la Tribunalul Bucuresti. De obicei pentru a face fata acestor solicitari sa le spunem nocturne, am gasit intotdeauna cooperare la Baroul Bucuresti. Pe acest Cod de procedura civila va trebui sa fundamentam altfel relatiile dintre noi, iar eu mi-am permis aceasta interventie strict pe organizare sa deschid o ferereastra spre ceva ce cu siguranta nu au gandit asa din pacate pentru ca nu este jobul lor managementul intern al unei instante, iar colegii judecatori probabil nu si-au imaginat pentru ca iarasi, nu este jobul sa stie cum se cheltuie banii, cum se organizeaza o instanta. Ei vor sa vada produsul final. Cu liniste si conditii de munca, instrumente care sa le permita sa stea linistiti si sa se gandeasca la dosarele lor. Acest cod ne face pe noi cei, care pana acum exercitam un management in baza anumitor principii, sa aplicam alte principii intr-o maniera clar tipic romanesca. O reasezare cu aceleasi ustensile pe care le-am avut si de care vom dispune si in viitor. O reasezare a circuitului intern si o verificare si o responsabilitatea a noastra in termenii noii legi care vizeaza raspunderea magistratilor in absenta oricaror instrumente complete de lucru, care in opinia mea, ar asigura o infrastructura reala pentru instanta".

Comentarii

# BERCEA MONDIAL: e manevra lu frații miei........,, date 20 November 2012 18:59 +3

Domnule Florea - chiar aveți tupeu care tinde către impertinență.    Știți că nu aveți acte de inființare , de funcționare, nu pentru că nu vă trebuie , ci  pentru că s-a neglijat, sunteți singurul responsabil, noi vă cerem să plecați la pensie.      Predoiu a fost ÎMBROBODIT , a semnat Ordonanțe de urgență pentru ca dvs - să beneficiați de sume uriașe pentru asistență din oficiu, pentru că banii mergeau și la ,,PREDOIU/ZAMFIRESCU & ASOCIAȚII,, pe de altă parte banii proveniți din onorarii erau impozitați, sumele obținute erau GESTIONATE DE GINERICĂ. Totul legalizat prin Oronanța amintită.       Sediile instanțelor sunt pline de afișe de protocoale, dar eu cred că trebuie să afișați la fiecare instanță:         -ACTELE DE ÎNFIINȚARE, FUNCȚIONARE, ETC.        STOICA contracte de asistență juridică pe bani publici fără LICITAȚIE = 500.000 EURO, ETC.                   Nu aveți nici-un drept să emiteți pretenții , să încheiați protocoale, să profesați.          Toată stima.

# MAI LASA-MA CU FOSILA DE FLOAREA date 21 November 2012 14:29 +1

Mai ia o pauza  bunicule . 

# XCXC date 20 November 2012 19:02 +1

Are dreptate ,,bercică,, PUNEȚI LA FIECARE INSTANĂ , PE UȘA PRINCIPALĂ ACTELE DE INFIINȚARE ȘI FUNCȚIONARE

# DOSAR PENAL date 20 November 2012 19:06 +4

    Eu cred că ,,Bercea mondial ,, este plecat de acasă:       CE SĂ AFIȘEJE DACĂ NU ARE ???????????????        POATE ÎI ÎMPRUMUTĂ BOTA , AR FI TARE .        PREȘEDINTA TMB SĂ-I CEARĂ ACTELE, SĂ VEDEM ARE ?????

# Stanca Ghidro date 20 November 2012 21:51 +1

    M-am hotarat, maine trec la Baroul Bota singurul legal impreuna cu colegii Victor Rusa si Bichescu, scuza-ma Marcel Holunga pentru sicane si plangeri te rog scuza-ma si tu Kovacs Tiberiu

# POLO date 21 November 2012 01:19 +3

NU MAI EXISTA BAROUL BOTA

# impartial date 21 November 2012 08:39 0

Nu le dau dreptate traditionalilor, stiu ca sunt o casta de spagari, dar cu baroul "Bota" treaba sta mai rau. Pe langa faptul ca deja se mananca intre ei - Bota vs. Nimernicu vs. Botomei, a mai aparut si conndamnarea lui Bota de la Alba Iulia. Acest UNBR Bota nu e credibil deloc, de exemplu, nu am vazut niciodata pe site rezultatele la examenele lunare din acest barou. Bota a facut o treaba excelenta, dar acum sar toti la gatul lui. Daca ar fi uniti, ar primi recunoastere oficiala. La mine in judet (Bihor) cei din structura Bota sunt considerati clandestini, sunt prigoniti si nu intra prin instanta. Si eu am ganduri de a intra in avocatura, dar sincer nu stiu incotro...

# I ieee ieeeeee date 20 November 2012 21:53 +2

 Io trec fara examen la traditionali. Doar mi-a promis Doamna Jurca mare curca ca ma baga, ei ei Maiere de-ai stii ce suntem noi.

# sensei date 20 November 2012 22:27 0

nenea florea tine cu dintii de putere. e vesnic cumbva in functia asta? bun avocat, dar extrem de egoist si malitios. si nu suporta tinerimea. ca si granguru ala de la baroul bucuresti/.

# GINA date 21 November 2012 09:10 -1

Sunt de acord cu cele spuse de ,,impartial,,. Comentam prea mult de ceea ce fac sau nu fac traditionalii dar uite ca in UNBR Bota nu se mai misca nimic. In urma condamnarii sale, Bota nu are nici o reactie, totul este amortit, in letargie ... doar pe acest site mai auzim de acest barou.

# Gina si impartial date 21 November 2012 09:24 +1

Dragii mei, UNBR Bota nu este in letargie. Mai exact, fiecare isi vede de treaba lui si nu avem timp sa stam sa dezbatem idei care oricum sunt pe langa subiect si, de cele mai multe ori, nu reusesc sa razbata dincolo de frustrari, rautate, invidie si alte epitete de genul. Puneti-va si voi in locul dlui Bota de exemplu. Atatea lupta, atata prigoana, atatea realizari si ... uite cum in loc sa fim recunoscatori, ii dam "la picioare" cu condamnarea de la Alba-Iulia. Nu are rost sa vb despre aceste subiect, e vizibil de pe marte ca "s-a lucrat" foarte intens la condamnarea sa. IMPARTIAL: la Bihor suntem clandestini? Hotararile de la Oradea nu le-ai vazut? Inclusiv Curtea de Apel?

# Floris date 21 November 2012 09:33 +1

Stimati colegi. BOTA este f. bine. Daca cineva avea aceasta grija? ! Avocatii lui Bota nu sunt haituiti ci sunt primiti cu respect. Sunt avocati buni, care isi fac profesia cu daruire si inalt profesionalism. Magistratii care au cunostinte despre barouri, nu comenteaza avand in vederea legalitatea baroului Bota si ilegalitatea baroului traditional. Spor la treaba!!

# vincentiu date 21 November 2012 09:39 +1

unde sint primiti cu respect? ca sint instante in tara unde nu au voie sa intre sa pledeze! si Bota ce dosare a avut el la viata lui? o cartita cocalara!

# jus pt vincentiu date 21 November 2012 14:49 0

adica de ce nu ar fi primiti cu respect? pentru ca nu au platit spaga la dom decan si nu i-au pupat c.... militianului sef de casta? tolomacule, tu oricum nu poti fi respectat, gunoaiele care si-au cumparat diplomele si apoi falonul nu sunt respectate. oamenii astia merita respect, isi fac datoria chiar daca spurcaciunile de teapa ta maninca rahat.

# cucu riguuuu date 22 November 2012 15:17 0


Citeza pe vincentiu
unde sint primiti cu respect? ca sint instante in tara unde nu au voie sa intre sa pledeze! si Bota ce dosare a avut el la viata lui? o cartita cocalara!
http://www.youtube.com/watch?v=2wxDVMfn5KY

# Ultimul Charlot date 21 November 2012 16:34 +1

Iti spun eu unde sunt primiti cu respect, la Tribunale, Curti de Apel si inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pe verificate :-)

# Ultimul Mohican date 21 November 2012 17:49 +2

Avocatii lui Bota sunt primiti peste tot in toate instantele din tara (se poate controla, nu sunt povesti) , faptul ca mai exista cate un frustrat, pilos, cutumiar ori cumetros, este clar, acestia mai comenteaza, ashea... ca rahatu'-n iarba, inainte de a se imputi complet si de a se pune mustele pe el.In rest, spor la lucru celor de la Bota iar celorlalti, mai precis conducerii acestora:prezentati:  actele de infiintare, statut de functionare, descarcari de gestiune, drumul ambiguu al fondurilor casei de asigurari a avocatilor, puneti-va la punct avocatii corupti si cei condamnati pentru nenumarate infractiuni, organizati examene corecte si lasati tinerii avocati sa se desfasoare!

# Hipocambere Fantocomoras date 23 November 2012 10:05 -1

O mare prostire chestia ca baroul traditional functioneaza prin efectul legii.Trebuie sa aibe la baza o hotarare judecatoreasca,asa cum au toate organizatiile profesionale ca de exemplu colegiul medicilor,ordinul arhitectilor,ordinul farmacistilor etc.Bota are? Are.Florea are? N'are.Atunci ce sa mai vorbim si sa pierdem timpul degeaba?

# LEGEA 3 din 1948 date 23 November 2012 10:40 0

Efectul este al Legii nr. 3/1948, în vigoare şi acum: barourile şi uniunea lor au fost (şi sunt!) desfiinţate !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.01.2025 – Corbu si Barba au bagat la cap

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva